silent reader(s)

Tak Sangka 4 Golongan Ini Bijak

0 balasan ikhlas


First and foremost , bercakap dengan diri

berkomunikasi dengan diri sendiri sambil ketawa itu tidak sihat . tapi bercakap dengan diri sendiri seperti mengingat diri tentang sesuatu dengan lisan , peneliti psikologi Gary Lupyan mengatakan orang sebegitu cenderung pintar . bercakap dengan diri sendiri dilihat kita sedang merangsang diri untuk mengingat lebih banyak , mampu buat kita tetap fokus .

Secondly , Misophonia

misophonia adalah sejenis gangguan saraf yang menyebabkan seseorang rasa terganggu dengan bunyi sesuatu contohnya bunyi sudu dan garfu yang bersama pinggan , bunyi cakaran kuku diatas permukaan lincin dan sebagainya , cari sendiri contoh lain huh. Universiti Northwestern ada buat kajian atas 100 orang , didapati orang yang ada masalah misophonia adalah orang yang cenderung kreatif . orang yang ada masalah ini sebenarnya bukan berpenyakit tetapi tahap kepekaan mereka sangat tinggi .

Thirdly , golongan sarcastic

Universiti di Columbia dan Havard buat kajian , tiga group yang terdiri dari golongan sarkastik , sunguh-sunguh , neutral . berdasarkan tugasan yang diberikan untuk menguji tahap kreatif , golongan sarkastik yang mempunyai tahap kecerdasan paling tinggi .


The Fourth , orang yang ada sense of humor

Menurut peneliti Gil Greengross dan Geoffrey Miller, dari Universitas New Mexico, menyatakan humor adalah salah satu tanda yang menjadi asas kepada kemampuan kognitif seseorang. pernyataan ini kemudian disokong ketat oleh penelitian yang melibatkan 400 orang mahasiswa & mahasiswi (200 lelaki dan 200 perempuan).jangan tanya aku sokongan yang ketat tu macam mana . nak tau kognitif tu apa dia ? kognitif merujuk kepada proses yang terjadi secara dalaman di dalam pusat susunan saraf pada waktu manusia sedang berfikir (Gagne dalam Jamaris, 2006). Pengertian yang luasnya cognition (kognisi) adalah perolehan, penataan, dan penggunaan pengetahuan (Neisser, 1976)

Pemanis Hati

2 balasan ikhlas


Hari ini sangat bersejarah bagi aku sebab aku dah jumpa sebelah jiwa aku . tak sangka jiwa aku boleh dibeli  ,paling mengejutkan sebelah jiwa aku berharga RM 5 sahaja. kalau dicampur sebelah lagi , total RM 10 saja nilai jiwa aku ? sungguh murah kau jebat .aku crave hampir 6 dekad untuk rasa mango cheese cake , lepas aku tengok Jalan-Jalan Cari Makan aritu . tapi..tapi..aku rasa aku sudah tertipu . dimanakah manggo nya ? macam syrup mango saja dituang atas cheese cake ni . aku nak mango yang buah tu , hiris letak atas cake tu macam dalam Jalan-Jalan Cari Makan tu . amboi , bayar RM 5  , demand 5 star ? okay aku sedar tu.


texture cake ni sangat lembut , umpama dia meminta-minta kau menepuk-nepuk permukaan sebelum ceduk isi dia -.- tapi jangan risau aku tak buat cam itu pun , aku tak fetish -.- fetish ? penggemar cheese cake yang belum try mango ni patut try la . kalau nak rasa sebelah jiwa aku macam mana , try rasa cake tu . sangat lembut , dan padu -.- bila bersentuh dengan lidah , seakan-akan lidah kau akan menjerit keriangan , merayu-rayu disuap lagi dan lagi . dan ke laut tu .okay dah .



ada terbaca tak pasal 30 Mei 2016 ? satu fenomena astronomi akan berlaku , in fact , banyak jugak peristiwa astronomi dah jadi dalam bulan Mei 2016 , kalau rajin boleh google sendiri . gambar ni aku dapat masa aku tangkap gambar cheese cake mango tadi . betapa menipunya Asus zenfone 4 ni , masa tu tak gelap pun , tapi dalam gambar gelap . sesungguhnya itu tandanya sebuah handphone yang nazak bila mana keadaan camera dia sudah tak sama seawal beli dahulu . dikata pada 30 mei 2016 , iaitu beberapa saja hari lagi akan terjadi satu fenomena kedudukan Mars sangat hampir dengan Bumi kita . dikata lagi , kita tak perlukan peralatan canggih untuk tengok Mars , cuma perlu tengok langit dan cahaya paling asing tu la dikatakan Mars . cahaya dari Planet Mars berwarna merah . fenomena ini terjadi bila berlaku pertembungan antara Mars dan Bumi dalam mengelilingi Matahari , jadi boleh dikatakan normal . Mars amik masa lebih panjang untuk lengkapkan satu pusingan mengelilingi Matahari berbanding Bumi . Bumi akan terserempak dengan Mars , for sure di orbit masing-masing , jangan fikir satu orbit yang sama , itu sangat memacu bulu roma jadi tegak selama setahun .so 30 Mei , Bumi Mars bukan Bruno Mars ya



tengok , keadaan tak gelap pun sebenarnya , tapi bila camera berlawan arah Matahari , pandangan jadi gelap . kalau ditakdirkan satu hari nanti , aku bekerjaya yang membolehkan aku mampu miliki rumah mampu beli , aku nak the one yang dalam sawah . possible tak . for now , banyak rumah aku tengok dalam kawasan sawah , tapi aku mampu tengok saja la . suasana sawah buat serabut fikiran aku terungkai satu persatu . bila bunyi bising kenderaan sangat tipis pada pendengaran , aku cuma fokus pada bunyi angin , tengok padi , tengok langit , aku rasa terbuai seminit . kalau orang lain release tension pergi tengok wayang , sawah ini lah wayang bagi aku . jauh dari semua orang yang prejudis . cuma ada burung gagak , bangau . tak ada sesuatu pun yang menyakitkan hati aku .sekian meracau .

Somebody Out There

0 balasan ikhlas





If you are reading this , and you have been single for a long time , you'll probably know exactly how this feelings like . bila hati dah lama tak beremosi , then seseorang come up and show you , love isnt that cruel . you will have this kind of feeling . certainly , tak semua orang dapat membuka hati yang dah lama tertutup untuk terima kehadiran perubahan baru . 

Stop chasing the one who doesnt intend to be there , from the very beginning . sorry kalau entri kali ni penuh emosi . ke memang semua entri beremosi ? -.- sebenarnya aku rasa waste of time bila aku update entri berkaitan perasaan saja . nak buat macam mana , ini blog aku .

regardless your gender identification , stop wasting time on people that doesnt pay a second for you . if you really got what i mean here . do not ever losing yourself in getting someone . love doesnt come to shape your personality guys , love is about accepting all the imperfections in the person  you're falling for. everybody got their right to choose the best person for them , so use it wise . 

yes , we will fall for the wrong ones , maybe for times , it hurts badly . relationship that doesnt worked out , will cause you so much pain .you will agree with me on this , if you have experienced the relationship failure before . but that would be a plus point for us to adapt in future relationship insyaAllah .

aku pernah terbaca , " pilih lah seseorang yang bersungguh kepada mu , bukan dia yang kau bersungguh ". selain tu , " pilih orang yang mencintai mu , bukan orang yang kau cintai " . ada orang cakap , perasaan boleh dipupuk . boleh ke ? kalau tak ada , diada-adakan ? tapi tiada yang mustahil bagi Dia untuk adakan benda yang tiada , tiadakan benda yang ada selagi itu dalam kemahuanNya .

as long as we are gifted a new day , use it to start a new chapter . do not stuck at the same page , the pain wont go anywhere . the experiences will be there forever . its you , its us ,have to move on to the next .

sometimes we cant avoid to hurt some people , no matter how we dont intended to . all we can do is asking for an apology . even by saying sorry doesnt make any difference for those who are hard to forgive . at least , we can say that we tried . though bad things happened , life goes on .
 

Copyright All Rights Reserved A Gentleman To Be