silent reader(s)

Hidup Untuk Makan

1 balasan ikhlas





assalamualaikum . semalam , sistem penghadaman sangat busy . dari pagi hingga ke malam dipaksa bekerja . rasanya hari ni aku patut berpuasa sudah . penyudah santapan hari semalam aku pilih Butterscotch Latte . kami tak order banyak sebab sebelum singgah secret recipe , perut masing-masing dah diisi nasi -.- aku tak tahu pun nama cake yang diorang order , lebih spesifik , birtday girl order . tapi ada bunyi perkataan indulgent camtu . minuman cucumber lemon mint , hot chocolate , si butterscotch latte , lasagne , itu saja.

tak dinafikan , tempat macam itu bukan pilihan aku . bukan bermaksud aku kedekut , cuma bagi aku , hanya sesuai untuk event istimewa boleh la ,annually event. im not fond of cakes after all.


meh kita close up sikit butterscotch latte -.- lepas kacau-kacau dalam dia baru rasa pahit jadi neutral sikit , ada rasa butterscotch dibawah . selalunya kalau pegi kedai jalanan pilihan hati diorang dah kacau siap-siap , rupanya kalau cafe camni kita kena kacau sendiri -.- . awal pagi tadi dah keluar , siap kena hujan lagi , simptom nak demam macam dah ada . malasnya mau makan panadol . im not a panadol person -.- Dear Lord please give your blessings along this path . i really dont wanna be a hangat-hangat tahi ayam person , anymore . anyone , anywhere , please give some encouragements ..i need it so bad .

i dont know why i've been thinkin' about my past lately..it feels like there are something or some unsettle bussines. im still figuring it out . what it is

Maybank Current Account

0 balasan ikhlas

alhamdulillah , hari ni dua urusan dah selesai . salah satunya , impian aku untuk buka akaun semasa syarikat dengan Maybank sudah terlaksana . huahuahua . tak semudah tu sebenarnya nak berjaya buka account ni . hidup aku dikelilingi individu yang selesa makan gaji , buat apa-apa loan pun guna slip gaji , memang current account tak ada tempat yang istimewa dalam minda orang-orang sebegini . tak dinafikan ada seorang ahli keluarga aku yang bussines minded juga .

syarat nak buka akaun semasa dengan Maybank memang tak rumit , kita kena ada SSM , ada cop syarikat kita , ada RM 2000 , ada seorang rakan atau ahli keluarga yang ada dah buka current account dengan Maybank , tak kira lah personal atau untuk syarikat , as long dia ada current account dengan maybank .

rakan atau family members kita yang ada current account tu dipanggil introducer . introducer tu pulak kena ada SSM yang berusia 1 tahun ke atas . account dia harus tak ada cek tendang . account introducer pun kena ada aliran duit masuk keluar yakni akaun aktif . cop syarikat si introducer , pastikan cop tu yang dia guna semasa buka current account dengan Maybank mula-mula dulu . cop tak boleh berubah jika kita berurusan dengan pihak bank , itu yang officer tu bagitau kat aku . contohnya kita guna cop A untuk buka account dulu dengan maybank , selagi kita berurusan dengan maybank , cop A saja kita boleh guna .

langkah pertama perlu buat bila ada niat nak buka current account dengan Maybank ? dapatkan borang untuk buka current account . mungkin dia akan tanya untuk syarikat atau persendirian , step sama saja . si introducer pun kena isi dalam borang tu tapi tak banyak mana pun . seeloknya , lepas dapat borang tu , balik rumah jumpa si introducer tu . lepas habis isi bahagian si introducer , bahagian si pembuka account(kita) tu kita biar kosong pun tak apa , kita isi depan officer tu nanti , sebab kita tak nak kita tersilap isi nanti .

bila nak bawa deposit RM 2000 ? ikut budi bicara officer yang kita dapat . sebelum terlupa , kita disuruh buka current account Maybank di cawangan Maybank paling hampir dengan alamat SSM kita . maksudnya , alamat perniagaan yang kita daftar . officer tu cakap , memang macam tu untuk mudah rujukan apa-apa hal nanti . kembali pada RM 2000 , deposit tu ikut budi bicara officer. jika dapat yang pegawai yang okay ,  dia minta deposit tu selepas introducer dah disahkan .maksudnya , introducer tu tak ada masalah & layak jadi introducer , officer akan call kita selepas 3 hari camtu untuk selesaikan pecutan terakhir , kita pergi bank untuk sign borang . RM 2000 tu boleh bayar cash ke machine deposit , ataupun buat transaction sahaja ke account semasa kita tu . sebelum terlupa , officer tu akan suruh kita buat maybank2u dulu . jika dapat officer yang minta RM 2000 tu masa kita bagi borang introducer , kita kena prepare la . ikut budi bicara officer , sama ada nak deposit tu selepas lulus introducer atau masa kita submit borang introducer(sebelum lulus) .

rupanya current account Ambank tak sama Maybank . kalau Ambank , saving account boleh disatukan dalam online banking dengan current account sekali . Maybank tak macam itu , maybank asingkan saving & current account dalam maybank2u, satu lagi , Maybank tak ada kad atm untuk current account , boleh buat online transaction saja lah .

sepanjang urusan dengan bank , introducer tak perlu hadir . jadi ini sangat memudahkan kita untuk bergerak , nak berulang 2,3 kali ke bank -.- atau lebih sekiranya officer tu bujang dan cantik .dan jika si officer tu mudah digoda , kita mungkin berpotensi minta jumlah deposit dikurangkan . berani cuba ? sebab , jumlah deposit RM 2000 tu mungkin boleh jadi RM 1000 jika anda berurusan dengan pegawai yang memahami keadaan poket rakyat Malaysia kini -.-

Cuci Mata Kat Thailand Food Festival Berhampiran UITM Permatang Pauh

0 balasan ikhlas



Tajuk entri kali ni memang tak boleh dipendekkan . sebenarnya aku dan makanan thailand ada satu bonding yang istimewa -.- yang tak penting pun untuk di mention kat sini. jadi bila aku ternampak banner festival tu maka menggeletar satu badan aku . tanda teruja yang amat . aku rasa ayat tu terlalu melampaui batas-batas norma . if im not mistaken , festival tu bermula 29 September baru-baru ni . hari demi hari berlalu , hari ni baru aku dapat jalan-jalan kat festival tu .



Dari jauh tengok , macam gah jugak sebab banyak sangat booth , lagak Jom Heboh . tapi bila masuk , aku nampak gerai kasut , tudung , ahh macam uptown Perda ! mana makanan Thai ?! oh rupanya bahagian gerai makanan berada di tengah-tengah -.- di tepi penuh dengan gerai barangan dengan harga murah berbanding pasaran . 




Sangat meleset jangkaan aku , aku bayangkan ada makanan unik , yang dapat buat aku termimpi-mimpi untuk malam ni , rupanya dusta belaka ! tak ada yang unik pun  . mungkin aku yang terlepas pandang makanan yang sedap . konsentrasi aku agak terganggu masa berjalan kat situ , gadis-gadis UITM sangat distract fokus -.- nasib baik iman aku kuat . katanya festival ni dah berlangsung di Penang seberang laut , jadi kali ni dibuat di sebelah seberang perai pulak , lokasi sangat berdekatan UITM Permatang Pauh , boleh dikatakan berhadapan UITM . tak salah kalau sambil menyelam , minum air .jangan merangkak sambil kentut berbunyi . itu perbuatan huduh .



Bagi orang-orang Penang yang suka try makanan baru atau suka cuci mata -.- atau orang selatan mahupun orang pantai timur yang accidently ada di Penang sekarang , tolong lah pergi festival ni ,sambil menyumbang pada kesesakan jalan raya untuk tengok harga barang sangat okay macam seluar track Adidas , atau tudung bagi perempuan pun ada siap brand AidiJuma lagi tu , untuk orang-orang yang nak cari adaptor charger , cable , pun boleh pergi situ . tak dinafikan , ada makanan yang kita tak kenal , pun ada di festival tu . mungkin aku yang berjalan terlalu tak tercapai akal mu -.- festival ni tamat 2 hb Oktober 2016 , jadi masih sempat lagi kalau ada yang belum datang tu . ada orang bagitau pasal cookies yang berasap mulut kita bila makan , trick nitrogen liquid saja tu , tapi sayang aku tak jumpa pun cookies tu tadi . " sayang aku tak jumpa " , " sayangnya aku tak jumpa " . hancur bm aku di sini . ini lah yang terjadi bila ayat perbualan dimasukkan dalam penulisan , tapi penulisan yang tak rasmi macam blogging ni , tak apa kot kalau kita tulis ikut keselesaan kita sendiri ? tolong jauhkan aku dari standard penulisan sesungguhnya aku dah penat mengikutinya sepanjang persekolahan dahulu .

Friendship Mistaken For Love

2 balasan ikhlas



one of my weaknesses was, i always think its my responsibility to please people around me whenever they feel sad . so i tend to note little things about them . i just feel enjoyed by doing that , its like i note someone's existence on Earth , i appreciate them. is it bad thing to do? yup ,in the other hand, no one like his/her bf/gf be so concerned about someone else . right ?

it is not that im giving false hope eventhough it really seems as it was . i can't see things/situations from girls eyes , neither boy's perspective . it feels like i gain my own happiness by pleasing others . i know whats like to be alone , got no one to count on is one of homeless feelings, which sucks . im not trying to be a savour to every unhappy girl . i just thinking , its just my little help somehow, because i prefer to befriends with girls . but then it will be considered as flirting isnt it .

people says , if you want something , then you have to give first somehow . when im trying to be there for someone during their down times , they might be there for me through my hard times too . maybe . its not that i hope something in return , but thats what the world residents really are  . perhaps , the ones we help wont help us in future , but still , if we doing good deeds , good things will happen eventually . at least , i always have that in my mind .

is it bad things to make someone feel better ? im not praise them or do things as such . i just keep them a company , be a listener , but im not giving an advice which something im not good at . so i come to this conclusion , i cant befriends with girls anymore -.- means no friends .

One Good Song I Will Be Fine

0 balasan ikhlas


The skillful use of music and musical elements by an accredited music therapist to promote, maintain, and restore mental, physical, emotional, and spiritual health , that is what we know as music therapy. music has nonverbal, creative, structural, and emotional qualities .


Lets skip to whats real , as for me , good songs always come with meaningful lyrics , aren't they ? i dont give a damn about the languages used , lagu melayu pun ada juga yang best susunan rentak lagu dengan bait-bait lirik terbaik dari ladang . even few songs in mandarin i used to listen to .



In the back then when i was fourteen , every morning i will listening to some songs on ntv7 as far as i remember , before going to school . macam marathon lagu pun ada , hardly find malay songs in track , mostly english songs . probably my english getting better by the habits . plus , i discovered new words , new phrases throughout the songs . im not one of those bookworms , really. so there's no way my english language enrichment comes from reading , there's no way. mostly i get new words indirectly when i watch tv or listen to breaking news . kalau tv3 , dari pukul 12.00 malam sampai 12.30 malam if im not mistaken. terpaksa tunggu berita setengah jam tu , baru movie bersambung -.-

As everything is never as it seems , nice songs just like an escapism for me,from such bad world out there. sometimes i live in those songs . i dont know if its one of mental disorders -.- listening to some good music , i feel like my changeable mood swings going better . i think. but trust me , im decent looking guy -.-





My Quite First Time

0 balasan ikhlas






frankly saying , im not in the right mood to write about food or anything relates . i just not in the right mood to do anything -.- anyhow, that was my first time having steambot & grill experiences . about few hours ago i think . only then i realized that actually my large intestine is not that large -.- i just ate  one bowl of yee mee then im fulled . not that i want to brag about my organ capabilities anyway . what a relief . knowing im not capable to have belly expension skill or things like that . oh what am i talking .

this cafe state that every 100g leftovers will be charged for RM 10 . berani nak ambil banyak ? sendiri mau ingat .since i really never had steambot before , so im quite been frighten by the rule . as you can see clearly the green plate above, that was mine and i have put it all back .seriously , i dont know what was wrong with my body , or my tank tonight , unlike usual .so unlike me. what am i talking .


having an intense eye contact while having my stomach ache welcoming foods , really not what i expecting for . but nothing left to regret , appreciating beautiful views around us , isnt it pleasant things to do while dinner ? ha.. maybe my glasses make me look weirdo than i am , that someone keep staring at -.- or am i just too handsome to be ignored . either one.


as cute as tampons , as stylish as Harry Style , as frightening as train to busan , how come zombies could running this time ,like real quick. i hate it . what am i talking .

Susah Seorang Introvert

2 balasan ikhlas

Pemalu , pendiam , atau kecenderungan sifat kepada introvert , keperibadian yang cenderung tertutup atau penyakit kaku untuk bergaul . orang yang kenal diri aku melalui alam maya mungkin takkan percaya semua itu aku . aku jauh dari makna mesra , peramah , dan lain-lain perkataan yang bawa maksud yang sama . 

Susah ? memang susah jadi orang yang kaku untuk bergaul , tiada perasaan lain melainkan rasa kekok tiap kali aku dikelilingi komuniti yang aku tak biasa . atau aku tak selesa . aku bukan orang yang akan dominasi perbincangan ataupun perbualan , melainkan dengan orang yang aku betul-betul selesa . 

But , there is always have but , bila datang rasa yakin , orang yang aku tak kenal pun aku boleh tegur . ya 5 tahun sekali baru datang rasa yakin tu . 

Mesti ada orang hairan dengan adanya orang macam aku ? macam mana kami hidup dalam kalangan rakyat Malaysia makin bertambah saban hari ? -.- aku buat hal aku sendiri , aku akan sedaya upaya untuk elakkan komunikasi . waktu sekolah menengah , aku akan pilih tempat duduk paling hujung , tapi sebenarnya aku lebih suka duduk di depan , sebab mak aku dulu pernah cakap , kalau duduk belakang , cikgu tak ambil peduli . mula aku di tingkatan empat , aku totally mengasingkan diri dari bergaul dengan kawan sekelas . 

IPT ? untuk semester pertama saja aku mampu 'ramah' . masuk semester kedua , aku mula berundur dari semua aktiviti bersama , aku mula buat hal aku sendiri . memang ada beberapa kawan yang tegur perubahan , tapi apa yang lebih selesa dari jadi diri sendiri ?

Tapi dari sikap macam ini lah aku jumpa satu sisi cantik dalam diri aku , aku boleh berdikari . sampaikan di IPT , kerja group pun aku boleh buat sorang-sorang , sebelum submit aku akan gitau aku buat sorang-sorang kat lecturer tu -.- . sama juga di sekolah menengah , aku mampu selesaikan tugasan sendiri sedangkan kawan-kawan lain perlu meniru untuk habiskan kerja tu . alhamdulillah , lidah saja kaku , otak aku tak beku . tapi tak ada lah cair sangat sampai tahap genius -.-

IPT , aku pilih course yang aku letak harapan untuk jadi platform aku berubah jadi ramah . tapi malangnya , setiap kali jumpa pensyarah course , diorang akan identify aku sebagai student makmal . mungkin aku tak grooming seperti yang sepatutnya sesuai course yang aku pilih atau nerdness sangat terpancar dari corot cermin mata aku masa tu . 

Presentation ? benda yang aku paling tak suka . bila jadi seorang yang kurang bercakap , percayalah tiap kali kita kena bentangkan di depan kelas , satu kelas yang sebelumnya riuh rendah , tiba-tiba senyap sunyi . hare tak ? setiap kali aku ada pembentangan , aku akan fokus pada pensyarah saja , memang aku ditegur untuk buat eye contact dengan rakan-rakan yang lain , tapi aku tak pernah dengar pun -.- jauh sekali nak buat .

Aku suka lewatkan waktu ke kelas masa di IPT , aku bajet bila aku masuk , kelas terus mula , dan aku terselamat dari diajak berbual . bila cara tu macam tak berkesan sebab aku akan terlewat betul , aku guna taktik lain pulak . ya aku akan pasang earphone sepanjang jalan aku ke kelas , dalam kelas pun . cara tu agak berkesan untuk hindari perbualan , tapi kadang-kadang aku rasa cara tu agak kurang sopan pulak .

Susah jadi macam 'ni' ? susah sebenarnya. aku bukan tak suka bercakap , aku cuma susah nak letak minat aku untuk subjek yang dipilih jadi bahan ulasan. aku tak mampu cakap , "tolong ubah topik lain" , " hang cakap apa ni , aku tak minat langsung nak dengaq" , " aku takda apa-apa nak jawab" , " apa yang hang cakap bercanggah gila dengan pendapat aku" dan lain-lain ayat busuk yang terpendam lama .sebolehnya aku tak mahu keluarkan kata-kata kesat yang boleh buat orang lain tersinggung . sebaiknya aku diam saja , tak ada siapa yang terasa kan ?

Aku anti sosial ? absolutely incorrect. aku suka didampingi orang. yes ada masanya bersendiri lebih baik. surprisingly , most of the time , aku suka ada teman . tapi seriously susah nak cari kawan yang boleh ngam dengan jiwa aku . aku susah nak declare orang tu kawan aku , orang ini kawan aku . sebab maksud kawan sangat berat bagi aku . aku tak suka berkawan macam 'ada tak apa , tak ada pun tak apa' . umpama melukut di tepi gantang eh .

Aku ada kaji jugak penyakit kaku bergaul ni tapi fokus pada ciri-ciri dalam diri aku saja , aku ada masalah untuk menerima certain sikap buruk orang . aku tak boleh nak berkawan dengan orang yang depan cakap lain , belakang cakap lain , which is, banyak suku kaum ni aku kenal masa di IPT & amazingly mereka jenis berpuak kental. jadi aku putuskan untuk gerak solo -.- memang manusia tak mampu baik sepenuhnya , aku faham tu sebab aku pun sama , tapi itu bukan token untuk kita jadi jahat kan ?

White Chocolate Lovers Should Read This

0 balasan ikhlas



who likes white choco as much as I do ? wuhuu..the taste is just great. i rather have the white one rather than the dark choco,i couldnt bear the bitter taste of dark choco -.- lets get back on the topics , white chocolate is made with cocoa butter, sugar and milk, making it high in saturated fat. While white chocolate contains a good amount of calcium, it isn't a healthy food because it doesn't supply significant doses of other essential nutrients to make up for the high calorie, sugar and fat content.

1 White chocolate is a bit of a misnomer. The treat is actually made of cocoa butter, which is the fat from cocoa beans, mixed with ingredients like milk and thickening agents.

2 you might not want to melt white and dark chocolate together. you have to heat white chocolate slowly and carefully because it can easily burn and seize.

3 You might still be able to eat white chocolate. Because it has no cocoa liquor, white chocolate has very little caffeine compared to regular chocolate. But if your chocolate issues come from any of the other ingredients regularly found in the food, including milk solids and lecithin, those are usually found in white chocolate as well.

4 Though cocoa butter does come from the cocoa plant, white chocolate doesn't have the same antioxidant benefits found in dark chocolate. That's because the antioxidants are actually found in the cocoa itself, which is separated from cocoa butter when chocolate is made.

5 Good white chocolate is not actually white. Because cocoa butter is ivory in colour, white chocolate will have a similar tone as long as it actually contains cocoa butter. Some cheaper options get around this by adding artificial colouring, which would be listed on the label.

6 Just like regular chocolate, white chocolate is delicious in sweets. It goes particularly well with lemon, berries, or milk and dark chocolate. Give it a try where you would normally use cocoa, like in these white chocolate blondies.


 

Copyright All Rights Reserved A Gentleman To Be