silent reader(s)

Nak Kahwin Jugak

0 balasan ikhlas


Sebelum atau sambil tengok short film kat atas ni , wajib mention sister ni salah satu youtuber yang aku rasa quite inspiring melalui video-video dia buat . dia orang Kedah kot , rasa dekat saja padahal jauh . alhamdulillah , macam Mat Lutfi , sister ni pun dah selamat kahwin . aku juga blogger bujang. haha. ya blogger picisan.

bagi yang malas tengok video , aku conclude kan beberapa points yang aku rasa main point dalam video ni, bagi aku la


first , jangan salahkan cara didikan mak ayah kita kalau kita membesar jadi kurang keyakinan atau tak suka beramai macam aku , well diri kita yang decide untuk terus begitu atau begini kan ?

second , kalau kau dipaksa ambil course bukan kau minat , give me five kita geng , jum salahkan orang yang paksa kita erk jangan

third , nak jadi trendy perlu buat semua trending stuffs ? even salah , tak itu tak betul

fourth , bagi pasangan yang bercinta elok lah percepatkan nikah , bila rasa cinta ada tak mustahil kita akan melampaui batasan syarak , kalau tak tahan elok putus saja

fiveth , perempuan boleh suka kawan sendiri meh ? bullshit. oh sorry. feeling is strange stuff anyway. kalau suka , bagitau saja laa tak payah sembunyi disebalik persahabatan sangat lah , sendiri merana kan

sixth , relationship goal selagi tak ada ikatan sah hanya menuju zina, woi tunang bukan ikatan sah woi itu booking saja woi

seventh , ni favourite aku sebab ada word seven kan nak sama dengan stevenson -.-

eighth , macam mana sister ni tau Padang Serai ada 3 trafic light, lawak tapi betul. nama pun orang Kedah. Jeruk Pak Ali pun dah ada kat Padang Serai baru-baru ni jangan buat tak tau . line phone aku full 4 bars bila kat sana .sungguh menabjubkan. Penang pun tak mampu beri aku kepuasan begitu.

nineth , kalau kening aku macam Charlie Puth , acah-acah carik , berkurang tak peminat aku -.- uh jangan diubah ciptaan Allah . kening bersambung okay apa , bersambung ke ?

tenth , aku makin mengarut..

Serenity

2 balasan ikhlas




Pada suatu petang atau tengah hari , aku tak pasti . yang pasti dalam bulan lepas . aku dengan misi Oppo masih tak give up. ingat aku mudah give up ? aku decide untuk try kedai handphone dalam Eon . mana tau nasib , Oppo boleh kembali ke pangkuan kan . so hari yang terjadi satu sejarah dalam hidup aku , hari itu lah aku tergerak hati untuk masuk satu kedai buku , bak Popular , ke memang Popular ? itu pun aku tak pasti . aku main masuk saja . bau buku-buku baru yang tebal ditambah air cond yang mampu menyusup setiap rongga yang ada , suasana yang sangat lama aku tak rasa . kedai buku ni memang aku suka masuk tiap kali datang ke Eon ni . so ada lah dua tiga gadis . kedai buku memang banyak gadis , dimana ada gadis disitu ada buku novel -.- tapi itu bukan point yang aku nak cerita . 


haa ini dia , satu buku yang menarik perhatian aku disebabkan nama penulisnya . aku rasa macam familiar. selain ruang buku pasal jutawan , aku suka juga jalan-jalan tengok tajuk buku yang bicara islam . tolong bold perkataan jalan-jalan tu . memang aku suka tengok saja tajuk buku , kalau menarik baru aku pegang , kalau menarik lagi , aku selak sikit .kalau menarik sangat tak hengat , aku akan baca part tengah buku dengan sinopsis kat kulit belakang. okay kembali pada main point , aku pernah terfikir untuk tulis satu buku , dan niat aku terbantut sebab waktu dulu kalau nak publish penulisan kita , kita sendiri kena keluarkan dana . sekarang , macam itu lagi ke ? tapi seriously , aku sangat kagum dengan blogger Syira Lokman ni . bayangkan satu Malaysia dapat baca penulisan kita , tak cukup hebat ke tu ? jangan buat tak tahu , kerjaya sebagai penulis novel pernah jadi karier angan-angan aku -.- selain doktor . dongengnya bunyi.

bila bercakap pasal buku , aku teringat waktu sekolah menengah dulu , karangan aku selalu disanjung tinggi Cikgu Latifah . katanya cantik laras bahasa aku , penggunaan ayat aku tersusun dan berbunga . mahu tak bunga , zaman tu kan zaman banyak awek -.- dan seluruh kelas percaya bulat-bulat aku suka dan banyak baca buku , padahal aku bukan ulat buku , aku ulat bulu yang spesies mahu tapi malu . boleh ? aku cuma suka serap perkataan-perkataan baru yang aku dengar dari berita atau mana-mana sumber yang boleh dipercayai, pastu aku suka masukkan dalam penulisan aku . aku bukan kaki buku okay . kalau ada buku yang boleh tarik minat aku haruslah buku lawak menjadi atau buku-buku kisah Nabi pun aku minat yang ceritakan peristiwa semuanya  menarik . haruslah menarik , baru aku tertarik .

dan seperti yang dijangka , misi Oppo aku terkandas lagi , ingatkan software bermasalah , kali ni dikata pula motherboard rosak . dengar saja perkataan tu , memang mati nafsu nak repair . harga motherboard tu tambah 100 lebih boleh dapat model Oppo tu yang baru . so aku rasa ini entri terakhir untuk Oppo aku , lepas ni aku harap tak ada siapa pun tanyakan khabar dia , itu bisa membuat hati bertambah sebak .hahahancur hancur aku.
 

Copyright All Rights Reserved A Gentleman To Be