silent reader(s)

Dirgahayu Si Shafique

0 balasan ikhlas


First time aku nampak perkataan Dirgahayu masa aku dengar lagu Negaraku nyanyian Faizal Tahir , nampak tak betapa ? aku mampu nampak perkataan walaupun sebenarnya aku tengah dengar lagu kat radio . aku tak selesa hidup dalam kejahilan , jadi aku search Google yang kadang-kadang boleh percaya . 

Maksud Dirgahayu menurut pemahaman aku yang tak berapa rajin nak research dalam - dalam , Dirgahayu bermaksud berbahagia lah , mudah-mudahan dipanjangkan umur , things as such . jika dirgahayu negaraku , maksudnya macam aman damai lah negara ku . kalau cinta dirgahayu bawa maksud cinta kita akan selama-selamanya , kononnya takkan terpisah la . kononnya . perkataan Dirgahayu juga diguna pada Raja . kalau dalam english macam , Long life for The King ! Long life for the Prince Shafique ! ehh.  seumpamanya .

Bercakap pasal indah-indah , sejak kebelakangan ni hidup ini tak berapa indah , nampak tak punya tak ada connection ayat . who cares . kalau orang Perak cakap , libang libur hati perut eh ? entah , aku bukan orang Perak . cerita yang gemparkan satu Malaysia pasal seorang perempuan yang menipu seramai 150 orang agen . aku terlibat , indirectly . sebab orang diatas aku yang berada dibawah salah seorang 150 orang tu . doa-doakan lah aku dapat selesaikan dengan sebaik mungkin . 



Memang tak banyak order yang aku perlu ganti , cuma kerugian tetap kerugian . bila untung tak ada , duit kita pula perlu dikeluarkan akibat perangai pecah amanah orang lain. aku tak tahu nak hamunkan apa . benda dah jadi . obviously , satu lesson yang sangat lah besar untuk aku . aku tak lah serik terus untuk berjual beli  , cuma kesedaran tentang pentingnya kita sebagai agen selidik dahulu suatu jenis bisnes sebelum menjebakkan diri . dan minat kepada barang pre order luntur sudah .

Adalah seorang customer tu , dia sudah order dari Februari tahun ni , lepas huru hara di media , dia pun kalam kalibut whatsapp aku .aku tak tahu sampai bila customer tu akan double-kan f dalam nama aku. meanwhile , customers keep saying that we as median , langsung tak ada rugi . salah . sebab dah sah-sah orang yang dapat 80% dari jualan kami sudah lepas tanggungjawab . siapa yang menanggungnya kalau bukan kami , the medians ? macam tak sesuai istilah tu .

Tapi lepas aku ternampak sebuah kedai dobi yang bernama Dobi Redha , aku rasa aku perlu redhakan semua ini , sebab salah aku juga kan . tanggunglah sekarang . tapi yang pasti , aku takkan pergi basuh baju di kedai tu . 

This Closure

0 balasan ikhlas


thought me and you were the perfect two
but lately i cant see it through
you dont get me so
you dont get me at all

i loved you in the worst way
you couldnt make it to my birthday
and i heard you're doing okay
but i dont listen to the birds say

give it some time and then maybe some more
we simply got so much living in store
but now my heart is sore
now im seeing what this distance is for

saddest part is that you were the best friend to me
but now you're nothing more than enemy
guess that means it wasnt meant to be
but that dont change our memories

im running from the one
the one i thought was the one
i know how cliche
i know my words dont mean much

they say breaking up is hard to do
even waking up now is harder too
moving on is like goin to loo
but it seems easy for you

Fall Sick

0 balasan ikhlas




believe me im crawling over the floor just to get my laptop at the edge of the room, just to update my blog . nah tipu . im on my bed with koolfever on my forehead then it suddenly get on my neck . im one of the people who never get sick . but once i did , its like a pure disaster to the whole body , i mean it . 

well its raining these few days , on and off . while its getting lower temperature by the outside of the house , while my body temperature keep rising . whatever it is , why this short entry become a must updated one , look im not a fan of any famous apps , including Smule . so i never heard lagu Bayang since the singer came from Smule  i think .plus, like the tittle got no seductive sense to make me even click . but gladly today i did . that i found out the one song i've been looking for after i heard once on the radio for the past month , was that song .

so i shared here , eventhough i feel like im a little left behind to share . since everyone already knew the song . well it didnt bother me , neither stop me from sharing .huhu. orang demam kena tidur awal , esok kan nak demam lagi ?

so for those accidently view this blog ,whoever you are, please take good care of your health , nowdays bad viruses are like new celebrities , everything happen in instant , all of sudden .huhu.jangan lupa minum air mineral banyak , cliche. night .

Behind My First Jersey

1 balasan ikhlas





Nah my first jersey , nope thats not my jersey -.- too sexy for jogging session .well i dont want to distract any girl attention..hoho.. my first jersey was Chelsea jersey , blue one. cerita disebalik jersey chelsea tu bermula masa aku sekolah rendah , lebih detail masa aku hadir kelas tambahan persendirian . padahal umur aku waktu tu tak pandai lagi memilih club bola sepak untuk disanjungi , disebabkan Hani , seorang kakak ,merangkap crush used to be -.- yup disebabkan dia minat Chelsea , aku yang masa tu hingusan pun sibuk minat Chelsea . masa tu dia tingkatan dua if im not mistaken . yup kelas tambahan kami memang bercampur umur . silibus yang diajar memang diselaraskan sesuai untuk budak sekolah dan rendah , bayangkan betapa hebat guru tuisyen kami tu .terpegun ? kami yang baru di sekolah rendah diajar level asas sekolah menengah . cikgu tu hadkan jumlah pelajar , memang tak timbul isu ada pelajar tak boleh catch up dan sebagainya .



bila diingatkan semula , aku ni spesies gatal awal jugak eh. but aku tak gatal ke arah yang satu . aku cuma suka minat orang dalam diam . itu zaman hingusan . lawak bila ingat balik , betapa nervous setiap kali duduk bersebelahan dia . aku pernah ada satu diari , guess what , memang nama si Hani ada dalam diari tu -.- but dont worry diari tu dah tak wujud . dan aku tak pernah approach dia . approach untuk jadi kekasih atau pembantu lap hingus ? sendiri mau ingat .

okay put aside pasal kenangan , hari ni aku dah dapat miliki sehelai jersey yang aku dah intai sekian lama . jersey chelsea tu aku tak ingat masih ada atau tak , jadi boleh dikatakan aku baru beli satu lagi jersey setelah berkurun lamanya . jersey berlengan panjang menjadi pilihan hati , tak sabar nak jogging -.-



disebabkan aku tak pernah beli jersey berlengan panjang , harga dia agak mendatangkan  rasa ketidakpuasan hati . tapi kalau aku tak beli , siapa yang nak belikan untuk aku kan . jadi puas hati atau tak , aku beli jugak . yup memang tak ada sesiapa yang berpotensi untuk belikan aku sehelai jersey . selepas selesai belek jahitan jersey , aku ternampak track suit yang kainnya sangat menarik perhatian . apa lagi aku boleh katakan , habis saving untuk sebulan punya expenses . sedih ni sedih. tapi bila terpandang jersey dan track suit terbaring diatas katil ni , terubat sendu dihati .

last but not least , i have a pen , i have a pineapple -.-

Another Cliche

0 balasan ikhlas



assalamualaikum. selamat berhujung minggu dalam bilik , berhuhu seorang saja . tapi itu bukan point nya , dalam leka scrolling newsfeed facebook , terjumpa ada seseorang share video lagu ni . maaf kalau bahasa melayu aku kurang tersusun , asalkan boleh faham kan .


keadaan langit yang mendung , sambil angin datang menyapa pipi , rentak lagu yang slow begini macam ngam habis . aku tahu lirik lagu ni untuk orang yang tengah frust menonggeng , tapi tak salah kan kalau orang tak frustrated , tak menonggeng nak dengar pun . 
bila terbawa-bawa dengan emosi , aku jadi teringat pengalaman berabad dulu . orang yang tak pernah ditinggalkan , tak bermaksud tak pernah rasa sakit hati . orang yang selalu menyakitkan orang lain , pun ada hati yang kadangnya disakiti juga . bila dua pihak rasa sakit hati , masing-masing akan peduli dengan hati masing-masing , betul ? tak tahu mana pergi istilah , kita saling jaga .tiba-tiba ghaib dari kamus.

yup kita tak boleh expect seseorang akan faham kita dari A-Z . aku sendiri dapati susah untuk faham diri orang lain . kadang kita sudah mengalah , masih juga keadaan tak kembali baik . keadaan ni bukan untuk dunia bercinta , termasuk orang sekeliling . mungkin dengan kawan-kawan , mahupun family . 

yeah betul semua orang tak sempurna . tak sempurna tu perkara normal . semua orang ada sisi baik , ada sisi kurang cantik . inilah jadi bila kita harapkan yang baik sahaja , ada saja yang tak kena akan jadi . tapi , itu bukan tiket untuk kita jadi kurang cantik .

mengamati perubahan demi perubahan dalam diri orang sekeliling kita , semakin disangkal semakin timbul nyata . ada orang , biarkan keadaan semasa mengubah diri dia . ada orang yang berubah dek tekanan hidup . ada orang yang berubah untuk mencapai penghargaan manusia lain . ada manusia pula berubah kerana merasa dirinya lebih bagus untuk berada di takuk lama . ada juga yang berubah sebagai respon perubahan orang lain . bila masalah dah berubah corak , cara kita approach pun turut berubah . 

ada orang cakap , kalau nak hidup kurang masalah , hidup sendiri . jika nak hidup bahagia , hidup bersama . pelik pulak bila aku translate ikut sedap rasa . if you want to go fast , go alone. if you want to go further , go together . berdua atau sendiri , masalah tetap akan ada . tak dinafikan bila bujang , kita bebas dari certain masalah , emosi pun tak diganggu . pencapaian hidup lebih praktikal .
 

Copyright All Rights Reserved A Gentleman To Be