silent reader(s)

HTTPS Or HTTP

0 balasan ikhlas




Turn on HTTPS redirect for your blog


If you want visitors to access your blog only over HTTPS, you can turn on HTTPS redirect.

There are three main benefits to using HTTPS instead of HTTP to access your blog :

  • It helps check that your visitors open the correct website and aren’t being redirected to a malicious site. 
  • It helps detect if an attacker tries to change any data sent from Blogger to the visitors 
  • It adds security measures that make it harder for other people to listen to your visitors’ conversations, track their activities, or steal their information. 

Note: HTTPS is currently not available for custom domain blogs. rasanya ini merujuk pada owner blog yang dah beli domain sendiri tanpa guna blogspot.com tu eh ? hal teka meneka tolong serah pada aku.


When you enable HTTPS redirect, visitors always reach the encrypted version of your blog at https://shafiquestevenson.blogspot.com.


To enable HTTPS redirect : 

Sign in to Blogger. 
Select the blog to update. 
On the left menu, click Settings > Basic > HTTPS. 
In "HTTPS Redirect," select Yes. 


If you disable HTTPS redirect, visitors have two options for viewing your blog :

http://shafiquestevenson.blogspot.com
https://shafiquestevenson.blogspot.com 


Untuk sesiapa yang belum tergerak hati untuk ambil tahu pasal HTTPS ni , macam aku sepuluh minit yang lalu tu , sekarang dah boleh pertimbangkan untuk turn on https ni . apa yang aku faham la , bila kita turn on benda tu , visitors kita yang datang ke blog kita menerusi secure path la .so diorang lebih selamat jiwa raga untuk tidak dibawa melalui lorong hitam yang mungkin ada malware,phising scams atau spesies virus computer yang kau tahu tu . https ni dah lama aku dengar , tapi tak perasan pulak kita boleh control untuk blog kita ni . which is great. kalau korang jenis gilakan SEO , aku tak tahu la kalau dengan turning this on akan affect korang punya pageviews -.- makan dalam tak . to secure your internet surfing encryption is more like serving your visitors a safe place to get in , secara tak langsung orang yang nak masuk blog kita bila tengok ada https kat link tu rasa yakin semacam nak tunggu buffer line tu full , tanpa pangkah kan . setting tu boleh je ON and OFF , kalau kau jenis buat keputusan bertukar-tukar , nanti ada orang fikir sekali on tak boleh off dah ? ada ke orang fikir macam itu ? aku guessing saja , if any . jadi , aku dah jawab kan . settle .
 

Copyright All Rights Reserved A Gentleman To Be