silent reader(s)

I Am A Social Vegan

0 balasan ikhlas



EXTROVERT

Carl Jung described extroverts as individuals who are energized and thrive off by being around other people and find it more rewarding to spend time with others . They recharge their batteries when they are socializing. Whereas introverts are individuals that derive their energies from within and take pleasure in solitary activities such as reading, writing, using computers, hiking and fishing.They enjoy time spent alone and find less reward in time spent with large groups of people.

Numerous studies have demonstrated that extroversion is related to long-term levels of pleasant affect. There are 3 models for this hypothesis. Extroverts spend more time in social situations and are therefore happy. According to the affective reactivity model, extroverts react more strongly to positive stimuli in their environment as compared to introverts. The third model explains that extroverts are sensitive to signals of reward and non punishment. (For example, an extrovert would be more likely to undertake a sales job that includes a bonus (reward) This principle regulates their behavior. Personally, none of these models convinced me enough. However Tanja Lischetzke and Michael Eid (University of Geneva) have an interesting explanation. Their study concluded that extroverts when confronted with an ambivalent situation, (consisting positive and negative stimuli) maintained a more positive affect balance than introverts. Does this mean extroverts always look for the silver lining? This theory suggests that extroverts are more capable of maintaining and regulating their moods more efficiently as compared to introverts.

Statistics suggest that 1 out of 3 Americans are introverts,in Malaysia we havent carry out any survey yet ? So if you're American and you are not introvert, you are probably married to or working with one. The upside of being in a relationship with an extrovert is that they would pass on their level of enthusiasm and excitement on to you. You will find yourself having many friends and a busy social calender. You may feel more self-confident. Maintaining a state of positive affect will somehow be thrown to you as important. Expressing your feelings earns you special brownie points. While the flip sides could include being surrounded by people you do not know or care about, being told repeatedly what to do and how to do it and having complaints thrown like, “You are inattentive and easily distracted.” It is true, extroverts perform better than introverts in the presence of distraction. Introverts are easily distracted ! The researchers asked the participants to read a comprehension while watching television. Introverts were more easily distracted than extroverts. These findings are discussed by Adrian and Barrie(University College, London)

Extroverts take the alpha role, the more dominating role in a relationship. They act before they think. Sometimes, extroverts label introverts as “lazy, boring, shy and not interested ! ” As Susan Cain put it, ” Introverts living in an extrovert ideal is like a woman living in a man’s world !” Extroverts can make an introvert feel OPPRESSED !


INTROVERT

Introverts reflect before they act. They like to focus on one task at a time. They very rarely blurt out things they never meant to say. They enjoy business meetings and parties but after a while dislike small talk. A study conducted by Gullford and Braly state that extroverts are more easily hypnotized. Which means that introverts are not easily influenced or susceptible to marketing campaigns and offers that seems attractive. Introverts are not easily suggestible. So the next time you try to sell an idea to an introvert client, you might want to change your strategy ! The findings of this study conducted by Blickle’s (1997) also found a significant positive correlation between introversion and job performance . The study also found a significant correlation between introversion and a desire to reach consensus with other people . Introverts are more cautious and accurate in their assertions when dealing with problems (Blickle, 1997) introverts are likely an asset to the company !

Stereotypes identify introverts as“shy”. Shyness and introversion are two very different terms. Shy people are distressed in social situations while introverted people find social situations “overstimulating”. introverts value substance over style and are more authentic/genuine in conversations with people. definitely its a value of authenticity !

Bakar Setanggi Dalam Biliik

0 balasan ikhlas




ini bungkusan setanggi yang ada di kedai sembahyang penganut Hindu tapi yang ni bau tak best sebab aku pernah beli , jenama Vigi yang aku beli baru-baru tu wangi , kotak warna hijau muda , ada gambar jasmine



betapa harum setanggi hingga digandingkan dengan syurga ? haa


Assalamualaikum. siapa suka bauan setanggi ? kemenyan ? haha. mai tang kemenyan tu lain macam eh rasa ? kemenyan dan setanggi dibakar untuk mewangikan ruangan rumah , itu dulu . selain itu , bauan tu berfungsi semasa ada sebarang kematian manusia , bauan wangi tu untuk menutup bau yang kurang enak yang mungkin akan keluar dari tubuh jenazah , sekaligus untuk menutup aib jenazah .

sekarang , bauan setanggi telah diolah bersama bahan-bahan tertentu dan ada yang dijadikan aroma terapi untuk menenangkan jiwa seperti aku . dan mereka yang aku tak kenali .

ada pendapat mengatakan asap ni tak bagus , itu asap yang masuk ikut mulut keluar ikut hidung -.- adeh . setanggi malah disamakan lagi dengan bau syurga , apa yang tak bagus ? rasa takut bila bau ? sebab teringat mayat ? bagus la, ingat mati kan memang dituntut ? jangan asyik seronok nak hidup saja .

disebabkan tiada siapa pun yang tanya Viji Arbhati tu apa dalam entri aku yang baru lepas , aku pun dengan seronok sendiri tercetus untuk mengarang entri ni .tadi aku beli sekotak ada 7 plastik yang ada aroma berbeza , which is i just came to know that , few minutes ago -.-

incense stick : Legend , Emperor , Glamour , Manu , Miracle , Ira , might be my favourite one Flora , sebab plastik dia macam Lavendar . bau Ira tu mesti seksi kan ? sebab..entah.hehe. Manu tu aku nak bakar last , nama tak cantik , apa manu-manu ? Glamour tu tak tahan , setanggi pun nak glam , ingat manusia saja ?

aku tak ingat mana satu yang aku dah bakar tadi , sebab aku tak perasan pun plastik label dia tak sama bau , baru belek betul-betul . aku rasa aku suka bau setanggi dari Lavendar Spray Glade aku baru beli tu .lagipun harga setanggi lagi ekonomi . yalah untuk mangsa-mangsa ekonomi macam aku -.- sebelum ni aku pernah beli jugak tube rose ni , siap pegi kedai sembahyang orang India . aku pegi beli bukan sembah apa-apa tau .nauzubillahminzallik. tapi tube rose yang india tu jual tak sewangi setanggi yang aku beli ni , aku memang cari yang jenis ni , belum bakar dah wangi satu bilik , bila bakar bau satu rumah .

so memang hari aku lah hari ni , sebab dah jumpa salah satu barang yang aku cari selama ni . tapi tiba-tiba rasa seram sikit nak tidur tutup lampu malam ni . haih .susah jugak eh tidur sorang . tapi tempat terakhir kita nanti pun kita sorang jugak kan ? tapi tak nak la praktik sampai tiba masa , nak jugak tidur berdua -.- yang halal lagi toyyiban la . letih la . saya nak tidur . saya ?good night my blog . sebenarnya entri ni aku karang malam jumaat baru-baru ni . baru lepas dari draft hari ni -.- dan aku dah bakar Ira , bau dia tak lah seseksi mana pun, bau badan kita lagi ada umph -.- dan setanggi yang aku bakar hari aku beli tu Flora acah-acah Lavendar gittew.gittew ? -.-

Setanggi adalah perkataan dari Bahasa Latin . bermaksud dibakar . diperbuat dari bahan biotik harum yang bebaskan bauan yang wangi ketika dibakar . bukan orang Melayu saja yang guna , orang Cina juga guna dalam upacara penyucian , meditasi dan juga aromaterapi . fungsi setanggi mengalami pertambahan kepelbagaian seiring teknologi makin maju sekarang . tidak ketinggalan juga orang India .

Bila nama tak sama , kita automatik fikir berbeza kan ? padahal colok yang ada di rumah masyarakat Cina , bauan di Kuil orang India , termasuk rumah orang Melayu tatkala ada kematian adalah satu benda yang sama , dengan wangian berbeza ikut jenis haruman dia la , semuanya adalah setanggi . bila terbau setanggi , jangan terus fikir ada upacara pemujaan ataupun ajaran sesat ya , setanggi juga berfungsi sebagai wangian penenang , aku sendiri buat . tapi citarasa kan tak sama setiap orang , mungkin ada orang tak suka bauan setanggi ni , tapi yang kat tokong tu aku tak suka , aku pun tak perasan ada beza atau tak . aku suka setanggi yang lidi gelap ni , kalau colok kan merah , mungkin warna setanggi mewakili kod bau , aku pun tak pasti .

Baik kita buat , baik lah jadinya . kalau buruk kita buat , buruk juga kesannya . setanggi tak jahat , yang jahat orang yang guna setanggi untuk memuja sebarang semangat halus untuk memenuhi permintaan atau hajat dihati manusia . biar tak ada sahabat , asalkan jangan bersahabat dengan jin . itu semua khurafat yang menghala kita ke jalan syirik , nauzubillahminzalik. jadi , bomoh-bomoh diluar sana , berhenti lah guna perubatan melibatkan jin . baru-baru ni dengar bomoh OKU sampai pukau perempuan yang datang berubat untuk rogol , aku pun tak tahu nak salahkan bomoh yang gersang atau manusia yang ditimpa masalah lalu meminta tolong  bomoh ? kita memang diusul untuk berikhtiar , tetapi kenapa bomoh ? ikhtiar cara lain saja, perubatan islam yang diyakini dan lain-lain masih ada lagi . paling utama , minta pada Allahurabbi dulu . kita boleh ikhtiar macam-macam , tapi ingat , DIA saja boleh approve kita berjaya atau tak , jadi kenapa letak Allahu di tempat paling terakhir untuk kita tuju bila kita ada masalah ?
 

Copyright All Rights Reserved A Gentleman To Be