silent reader(s)

SAMSUNG ORIGINAL

0 balasan ikhlas

MODEL : SAMSUNG S2
HARGA : RM 470
RAM : 1 GB
CAMERA BELAKANG : 8 MP
CAMERA DEPAN : 2 MP
CPU : DUAL CORE 
INTERNAL STORAGE : 16/32 GB
SUPPORT MEMORY CARD : UNTIL 32 GB
SIZE : 4.3 INCI


MODEL : SAMSUNG S3 LTE
HARGA : RM 650
RAM : 1 GB
CAMERA BELAKANG : 8 MP
CAMERA DEPAN : 1.9 MP
CPU : QUAD CORE
INTERNAL STORAGE : 16/32/64 GB
SUPPORT MEMORY CARD : UNTIL 64 GB
SIZE : 4.8 INCI



MODEL : SAMSUNG S4 LTE
HARGA : RM 680
RAM : 2 GB
CAMERA BELAKANG : 13 MP
CAMERA DEPAN : 2 MP
CPU : QUAD CORE
INTERNAL STORAGE : 16/32/64 GB
SUPPORT MEMORY CARD : UNTIL 64 GB
SIZE : 5.0 INCI




MODEL : SAMSUNG GRAND PRIME
HARGA : RM 580
RAM : 1 GB
CAMERA BELAKANG : 8 MP
CAMERA DEPAN : 5 MP
CPU : QUAD CORE
INTERNAL STORAGE : 8 GB
SUPPORT MEMORY CARD : UNTIL 64 GB
SIZE : 5.0 INCI




MODEL : SAMSUNG MEGA 6.3
HARGA : RM 830
RAM : 1.5 GB
CAMERA BELAKANG : 8 MP
CAMERA DEPAN : 1.9 MP
CPU : DUAL CORE
INTERNAL STORAGE : 8/16 GB
SUPPORT MEMORY CARD : UNTIL 64 GB
SIZE : 6.3 INCI

Until Our Next Hello

0 balasan ikhlas



Assalamualaikum . sejak masuk bulan puasa , aku rasa macam aku manusia paling sibuk lah . tapi aku tak tahu nak explain definasi kesibukan aku tu . sebab , mungkin aku tak . tapi setiap hari aku akan ada plan untuk selesaikan . contoh hari yang lalu pasal kad ATM aku . hari ni aku terfikir pasal pelan kad sim aku pulak . bila cakap pasal tawaran servis yang lama , memang aku rasa malas dah nak rujuk kedai biasa sebab selalu menghampakan . jadi aku pergi terus ke Maxis Centre dengan Digi Store . walaupun aku tahu , aku akan perlukan kesabaran yang amat untuk menunggu .

Bila sampai dalam Maxis Centre , yang bagi number turn tu pak guard . dia punya fikir 5, 6 kali untuk bagi ke tak nombor giliran kat aku . mungkin sebab aku cakap , aku nak tanya pasal pelan validity 1 tahun . dia spotted word 'nak tanya' tu kot , terus tak nak bagi number . aku pun tunggu la kaunter berdiri tu kosong ,sempat jugak lah aku log in guna Huawei Mate 8 , sempat log in Facebook sekali , update status bagi satu Malaysia tahu aku log in dari Huawei Mate 8 . apakah. lepas kaunter kosong , aku terus terkam kak tu . terkam dengan soalan . huhu .dia gitau  maxis dah tak ada pakej tawaran hayat 365 hari tu .



Dengan kecewa , aku pun keluar dari situ sambil mengesat airmata . atau peluh . aku tak pasti . tapi hari ni cuaca boleh tahan jugak tapi tak sepanas sebelum ni . Alhamdulillah . aku pun berlalu untuk pergi Digi Store pulak . aku pun spot siapa yang boleh bagi number giliran . okay ada sorang perempuan India , aku tanya pasal Digi Super Long Life . dia cakap ada lagi yang itu . tak sempat aku nak senyum puas , dia cakap cas RM 68 untuk setahun . walah..dulu RM 33 saja aku tengok kot . adeh . aku pun dapat number giliran . tunggu punya tunggu , setelah semusim beredar , number aku pun dipanggil , sebenarnya tak ada siapa panggil pun , ini bukan hospital . number giliran aku naik kat board digital tu saja . aku pun terus pergi kaunter , Alhamdulillah dapat kaunter perempuan Melayu . jadi aku tak perlu susun grammar aku . layanan sangat mesra pelanggan . dia terangkan satu persatu . katanya pelan asal sim aku smart prepaid , aku kena covert ke best prepaid untuk beli pakej validity tu . jadi kat situ aku top up RM 80 , RM 68 dia buat untuk validity setahun , tinggal RM 12 . ini proses penjimatan long term . sekarang mungkin nampak macam..banyaknya kena keluar ,bagi aku . disebabkan aku nak dia buatkan , dia minta telefon aku . sesaat saja aku macam terpinga , fikir nak bagi ke tak -.-  aku ingat dia boleh buat dalam pc dia . aku sangat menjaga telefon dari pegangan orang lain , bagi aku telefon sangat perlu privasi . bukan pasal ada video ataub gambar tak senonoh dan sebagainya , kalau aku , wallpaper telefon aku pun aku tak nak ada orang tahu . tambah lagi senarai kenalan . gambar peribadi . tapi ini kan urusan rasmi , rasmi sangat , aku pun hulur  dengan berat , telefon yang mungkin 150 g ni tiba-tiba rasa berat satu kilo .

Sorry perenggan tak seimbang . tapi ni blog kan . bukan karangan Bahasa Melayu tingkatan 3 . sepanjang misi melawat centre hari ni aku dah berjaya sentuh tiga orang model . hahaha. jahat tak gelak tu . model pertama , Huawei Mate 8 , model kedua S6 Edge , model ketiga Note 5 . tak teruja sangat pun sebenarnya . tapi bila customers sendiri pun duk tanya pasal model tu , aku pun terpanggil untuk meraba mencari keistimewaan model-model tu bila ada peluang macam hari ni . dan Alhamdulillah puasa aku tak terbatal pun lepas bersentuhan dengan ketiga-tiga model tersebut . -.-

Yeay aku dah berjaya buat validity setahun ! dan aku juga kehilangan pelan smart prepaid yang bagi free call & sms ke 3 number Digi lain . a gain come with a loss . aku rasa macam nak beli satu lagi number Digi untuk buat number bisnes , ganti number Maxis , tapi banyak hal perlu diambil kira sebelum tukar. number dah guna lama , tak semua akan dapat contact balik nanti . contact yang penting macam customer yang dulu tu . ataupun convert number Maxis ni ke Digi , boleh jugak kan. uih..lagi RM 68 ...fuhh..RM 68 tu bukan fee untuk convert , itu fee untuk validity setahun . tak silap aku,sebulan pun ada , RM8. tapi bila total balik, ambil setahun baru ada penjimatan . tapi lebih baik dari normal top up , RM 360 setahun untuk kekal aktif , mean yang kita top up macam biasa tu , RM 30 sebulan kan . 

Untuk data , aku suka Digi .4g coverage terluas di Malaysia kot. bulan lepas aku langgan RM 30 untuk 2.5 gb kalau tak silap. tawaran data tak fixed , diorang selalu update . bulan ni aku cuba cari pakej tu tak ada pun . aku cuma guna data bila kat luar , jadi buat masa sekarang aku tak beli , mengenangkan RM 68 tadi .huhu. lagipun aku dah beli data dari Maxis , RM 30 jugak tapi kelajuan tak sama dengan Digi , setakat ni aku perasan yang itu la pasal Maxis ni . tempat aku tak bagus cover Maxis kot .

Walaupun ada orang promote Celcom lagi bagus , aku masih setia dengan Digi . walaupun Digi tak se-perfect mana , janji coverage dia umph. sangat penting untuk aku pos apa-apa yang mustahak bila aku kat luar rumah . kalau guna Maxis data , dia punya loading tu . aku sempat berlayar satu round Masjid Kapitan , baru keluar finishing kat Instagram tuh . fuhh. until then ,until we say our next hello, its not good bye.
 

Copyright All Rights Reserved A Gentleman To Be