silent reader(s)

Bintang Paling Terang

0 balasan ikhlas







Teknologi abad ke 20 baru dapat membuktikan Bintang ganda yang membentuk bintang Sirius ini saling mendekat dengan sumbu kedua bintang itu yang berbentuk busur setiap 49,9 tahun sekali. Padahal peristiwa alam tentang bintang ini disebutkan dalam ayat ke-49 dan ke-9 dari Surat An Najm lebih dari 1400 tahun yang lalu, BUKTI NYATA Qur'an bukan karangan Rasulullah Muhammad SAW, tapi memang Firman dari Allah, Tuhan Pencipta Alam Semesta yang sesungguhnya.



Al-Qur'an selalu meminta muslim merenungkan penciptaan langit & bumi, penciptaan manusia dan merenungkan semuanya karena disana terdapat tanda-tanda kekuasaan Allah bagi orang-orang yang berpikir. Islam bukan agama doktrin / dogma, tapi agama bagi orang yang berakal. Sebagaimana Sabda Rasulullah Muhammad SAW: Agama hanya bagi orang yang berakal


Dan Begitu juga dengan Bintang Sirius ini, terdapat tanda kekuasaan Allah di dalam Al-Qu'ran yang baru ditemukan oleh peralatan canggih abad 20 & 21.


KEAJAIBAN BINTANG SIRIUS (SYI'RA)


Dan bahwasanya Dialah Tuhan (yang memiliki) bintang Syi'ra (QS. An Najm, 53: 49)

maka jadilah dia dekat dua ujung busur panah atau lebih dekat. (QS. An Najm, 53: 9)


Bintang Sirius [Syi’ra] muncul di Surat An Najm (yang berarti "bintang"). Bintang ganda yang membentuk bintang Sirius ini saling mendekat dengan sumbu kedua bintang itu yang berbentuk busur setiap 49,9 tahun sekali. Peristiwa alam tentang bintang ini diisyaratkan dalam ayat ke-9 dan ke-49 dari Surat An Najm.


Ketika pengertian-pengertian tertentu yang disebutkan dalam Al Qur'an dikaji berdasarkan penemuan-penemuan ilmiah abad ke-21, kita akan mendapati diri kita tercerahkan dengan lebih banyak keajaiban Al Qur'an. Salah satunya adalah bintang Sirius (Syi'ra), yang disebut dalam surat An Najm ayat ke-49:

dan bahwasanya Dialah Tuhan (yang memiliki) bintang Syi'ra (QS. An Najm, 53: 49)


Kenyataan bahwa kata Arab "syi'raa," yang merupakan padan pengertian bintang Sirius, muncul hanya di Surat An Najm (yang hanya berarti "bintang") ayat ke-49 secara khusus sangatlah menarik. Sebab, dengan mempertimbangkan ketidak teraturan dalam pergerakan bintang Sirius, yakni bintang paling terang di langit malam hari, sebagai titik awal, para ilmuwan menemukan bahawa ini adalah sebuah bintang ganda.Sirius sesungguhnya adalah sepasang dua bintang, yang dikenal sebagai Sirius A dan Sirius B. Yang lebih besar adalah Sirius A, yang juga lebih dekat ke Bumi dan bintang paling terang yang dapat dilihat dengan mata telanjang. Tapi Sirus B tidak dapat dilihat tanpa teropong.Bintang ganda Sirius beredar dengan lintasan berbentuk bulat telur mengelilingi satu sama lain. Masa edar Sirius A dan B mengelilingi titik pusat gravitasi mereka yang sama adalah 49,9 tahun. Angka ilmiah ini kini diterima secara bulat oleh jurusan astronomi di universitas Harvard, Ottawa dan Leicester.

Hal yang perlu diperhatikan di sini adalah garis edar ganda berbentuk busur dari dua bintang tersebut yang mengitari satu sama lain.Namun, kenyataan ilmiah ini, yang ketelitiannya hanya dapat diketahui di akhir abad ke-20, secara menakjubkan telah disebutkan dalam Al Qur'an 1.400 tahun lalu. credit to Facebook Renungan Dakwah

SAMSUNG ORIGINAL

0 balasan ikhlas

MODEL : SAMSUNG S2
HARGA : RM 470
RAM : 1 GB
CAMERA BELAKANG : 8 MP
CAMERA DEPAN : 2 MP
CPU : DUAL CORE 
INTERNAL STORAGE : 16/32 GB
SUPPORT MEMORY CARD : UNTIL 32 GB
SIZE : 4.3 INCI


MODEL : SAMSUNG S3 LTE
HARGA : RM 650
RAM : 1 GB
CAMERA BELAKANG : 8 MP
CAMERA DEPAN : 1.9 MP
CPU : QUAD CORE
INTERNAL STORAGE : 16/32/64 GB
SUPPORT MEMORY CARD : UNTIL 64 GB
SIZE : 4.8 INCI



MODEL : SAMSUNG S4 LTE
HARGA : RM 680
RAM : 2 GB
CAMERA BELAKANG : 13 MP
CAMERA DEPAN : 2 MP
CPU : QUAD CORE
INTERNAL STORAGE : 16/32/64 GB
SUPPORT MEMORY CARD : UNTIL 64 GB
SIZE : 5.0 INCI




MODEL : SAMSUNG GRAND PRIME
HARGA : RM 580
RAM : 1 GB
CAMERA BELAKANG : 8 MP
CAMERA DEPAN : 5 MP
CPU : QUAD CORE
INTERNAL STORAGE : 8 GB
SUPPORT MEMORY CARD : UNTIL 64 GB
SIZE : 5.0 INCI




MODEL : SAMSUNG MEGA 6.3
HARGA : RM 830
RAM : 1.5 GB
CAMERA BELAKANG : 8 MP
CAMERA DEPAN : 1.9 MP
CPU : DUAL CORE
INTERNAL STORAGE : 8/16 GB
SUPPORT MEMORY CARD : UNTIL 64 GB
SIZE : 6.3 INCI

Until Our Next Hello

0 balasan ikhlas



Assalamualaikum . sejak masuk bulan puasa , aku rasa macam aku manusia paling sibuk lah . tapi aku tak tahu nak explain definasi kesibukan aku tu . sebab , mungkin aku tak . tapi setiap hari aku akan ada plan untuk selesaikan . contoh hari yang lalu pasal kad ATM aku . hari ni aku terfikir pasal pelan kad sim aku pulak . bila cakap pasal tawaran servis yang lama , memang aku rasa malas dah nak rujuk kedai biasa sebab selalu menghampakan . jadi aku pergi terus ke Maxis Centre dengan Digi Store . walaupun aku tahu , aku akan perlukan kesabaran yang amat untuk menunggu .

Bila sampai dalam Maxis Centre , yang bagi number turn tu pak guard . dia punya fikir 5, 6 kali untuk bagi ke tak nombor giliran kat aku . mungkin sebab aku cakap , aku nak tanya pasal pelan validity 1 tahun . dia spotted word 'nak tanya' tu kot , terus tak nak bagi number . aku pun tunggu la kaunter berdiri tu kosong ,sempat jugak lah aku log in guna Huawei Mate 8 , sempat log in Facebook sekali , update status bagi satu Malaysia tahu aku log in dari Huawei Mate 8 . apakah. lepas kaunter kosong , aku terus terkam kak tu . terkam dengan soalan . huhu .dia gitau  maxis dah tak ada pakej tawaran hayat 365 hari tu .



Dengan kecewa , aku pun keluar dari situ sambil mengesat airmata . atau peluh . aku tak pasti . tapi hari ni cuaca boleh tahan jugak tapi tak sepanas sebelum ni . Alhamdulillah . aku pun berlalu untuk pergi Digi Store pulak . aku pun spot siapa yang boleh bagi number giliran . okay ada sorang perempuan India , aku tanya pasal Digi Super Long Life . dia cakap ada lagi yang itu . tak sempat aku nak senyum puas , dia cakap cas RM 68 untuk setahun . walah..dulu RM 33 saja aku tengok kot . adeh . aku pun dapat number giliran . tunggu punya tunggu , setelah semusim beredar , number aku pun dipanggil , sebenarnya tak ada siapa panggil pun , ini bukan hospital . number giliran aku naik kat board digital tu saja . aku pun terus pergi kaunter , Alhamdulillah dapat kaunter perempuan Melayu . jadi aku tak perlu susun grammar aku . layanan sangat mesra pelanggan . dia terangkan satu persatu . katanya pelan asal sim aku smart prepaid , aku kena covert ke best prepaid untuk beli pakej validity tu . jadi kat situ aku top up RM 80 , RM 68 dia buat untuk validity setahun , tinggal RM 12 . ini proses penjimatan long term . sekarang mungkin nampak macam..banyaknya kena keluar ,bagi aku . disebabkan aku nak dia buatkan , dia minta telefon aku . sesaat saja aku macam terpinga , fikir nak bagi ke tak -.-  aku ingat dia boleh buat dalam pc dia . aku sangat menjaga telefon dari pegangan orang lain , bagi aku telefon sangat perlu privasi . bukan pasal ada video ataub gambar tak senonoh dan sebagainya , kalau aku , wallpaper telefon aku pun aku tak nak ada orang tahu . tambah lagi senarai kenalan . gambar peribadi . tapi ini kan urusan rasmi , rasmi sangat , aku pun hulur  dengan berat , telefon yang mungkin 150 g ni tiba-tiba rasa berat satu kilo .

Sorry perenggan tak seimbang . tapi ni blog kan . bukan karangan Bahasa Melayu tingkatan 3 . sepanjang misi melawat centre hari ni aku dah berjaya sentuh tiga orang model . hahaha. jahat tak gelak tu . model pertama , Huawei Mate 8 , model kedua S6 Edge , model ketiga Note 5 . tak teruja sangat pun sebenarnya . tapi bila customers sendiri pun duk tanya pasal model tu , aku pun terpanggil untuk meraba mencari keistimewaan model-model tu bila ada peluang macam hari ni . dan Alhamdulillah puasa aku tak terbatal pun lepas bersentuhan dengan ketiga-tiga model tersebut . -.-

Yeay aku dah berjaya buat validity setahun ! dan aku juga kehilangan pelan smart prepaid yang bagi free call & sms ke 3 number Digi lain . a gain come with a loss . aku rasa macam nak beli satu lagi number Digi untuk buat number bisnes , ganti number Maxis , tapi banyak hal perlu diambil kira sebelum tukar. number dah guna lama , tak semua akan dapat contact balik nanti . contact yang penting macam customer yang dulu tu . ataupun convert number Maxis ni ke Digi , boleh jugak kan. uih..lagi RM 68 ...fuhh..RM 68 tu bukan fee untuk convert , itu fee untuk validity setahun . tak silap aku,sebulan pun ada , RM8. tapi bila total balik, ambil setahun baru ada penjimatan . tapi lebih baik dari normal top up , RM 360 setahun untuk kekal aktif , mean yang kita top up macam biasa tu , RM 30 sebulan kan . 

Untuk data , aku suka Digi .4g coverage terluas di Malaysia kot. bulan lepas aku langgan RM 30 untuk 2.5 gb kalau tak silap. tawaran data tak fixed , diorang selalu update . bulan ni aku cuba cari pakej tu tak ada pun . aku cuma guna data bila kat luar , jadi buat masa sekarang aku tak beli , mengenangkan RM 68 tadi .huhu. lagipun aku dah beli data dari Maxis , RM 30 jugak tapi kelajuan tak sama dengan Digi , setakat ni aku perasan yang itu la pasal Maxis ni . tempat aku tak bagus cover Maxis kot .

Walaupun ada orang promote Celcom lagi bagus , aku masih setia dengan Digi . walaupun Digi tak se-perfect mana , janji coverage dia umph. sangat penting untuk aku pos apa-apa yang mustahak bila aku kat luar rumah . kalau guna Maxis data , dia punya loading tu . aku sempat berlayar satu round Masjid Kapitan , baru keluar finishing kat Instagram tuh . fuhh. until then ,until we say our next hello, its not good bye.

Kali Pertama Buat Facebook Ad

2 balasan ikhlas

Assalamualaikum . memang aku bayar pakcik tu untuk jadi penyeri dalam gambar ni . memang timing baekk punya time aku snap dia pun lalu , bukan selalu lanjer back view ye dok ? huhu. aku suka sangat Ambank Branch dekat rumah aku ni . tak la dekat sangat dalam 2 kilometer . disebabkan aku dah berjuta kali cuba buat Facebook ad dalam dua tiga hari kebelakangan ni , dan tak menjadi , seolah ada isu dengan akaun bank aku . lepas 2 malam aku tidur sampai termimpi-mimpi pasal Facebook Ad tahu ? aku pun buat keputusan untuk akhiri tanda tanya aku .


lepas ambil nombor giliran , aku pun duduk dengan tenang sambil bayangkan botol Ais Krim Soda yang berpeluh wap jatuh dalam mulut aku -.- semua itu dusta . aku tunggu dalam 10 minit rasanya , sempat juga lah merasa kerusi empuk , sempat buat kuak lentang dua pusingan . bila nombor giliran aku tiba , aku pun pergi kaunter tu . aku memang kalau cakap terus ke tajuk utama . tak sempat aku duduk , aku terus cakap "saya nak buat Facebook Ad dengan Ambank account saya , kenapa tak boleh ya?". kerani Chinese tu terus minta Ambank Card aku yang rupa tak semegah . tak pernah tukar kot . maklum lah aku kan pandai jaga , barang-barang semua suka tinggal lama disamping aku -.- kerani tu jugak sebenarnya yang daftar account Ambank aku masa first time dulu , 2014 rasanya .  tahun tu aku teruja nak buka sebab nak ada current account untuk company . dalam 10 minit juga , lepas aku turun tandatangan untuk agreement apa tah , normal la spesies tak baca apa-apa , dia suruh sign , sign saja la . lain la kalau dia suruh baca dan sign . -.- aku ikut arahan saja . plus , aku tak ada 10 hektar tanah , jadi aku tak takut untuk sign kat mana-mana saja .



Buat orang yang baca entri ni sebab nak belajar cara buat Facebook Ad , aku minta maaf sebab melalut . bagi yang tak tahu , aku pun baru tahu untuk buat transaction overseas macam Facebook , kena ada card bank jenis debit tau . aku pun tak sangka kad Ambank aku selama ni cuma kad ATM , bukan debit . maksudnya , kad ATM tak boleh nak buat urusan belian rasmi secara atas talian . kerani tadi dah bagi kad debit Ambank kat aku tadi , dia dah musnahkan kad ATM Ambank aku . dengan begitu kejamnya . dengan puncher untuk buat lubang kat kertas tu tahu ?aku tak berdaya melihat kad kesayangan aku diperlakukan begitu .


Maaf lah kalau keterangan langsung tak selari gambar . aku buat Facebook Ad ni siang tadi . aku pakai langgar saja , tapi langgar pun baca lah arahan dalam Facebook tu . kalau korang yang teringin nak buat Facebook Ad dan korang dah ada kad bank yang versi debit , korang kena call bank korang dulu . aku pun ada buat siang tadi . cuak jugak bila lepas tukar kad debit pun tadi , nak buat bayaran tak boleh . aku terus call Ambank . secara dalam talian , pegawai perunding perkhidmatan Ambank tu on kan setting untuk account aku buat transaction overseas dan local . dia akan tanya korang nak on dua-dua ke tak . since dari mula call aku dah cakap pasal Facebook Ad , memang dia suggest dua-dua on la Facebook kan dari luar .


lepas letak call untuk on setting account debit untuk transaction overseas dan local , aku tunggu 5 minit . bagi masa dekat sistem tu , bagi dia chilex sikit . padahal tahap teruja nak buat Facebook Ad tu , walah..



Gambar ni kira step jugak yang aku buat sebelum Facebook Ad aku di approved . kita diberi pilihan untuk beli pakej yang mana satu . aku ambil RM 8/day . sebenarnya aku nak custom RM 3/day tapi aku rasa aku dah kena mula amalkan sikap tak berkira untuk bisnes ni kalau aku nak pergi lebih jauh . walah..ayat. RM 8 per day , selama 5 hari aku buat . jadinya RM 40 camtu . yang baik pasal Facebook Ad ni , hari pertama buat dah rasa kelainan , lepas buat Facebook Ad tadi aku asyik check like dengan total reach visitors untuk page aku , memang tak mengecewakan . yang lebih seronok ? lepas 2 jam , ada customer hantar whatsapp untuk buat bayaran iPhone , yes dia datang dari Facebook Ad . Alhamdulillah. satu lagi , walaupun kita dah set RM 8/day atau lain-lain pakej pun , kita kena setting juga limit untuk Facebook Ad ni , sebab setiap like yang masuk , duit kita ditolak tahu ?tadi aku check,1 like equal to RM 0.11 sen. kita bayar untuk apa yang kita dapat . contoh aku , memang total 5 hari RM 40 kan ? tapi kalau likes masuk berlimpah ruah , tak mustahil akan ada outstanding unbilling balance yang aku kena bayar. so , function kita letak limit ? bila jumlah duit yang kita labur , kalau aku , RM 40 kan , jadi aku letak limit RM 37.50 sebab bakinya dah ditelan likes yang masuk . lepas habis likes yang masuk lalu telan setiap sen dalam RM 40 tu , automatically , Facebook Ad akan stop promosi page kita . so there will be no outstanding unbilling balance. agak-agak , penerangan aku ni buat orang makin pening tak .





Well done Shafiq !  dari 140 likes ke 175 likes . aku tak sabar nak tunggu esok dan esok dan esok . nota untuk pengguna yang ada 2 account dalam 1 bank , macam saya , korang kena pilih nak jadikan which account nak dibuat account yang diguna untuk bayar Facebook Ad , saya pilih current account . jadi masa buat Facebook Ad , saya tak perlu pilih dah , kerani tadi dah setting current account as account yang akan dicedok isinya untuk langgan Facebook Ad . kalau nak guna account personal pun boleh . sesuka hati sesedap rasa masing-masing lah kan .

Knock ! Knock ! It Is Ramadhan Here

2 balasan ikhlas

Rasa sekejap saja sudah masuk 1 Ramadhan kan ? pejam celik pejam celik , nasib baik masih celik . benda berjalan kot , mesti lah sampai . sudah lupa Bumi mengelilingi Matahari ? ya pasti lah masa tu berjalan . tak payah persoal rasa masa berjalan makin cepat , yang penting kita beribadah seikhlas hati , setiap masa . beribadah bukan maksud diatas sejadah 24 jam . bersedekah , memberi senyuman , menjaga silaturahim juga antara perkara yang baik , tak dinafikan kita perlu menjaga solat fardhu , solat diawal waktu , bila solat fardhu sudah maintain full , cuba pula solat sunat . perubahan bukan lah bermaksud perlu drastik ke arah kebaikan , yang Allah suka ialah kita berubah ke arah kebaikan walaupun sikit tapi berkekalan . istiqomah.

Dalam bulan puasa ni , bukan makan saja yang dilarang ya . tambah-tambah bagi pasangan suami isteri . bukan tak ada kes tau ? sabar ya , malam masih ada . oh malam perlu solat tarawikh kan ? lepas tarawikh ? sabar kan satu nikmat . huhu. apa pun dia , itu bukan masalah saya , saya belum bernikah .insyaAllah takkan ada masalah sebegitu . 

Tutup bab 18 SX , kita buka bab abang-abang berbibir hitam . yeah perokok tegar. jadikan bulan puasa kali ini sebagai batu loncatan pada anda untuk mula berhenti merokok , yeah seperti tahun-tahun yang lepas yang terkandas tu . biar lah terkandas , asal niat bersungguh itu ada , Allah akan membantu anda . ini juga bukan masalah saya , saya tak merokok .

Orang yang uzur , yang bergantung hidup pada ubat-ubatan , ada antara keadaan yang dinasihat oleh doktor supaya tak berpuasa tu , maka boleh la . tapi lepas sihat nanti wajib bagi kamu , puasa yang ditinggal itu diqadakan ikut hukum fidyah ditetapkan lah ya .

Penggemar lubang hidung tu , bawa-bawalah bersederhana dalam bulan puasa . memang masih boleh dikorek , tapi waktu malam la ya . jangan dikorek sampai berdarah pulak . maklum lah , lepas gian katanya . bahaya betul orang spesies ini .

Kaki sunnah last minute , pakcik-pakcik yang suka berbekam ni , padahal dalam Islam tak kata pun berbekam hanya boleh dilakukan sehari sebelum puasa . tapi tak mengapa lah , asal sunnah disahut , badan pun sihat untuk menyahut cabaran Ramadhan 2016 ! yahoou.

Peminat onani , sorry terpaksa bercakap soal ni , tapi kalau saya tak cakap , siapa lagi nak cakap kan ?yang buruk macam ni orang elak untuk bercakap padahal ada orang yang tak tahu , dan nak tahu , jadi susah pula sebab ramai orang tak nak bersembang terbuka pasal ni . para onani practicer , kalau sebulan Ramadhan ni anda skip , tinggalkan terus amalan tu , insyaAllah lepas habis bulan puasa , anda boleh rasa perubahan pada badan , onani buat badan kita jadi lemah sebenarnya . bagi yang belajar dan perlu menghafal , onani akan lemahkan ingatan anda .

Mulut-mulut tempayan versus keyboard warriors , kalau dulu kita mengumpat depan rumah , atas beranda yang nak roboh , tapi sekarang aktiviti mengumpat dihujung jari anda sahaja . semudah itu ? ya. elakkan lah menyampaikan aib orang , cerita yang tak sahih , itu mengumpat , boleh jadi fitnah juga bila perkara itu tak betul . tinggal-tinggalkanlah semua itu . Allah tak suruh kita pergi sibuk dengan perkara yang tak perlukan keprihatinan kita. duk viral cerita itu ini , sudah-sudah lah .


harapan aku untuk diri aku , aku mahu aku mampu buat semua sendiri , aku perlu bersabar dengan perkara aku tak suka untuk dapatkan apa yang aku suka . at the end of the day, aku hanya ada aku dan Allahurabi . jaga hubungan dengan manusia bagiku tak mudah tapi Allahu boleh pulih semuanya , cuma DIA nak tengok hambaNya berusaha menjaga silaturahim itu sendiri . Allahu bekalkan aku kekuatan hati , kesabaran tanpa had untuk melayani karenah orang sekeliling yang menyakitkan hati , sepanjang Ramadhan 2016 . Ramadhan bulan mulia untuk kutip pahala .MasyaAllah. aku tak mahu marah-marah. aku tak mahu sedih-sedih lagi. sekurang-kurangnya untuk bulan yang mulia ni .walau kita nak sesuatu benda tu , Allahu tak izinkan , Allahu sebagai Maha Pelaksana Perancangan yang tak ada kesilapan , aku percaya hati ini akan redha dengan semua ketentuan . hati bukan untuk dipijak , biar perempuan mahupun lelaki , hati dia bukan untuk dipijak. aku tahu aku dah cuba yang terbaik , i keep myself away just not to burden some people with my issues. and people be like , " shafiq pentingkan diri !" . Allahu tolong jaga orang-orang ini , aku dah tak mampu untuk mendekati mereka lagi.no matter how hard i tried, no one will ever appreciated it the way i want it so bad.whatever it was,people will keep misunderstanding me. i believe i have done my best. its now for me to stop, and be happy , be lonely. Ramadhan , im coming into you :)

I Am A Social Vegan

0 balasan ikhlas



EXTROVERT

Carl Jung described extroverts as individuals who are energized and thrive off by being around other people and find it more rewarding to spend time with others . They recharge their batteries when they are socializing. Whereas introverts are individuals that derive their energies from within and take pleasure in solitary activities such as reading, writing, using computers, hiking and fishing.They enjoy time spent alone and find less reward in time spent with large groups of people.

Numerous studies have demonstrated that extroversion is related to long-term levels of pleasant affect. There are 3 models for this hypothesis. Extroverts spend more time in social situations and are therefore happy. According to the affective reactivity model, extroverts react more strongly to positive stimuli in their environment as compared to introverts. The third model explains that extroverts are sensitive to signals of reward and non punishment. (For example, an extrovert would be more likely to undertake a sales job that includes a bonus (reward) This principle regulates their behavior. Personally, none of these models convinced me enough. However Tanja Lischetzke and Michael Eid (University of Geneva) have an interesting explanation. Their study concluded that extroverts when confronted with an ambivalent situation, (consisting positive and negative stimuli) maintained a more positive affect balance than introverts. Does this mean extroverts always look for the silver lining? This theory suggests that extroverts are more capable of maintaining and regulating their moods more efficiently as compared to introverts.

Statistics suggest that 1 out of 3 Americans are introverts,in Malaysia we havent carry out any survey yet ? So if you're American and you are not introvert, you are probably married to or working with one. The upside of being in a relationship with an extrovert is that they would pass on their level of enthusiasm and excitement on to you. You will find yourself having many friends and a busy social calender. You may feel more self-confident. Maintaining a state of positive affect will somehow be thrown to you as important. Expressing your feelings earns you special brownie points. While the flip sides could include being surrounded by people you do not know or care about, being told repeatedly what to do and how to do it and having complaints thrown like, “You are inattentive and easily distracted.” It is true, extroverts perform better than introverts in the presence of distraction. Introverts are easily distracted ! The researchers asked the participants to read a comprehension while watching television. Introverts were more easily distracted than extroverts. These findings are discussed by Adrian and Barrie(University College, London)

Extroverts take the alpha role, the more dominating role in a relationship. They act before they think. Sometimes, extroverts label introverts as “lazy, boring, shy and not interested ! ” As Susan Cain put it, ” Introverts living in an extrovert ideal is like a woman living in a man’s world !” Extroverts can make an introvert feel OPPRESSED !


INTROVERT

Introverts reflect before they act. They like to focus on one task at a time. They very rarely blurt out things they never meant to say. They enjoy business meetings and parties but after a while dislike small talk. A study conducted by Gullford and Braly state that extroverts are more easily hypnotized. Which means that introverts are not easily influenced or susceptible to marketing campaigns and offers that seems attractive. Introverts are not easily suggestible. So the next time you try to sell an idea to an introvert client, you might want to change your strategy ! The findings of this study conducted by Blickle’s (1997) also found a significant positive correlation between introversion and job performance . The study also found a significant correlation between introversion and a desire to reach consensus with other people . Introverts are more cautious and accurate in their assertions when dealing with problems (Blickle, 1997) introverts are likely an asset to the company !

Stereotypes identify introverts as“shy”. Shyness and introversion are two very different terms. Shy people are distressed in social situations while introverted people find social situations “overstimulating”. introverts value substance over style and are more authentic/genuine in conversations with people. definitely its a value of authenticity !

Bakar Setanggi Dalam Biliik

0 balasan ikhlas




ini bungkusan setanggi yang ada di kedai sembahyang penganut Hindu tapi yang ni bau tak best sebab aku pernah beli , jenama Vigi yang aku beli baru-baru tu wangi , kotak warna hijau muda , ada gambar jasmine



betapa harum setanggi hingga digandingkan dengan syurga ? haa


Assalamualaikum. siapa suka bauan setanggi ? kemenyan ? haha. mai tang kemenyan tu lain macam eh rasa ? kemenyan dan setanggi dibakar untuk mewangikan ruangan rumah , itu dulu . selain itu , bauan tu berfungsi semasa ada sebarang kematian manusia , bauan wangi tu untuk menutup bau yang kurang enak yang mungkin akan keluar dari tubuh jenazah , sekaligus untuk menutup aib jenazah .

sekarang , bauan setanggi telah diolah bersama bahan-bahan tertentu dan ada yang dijadikan aroma terapi untuk menenangkan jiwa seperti aku . dan mereka yang aku tak kenali .

ada pendapat mengatakan asap ni tak bagus , itu asap yang masuk ikut mulut keluar ikut hidung -.- adeh . setanggi malah disamakan lagi dengan bau syurga , apa yang tak bagus ? rasa takut bila bau ? sebab teringat mayat ? bagus la, ingat mati kan memang dituntut ? jangan asyik seronok nak hidup saja .

disebabkan tiada siapa pun yang tanya Viji Arbhati tu apa dalam entri aku yang baru lepas , aku pun dengan seronok sendiri tercetus untuk mengarang entri ni .tadi aku beli sekotak ada 7 plastik yang ada aroma berbeza , which is i just came to know that , few minutes ago -.-

incense stick : Legend , Emperor , Glamour , Manu , Miracle , Ira , might be my favourite one Flora , sebab plastik dia macam Lavendar . bau Ira tu mesti seksi kan ? sebab..entah.hehe. Manu tu aku nak bakar last , nama tak cantik , apa manu-manu ? Glamour tu tak tahan , setanggi pun nak glam , ingat manusia saja ?

aku tak ingat mana satu yang aku dah bakar tadi , sebab aku tak perasan pun plastik label dia tak sama bau , baru belek betul-betul . aku rasa aku suka bau setanggi dari Lavendar Spray Glade aku baru beli tu .lagipun harga setanggi lagi ekonomi . yalah untuk mangsa-mangsa ekonomi macam aku -.- sebelum ni aku pernah beli jugak tube rose ni , siap pegi kedai sembahyang orang India . aku pegi beli bukan sembah apa-apa tau .nauzubillahminzallik. tapi tube rose yang india tu jual tak sewangi setanggi yang aku beli ni , aku memang cari yang jenis ni , belum bakar dah wangi satu bilik , bila bakar bau satu rumah .

so memang hari aku lah hari ni , sebab dah jumpa salah satu barang yang aku cari selama ni . tapi tiba-tiba rasa seram sikit nak tidur tutup lampu malam ni . haih .susah jugak eh tidur sorang . tapi tempat terakhir kita nanti pun kita sorang jugak kan ? tapi tak nak la praktik sampai tiba masa , nak jugak tidur berdua -.- yang halal lagi toyyiban la . letih la . saya nak tidur . saya ?good night my blog . sebenarnya entri ni aku karang malam jumaat baru-baru ni . baru lepas dari draft hari ni -.- dan aku dah bakar Ira , bau dia tak lah seseksi mana pun, bau badan kita lagi ada umph -.- dan setanggi yang aku bakar hari aku beli tu Flora acah-acah Lavendar gittew.gittew ? -.-

Setanggi adalah perkataan dari Bahasa Latin . bermaksud dibakar . diperbuat dari bahan biotik harum yang bebaskan bauan yang wangi ketika dibakar . bukan orang Melayu saja yang guna , orang Cina juga guna dalam upacara penyucian , meditasi dan juga aromaterapi . fungsi setanggi mengalami pertambahan kepelbagaian seiring teknologi makin maju sekarang . tidak ketinggalan juga orang India .

Bila nama tak sama , kita automatik fikir berbeza kan ? padahal colok yang ada di rumah masyarakat Cina , bauan di Kuil orang India , termasuk rumah orang Melayu tatkala ada kematian adalah satu benda yang sama , dengan wangian berbeza ikut jenis haruman dia la , semuanya adalah setanggi . bila terbau setanggi , jangan terus fikir ada upacara pemujaan ataupun ajaran sesat ya , setanggi juga berfungsi sebagai wangian penenang , aku sendiri buat . tapi citarasa kan tak sama setiap orang , mungkin ada orang tak suka bauan setanggi ni , tapi yang kat tokong tu aku tak suka , aku pun tak perasan ada beza atau tak . aku suka setanggi yang lidi gelap ni , kalau colok kan merah , mungkin warna setanggi mewakili kod bau , aku pun tak pasti .

Baik kita buat , baik lah jadinya . kalau buruk kita buat , buruk juga kesannya . setanggi tak jahat , yang jahat orang yang guna setanggi untuk memuja sebarang semangat halus untuk memenuhi permintaan atau hajat dihati manusia . biar tak ada sahabat , asalkan jangan bersahabat dengan jin . itu semua khurafat yang menghala kita ke jalan syirik , nauzubillahminzalik. jadi , bomoh-bomoh diluar sana , berhenti lah guna perubatan melibatkan jin . baru-baru ni dengar bomoh OKU sampai pukau perempuan yang datang berubat untuk rogol , aku pun tak tahu nak salahkan bomoh yang gersang atau manusia yang ditimpa masalah lalu meminta tolong  bomoh ? kita memang diusul untuk berikhtiar , tetapi kenapa bomoh ? ikhtiar cara lain saja, perubatan islam yang diyakini dan lain-lain masih ada lagi . paling utama , minta pada Allahurabbi dulu . kita boleh ikhtiar macam-macam , tapi ingat , DIA saja boleh approve kita berjaya atau tak , jadi kenapa letak Allahu di tempat paling terakhir untuk kita tuju bila kita ada masalah ?

Walah..

6 balasan ikhlas




Hati ku cuba mencari kemana aku telah pergi hari ni , oh Mydin .kalau dulu pergi Mydin , RM 50 boleh bawa balik cashier sekali . sekarang 8 item saja harga setengah ratus . aku bet sesiapa pun tak tahu Vigi Agarbhati tu apa . hehe. tak aci main google -.- aku cari setengah abad tak jumpa , akhirnya kat Mydin kita bersatu -.- kau milikku .


Vigi close-up . mesti tak ada orang tau lagi . hehe . sesiapa nak beli butang baju Melayu ? boleh pergi usha kat Mydin , tak murah , mahal dari kerongsang -.- sebab tu aku tak beli pun . nanti la . esok la.lusa la. 




selain barang yang aku beli , aku tak tahu nak snap apa lagi . sorry gambar agak bosan . kenapa ubat gigi lagi mahal dari shampoo . nasib baik body wash ada lagi . kalau nak restock semua sekali, berdarah hidung  cheq . jenama shampu yang sekarang aku pakai auto conditioning -.- istilah mana aku kutip pun tak tau . sebab aku rasa macam loreal dah hampir habis , aku pun restock tapi rejoice saja la . tak mampu nak ber-loreal selalu . rejoice lagi best kalau ada conditioner sekali . aku rasa kali ni aku nak simpan rambut panjang lagi , agak-agak boleh cecah lutut okay la .  jadi kali ni , kita ada ahli baru , hai listerine bright & clean . bukan rupa gig saja penting , bau nafas tu penting juga -.- tiba-tiba . mouthwash ni boleh elak tartar pada gigi kita , sebab tartar tu buat gigi kita jadi kuning nanti . tartar tu apa ? aku salin balik saja apa tulis kat botol dia ni sebenarnya .tartar tu macam kuskus la .sebaik mana pun penjagaan mulut kita , bakteria tetap akan ada .bakteria yang bercampur dengan protein & makanan yang kita kunyah tu , terberanak lah dental plaque atau plak yang selalu diorang duk sebut dalam iklan tu .plak pulak boleh cenderung kepada cavity dan juga tooth decay , atau lebih teruk sakit gusi . kita kena faham , diorang semua jiran yang tercetus bila kita biar saja bakteria bergumbira dalam mulut kita .


sebenarnya masa aku tengah line up nak bayar kat kaunter express ni , aku ada terdengar satu bisikan , menurut bisikan tu , aku patut letak balik semua barang tu huhu. bukan nak merungut , tapi kenaikan harga barang sangat terasa , aku yang mangsa ekonomi pun sangat terkesan -.- oh Malaysia.sepatutnya aku dengar cakap beradik , balik Germany untuk dapatkan nationality sana . walaupun ayah ibu orang Malaysia .tiba-tiba anak germany. boleh macam itu .



Japanese melon walah..bagus shafiq , lepas Coconut Shake , yogurt drink pulak . yeah sangat berkesan untuk menaikkan berat badan dan kencing manis . tapi bukan selalu aku minum atau makan manis . tolak entri cheese cake mango tu -.-

Sebenarnya ada 2 items lagi yang aku tak letak dalam entri ni . lagipun 2 barang tu , aku beli dalam resit berasingan .dengan makna kata lain ,aku line up dua kali untuk beli ubat pulak. dua barang tu , satu supplement untuk muka , satu lagi ubat pelawas yakni untuk sistem penghadaman aku -.- aku sebenarnya fikir dua kali sebelum beli sebab aku bukan jenis orang suka makan ubat jenis kapsul , aku tahu tak bagus untuk buah pinggang aku , tapi aku dah beli , jadi , kalau tak berkesan , siap kau ubat . siap kau Mydin.

In case , if any , tertanya macam mana aku punya Panda Eye Challenge , aku tak ingat hari ni hari ke berapa , tapi akhir bulan 6 nanti , kira lengkap la challenge aku , dalam sehari aku roll kat bawah mata dalam 4 kali , setiap kali aku naik saja atas katil , mesti aku capai roll-on tu . aku ada cari jugak arahan penggunaan tapi tak ada mention pasal berapa kali yang ideal , so aku ikut suka aku . yes , ada pengurangan kesan syubhah tu , aku rasa sangat berbaloi , agaknya . kalau nak lendir tu keluar banyak , kita kena baring , pastu picit roll-on tu sambil sapu bawah mata . apa rasa lepas sapu ? rasa handsome . okay , rasa pedih yang manja , first time guna aku ingat rasa tu rasa berangin tapi lepas lama baru aku rasa pedih-pedih manja , kulit bawah mata kan nipis , senipis kulit bayi -.-aku rasa malas semacam nak tengok sekali lagi content Garnier Roll-On ni , sesiapa yang berminat boleh google sendiri , walah ayat ni selalu aku guna kat customer yang aku malas nak layan . " anda boleh google sendiri untuk tengok gambar dan specs model  tu ."


lepas aku penat exercise kaki dalam pelusuk Mydin , lepas line up 2 kali , aku pun berehat kat satu kerusi di ruang legar. macam cerpen tak bahasa aku. boleh la sikit. kerusi tu dikelilingi lot tumpang . faham sendiri la eh.aku tak tahu istilah untuk orang yang berniaga dalam hypermarket tapi tak ada kedai . promoter kedai cam itu kan selalu perempuan. ada la dua hamba Allah yang buka gelanggang lawan pandangan , dua lawan satu -.- aku tahu aku selalu kalah. mata pun tahu apa yang hati suka , bukan yang ada didepan mata , tapi yang jauh jugak masih bertahta , walah..puiihh. move on la..entah orang lain tak ingat kita pun




masjid tu dari jauh nampak kecik , dari dekat nampak besar . semua benda memang cam itu . tapi masjid ni special , aku nak akad kat sini . insyaAllah kalau tak ada masjid lain yang lebih cantik nanti -.-


gambar ni kalau close-up boleh nampak berekor-ekor lembu tengah minum petang kat tepi tasik tu . apakan daya , handphone cuma mampu call . itu pun dah berabad tak call pun . lembu-lembu tu tak tahu panas. atau sebab panas diorang semua turun tepi tu , untuk minum air . satu pesan aku dari kejauhan, jangan tergelincir sudah .aku ahli kelab renang tapi aku tak tahu berenang . sorry to say .






aku harap blog ini akan wujud sampai aku ada anak nanti . anak-anak aku boleh tengok tempat-tempat yang aku suka . " haa tengok puas-puas , ini la tempat ayah kau dating sorang-sorang dulu " . #foreveralone

Just Got Away

0 balasan ikhlas



The day we left each other
I saw you walking far away
Every promise become a hopeless end
I stay alone in an empty room
Love and hurt both stucked in my heart
Our love has walked so far
Is it that I am a little too selfish
If love could be redone
I would give up everything for you
The night i thinking about you
How I wish you were able to be by my side
I dont know if your heart is still willing to change for me
Please let me love you again
Let this love return to where it began
 

Copyright All Rights Reserved A Gentleman To Be