silent reader(s)

Fenomena Supermoon 13 November 2016





Rasanya sekarang tengah heboh di Facebook pasal Supermoon ni , sebab apa ? sebab facebook remind ! padahal tahun-tahun sebelum ni tak pernah sibuk pun nak tahu Supermoon tu apa kan ? tapi tak apa , bukan masalah pun . lagipun beberapa tahun dulu sudah ada movie lakonan Farid Kamil pasal Supermoon ni .

Tahun terakhir jadinya fenomena ini sebelum ni , tahun 1948 , obviously tak ada sign kewujudhan aku waktu tu , sebab ayah dengan umi pun tak lahir lagi time tu . jadi hari ni , selepas 68 tahun guys ! , November's full moon on Nov. 13 at 8 p.m. EST , (0100 GMT on Nov. 14) , pandai-pandai lah convert ke waktu Malaysia . hari ini & esok  , obviously esok lagi ketara .

Jadi kalau aku anggap selain wish dari seseorang tu , fenomena alam yang jarang kali berlaku ni , jatuh pada tarikh keramat aku , boleh aku anggap sebagai hadiah bermakna yang kedua buat aku ?

Fenomena jarak Bulan sangat rapat dengan Bumi ni akan jadi lagi pada tahun 2034 nanti ,25 november. time tu sudah atuk-atuk nenek-nenek dah semua blogger 20-an hari ni kan ? entah sempat atau tidak nak saksikan lagi .

Dimana boleh kita tengok fenomena ni ? bertuah bagi orang yang berada di Europe , Us atau Australia , orang disana boleh lihat dengan mata kasar ! lagi pula , masa tak sama bagi kawasan , tahu kan ? jika di Australia , 15 november masih ada waktu ideal untuk tengok. Malaysia ? banyak sumber katakan esok baru bermula , sekitar 7.24 malam , jangan lupa solat dulu nah . supermoon pun supermoon jugak. bulan dijangka penuh saat 9.54 malam esok , pakat dok cari tempat tinggi lah pulak ? asalkan jangan bermaksiat sudah lah .


Tips nak tengok fenomena ini ? here are some !


Reduce light pollution--if you're surrounded by streetlights, cars, or house lights, it may outshine the brightness of the supermoon

Get higher up--a higher vantage point will make sure you see the most of the sky and keep things like trees from blocking your angle on the moon , Penang Hills ? will do haha

Keep your eyes off your phone--your eyes need to adjust to the dark in order to see clearly, and looking at the bright screen of your phone can interfere with your ability to see the moon's light

A beach that faces east--this will make sure that you get an unobstructed view of the moon, and allow you to track its progress through the sky

If you're in a city, try to see the moon from a rooftop, so that you can compare it to the size of the buildings--it will create an optical illusion called 'the moon illusion' that will make the supermoon seem every larger!

Bring a pair of binoculars or a telescope--check out those craters and make sure you're soaking in the full effect! Good luck !

0 balasan ikhlas:

 

Copyright All Rights Reserved A Gentleman To Be