silent reader(s)

Behind My First Jersey

1 balasan ikhlas





Nah my first jersey , nope thats not my jersey -.- too sexy for jogging session .well i dont want to distract any girl attention..hoho.. my first jersey was Chelsea jersey , blue one. cerita disebalik jersey chelsea tu bermula masa aku sekolah rendah , lebih detail masa aku hadir kelas tambahan persendirian . padahal umur aku waktu tu tak pandai lagi memilih club bola sepak untuk disanjungi , disebabkan Hani , seorang kakak ,merangkap crush used to be -.- yup disebabkan dia minat Chelsea , aku yang masa tu hingusan pun sibuk minat Chelsea . masa tu dia tingkatan dua if im not mistaken . yup kelas tambahan kami memang bercampur umur . silibus yang diajar memang diselaraskan sesuai untuk budak sekolah dan rendah , bayangkan betapa hebat guru tuisyen kami tu .terpegun ? kami yang baru di sekolah rendah diajar level asas sekolah menengah . cikgu tu hadkan jumlah pelajar , memang tak timbul isu ada pelajar tak boleh catch up dan sebagainya .



bila diingatkan semula , aku ni spesies gatal awal jugak eh. but aku tak gatal ke arah yang satu . aku cuma suka minat orang dalam diam . itu zaman hingusan . lawak bila ingat balik , betapa nervous setiap kali duduk bersebelahan dia . aku pernah ada satu diari , guess what , memang nama si Hani ada dalam diari tu -.- but dont worry diari tu dah tak wujud . dan aku tak pernah approach dia . approach untuk jadi kekasih atau pembantu lap hingus ? sendiri mau ingat .

okay put aside pasal kenangan , hari ni aku dah dapat miliki sehelai jersey yang aku dah intai sekian lama . jersey chelsea tu aku tak ingat masih ada atau tak , jadi boleh dikatakan aku baru beli satu lagi jersey setelah berkurun lamanya . jersey berlengan panjang menjadi pilihan hati , tak sabar nak jogging -.-



disebabkan aku tak pernah beli jersey berlengan panjang , harga dia agak mendatangkan  rasa ketidakpuasan hati . tapi kalau aku tak beli , siapa yang nak belikan untuk aku kan . jadi puas hati atau tak , aku beli jugak . yup memang tak ada sesiapa yang berpotensi untuk belikan aku sehelai jersey . selepas selesai belek jahitan jersey , aku ternampak track suit yang kainnya sangat menarik perhatian . apa lagi aku boleh katakan , habis saving untuk sebulan punya expenses . sedih ni sedih. tapi bila terpandang jersey dan track suit terbaring diatas katil ni , terubat sendu dihati .

last but not least , i have a pen , i have a pineapple -.-

Another Cliche

0 balasan ikhlas



assalamualaikum. selamat berhujung minggu dalam bilik , berhuhu seorang saja . tapi itu bukan point nya , dalam leka scrolling newsfeed facebook , terjumpa ada seseorang share video lagu ni . maaf kalau bahasa melayu aku kurang tersusun , asalkan boleh faham kan .


keadaan langit yang mendung , sambil angin datang menyapa pipi , rentak lagu yang slow begini macam ngam habis . aku tahu lirik lagu ni untuk orang yang tengah frust menonggeng , tapi tak salah kan kalau orang tak frustrated , tak menonggeng nak dengar pun . 
bila terbawa-bawa dengan emosi , aku jadi teringat pengalaman berabad dulu . orang yang tak pernah ditinggalkan , tak bermaksud tak pernah rasa sakit hati . orang yang selalu menyakitkan orang lain , pun ada hati yang kadangnya disakiti juga . bila dua pihak rasa sakit hati , masing-masing akan peduli dengan hati masing-masing , betul ? tak tahu mana pergi istilah , kita saling jaga .tiba-tiba ghaib dari kamus.

yup kita tak boleh expect seseorang akan faham kita dari A-Z . aku sendiri dapati susah untuk faham diri orang lain . kadang kita sudah mengalah , masih juga keadaan tak kembali baik . keadaan ni bukan untuk dunia bercinta , termasuk orang sekeliling . mungkin dengan kawan-kawan , mahupun family . 

yeah betul semua orang tak sempurna . tak sempurna tu perkara normal . semua orang ada sisi baik , ada sisi kurang cantik . inilah jadi bila kita harapkan yang baik sahaja , ada saja yang tak kena akan jadi . tapi , itu bukan tiket untuk kita jadi kurang cantik .

mengamati perubahan demi perubahan dalam diri orang sekeliling kita , semakin disangkal semakin timbul nyata . ada orang , biarkan keadaan semasa mengubah diri dia . ada orang yang berubah dek tekanan hidup . ada orang yang berubah untuk mencapai penghargaan manusia lain . ada manusia pula berubah kerana merasa dirinya lebih bagus untuk berada di takuk lama . ada juga yang berubah sebagai respon perubahan orang lain . bila masalah dah berubah corak , cara kita approach pun turut berubah . 

ada orang cakap , kalau nak hidup kurang masalah , hidup sendiri . jika nak hidup bahagia , hidup bersama . pelik pulak bila aku translate ikut sedap rasa . if you want to go fast , go alone. if you want to go further , go together . berdua atau sendiri , masalah tetap akan ada . tak dinafikan bila bujang , kita bebas dari certain masalah , emosi pun tak diganggu . pencapaian hidup lebih praktikal .
 

Copyright All Rights Reserved A Gentleman To Be