silent reader(s)

Ada Lebih Ada Kurang

0 balasan ikhlas


sepatutnya bila diberi kelebihan , dan diberi juga ujian , itu pendekatan yang berkesan untuk buat kita tak terjerumus dengan kegembiraan sampai lupa diri . hari ni , lepas solat subuh , dengan kepala separuh melayang , ini kesan dari malam sebelum semalam , aku tak boleh pejam mata lepas tengok Safiey Ilias punya video . teruja gila nak jadi jutawan . sampai tak boleh tido ? tak lah . aku dituduh sesuatu , supplier aku . mungkin ada salah faham , salah aku juga kot . sampai pukul 3 pagi aku terangkan kat customer dalam whatsapp . customer tu okay , aku pulak sampai tak boleh tido . sebenarnya ada banyak hal lain yang aku fikir , aku bukan budak 18 tahun , even 18 tahun sekarang pun dah kena fikir macam-macam kan . bila aku tak tido malam , automatically kepala aku semacam . 

satu perenggan aku cerita pasal kepala aku saja . so , lepas subuh tadi dalam pukul 6 pagi , aku pun post iklan kat semua group bisnes Facebook . guess what , selepas berbulan-bulan aku post iklan , baru hari ni iklan aku dapat perhatian . aku tak tahu kalau ada orang masih tolong promote bisnes aku . aku harap tak . aku penat sangat rasa terhutang . okay , hari ni iklan aku dapat perhatian , kebiasaanya like pun tak ada weh , tapi hari ni macam lain sangat . messenger tak henti bunyi , whatsapp pun sama , post iklan tu tak henti ada saja orang komen minta aku hantar private message , ada juga yang bagi number telefon kat situ jugak .

orang ramai tanya , tak bermaksud diorang semua nak beli kan ? tapi bayangkan , tak ada siapa pun tanya ? aku percaya , tak mudah nak jadi popular . maksud aku , in a good way , untuk bisnes kita buat ni dipandang orang lain . aku percaya dalam bisnes ada step . kita takkan terus meletup . kita ada fasa . aku dah lalui fasa orang langsung tak kenal aku , dan mungkin aku masih dihantui fasa permulaan tu . tapi alhamdulillah , ada juga yang menaruh kepercayaan pada aku , dalam keadaan aku tak berapa famous ni . ada orang beli dari aku . itu lebih dari bagus , kan .

antara , lebih kurang 30 orang yang aku hantar private message lepas diorang minta , ada seorang pakcik yang bahasakan diri dia Acik . dia tanya aku cara nak jaga Iphone 6S , katanya anak dia baru beli , pastu dalam masa terdekat dia nak masuk universiti,cara nak jaga bagi iphone tak hilang dikebas katanya . alah.kahwinkan saja anak pakcik dengan saya -.- tahu la saya nak ajar dia jaga iphone dia . saya tolong jagakan pun boleh -.- tak , aku tak jawab camtu . aku cuma jawab turn on autolock dengan fingerprints , aku belum sahih lagi status sebagai pengguna Iphone , tapi aku jual kan , aku kena tahu jugak semua tu , aku pun menuntut ilmu percuma di Google . pakcik ni macam something , sebelum tanya soalan , pandai dia puji aku.huhu. aku pun rasa macam ada green light nak jadi menantu .


selain pakcik tu , ada lagi benda yang terkesan pada aku untuk hari ni .aku di bash . yes , Safiey Ilias dah cakap, nak jadi peniaga , tak boleh manja. tapi masalah aku tak tahan bila orang cakap aku penipu. serius aku tak tahan .hem . jum jumpa , aku pecahkan handphone hang tu .haa. kalau tak nak beli , sudah lah , kenapa nak datang buat ramai ? eh , macam cendawan busuk tumbuh selepas hujan pulak tu , lepas seorang datang , datang lagi dua orang . memang la , kenapa perlu fokus pada orang yang busuk kan ? 3 orang tu saja busuk , yang lain tak pun .for the very first time of my intire life , iklan aku dapat perhatian , dan dapat like hampir 100 likes,tons of comments .tons? puluhan saja . sebelum ni memang pernah dapat like 100 lebih tapi itu untuk status jiwang aku zaman dolu-dolu tu , bukan pencapaian pun .



yang paling aku suka , ada jugak jejaka-jejaka Malaysia datang support aku si jejaka Germany. -.- even they dont even know me. betul la, ramai mana wujud orang tak sukakan kita , masih ada lagi yang sukakan kita . sama jugak orang yang percaya kita , dengan orang yang tak percayakan kita .seramai mana orang yang sia-siakan kita, seramai itu juga ada orang lain yang boleh hargai kita . jangan risau. fikir yang baik-baik saja. bila kita mula redha dengan apa yang dah berlaku , Allah akan buka satu persatu hijab hikmah didepan mata kita.insyaAllah.



itu saja cerita aku nak mengadu hari ni. aku ada keluar jugak tadi . sambil mata tak lepas dari skrin handphone , layan soalan punya  banyak dari customers. harap masa dan usaha aku terbayar. harap ada yang terbuka hati untuk beli . kalau tak ada pun , bukan rezeki lah. aku layankan saja semua sama rata. sorry lah kalau ada yang sampai bertekak dengan aku dalam whatsapp tu. tak apa , kita gaduh-gaduh manja saja . jangan disimpan dalam hati tau makcik. makcik pun minat nak tau pasal ipong tau,jangan ingat remaja sja -.- makcik tu dengan aku bertekak sampai dua-dua terkeluar bahasa English .serius lawak kalau aku dapat tunjuk kat sini. overall , semua okay lah. aku tak sabar nak puasa. dan nafsu makan aku dah surut. aku terdorong pasal makanan bila otak aku tak bekerja .hari ni otak dan jari sangat bekerja , nafsu makan tak dilayan ,sorry.

Menu Rawan Hati

0 balasan ikhlas

 



alhamdulillah . walaupun kurang suka makanan dihidang dalam mangkuk plastik . tapi nak buat macam mana dah order pun . lagipun aku teringin bihun sup sebenarnya . walaupun mangkuk tu warna oren , selera aku tak semeriah warna mangkuk tu . first and last aku try kedai ni .makin rawan hati aku lepas makan kat kedai ni -.-



bajet escape from hectic city tak pemandangan belah kanan kedai ni ? sambil makan menu yang tak berapa sedap ni boleh tengok tumbuhan hijau sebelah kanan tu kan . tak payah hijau sangat , itu bukan alam , itu hutan depan rumah orang . belakang rimba tu ada rumah orang tau dak ?


tak payah duk ' escape from hectic city ' sangat , sebab belah kanan dia jalan raya -.- lain kali sila jangan terpengaruh dengan suasana dalam fikiran aku nah .


kedai ni milik orang Indonesia. kalau boleh nampak menu tu , ada satu nama menu Rawon kalau tak silap . ada Mee ayam , Pecal Lele , Dedek apa tah yang aku tahu dedek tu itik bagi orang Indonesia . Rawon tu nak sama la dengan rawan hati . siapa yang sedang alami rawan di hati boleh try kedai ni . rasa Rawon mungkin pedas , kalau rawan rasa pedih .


sementara menunggu kuew tiao ayam aku siap , aku sempat main susun kad atas meja . sekali pandang , belakang kad pengenalan tu macam aku sign sendiri tak . tiada sebarang gadget berjenama Apple sepanjang pembikinan gambar censored ni . siapa selalu isi minyak kat Shell ? kita geng . Petron bila terpaksa saja . Petronas ? masa tank betul-betul empty . masa aku susun kad tu atas meja , makcik tu pandang macam aku tengah cari duit tersorok -.- 

Bulan Kelahiran Aku Menurut Kalendar Hijrah

0 balasan ikhlas


credit to shafiqolbu



Jamadil Awal (جمادي الأول)

Jumadilawal atau Jamadil Awal adalah bulan ke-5 di dalam kalendar dan Takwim Hijrah. Ada 5 bulan yang namanya ditetapkan mengikut keadaan musim yang berlaku di bulan tersebut iaitu Rabi’ul Awal, Rabi’ul Akhir, Jamadil Awal, Jamadil Akhir dan Ramadhan. Jamadil Awal merupakan bulan pertama dan permulaan musim sejuk, di mana bulan ini menandakan ketibaan musim dingin yang akan berakhir pada Jamadilakhir.


Pengertian

Jamadil Awal (Jamada al-Awwal) membawa pengertian bulan pertama musim sejuk dan permulaan musim dingin. Dari segi bahasa, ‘Jumad’ bermaksud kering atau beku dan‘Awal’ bererti pertama.

Penamaan Jamadil Awal kerana dalam bulan tersebut orang Arab pada zaman dahulu bertembung hari-hari musim sejuk yang begitu dingin dan terjadi kekeringan air atau bekunya air. Pada ketika itu semua parit, telaga, sungai dan lembah lebih menyejuk, menjadi kering (mengeras)dan beku.


Sejarah Penamaan Bulan Dan Takwim Hijrah

Bulan pada tahun Hijrah bermula dengan Muharam dan tahun Masihi bermula dengan Mac pada asalnya. Nama Muharam diberikan orang Arab terdahulu kerana di dalamnya dilarang peperangan selepas pelaksanaan haji pada Zulhijjah. Sedangkan Mac adalah nama tuhan perang orang Rom.

Jika diperhatikan sejarah penamaan bulan dalam tradisi Masihi dan Hijrah dan tahun lain kita dapati semuanya menggunakan bulan sebagai asal pengiraan masa. Pada mulanya bulan pada tahun Masihi hanya 10 bermula dari Mac hingga Disember yang bermakna hanya 10 bulan sahaja. Mereka menambah Januari dan Februari ke dalam ‘Ystemr’ kerana pada dua bulan itu tidak ada kegiatan kehidupan bermakna dan bulan berkenaan adalah musim sejuk.

Pada waktu itu bulan Januari dan Februari adalah musim dingin (jumad atau “beku”), maka orang Arab menamakannya sebagai Jumadil-Awwal dan Jumadil-Akhir.

Bulan pada Hijrah dari awal berjumlah 12 seperti diajarkan Nabi Syits dengan ketetapan Allah SWT. Ketika orang Arab terdahulu hendak menamakan bulan, mereka sepakat awal tahun dimulakan selepas selesainya pelaksanaan haji pada Zulhijjah supaya mudah diingati kerana ibadah itu adalah penyatuan bangsa Arab yang mengikuti ajaran Nabi Ibrahim AS.

Pada kalendar Kaum Tsamud sebagaimana yang diriwayatkan oleh Al-Azdi, Rabi’ul Awal dinamakan sebagai ‘Murid’. Dalam kalendar sebelum kedatangan Islam, daripada riwayat Al-Bairuni, Rabi’ul Awal dikenali sebagai ‘Khawwan’ dan daripada riwayat Al-Mas’udi pula ia dikenali dengan nama ‘Thaliq’.


Sejarah Permulaan Kalendar Hijriah

Kalendar Qamariah yang mereka kenal sejak zaman dahulu, sama dengan kalendar Qamariah yang berlaku ketika ini. Dalam satu tahun, ada dua belas bulan dan awal bulan ditentukan mengikut terbitnya hilal (bulan sabit pertama).

Allah SWT menghiasi kehidupan alam ini dan menetapkan kejadian langit dan bumi dengan 12 bulan sebagaimana Firman-Nya:

إِنَّ عِدَّةَ الشُّهُورِ عِندَ اللَّـهِ اثْنَا عَشَرَ شَهْرًا فِي كِتَابِ اللَّـهِ يَوْمَ خَلَقَ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضَ مِنْهَا أَرْبَعَةٌ حُرُمٌ ۚ ذَٰلِكَ الدِّينُ الْقَيِّمُ ۚ فَلَا تَظْلِمُوا فِيهِنَّ أَنفُسَكُمْ ۚ وَقَاتِلُوا الْمُشْرِكِينَ كَافَّةً كَمَا يُقَاتِلُونَكُمْ كَافَّةً ۚ وَاعْلَمُوا أَنَّ اللَّـهَ مَعَ الْمُتَّقِينَ ﴿٣٦﴾


“Sesungguhnya bilangan bulan-bulan di sisi (okum) Allah ialah 12 bulan, (yang telah ditetapkan) dalam kitab Allah, semasa Dia menciptakan langit dan bumi, di antaranya 4 bulan yang dihormati. Ketetapan yang demikian itu ialah agama yang betul lurus, maka janganlah kamu menganiayai diri kamu dalam bulan-bulan yang dihormati itu (dengan melanggar larangan-Nya); dan perangilah kaum kafir musyrik seluruhnya sebagaimana mereka memerangi kamu seluruhnya; dan ketahuilah, sesungguhnya Allah bersama orang yang bertaqwa.” (Surah at-Taubah; ayat 36)


Perbezaan Nama Bulan Pada Kalendar Qamariah


Sejak dahulu, sebelum datangnya Islam, Bangsa Arab telah menggunakan tahun Qamariah. Hanya tidak semua masyarakat jahiliah di seluruh Semenanjung Arab sepakat dalam menentukan kalendar tertentu, sehingga pentarikhan mereka berbeza-beza. Meskipun begitu, mereka mengenali kalendar Qamariah dan mereka menggunakan konsep ini untuk membuat pentarikhan bagi suku mereka masing-masing.


والله أعلم بالصواب

Wallahu A’lam Bish Shawab

(Hanya Allah Maha Mengetahui apa yang benar)


Semoga seorang hamba yang dilahirkan dalam permulaan musim dingin ini membawa nama bermaksud baik hati & penyayang dengan sebenar-benar pengertian dan dapat mendinginkan dunia dengan sekecil-kecil kebajikan berpanjangan , aamiin.

Kesesuaian Warna Baju Mengikut Hari

0 balasan ikhlas





RABU MISSING IN ACTION
 -.-








Panduan bagi yang bekerja dan tiada uniform kerja . yang belum ada kerja ? pakai saja warna hitam hari-hari .

First Time Dapat Bunga

0 balasan ikhlas



Orang cakap kita selalu akan ingat semua perkara yang pertama kali jadi dalam hidup kita . since aku tak ingat mana satu cinta pertama , aku cuma ingat orang pertama dan satu-satunya perempuan yang pernah bagi aku , bunga . as far as my memory could remember , she was the one and ever?. bukan semua orang pernah dapat bunga time sekolah kan . tambah-tambah time hari kantin sekolah -.- its called Apple Love Delivery . seingat aku , Persatuan Bulan Sabit Merah yang kelola program tu . 

Sebenarnya , time budak sekelas aku tu datang cakap "ada orang bagi bunga kat hianngg" . aku tak percaya pun . walaupun dia yang bertugas buat delivery masa hari kantin tu . dia siap petik nama seorang budak kelas kami , clearly lagi aku nervous -.- sangat . sepanjang zaman sekolah cuma dua nama yang pernah dikenen atau aku pun tak pasti istilah tu , macam budak kelas suka mengusik la . padahal mana ada apa .aku budak paling diam dan baik dalam sekolah . hem . yang pasti , dua-dua aku tak minat . aku pernah minat sesiapa ke .
Selalunya delivary bunga mesti datang dengan kad kan . memang pun . aku ambik bunga dengan kad , dengan rasa malu menebal bak perut kerbau , terus aku jauhi orang ramai dan makanan untuk cari ruang privasi . dengan rasa tertanya-tanya , atau buat-buat tertanya-tanya , aku pun baca kad tu . hampeh.

She was the only friend yang suka bagi hadiah kat aku macam pasangan kekasih . aku tak pernah rasa apa-apa pun , sebab dia memang jenis kawan yang prihatin . mungkin dia nampak muka aku macam laparkan bunga .masa waktu balik, aku tunggu dia , sekadar nak tanya kenapa tak bagi coklat .bunyi soalan macam tak tahu bersyukur eh.dia cakap dia tak tau aku nak coklat -.- she was and still my one best friend till now, selain bunga , dia pernah hadiahkan aku patung beruang masa dia jalan-jalan ke Kelantan -.- aku tanya dia , kenapa tak bagi keropok lekor ,aku kan utamakan makanan dulu. dia cakap,selalu kalau kami pergi mall dulu , aku selalu tengok kedai bear . adeh . dia tak tahu kot aku sebenarnya survey untuk awek -.- masa tu la . 

See , how sweet friendship i was gifted . we do love each other , but really.a real friendship .tak selalu berhubung, kadang-kadang bertahun diam tanpa berita.yet we're still befriends.and  it was quite frustrating that i cant make it up to attend her engagement day . i know i'm a bad friend .kalau la dia tahu , aku tak sengaja tak datang . hem . 

Spesies K

0 balasan ikhlas






assalamualaina waabadilah hisolihim..alhamdulillah , tengok langit tu , redup . sebelum ni hampir beberapa bulan kita dilanda El Nino kan ? ramai yang mengadu bil elektrik naik , ramai yang merungut duit gaji habis sebab rajin pergi stesen minyak sebab nak tumpang air cond situ , dah masuk stesen minyak tahu-tahu la kan tak sah kalau tak borong cikedis , ada yang risau gemuk air sebab cuaca panas buatkan diorang minum banyak air , hish.. macam-macam lagi lah karenah orang Malaysia ni . tengok aku , aku tak merungut apa-apa pun -.-

nah..close-up ambik hang..(supaya tiada isu super-imposed)

alhamdulillah dua tiga hari kebelakangan ini , hujan sering melanda kita berdua , mereka bertiga , kalian berempat , dan lain-lain lagi . apa yang sinonim dengan hujan ? ya , hujan itu rahmat dari Allah . tumbuh-tumbuhan perlukan air , seperti pujangga perlukan cinta, kadang-kadang air dalam simpanansedia ada kita mana cukup nak salir ke tanaman komersial macam padi kan . hujan sangat membantu simpanan air negara kita . 

for real , apa lagi fenomena yang sinonim dengan hujan ? like kedatangan sesuatu spesies sebelum hujan . datang bersayap , tapi pulang berjalan kaki ? come one guys . teka la . malas betul , jangan biar kognitif kita tak buat kerja , nanti lama-lama tak berfungsi baru ada akai. yes.. kekatu . disebabkan hormon rajin tersuntik masuk dalam saraf hari ni, aku pun nak bersihkan rumah tumpangan ni sebersih-bersih , sesungguh-sungguhnya . siapa yang pernah sapu sayap kekatu ? korang mesti tahu betapa mencabar kerja ni . sayap-sayap berjuta lemon tu kalau disapu , bukan nak masuk betul-betul dalam penyodok kan . dia melayang-layang umpama salji . kena sapu lembut-lembut , aku berjaya . yeah. kali ni bila mop lantai , nikmat lebih puas sebab , no more sayap kekatu !



cuba lihat dengan teliti , jangan guna mata saja , guna mata hati sekali -.- apa yang terzahir di dalam gambar tu ? itu bukan tart telur mahupun egg tart , itu adalah sebelah jiwa aku . semalam aku fikir full price jiwa aku RM 10 , rupanya sangkaan ku sungguh meleset . jiwa aku hanya RM 5 campur RM 1.50 . RM 6.50 je ? sama harga dengan Thailand Drink Big Cup -.- haihh..macam-macam. aku dah lama tak jumpa egg tart , lagipun diorang saja letak kat kaunter , tahu tu aku tak tahan godaan . tangan pun menyempat saja capai . nafsu makan membuak-buak umpama ikan keli yang kelaparan di dalam kolam yang terlompat-lompat menagkap dedak diatas permukaan air fuhh bersungguh betul aku bagi perumpamaan yang agak tak sesuai .tolong jangan betulkan skrin laptop anda ,anda tak salah pandang, memang egg tart ni dihidang atas bag laptop -.-



sebenarnya dah lama aku simpan soalan ni . kenapa tagline kat kipas tu macam tu ha ? bagi aku , tak best la tagline untuk brand ada letak 3 titik . aku tak puas hati sampai sekarang , dan tiap-tiap kali aku ternampak kipas tu . print saja A Malaysia World Brand tak boleh ke ? aku tak suka betul ayat A World Brand..From Malaysia .

Konklusinya , ada 2 spesies K yang aku kurang suka , yang pertama aku dah mention diatas , si dia yang datang bersayap pulang berjalan kaki . yang K kedua ? Korang la . -.- okay aku cuba buat lawak . K kedua , bila aku tengah expecting a particular whatsapp/message from someone , tiba-tiba datang masuk notification, dengan terujanya aku nak buka ,rupanya supplier tengok-tengok whatsapp tu berisi K saja . rasa hampa gila . tapi tak apa la , aku tak ambik hati sebab dia supplier , K tu dah lali dari dia . yes i do expecting from someone that wont do , even the K. 

Tak Sangka 4 Golongan Ini Bijak

0 balasan ikhlas


First and foremost , bercakap dengan diri

berkomunikasi dengan diri sendiri sambil ketawa itu tidak sihat . tapi bercakap dengan diri sendiri seperti mengingat diri tentang sesuatu dengan lisan , peneliti psikologi Gary Lupyan mengatakan orang sebegitu cenderung pintar . bercakap dengan diri sendiri dilihat kita sedang merangsang diri untuk mengingat lebih banyak , mampu buat kita tetap fokus .

Secondly , Misophonia

misophonia adalah sejenis gangguan saraf yang menyebabkan seseorang rasa terganggu dengan bunyi sesuatu contohnya bunyi sudu dan garfu yang bersama pinggan , bunyi cakaran kuku diatas permukaan lincin dan sebagainya , cari sendiri contoh lain huh. Universiti Northwestern ada buat kajian atas 100 orang , didapati orang yang ada masalah misophonia adalah orang yang cenderung kreatif . orang yang ada masalah ini sebenarnya bukan berpenyakit tetapi tahap kepekaan mereka sangat tinggi .

Thirdly , golongan sarcastic

Universiti di Columbia dan Havard buat kajian , tiga group yang terdiri dari golongan sarkastik , sunguh-sunguh , neutral . berdasarkan tugasan yang diberikan untuk menguji tahap kreatif , golongan sarkastik yang mempunyai tahap kecerdasan paling tinggi .


The Fourth , orang yang ada sense of humor

Menurut peneliti Gil Greengross dan Geoffrey Miller, dari Universitas New Mexico, menyatakan humor adalah salah satu tanda yang menjadi asas kepada kemampuan kognitif seseorang. pernyataan ini kemudian disokong ketat oleh penelitian yang melibatkan 400 orang mahasiswa & mahasiswi (200 lelaki dan 200 perempuan).jangan tanya aku sokongan yang ketat tu macam mana . nak tau kognitif tu apa dia ? kognitif merujuk kepada proses yang terjadi secara dalaman di dalam pusat susunan saraf pada waktu manusia sedang berfikir (Gagne dalam Jamaris, 2006). Pengertian yang luasnya cognition (kognisi) adalah perolehan, penataan, dan penggunaan pengetahuan (Neisser, 1976)

Pemanis Hati

2 balasan ikhlas


Hari ini sangat bersejarah bagi aku sebab aku dah jumpa sebelah jiwa aku . tak sangka jiwa aku boleh dibeli  ,paling mengejutkan sebelah jiwa aku berharga RM 5 sahaja. kalau dicampur sebelah lagi , total RM 10 saja nilai jiwa aku ? sungguh murah kau jebat .aku crave hampir 6 dekad untuk rasa mango cheese cake , lepas aku tengok Jalan-Jalan Cari Makan aritu . tapi..tapi..aku rasa aku sudah tertipu . dimanakah manggo nya ? macam syrup mango saja dituang atas cheese cake ni . aku nak mango yang buah tu , hiris letak atas cake tu macam dalam Jalan-Jalan Cari Makan tu . amboi , bayar RM 5  , demand 5 star ? okay aku sedar tu.


texture cake ni sangat lembut , umpama dia meminta-minta kau menepuk-nepuk permukaan sebelum ceduk isi dia -.- tapi jangan risau aku tak buat cam itu pun , aku tak fetish -.- fetish ? penggemar cheese cake yang belum try mango ni patut try la . kalau nak rasa sebelah jiwa aku macam mana , try rasa cake tu . sangat lembut , dan padu -.- bila bersentuh dengan lidah , seakan-akan lidah kau akan menjerit keriangan , merayu-rayu disuap lagi dan lagi . dan ke laut tu .okay dah .



ada terbaca tak pasal 30 Mei 2016 ? satu fenomena astronomi akan berlaku , in fact , banyak jugak peristiwa astronomi dah jadi dalam bulan Mei 2016 , kalau rajin boleh google sendiri . gambar ni aku dapat masa aku tangkap gambar cheese cake mango tadi . betapa menipunya Asus zenfone 4 ni , masa tu tak gelap pun , tapi dalam gambar gelap . sesungguhnya itu tandanya sebuah handphone yang nazak bila mana keadaan camera dia sudah tak sama seawal beli dahulu . dikata pada 30 mei 2016 , iaitu beberapa saja hari lagi akan terjadi satu fenomena kedudukan Mars sangat hampir dengan Bumi kita . dikata lagi , kita tak perlukan peralatan canggih untuk tengok Mars , cuma perlu tengok langit dan cahaya paling asing tu la dikatakan Mars . cahaya dari Planet Mars berwarna merah . fenomena ini terjadi bila berlaku pertembungan antara Mars dan Bumi dalam mengelilingi Matahari , jadi boleh dikatakan normal . Mars amik masa lebih panjang untuk lengkapkan satu pusingan mengelilingi Matahari berbanding Bumi . Bumi akan terserempak dengan Mars , for sure di orbit masing-masing , jangan fikir satu orbit yang sama , itu sangat memacu bulu roma jadi tegak selama setahun .so 30 Mei , Bumi Mars bukan Bruno Mars ya



tengok , keadaan tak gelap pun sebenarnya , tapi bila camera berlawan arah Matahari , pandangan jadi gelap . kalau ditakdirkan satu hari nanti , aku bekerjaya yang membolehkan aku mampu miliki rumah mampu beli , aku nak the one yang dalam sawah . possible tak . for now , banyak rumah aku tengok dalam kawasan sawah , tapi aku mampu tengok saja la . suasana sawah buat serabut fikiran aku terungkai satu persatu . bila bunyi bising kenderaan sangat tipis pada pendengaran , aku cuma fokus pada bunyi angin , tengok padi , tengok langit , aku rasa terbuai seminit . kalau orang lain release tension pergi tengok wayang , sawah ini lah wayang bagi aku . jauh dari semua orang yang prejudis . cuma ada burung gagak , bangau . tak ada sesuatu pun yang menyakitkan hati aku .sekian meracau .

Somebody Out There

0 balasan ikhlas





If you are reading this , and you have been single for a long time , you'll probably know exactly how this feelings like . bila hati dah lama tak beremosi , then seseorang come up and show you , love isnt that cruel . you will have this kind of feeling . certainly , tak semua orang dapat membuka hati yang dah lama tertutup untuk terima kehadiran perubahan baru . 

Stop chasing the one who doesnt intend to be there , from the very beginning . sorry kalau entri kali ni penuh emosi . ke memang semua entri beremosi ? -.- sebenarnya aku rasa waste of time bila aku update entri berkaitan perasaan saja . nak buat macam mana , ini blog aku .

regardless your gender identification , stop wasting time on people that doesnt pay a second for you . if you really got what i mean here . do not ever losing yourself in getting someone . love doesnt come to shape your personality guys , love is about accepting all the imperfections in the person  you're falling for. everybody got their right to choose the best person for them , so use it wise . 

yes , we will fall for the wrong ones , maybe for times , it hurts badly . relationship that doesnt worked out , will cause you so much pain .you will agree with me on this , if you have experienced the relationship failure before . but that would be a plus point for us to adapt in future relationship insyaAllah .

aku pernah terbaca , " pilih lah seseorang yang bersungguh kepada mu , bukan dia yang kau bersungguh ". selain tu , " pilih orang yang mencintai mu , bukan orang yang kau cintai " . ada orang cakap , perasaan boleh dipupuk . boleh ke ? kalau tak ada , diada-adakan ? tapi tiada yang mustahil bagi Dia untuk adakan benda yang tiada , tiadakan benda yang ada selagi itu dalam kemahuanNya .

as long as we are gifted a new day , use it to start a new chapter . do not stuck at the same page , the pain wont go anywhere . the experiences will be there forever . its you , its us ,have to move on to the next .

sometimes we cant avoid to hurt some people , no matter how we dont intended to . all we can do is asking for an apology . even by saying sorry doesnt make any difference for those who are hard to forgive . at least , we can say that we tried . though bad things happened , life goes on .

Panda Eye Challenge

0 balasan ikhlas



30 Days Vlog Challenge , Yoga Challenge , Spicy Korean Noodles Challenge , aku tak berminat nak sahut semua challenge tu ! huh. so aku buat challenge aku sendiri , instead -.- dengan tercetusnya challenge ini sesiapa yang baca entri akan tahu aku ada masalah . semua orang ada masalah . of course aku ada masalah jugak . bayangkan orang yang berkulit tona agak cerah pastu ada panda eye -.- sangat tak sesuai untuk raya . sebenarnya misi aku bukan lah nak se 'handsome' Safiey Ilias . He just amazing guy . sebelum dia tido pun  dia pakai cream malam tau , aku tak mampu nak afford krim malam , krim siang ,krim petang , toner , semua benda alah untuk penjagaan muka . dia jutawan , aku berlawanan dengan jutawan -.-

Aku tak tahu kenapa 2,3 hari ni aku peduli sangat pasal muka aku . in detail , bahagian bawah mata . macam dalam entri sebelum ni aku ada cakap , aku sendiri tak tahu eye bag ni wujud atau sekadar imaginasi aku . sebab aku rajin berpanas sekarang , dan ya aku tak pakai apa-apa cream UV protection -.- kalau google pasal punca eye bag ada yang kaitkan dengan stress , kurang tidur , pemakanan , produk muka yang tak sesuai . 

Seriuosly speaking , aku bukan orang yang rajin menghiris timun untuk letak dimata , menghiris timun untuk dimakan bersama kuah rojak , yang itu aku rajin . bukan lah aku tak percaya atau kurang yakin dengan petua semula jadi , cuma petua semula jadi selalunya makan masa , perlu konsisten dalam pengamalan petua , fuhhh konsisten amik kau . aku dah terbawa-bawa ayat interview kat sini .

Faktor seseorang itu boleh ada eye bag seperti keturunan , usia , tidur , gaya hidup , dehidrasi , penyakit Anemia , usha skrin laptop lama , stress .

Kalau bagi aku , keturunan aku tak ada panda , semua manusia Alhamdulillah . aku rasa memang tak ada , ayah tak ada , semua tak ada lah eye bag . bebas eye bag ! wuhuu. usia ? aku muda belia lagi , jangan pernah cakap pasal usia . gaya hidup aku macam biasa la , ya pasif ! dehidrasi ? kalau aku tak sembelit , mesti aku cirit , bak kata pantun aku , dua tiga kucing bersilat , sistem penghadaman aku tak pernah sihat .aku tak ada masalah dengan pengambilan air setiap hari,rasanya. aku tak pasti kalau aku ni penderita Anemia , tapi , orang yang menghidap Thalasemia akan cenderung untuk ada penyakit Anemia jugak ,pesakit Thalasemia kena reduce certain makanan yang kandungi iron , at the same time , orang hidap Anemia adalah golongan yang kekurangan iron dalam badan . nampak tak kaitan dia ?kesian kan orang yang ada Thalasemia ni , penyakit macam pakej . aku tak tahu tahap aku sekarang . biar lah tak tahu , dari tahu kan ? bab usha laptop lama tak boleh nak kata apa la , tapi aku tak buka laptop selalu , aku bukan pencinta drama Korea -.- stress ? aku taip perkataan stress pun dah rasa stress , boleh aku hapuskan perkataan tu dari muka bumi ?

Bagi sesiapa yang ada eye bag tahap tak mampu keluar rumah , takut orang tersalah cam manusia atau panda tu , boleh la cuba cara semulajadi ni , kalau tak rajin , beli la Garnier Multi-action Brightening Eye Roll-On , dalam masa 14 hari  bawah mata akan nampak lebih bercahaya , within 28 hari akan nampak berkurang eye bag , tolong faham ya aku cuma tulis balik apa yang ada belakang kotak dia -.-

Okay , ini cara semula jadi untuk hilangkan lingkaran gelap bawah mata , orang yang ada lingkaran tapi tak berapa jelas atau masih peringkat syubhah macam aku sedang alami , sesuai buat cara semula jadi sebab eye bag belum tahap serius lagi kan ? tapi kena rajin amalkan tekap mata dengan teh hijau yang dah direndam air panas , yang dalam kantung tu tau . ataupun hiris timun dan letak kat mata , cara ni boleh beri sensasi dingin pada mata korang dan menenangkan , amalkan lah setahun untuk tengok kesan dia ya . insya Allah.

Kalau kurang rajin , pergi watson yang terdekat , harga watson selalu dalam range tak membunuh mangsa-mangsa ekonomi macam aku -.- RM 23.20 untuk 15 ML . yeah , pengorbanan untuk raya yang gemilang dari biasa . kalau kat Aeon , harga around RM 26 something . untuk produk penjagaan muka , badan , range harga watson tak pernah lagi mengecewakan , setiap bulan diorang ada promotion . aku bukan anak tauke watson , juga bukan pemegang kad watson , sekadar propose cadangan untuk korang yang nak cari tempat harga tak membunuh untuk penjagaan muka , sebab aku pun baru tahu -.- ke semua orang dah tahu ? tak apa la , bukan selalu nak propose . kalau nak beli nenas, noodles , baju , yes Tesco harga okay , tapi untuk penjagaan diri dengan perfume elok pergi survey kat watson -.-

Yes aku dah ready untuk handsome dari biasa , dari Charlie Puth , dari semua abang-abang sado walaupun aku tak sesado itu -.- fuhh

Zodiak Scorpio Selalu Puji Diri

0 balasan ikhlas






Sekadar bahan bacaan , bukan menyuruh berpegang mahupun percaya . ilmu penilikan dilarang dalam Islam . tapi pernah dengar tak ayat ni , " ambil lah nasihat yang baik itu meski datangnya dari orang yang jahat " ? ajaran yang baik tidak datangkan sebarang bahaya , tak bertentangan dengan syarak .jangan sampai taksub tahap gaban bernyawa , nak keluar rumah pun check tilikan zodiak dulu untuk hari tertentu, tak boleh macam itu , itu kira kita dah berpegang dan percaya . okay, deal with it .

Disebabkan aku pemilik zodiak Scorpio , hanya perkara berkaitan Scorpio saja aku berminat , jangan pernah tanya orang lain punya zodiak , aku tak pernah tolong kira tarikh hari jadi orang lain untuk tahu apa zodiak dia , so aku bukan kategori yang percaya atau naksub(bahasa orang sengau),atau taksub mahupun obses zodiak . yeay . aku bukan golongan taksub . aku cuma lah golongan mengada yang sekali sekala ada masa untuk buat entri pasal benda macam ni . golongan yang membuang masa , kadang-kadang

Antara koleksi pasal pemilik zodiak Scorpio ,petikan status zodiak Scorpio yang mungkin berkaitan dengan aku , aku rasa nak abadikan disini , dalam entri ni , untuk 10 tahun akan datang , aku nak baca balik , boleh ? sekadar baca untuk rujukan pasal personaliti saja . Scorpio tak hargai pujian , jadi tak mungkin dia puji diri -.-


" Scorpio arent the needy type . They only want you , or not . "

" i'm good at loving books . I'm good at loving soft bed sheets . I'm good at loving things that cant love me back , that they dont have the power to leave. And maybe that's why I love them. "

" i'm a pervert . but in a romantic way "

" Scorpio can be lazy , but once they put their mind to something , consider it done . "

" Scorpio's thoughts go deeper than most humans feel comfortable with . Thats why we keep our thoughts to ourselves "

" Scorpio would rather stand alone than stand by people who pretend to be their friends ."

" Scorpio could be having the worst day of their life and still find a way to make someone laugh."

" Scorpio's can lead a very private life . They dont feel they need to talk , they would rather show."

" Scorpio stay home , " i should have gone out ", Scorpio goes out , " i should've stayed home."

" Scorpio dont give a damn about anything , unless they care. "

" i'm a Scorpio because i know everyone's secrets but no one knows mine."

" You cant change a Scorpio . Accept them for who they are and you'll earn their respect."

" Scorpio love to laugh. Actually. "

" I'm a Scorpio because I have a huge wall up but as soon as you get over it , you'll be there forever." 

" I gotta stop treating people like i owe them something."

" Scorpio's are known for being great lovers . That's because they pick out good lovers very carefully. "

" You dont know how many times Scorpio's tried being there for someone , only for that person to prove them wrong . "

" Scorpio's often fail in selecting the right partner , then suffer agonies , jealousy , frustration and unhappiness ."

" Scorpio's are so logical , that other people's stupid decisions anger them. "

" Scorpio's suspect their partner's loyalty until proven loyal . they been through so much and they know they can trust no one."

" Not to be rude , but Scorpio's dont like sharing their feelings , especially not with people they barely associate with . "

" The only opinion Scorpio's cares about is , their own. "

" Scorpio's take you the way you are : no makeup , no dress up , no push ups . they like real and raw . "

" Scorpio wont devote their efforts to things that their heart isnt really in ."

" You cannot make or break a Scorpio , because they can endure a lot of pain. "

" Not everyone deserves to know the real you . Let them criticize who they think you are."

" Cancer , Pisces , Taurus , Virgo , Capricon and Scorpio can be all that fun until you get on their bad side."

" Not many people will win the heart and trust of a Scorpio."

" I either dont tell anyone anything . Or tell someone too much. "

" Do I want you ? Yes. Will A Scorpio's chase you ? No."

" I correct Autocorrect more than Autocorrect corrects me . "

" Most girls cant handle a guy that doesnt need them for anything. "

" Scorpio are curious only when they care , when they dont care , that thing or person becomes invisible to them. "

" Scorpio's is hard . hard to love , hard to understand , hard to hate , hard to ignore , hard headed, but top of the all is very hard to forget. "

" your opinion is not my reality. "

" i dont have dirty mind , i have sexy imagination. "

" Scorpio crave a partner who understands them emotionally , physically , and sprititually. or they rather be single. "

" Not everyone can handle how honest Scorpio can be. "

" Scorpio finding someone who can be intelligent and sexy at the same time. "

"The toughts and emotions which exist within Scorpio have so much depth and complexity. its whole other world. "

" Scorpio men are passionate but can also be temperamental. "

" Scorpio likes to have a life long relationship. "

Relax Bila Kena Reject

0 balasan ikhlas


letak dalam resume gambar ni baru ada akai

hey failure , i got a song for you . i mean , us -.-


undeniably , walk-in interviews are more applicable nowdays . but then , boleh tak tulis dalam bahasa Melayu kalau tajuk entri tu dalam bahasa melayu ? saja buat canggih kat mukadimah .

aku tak termasuk dalam golongan yang suka bertemu orang . tapi sebelum ni aku pernah bekerja dalam bidang kerja yang tiap hari berjumpa orang . so ? people changed. lately i've been thinking on getting a serious job . i had failure with my bussines , for the past few months i think . so it might be , perniagaan bukan jalan aku . maksud aku , perniagaan bukan major source untuk aku , sekadar side boleh la .

mungkin cubaan aku macam sekadar melepas batuk di tangga , but wait , tak la sebegitu sambil lewa okay ? but know what , seeking for jobs on internet just not work so well for me -.- atau aku mohon kerja yang tak bersesuaian dengan qualification aku -.- i did it most of the time actually . but i never forget to mention that i'm ready to learn new things , as nowdays job requirement really need employee yang boleh buat banyak tugas dalam satu masa , new version squidward . aku tak kisah buat kerja yang diluar bidang pun , masa praktikal dulu semua department kami handle , last-last allowances tak nampak batang hidung pun , itu tak apa lah , yang penting aku dah graduated . alhamdulillah .

Aku punya la bersemangat copy paste ayat aku dalam email sebagai pembuka kata , attach resume , cover letter , akademik transkrip , anugerah dekan satu semester pun kalut bubuh , result muet tak pernah lupa. sebelum buat semua tu , aku ada cari tips untuk elak buat kesalahan semasa submit resume melaui email , first and famous mistake , hantar resume kat satu  organisasi pastu cc kat 1001 organisasi yang lain . aku tak buat pun camtu , aku kan pencinta privasi , memang aku tak suka cc ni . selain tu , tips lain untuk submit resume melaui email , kena ada cover letter , selain resume dan related certificates yang lain .

Mungkin bukan rezeki aku , untuk usaha cara ni , huarrgghh aku kena cari walk in interview juga . kalau tak dapat jugak , jadi saja kawan spongebob , ganti patrick -.- untuk orang yang tengah tak tahu nak mula ayat dalam email , bawah ni bukan cover letter , tapi ayat pembuka kata dalam email , mukadimah camtu la . cover letter , resume , sijil-sijil sesuai bubuh dalam attachments . sorry english aku bukan grade 6 muet, harap faham english grade 4 saja ni .

note : resume perlu ada gambar , yeah semua orang tahu . aku selalu guna gambar yang bukan latest , of course saiz badan sudah berbeza (for better) , tapi nak buat macam mana gambar tu saja yang aku senyum -.- mungkin kena pegi ambil gambar terkini . macam nak mohon kerja model pulak bila gambar tu penting ?tapi betul la , first impression kan our appearance , well , education requirement come after appearance .

Usaha 20% , tawakal 80% . 20% tu bukan percentage sambil lewa kalau betul kita faham maksud usaha . at the end of the day , kepada Allah saja kita menyerah . people will always have something to say , lagi-lagi kalau diorang ada di level setingkat tinggi dari kita , but , they dont know how we been dying , trying to cope with things we are handling . i dont think they know, but im 100% sure that they dont even care . insyaallah , this loser is , the winner in the making , the failure in progress .

My Pembuka Kata

With all my respect , I am interested to apply any for job vacancies associated to my level of qualification . For your information , I am graduated for Diploma In H********** & ******* Management at **** Kedah

I am confident that my skills and strengths in this general fields can make significant , contribution to the continous success of the organization . I went for industrial training about 3 months at K***** T***** & Agencies Sdn Bhd,Prai,Penang where I have been exposed to various tasks including receiptionist , ticketing , front office ,and marketing . I have performed well during my training days which taught me to familiarize myself with such nowdays multitasking job requirement. Kindly to inform , I am ready to learn new skills and knowledges even out of hospitality fields .


Thanks in advance for your kind attention and consideration and I would appreciate and serve the best for the organization if my application is accepted .Please kindly check the attachments which are cover letter , my resume and related certificates . I am kindly wating for your favourable feedbacks soon .

Best regards ,

A Gentleman To Be

Its Tough Being A Gentleman

0 balasan ikhlas


whenever its called 'a girl' , it doesnt matter if you're right or wrong , we'll always been wrong guys , sorry about that . girls and guys can befriends , obviously . that one girl we wont fall in love with , yeah that kind kita boleh buat kawan , for better , maybe a best friend like i did . i quite certain that she was the best friend i ever had since i was six years old .couple months ago, she invited me for her engagement day and i did not show up . yeah that saturday was my working day . she really expected me to be there actually , she mentioned it during one call . mungkin dia frustrated her best friend didnt come to her important day , maybe ? i dont know . but it feels like im losing her,my one and only bestie since i was a kid . i do pray for her best , i think she deserved it enough . actually i forgot the date , huhu . but that day i've been on work.around two days later, i sent a message to congrats and apologise huhu but she didnt reply any . whatever it was , i know im only her closest friend , and im content for it . and that probably make sense if she's still mad of me.

sorry its just random stuff i've been updated recently . just to keep updating the blog to make sure the backlink doesnt banned for this blog . i love this blog you know . if you ever wonder who's my gf now , then assume this blog is the one . otherwise , expect me a forever alone human . because i'm Mr Know It All .huh?

Please Breathe Out Hate

0 balasan ikhlas





i dont know why at this moment , i feel like it is just me , myself and I , feeling this way . should i feel ashamed of got a little colony of friends ? even worse , i dont have any actually , for right this moment . aku bukan anti sosial . bukan juga yang suka bergaul . so what the actual species i belong to ? aku susah untuk terima orang baru dalam hidup aku , for real . whether its friends or someone special . so what i've been went through all this while is whoever friends i brought to home , regardless gender , my parents or the neighbours would have something dirty in the back of their mind . why ? can anyone answer me with verified one .

im not living in denial to say im not enjoying moments when im getting out , alone . so that i can go anywhere i want , dont need to follow other demand .but it was a few times i felt that way . mostly , i feel like , watch me , im walking alone , sobsobsob . what a pathetic life. however ,i rather getting out alone than hanging out with person i dont find any common thinngs that i can share with . that would be krik krik krik , we dont want that , obviously i dont want to be in such situation you had to force millions words in your head to get out , but it wont . as for me , i dont talk too much with humans i cant get along .

so what kind of entertainments for the person like me ? i have whatsapp , instagram , facebook and this blog too . they were my best friends ever , since i growing up in this place . im not avoiding the public .i can talk to strangers , i used to be a cashier , even went on practical days in a travel agency ,years in the back . i can greeting everyone . but what is happening now is out of my hand . i dont know what is happening to this body , what been strungling in this mind lately . frankly , it been a year i have been acted this way . aku sangat agresif dalam pertimbangan , aku rasa semua benda tak kena . aku rasa semua orang against aku . atau ini penyakit pantang ditegur -.- 

huarrgghh aku tak boleh nak tolerate dengan sesiapa pun , lebih teruk lagi , customer pun aku rasa nak marah . rasa saja , aku tak marah pun . mana boleh marah customers . kecuali kalau diorang buat feelings harrasment kat aku -.- falling for customer , like nevaaa baby . feeling harrasment ? wujud ke ? seriously aku tak selesa , bila number telefon aku disalahguna . huwaaaa. sebelum ni aku cuma letak di instagram , tak ada gangguan . aku dapat rasa orang yang salahguna ni dari facebook , sebab gejala ni aku detect sejak aku rajin promote situ . bayangkan kau tengah tunggu panggilan kerja , atau panggilan dari someone yang takkan call kau , pastu it happen to be orang lain yang call , sakit hati tak ? cheq cemuih tak dak . huhhh. just , they cant see that " whatsapp only" , ?

aku dan cerita pasal perempuan berpisah tiada . sorry aku guna ayat tu aku jumpa kat iklan mana entah , bunyi dia , "jerawat dan remaja berpisah tiada ". bunyi cam menarik . aku bukan nak rasa menyesal atau tak menyesal , bila aku mula aktif di facebook , aku notice seorang perempuan hot stuff yang pernah mengorat aku , hah mengorat aku ? i was like , kau ada lagi ? eh aku tak pernah doa dia pendek umur .cuma , aku fikir mungkin dia marah aku tak terima dia dulu , typically , mesti dia akan hilang kan . untuk meredakan dan melupakan aku pernah agak kejam dulu, aku terus remove facebook acc dia,few days ago . aku kejam ? tapi aku tak rasa dia akan notice pun . kalau dulu aku rasa gah bila disukai seorang, dua, tiga,mungkin empat dan lima ,atau mungkin enam perempuan pada masa yang sama, sekarang aku rasa betul la keputusan aku tak terima cinta a few girls tu , one loser macam aku takkan buat diri aku happy pun , jauh sekali nak gembirakan orang lain ? last sekali ,aku jugak talking to the moon sorang-sorang . one thing to be sure of , hal perasaan mana boleh dipaksa , cliche puiiihh. tapi sakit ke rasa bila cinta kena reject ? aku rasa lagi sakit kalau job application kene reject kan ?. like , " am i one of the idiots , or why can this happened to me ,im sick of this life,or am i not qualified enough ???" aku rasa sakit sembelit lagi sakit , above all yang aku stated earlier .

Al Kisah Seorang Promoter

2 balasan ikhlas



Kejadian yang berlaku kelmarin siang , atau siang kelmarin ? mana-mana boleh asalkan kau tak berniat nak judge penulisan aku secara formal -.- aku bukan penggemar ayam goreng , maksudnya aku cuma makan bila aku rasa teringin . so kfc bukanlah rumah kedua aku . unlike korang. korang?. maksud aku , skrin desktop , wayar usb , headset , semua yang terdekat dengan aku sekarang sepanjang aku menulis entri ni .

sorry kalau perenggan kedua ni baru aku masuk tajuk , kelmarin siang aku ada pergi Mydin yang agak besar . selangkah tapak ke dalam hypermarket tu , aku disambut satu senyuman seorang gadis , promoter dalam kedai baju budak-budak . cara aku cerita ni ada macam terjadi apa-apa yang menghala ke episod cinta tak -.- tak jugak . dalam setahun , rasanya aku boleh kira dengan jari berapa kali aku senyum kat orang asing .aku bukan sejenis orang mesra senyuman . tapi aku bukan lah makhluk ego yang boleh buat kering bila ada orang senyum dekat aku , not im not that annoying . plus , orang yang senyum tu pun boleh tahan , tak rugi kan kalau aku balas balik ? okay setakat itu saja .


sorry kalau perenggan ketiga baru aku masuk point entri ni sesungguhnya . aku jalan-jalan dalam Mydin tu , kalau masuk hypermarket , aku ada a few department yang menjadi must visit places . first , baju . pastu beverages . sejak nak raya ni , aku rajin jugak lalu lalang kawasan penjagaan diri , lagi tepat , penjagaan muka . raya ? puasa pun belum . aku ada masalah eye bag . aku tak tahu sama ada eye bag tu obvious atau aku yang mengada . sebagai pembeli yang suka survey , aku survey harga saja la . aku kan pembeli yang bijak , kembar Rashid -.- jadi lah seperti Rashid . eye roll Garnier tu around RM 26 . huh bagi aku sangat mahal kalau nak tengok saiz dia tak sepadan harga , tapi kalau effect dia ummph , then worth it la harga cam itu kan . then , perfume, aku suka spray kan tester ke udara . aku ada usha jugak Korean Hot & Spicy Noodles yang kononnya tengah hangat , tapi bila sedar pasal status halal dia , aku sekadar usha saja la .

sorry kalau perenggan ke-empat baru aku nak cerita pasal seorang promoter makanan sejuk beku , dia datang dan bagi aku rasa tester , aku tak tahu apa nama yang sesuai , food sample mungkin , isi ayam yang digoreng yang dipotong sebesar jari kelingking aku . jenama Azmy rasanya . bagus lah produk keluaran muslim katanya . dia buka freezer depan aku , pastu ambil sosej ayam jenama tu , pastu dia nak aku beli ? cara dia sangat mendesak . aku pulak spesies kalau aku memang tak nak , aku pegang pun tak nak . berlaku sedikit pergelutan disitu -.- aku cakap aku tak nak , aku rasa mungkin promoter tu faham so dia beredar dari situ . aku teruskan tinjauan aku ke bahagian yang jual ayam crispy yang kita kena goreng tu , alih-alih pandang kanan dia datang lagi . tak putus asa . aduh . apa punya promoter la aku fikir masa tu . dia tengok aku tengah pegang Ayamas crispy chicken tu , terus dia cakap , " jenama Azmy pun ada isi ayam tanpa lemak , 2 kg , 9 ringgit saja" , aku pun letak la Ayamas tu balik . memang aku tengah cari sesuatu yang sedap & murah -.- Ayamas tu tengah promotion jadi 11 ringgit untuk 850 g camtu . so dalam otak aku mulakan percaturan , kalau beli yang dia kata tu kira aku berjimat la . sekali dia datang bawa nugget ayam 2 kg . adeh .patutlah cakap tak ada lemak , memang la nugget tak ada kulit -.- haih..sekali aku lesing kang. ini first time aku terpaksa menjawab untuk beli yang aku nak . yes , dengan promoter tu . aku cakap aku tak nak nugget , aku nak ayam seketul seketul tu . dia boleh jawab , " ini pun ayam " . promoter ni memang nak cari gaduh . aku rasa nak fikir saja dia tu bukan promoter saja , entah-entah dia lah Azmy tu -.- beria benar promote sampai memaksa tahap buat customer kena bagi jawapan kenapa tak nak .


so sesiapa yang terbaca entri ni , aku ingin menyeru , kalau anda nak nugget yang sedap , 2 kg , RM 10 kebawah , beli lah jenama Azmy eh . aku tak beli bukan sebab tak nak , tapi kelmarin tu memang aku teringin yang seketul tu . jenama Azmy tak ada jual ayam seketul bersalut tepung tu . bila kita tahu apa yang kita nak , orang boleh tawar macam-macam pilihan lain , yang mungkin lebih baik , tapi aku spesies ikut kemahuan sendiri , bila aku yakin la , bila aku tak yakin , datang orang pujuk itu ini , bergoyah jugak keputusan tu kadang-kadang .

HTTPS Or HTTP

0 balasan ikhlas




Turn on HTTPS redirect for your blog


If you want visitors to access your blog only over HTTPS, you can turn on HTTPS redirect.

There are three main benefits to using HTTPS instead of HTTP to access your blog :

  • It helps check that your visitors open the correct website and aren’t being redirected to a malicious site. 
  • It helps detect if an attacker tries to change any data sent from Blogger to the visitors 
  • It adds security measures that make it harder for other people to listen to your visitors’ conversations, track their activities, or steal their information. 

Note: HTTPS is currently not available for custom domain blogs. rasanya ini merujuk pada owner blog yang dah beli domain sendiri tanpa guna blogspot.com tu eh ? hal teka meneka tolong serah pada aku.


When you enable HTTPS redirect, visitors always reach the encrypted version of your blog at https://shafiquestevenson.blogspot.com.


To enable HTTPS redirect : 

Sign in to Blogger. 
Select the blog to update. 
On the left menu, click Settings > Basic > HTTPS. 
In "HTTPS Redirect," select Yes. 


If you disable HTTPS redirect, visitors have two options for viewing your blog :

http://shafiquestevenson.blogspot.com
https://shafiquestevenson.blogspot.com 


Untuk sesiapa yang belum tergerak hati untuk ambil tahu pasal HTTPS ni , macam aku sepuluh minit yang lalu tu , sekarang dah boleh pertimbangkan untuk turn on https ni . apa yang aku faham la , bila kita turn on benda tu , visitors kita yang datang ke blog kita menerusi secure path la .so diorang lebih selamat jiwa raga untuk tidak dibawa melalui lorong hitam yang mungkin ada malware,phising scams atau spesies virus computer yang kau tahu tu . https ni dah lama aku dengar , tapi tak perasan pulak kita boleh control untuk blog kita ni . which is great. kalau korang jenis gilakan SEO , aku tak tahu la kalau dengan turning this on akan affect korang punya pageviews -.- makan dalam tak . to secure your internet surfing encryption is more like serving your visitors a safe place to get in , secara tak langsung orang yang nak masuk blog kita bila tengok ada https kat link tu rasa yakin semacam nak tunggu buffer line tu full , tanpa pangkah kan . setting tu boleh je ON and OFF , kalau kau jenis buat keputusan bertukar-tukar , nanti ada orang fikir sekali on tak boleh off dah ? ada ke orang fikir macam itu ? aku guessing saja , if any . jadi , aku dah jawab kan . settle .

Nak Kahwin Jugak

0 balasan ikhlas


Sebelum atau sambil tengok short film kat atas ni , wajib mention sister ni salah satu youtuber yang aku rasa quite inspiring melalui video-video dia buat . dia orang Kedah kot , rasa dekat saja padahal jauh . alhamdulillah , macam Mat Lutfi , sister ni pun dah selamat kahwin . aku juga blogger bujang. haha. ya blogger picisan.

bagi yang malas tengok video , aku conclude kan beberapa points yang aku rasa main point dalam video ni, bagi aku la


first , jangan salahkan cara didikan mak ayah kita kalau kita membesar jadi kurang keyakinan atau tak suka beramai macam aku , well diri kita yang decide untuk terus begitu atau begini kan ?

second , kalau kau dipaksa ambil course bukan kau minat , give me five kita geng , jum salahkan orang yang paksa kita erk jangan

third , nak jadi trendy perlu buat semua trending stuffs ? even salah , tak itu tak betul

fourth , bagi pasangan yang bercinta elok lah percepatkan nikah , bila rasa cinta ada tak mustahil kita akan melampaui batasan syarak , kalau tak tahan elok putus saja

fiveth , perempuan boleh suka kawan sendiri meh ? bullshit. oh sorry. feeling is strange stuff anyway. kalau suka , bagitau saja laa tak payah sembunyi disebalik persahabatan sangat lah , sendiri merana kan

sixth , relationship goal selagi tak ada ikatan sah hanya menuju zina, woi tunang bukan ikatan sah woi itu booking saja woi

seventh , ni favourite aku sebab ada word seven kan nak sama dengan stevenson -.-

eighth , macam mana sister ni tau Padang Serai ada 3 trafic light, lawak tapi betul. nama pun orang Kedah. Jeruk Pak Ali pun dah ada kat Padang Serai baru-baru ni jangan buat tak tau . line phone aku full 4 bars bila kat sana .sungguh menabjubkan. Penang pun tak mampu beri aku kepuasan begitu.

nineth , kalau kening aku macam Charlie Puth , acah-acah carik , berkurang tak peminat aku -.- uh jangan diubah ciptaan Allah . kening bersambung okay apa , bersambung ke ?

tenth , aku makin mengarut..

Serenity

2 balasan ikhlas




Pada suatu petang atau tengah hari , aku tak pasti . yang pasti dalam bulan lepas . aku dengan misi Oppo masih tak give up. ingat aku mudah give up ? aku decide untuk try kedai handphone dalam Eon . mana tau nasib , Oppo boleh kembali ke pangkuan kan . so hari yang terjadi satu sejarah dalam hidup aku , hari itu lah aku tergerak hati untuk masuk satu kedai buku , bak Popular , ke memang Popular ? itu pun aku tak pasti . aku main masuk saja . bau buku-buku baru yang tebal ditambah air cond yang mampu menyusup setiap rongga yang ada , suasana yang sangat lama aku tak rasa . kedai buku ni memang aku suka masuk tiap kali datang ke Eon ni . so ada lah dua tiga gadis . kedai buku memang banyak gadis , dimana ada gadis disitu ada buku novel -.- tapi itu bukan point yang aku nak cerita . 


haa ini dia , satu buku yang menarik perhatian aku disebabkan nama penulisnya . aku rasa macam familiar. selain ruang buku pasal jutawan , aku suka juga jalan-jalan tengok tajuk buku yang bicara islam . tolong bold perkataan jalan-jalan tu . memang aku suka tengok saja tajuk buku , kalau menarik baru aku pegang , kalau menarik lagi , aku selak sikit .kalau menarik sangat tak hengat , aku akan baca part tengah buku dengan sinopsis kat kulit belakang. okay kembali pada main point , aku pernah terfikir untuk tulis satu buku , dan niat aku terbantut sebab waktu dulu kalau nak publish penulisan kita , kita sendiri kena keluarkan dana . sekarang , macam itu lagi ke ? tapi seriously , aku sangat kagum dengan blogger Syira Lokman ni . bayangkan satu Malaysia dapat baca penulisan kita , tak cukup hebat ke tu ? jangan buat tak tahu , kerjaya sebagai penulis novel pernah jadi karier angan-angan aku -.- selain doktor . dongengnya bunyi.

bila bercakap pasal buku , aku teringat waktu sekolah menengah dulu , karangan aku selalu disanjung tinggi Cikgu Latifah . katanya cantik laras bahasa aku , penggunaan ayat aku tersusun dan berbunga . mahu tak bunga , zaman tu kan zaman banyak awek -.- dan seluruh kelas percaya bulat-bulat aku suka dan banyak baca buku , padahal aku bukan ulat buku , aku ulat bulu yang spesies mahu tapi malu . boleh ? aku cuma suka serap perkataan-perkataan baru yang aku dengar dari berita atau mana-mana sumber yang boleh dipercayai, pastu aku suka masukkan dalam penulisan aku . aku bukan kaki buku okay . kalau ada buku yang boleh tarik minat aku haruslah buku lawak menjadi atau buku-buku kisah Nabi pun aku minat yang ceritakan peristiwa semuanya  menarik . haruslah menarik , baru aku tertarik .

dan seperti yang dijangka , misi Oppo aku terkandas lagi , ingatkan software bermasalah , kali ni dikata pula motherboard rosak . dengar saja perkataan tu , memang mati nafsu nak repair . harga motherboard tu tambah 100 lebih boleh dapat model Oppo tu yang baru . so aku rasa ini entri terakhir untuk Oppo aku , lepas ni aku harap tak ada siapa pun tanyakan khabar dia , itu bisa membuat hati bertambah sebak .hahahancur hancur aku.

Jangan Buat Teruk Boleh

2 balasan ikhlas





Dalam suasana hujan , rasa nak luah rasa tidak puas hati , mostly yang banyak mengarut saja -.- layan lagu syahdu pulak..mula rasa nak tarik selimut..tapi sebelum tarik selimut , kena mengarut dulu..ini satu-satunya medium untuk mengarut pun . sambil layan Audition British Got Talent , perlu ke aku detail kan semua aktivit aku kat sini -.-

Sampai ke hari ni aku tak puas hati tiap kali tengok drama Melayu yang selit loghat negeri-negeri belah utara , especially Penang of course . cara penyampaian , lenggok percakapan , sebutan , kenapa melampau sangat tak tau . Mok Cun ? yang itu toksah duk habaq. orang Kodiang tak teruk lagu tu nah . tapi tak dinafikan ada komuniti kecil yang masih cakap lebih tapi tak selebih dalam drama , itu sudah terlebih .

Jadi aku , sebagai wakil orang Utara sebelah , bukan semenanjung sebelah , cuma nak berkongsi perkataan dalam dialek orang Utara nah , sat nak refresh balik . confirm koleksi perkataan dalam kepala bana aku ni hampa semua yang bukan orang Utara tak pernah dengar punya , yakin habis ni


Tahaq


Dah lama aku tak dengar perkataan ni tapi masa pagi tadi aku ber-whatsapp dengan abang yang jauh di negara asing , dia sebut tadi , dan mungkin sebab tu juga tercetus ilham untuk merapu dalam topik dialek kali ni -.-


Tahaq ,halang atau tahan  , maksudnya tahan seseorang dari buat sesuatu,atau seseorang tu sendiri buat pada diri dia sendiri . contoh , aku tahaq dia makan 3 hari , sama maksud aku halang dia dari makan selama 3 hari .

Punggai

sekali baca macam Tamil Nandu punya bahasa daa . contoh , " apa tengok-tengok ? nak kena punggai dengan kayu ka ? "

sama maksud dengan baling , campak , lempar


Belebau


" budak tu tiap-tiap hari kena belebau dengan ayah dia , nakal sangat kot " , sama maksud dengan pukul



Cukup lah 3 perkataan dalam dialek orang utara nah , tak perlu banyak. banyak-banyak nak pergi mana ?kalau ada blogger utara yang nak tambah perkataan dalam entri ni , boleh tinggal tang komen , nanti aku update entri ni :D nak kedekut pergi mana ?

 

Copyright All Rights Reserved A Gentleman To Be