silent reader(s)

Dirgahayu Si Shafique

0 balasan ikhlas


First time aku nampak perkataan Dirgahayu masa aku dengar lagu Negaraku nyanyian Faizal Tahir , nampak tak betapa ? aku mampu nampak perkataan walaupun sebenarnya aku tengah dengar lagu kat radio . aku tak selesa hidup dalam kejahilan , jadi aku search Google yang kadang-kadang boleh percaya . 

Maksud Dirgahayu menurut pemahaman aku yang tak berapa rajin nak research dalam - dalam , Dirgahayu bermaksud berbahagia lah , mudah-mudahan dipanjangkan umur , things as such . jika dirgahayu negaraku , maksudnya macam aman damai lah negara ku . kalau cinta dirgahayu bawa maksud cinta kita akan selama-selamanya , kononnya takkan terpisah la . kononnya . perkataan Dirgahayu juga diguna pada Raja . kalau dalam english macam , Long life for The King ! Long life for the Prince Shafique ! ehh.  seumpamanya .

Bercakap pasal indah-indah , sejak kebelakangan ni hidup ini tak berapa indah , nampak tak punya tak ada connection ayat . who cares . kalau orang Perak cakap , libang libur hati perut eh ? entah , aku bukan orang Perak . cerita yang gemparkan satu Malaysia pasal seorang perempuan yang menipu seramai 150 orang agen . aku terlibat , indirectly . sebab orang diatas aku yang berada dibawah salah seorang 150 orang tu . doa-doakan lah aku dapat selesaikan dengan sebaik mungkin . 



Memang tak banyak order yang aku perlu ganti , cuma kerugian tetap kerugian . bila untung tak ada , duit kita pula perlu dikeluarkan akibat perangai pecah amanah orang lain. aku tak tahu nak hamunkan apa . benda dah jadi . obviously , satu lesson yang sangat lah besar untuk aku . aku tak lah serik terus untuk berjual beli  , cuma kesedaran tentang pentingnya kita sebagai agen selidik dahulu suatu jenis bisnes sebelum menjebakkan diri . dan minat kepada barang pre order luntur sudah .

Adalah seorang customer tu , dia sudah order dari Februari tahun ni , lepas huru hara di media , dia pun kalam kalibut whatsapp aku .aku tak tahu sampai bila customer tu akan double-kan f dalam nama aku. meanwhile , customers keep saying that we as median , langsung tak ada rugi . salah . sebab dah sah-sah orang yang dapat 80% dari jualan kami sudah lepas tanggungjawab . siapa yang menanggungnya kalau bukan kami , the medians ? macam tak sesuai istilah tu .

Tapi lepas aku ternampak sebuah kedai dobi yang bernama Dobi Redha , aku rasa aku perlu redhakan semua ini , sebab salah aku juga kan . tanggunglah sekarang . tapi yang pasti , aku takkan pergi basuh baju di kedai tu . 
 

Copyright All Rights Reserved A Gentleman To Be