silent reader(s)

Badi Hadiah Penyebab Perpisahan

0 balasan ikhlas



Masyarakat kita tentu dah terbiasa dengan perkataan badi , kan ? ikut yang aku faham sendiri , badi itu sama dengan sial , maaf kalau aku salah. selalu yang kita dengar badi mayat , badi monyet , badi buaya , ya buaya betul bukan darat mahupun udara. tolong gelak. tolong gelak. aku sedang berjenaka hambar.

Kalau sebut pasal hadiah , siapa tak suka hadiah ? barang percuma di era gst , siapa tak nak kan. mari kita selongkar maksud badi hadiah yang aku maksudkan . ideologi ini sampai ke pengetahuan aku secara tak formal ya , bukan semasa di ipt dulu . orang yang beritahu itu pun bukanlah muda , pangkat makcik sudah.

Sebelum kita selami topik yang tak sepenting isu pengantin 15k ini, suka untuk aku bercakap soal badi mayat. dikatakan badi mayat semasa kita menziarahi orang yang meninggal dan arwah mempunyai ilmu hitam ataupun semasa hayatnya berdamping makhluk halus .once dia meninggal , peliharaannya itu akan berkeliaran di sekitar rumah dan tak mustahil ia akan cuba berdamping atau mengacau orang yang menziarahi tuannya. tetapi , bukanlah semudah itu ia akan terjadi . cuma seseorang yang dalam keadaan terlalu sedih , terlalu gembira, terlalu marah , terlalu takut saja menjadikan diri sendiri mangsa yang sempurna untuk didekati.

Jika badi monyet pula , dikatakan terkena pada orang berburu atau menganaiya monyet di hutan. orang yang alami badi monyet akan berkelakuan seperti monyet , agaknya lah. badi buaya pun sama , untuk orang yang memburu buaya . tapi kelakuan buaya seperti apa ya? mengorat buaya-buaya betina kah.

Badi hadiah yang aku maksudkan , certain barang yang dikatakan tak sesuai untuk diberikan sebagai hadiah. pernah dengar tak ? terutama sekali buat pasangan bercinta. tegas aku disini untuk katakan , aku tak percaya badi hadiah penyebab perpisahan . barang tiada kuasa , tiada perasaan , bagaimana mungkin boleh jadi asbab sepasang kekasih berpisah kan. 

Walaupun begitu , aku pun tak dapat lari dari hadiahkan certain barang tu, plus , diluar kepercayaan aku sendiri untuk letakkan barang-barang tu sebagai forbidden gift to give. ultimately, aku pernah hadiahkan sapu tangan , dan kami pun selamat berpisah beberapa tahun lalu. besides that, baju. selamat juga berpisah. dan top gift yang memang dikatakan tak bagus adalah kasut . aku pernah hadiahkan kasut dan pernah terima hadiah kasut , amazingly , selamat juga berpisah. dan after all this while yes aku masih percaya, badi hadiah tak wujud. tapi tak nafikan , sedikit di hujung hati tu ada rasa takut untuk hadiahkan apa-apa yang bawa tanda awal perhubungan yang takkan lama . shafiq ,shafiq, dalam tak percaya, kau percaya sebenarnya..oh tidak. katakan semua ini hanya mimpi dusta!

Kalau terlintas di fikiran kau untuk hadiahkan kekasih kau sepasang kasut untuk annivesary mahupun birthday dia , jangan lah kau biar entri ini membantutkan niat mu. pendek panjang jodoh kita dengan seseorang , bukan pada barang letaknya validity period. entri ni khas untuk orang yang masih percaya ada certain barang bawa maksud malang untuk diberikan pada seseorang . masih banyak lagi idea yang betul , yang lebih layak mengisi ruang kepercayaan kita , kosongkan lah ruang untuk badi hadiah itu . hoho. selamat petang !

Troll Facebook Status

2 balasan ikhlas





Memandangkan tiada siapa pun berminat untuk tanya pendapat aku untuk isu pengantin 15k mahupun el nino mahupun iphone SE ,mahupun isu TMJ dengan Dato' Vida,mahupun lain-lain isu semasa, aku pun rasa murah hati untuk memberi sepatah dua kata sebagai respon untuk beberapa status facebook yang agak memancing-mancing aku yang tengah bosan .

Status : Abad nie sayang tu memang murah ke ?

Jawapan : sayang, bukan 'sayang' yang murah abad ini , tapi nilai manusia dan kemanusiaan yang semakin hilang harga , andai kita ada jodoh berdua , awak akan nampak sayang kita tak murah -.-


Status : Gigi anak mm,dah tumbuh lagi.Dua sekali tumbuh gigi atas,hebat sungguh anak mm nak cepat" makan daging nih.Umur 3 bln1/2,gigi bawa dua sekali tumbuh.Sekarang gigi atas tumbuh kurang 3 hari umur 6 bln.

Jawapan : Mama , tolong la jangan hebat-hebatkan anak tu . anak kucing belakang rumah papa keluar-keluar dari rahim terus mamah daging burger , papa tak update status facebook pun -.-


Status : Sape ada instagram meh bagi..semangat nak follow

Jawapan : hey bro , kalau aku bagi insta aku , kau nak unfollow lepas follow tak ?kalau ya, tak payah. sebab aku guna unfollowers detect tu.


Status : Sekolah Menengah Agama Islamiah Papar. Melawat kawasan sekejap. 7 tahun sudah berlalu rupanya selepas tingkatan 6 2009 dulu. Rindu zaman2 "UNIC" di sekolah tau. Hahaha


Jawapan : kalau 2009 zaman UNIC , sekarang 2016 zaman kak sibuk ngelap gigi palsu eh -.- ke kak sibuk kira gigi anak kak macam mama diatas tu.macam tak sesuai saja nak jawab status ni.


Status : Always hari2 sayang... with imah rahim

Jawapan : sudah-sudah lah..nikah saja lah


Status : Bersyukur lah mak ayah besarkan diri ini dengan cara hidup sederhana
Bukannya mewah jadi aku tahu erti usaha sendiri dan hargai kehidupan 

Jawapan : status awak secantik rupa awak ..tapi sayangnya kening awak petak -.- bukan idaman


Status : Lelaki kalau sembang tentang hantaran memang tak mampu je memanjang. Tapi cuba sembang tentang nak kahwin lagi, tetiba je jadi mampu. Viral tentang duit hantaran sekarang kita jadikan iktibar. Moralnya.. ukurlah baju di badan sendiri.

Jawapan : pasal pengantin popular tu..no komen sebab tak tahu menahu..surat khabar bukan boleh percaya sangat..ukur baju memang selalu padan , kena ukur tebal duit sebenarnya -.-


Status : Title sbg "Student" xlame lg akn beralih kpd "pekerja"..tp titlle "Single" mgkin akn lame lagi tuk beralih kpd "Married"

Jawapan : sama lah kita . wah ada jodoh .


Status : Bila kita redha dengan sesuatu yg telah mengecewakan hati kita, maka percayalah Allah akan gantikan dgn sesuatu yg tidak kita jangka

Jawapan : Awak , saya rasa saya dah jatuh hati dengan status awak.


Status : Kadang, Kita Perlu Terima Yang Tak Semua Benda Boleh Kekal Selamanya

Jawapan : tiada duka yang abadi di dunia , tiada sepi merantai mu selamanya , malam kan berakhir , pengganti akan hadir , semua akan indah pada akhirnya . ehehe -.-


Status : Blik mkn kt uma mmg sodap...alhmdullilah knyang..

Jawapan : sedap sebab tak perlu keluarkan duit -.-



Status : Bila nak baca buku ni laa rasa mengantok bila tengok drama korea berpuluh episod tak de pula nak mengantok


Jawapan : dusta. kau memang suka tidur. jangan buruk-burukkan buku.


Status : 'Setitik air mata yang jatuh kerana mengenang dosa itu lebih baik...' ,'Dari sebaldi air mata kerana putus cinta ajnabi...'


Jawapan : move on itu sukar tapi resultnya indah

Status : Mak pesan carilah bini yang hantarannya RM14999 ke bawah, kalau RM15k nnti jenoh nak bersilat pulak hahahaha

Jawapan : dusta .mak kau tak pesan. kau saja buat status tu sebab nak like banyak-banyak. tak baik la make fun pasal isu tu. tak habis-habis nak parodikan semua benda -.-


Status : Pejam mata...Maafkan semua orang.Dan lepaskan semuanya.Moga hati ini tenang...

Jawapan : macam mana saya nak tenang, tiap kali saya lelapkan mata, wajah awak akan hadir..tapi jangan risau , saya cuba baca ayatul kursi. InsyaAllah mudah-mudahan dijauhkan.

Resepi Tundukkan Sayang

2 balasan ikhlas

gambar curi nih..






Bahan - bahan

5 ekor sotong putih
2 ulas bawang putih
Sedikit daun kari (sayang aku suka daun kari , jadi ,kena letak dalam kuantiti banyak)
5 biji Cili Padi
Sedikit susu cair
1 biji telur (pastikan telur ayam yang belum disenyawakan)
Sedikit Tepung Goreng Serbaguna
Mentega (jenama Pelangi paling ekonomi,perlu bagitahu)
2 biji Telur Masin (kuningnya sahaja,jika ada biru,jangan dibuang,sila hantar ke makmal forensik)
Garam/Lada sulah (sayang aku spesies tamak haloba,jadi aku perlu masukkan kedua-dua sekali)

Cara - cara

Basuh sotong bersih-bersih dan potong ikut suka hati.

Rebus sotong dengan sedikit air sehingga lebih kurang empuk. Toskan dan ketepikan.

Cincang 2 ulas bawang putih dan potong 5 biji cili padi tadi kecil-kecil

Daun kari jangan lupa dileraikan dari batangnya.

Sotong tadi dicelup kedalam bancuhan telur dan digolek-golekkan di atas tepung goreng serbaguna.

Deep Fry kan sotong tersebut untuk mencapai kerangupan yang klimaks. kalau tak ada deep fryer guna periuk sudah , jangan mengada pinjam jiran punya.

Dah siap sila letak tepi. jangan curi-curi makan konon nak test masak ke tidak -.-

Then, ambil 2 biji kuning telur masin dan kukus selama 5 minit. Lepas itu, lenyek-lenyekkan.

Panaskan kuali, masukkan sedikit mentega ekonomi kau

Tumis bawang putih, cili api dan daun kari sampai hidung kau berdarah sebab bau sedap nak mamfus

Masukkan kuning telur masin,garam sedikit,lada sulah.

Kacau hingga sebati dan masukkan 2 sudu besar susu cair.

Tunggu sehingga mendidih dan agak berbuih, masukkan sotong yang dah digoreng tadi.

Kacau sehingga rata dan siap untuk dihidangkan.

Biarkan saja dapur kau bersepah..nanti ada jin tolong kemaskan.


Akhir sekali , sayang aku pun seakan tak tahan lagi dan mula berkeroncong deras sudah ni, diharap bersabar wahai usus , resepi ini akan bertemu mu awal bulan 4 nanti . andai hidangan tu nampak cantik & mewah , nescaya gambarnya akan aku kongsikan di blog ini nanti -.- sebagai kenangan aku memecah duli ke dapur

amaran : mungkin resepi ini tak mampu tundukkan sayang anda (jika dia manusia), melainkan 'sayang' anda adalah sejenis organ macam sayang saya .sekian. jangan salahkan saya.

Berpisah Sementara

2 balasan ikhlas





Saat kau pergi..berlinanglah airmata ku..Betapa singkat ku rasakan kebahagiaan itu kini lenyaplah sudah..Tak pernah ku inginkan perpisahan ini terjadi .Ku hanya bisa merelakan jika memang kau fikir inilah yang terbaik..Sepenuhnya aku menyedari bahawa cinta itu tak semestinya memiliki .Ku yakin semuanya itu bisa membuatmu bahagia . yes bahagia ditangan pihak yang lebih layak. atau lebih tepat ditangan technician , secara terperinci dan tak berbunga-bunga maksudnya.

Tika dunia heboh dengan model Apple terbaru Iphone SE , aku masih setia menunggu kesayangan yang semalam selamat mendarat di Cheras , yang tiba-tiba jatuh sakit ,mungkin angkara el nino kali. atau dia sudah bosan menanggung data yang terlalu rumit dalam notepad . aku cuba untuk ringankan beban , you know i'd tried my best..baby.but im quite content , she doesnt blame me for that . please take care of yourself there, aku harap jarak ini takkan kurangkan rasa kasih yang baru terjalin itu . tolong lah pulang ke sini dalam keadaan sihat seperti hari pertama kita bersama . kau terlalu cantik sayang. takkan ada handphone lain secantik kau , terutama sekali camera kau .itulah pengikat kasih kita dari mula ,sebenarnya -.-

Bila yang baru jatuh sakit , yang lama akan dikerah . semoga Asus jangan mogok cemburu . hidup bermadu perlu ada persefahaman . mungkin baru-baru ni kurang perhatian tapi itu tak bermaksud kurang rasa cinta yang kita semai bertahun-tahun , takkan terusik walau sedikit rasa itu , siapalah dia yang baru itu untuk menandingimu sayang . mungkin dia lebih nipis darimu , lebih luas skrin , tapi dia terlalu manja dan mengada , itu pasal sekarang masuk bengkel .

Oh Lepaskan

4 balasan ikhlas

Mungkin kau bukan buat ku. berlalu waktu bersama mu .kau beri rindu namun palsu. mana setia bersama ku , kata-kata mu lengkap bersandiwara , nilai cinta mu tak berharga. benar ,buat otak ku semak , aku banyak makan hati , kau lagi naik lemak , tak ada rasa sayang buat aku jadi rimas , hubungan ini buat aku rasa lemas , dalam hati aku , tiada siapa tau , oh aku sudah lepaskan , ya aku sudah lepaskan sesuatu yang aku jaga hampir setahun -.- no more sexy long hair







seperti Cristiano Ronaldo yang dilahirkan untuk jadi bola sepak terkenal , aku juga dilahirkan untuk jadi sesuatu . ya bukan soccer player, bukan player juga. tapi sesuatu yang aku sendiri belum discover -.- tapi untuk sekarang , aku dilahirkan untuk berambut pendek , godaan style undercut , short side top long memang sangat kuat terhadap diri aku . sungguh tragis. aku sangkakan panas hingga ke petang , rupanya panas sudah berbulan-bulan , oh lupa , el nino .sungguh indah nama mu el nino , tak sepanas rasa mu.

dengan bermodalkan gaya rambut undercut , rambut tengah berhujung huruf V ke belakang , tahap motivasi diri merangkak naik ,walau kadang terduduk sekejap ,sebab merangkak masa cuaca el nino , kau ingat tak dahaga -.-

apakah berdosa kiranya aku rasa lebih tampan dari sedia kala..lebih jantan dari arjuna -.- lebih kemas dari jahitan insang pari ? lebih bergaya dari Dato' Vida. oh semuanya .tolong katakan semuanya hanya pada ku .selamat malam.

Ultimately For A Body With No Soul

0 balasan ikhlas






If you can't seem to find yourself motivated because of several reasons, take a deep breath and try to motivate yourself with these simple yet effective tips:

Close your eyes, and visualize yourself reaching your goals. or visualize your favourite food , the better -.-

Try something new today. or new girlfriend ?

Take a walk in a park, and let nature reset your mind.

Make a to-do list. You'll feel encouraged as you cross off items.

Get more sleep. Sleep deprivation could be making you less motivated. more sleep doesnt mean sleep along the day yeahhh -.- miskin ilmu tido banyak

Drink coffee for a quick jolt.

Start exercising, and you'll feel like yourself , so you dont need to attract anyone else , get in love with yourself -.- doesnt it sounds like masturbating , yeah no

Take a small step. You don't have to immediately immerse yourself in the project and see it until completion right away. Just make baby steps, and take it one day at a time. just dont stand still

Wake yourself up from your slump with a cold shower.

Have a reward system, so you'll have something to look forward to.

When doing a task you don't want to do, play energizing music to help you get through it.

Get the hard stuff done first thing in the morning. Once you're done with the most challenging projects, you'll be able to tackle the others with ease.

Prepare early so you're not in a rush. When you're late all the time or feel rushed, this may stress you out and kill your motivation. well , i love the feeling when doing things at last minutes -.-

Push yourself. Realize that getting things done means giving yourself a little push sometimes.

Grow your willpower.please do google for how to do this.

Make motivating yourself into a habit. do research to help you learn how to form habits.

Set a deadline for a task to spur you to get it done before the time is up.

Focus. Doing too many things at once can overwhelm you, so drop the multitasking and focus on one thing at a time.

Get a friend to join you to make whatever you're doing more enjoyable. a friend , not an affair -.-

Clean up your home or your workspace, and you'll feel like you can get more done in a decluttered environment.

Let go of your fears, and you may feel brave enough to take on challenging tasks.

Eat right. Treating your body well will put you in a better place mentally.

Take a break to get some rest and recharge your mind.

Do something you enjoy when you first get up. Whether it be drinking hot chocolate while reading a chapter of a book you're currently glued to or taking a hot shower, start your day off on a positive note.

Share your goals with others. Being public about your goals will give you a sense of accountability, which may make you more inclined to get going.

Fake it till you make it. Act like you're motivated, and it'll become a reality in time. yeah..yang terpaksa dan palsu itu lah kalau diamal selalu boleh jadi rela..buat lah, apa yang terbaik, walau melawan hati. sometimes, all you need to is , reverse your own pscyhology :')

Focus on the positive instead of the negative, and you'll feel more inclined to start new projects and take risks. 

Bring light into your room. Open up your curtains,the yellow one,yeah that one in my bed. Let fresh air into your room by opening up windows if it's not too cold and if it's not polluted outside.

Find out what it'll take to get there. When you set a goal for yourself, begin by doing some research, and you'll be done with the first step.

Encourage others, and you'll automatically start seeing encouragement from them in return. It's a cycle of positivity!

Don't compare yourself with others or you'll get discouraged. Compete against yourself.

Have realistic expectations. Know yourself and how far you can go.

Stay excited. Experiment and keep coming up with new tweaks so you won't get board.

If you fail, pick yourself up and keep going. Don't let it derail you or cause you to lose confidence, which ends up affecting your motivation.

Keep track with a journal. If you track your progress, you'll be able to see it, which will help motivate you to continue or try even harder.

Read biographies of the people you look up to for inspiration.

Listen to motivation stories from audiobooks, documentaries, and more.

Place motivational quotes around your home and workspace. They can come in such forms as a sticky note on your memo board, a note taped to your mirror, or an inspiring quote on a coffee mug.

Volunteer. It'll help ground you and make you realize that you're fortunate, so you should take the opportunity to make the most out of your life.

Dress to impress yourself. You'll feel like you can get more things done when you're putting your best foot forward. 

Write down a few things you're grateful for. If you have a more positive mind-set, you'll find yourself more motivated and looking forward to what's in store for you.

Reflect on the times when you worked hard and succeeded at your task.

Remind yourself that it's better to try and fail or succeed than living with regrets.

Give yourself a pep talk, and tell yourself that you are awesome.

Drop the projects that you might not be totally committed to and focus on the ones you're really passionate about.

Tell yourself that nothing worthwhile is ever easy.

Know that only you have the power to create your dreams and generate motivation.

Write down where you see yourself in five years, and stick that note in a visible place.

Turn it into a challenge with a time limit. You can create your own or join an existing one.

Set your alarm clock to remind you when it's time to start on your task.

Find something you truly enjoy, and do it. Pick up a hobby or start a collection, and it'll make you excited about life.

Fuhhhhhhhhhh , do you really read all the above suggestions ?or more to skip to the bottom -.- gimme five

Ayat Cinta Orang Arab

0 balasan ikhlas



people live , people die . people laugh , people cry . some give up , some still try . some say hi , while some say bye . others may forget you , but never will i . mukaddimah bahasa inggeris untuk entri ini , yeah sangat sesuai , jangan ditegur ,walau dalam hati -.-


" Lau jama'tu ayyama umri min farohin , maa tusaawie lahzota min wakti ma'aki " , 

maksudnya : jika aku kumpulkan saat-saat bahagia dalam hidup ku , nescaya kesemuanya pun takkan serupa indahnya waktu aku bersama mu.


" Lau arofal hubbu miqdaaro hubbie laka , latamannal hubbu an yakuuna habibati "

maksudnya : andai cinta tahu besarnya cinta aku pada kau , nescaya cinta akan berharap untuk jadi kekasih ku


" Indama iftaqodtuka lan abhatsu a'nka ba'iedan , bal saandzuru ilaa a'maqi qolbi haitsu takuunu daaiman "

maksudnya : saat aku kehilangan mu , aku takkan terkejar mencari mu , hanya cukup aku pasti keberadaan mu dalam hati ku , engkau akan selalu disitu .


" Syakhsun muhimm fie hayaatika laisasy syakhsul ladzi tasyuru biwujudihi. walaakinnahu as syakhsul ladzi tasyuru bi giyabihi "

maksudnya : ruang seseorang dalam hidup kita bukan diukur dengan terasa keberadaanya dengan kita , tapi kehilangannya sangat dirasa .


Jika ada salah translations , harap maafkan , saya budak baru belajar.

Where Is The Good In Goodbye

1 balasan ikhlas





All the things that we've lost
Breaking up comes at a cost
I know I'll miss this mistake
Every word I try to choose
Either way I'm gonna lose
Can't take the ache from heartbreak

Oh, but as you walk away
You don't hear me say

Where's the "good" in "goodbye"?
Where's the "nice" in "nice try"?
Where's the "us" in "trust" gone?
Where's the "soul" in "soldier on"?
Now I'm the "low" in "lonely"
'Cause I don't own you only
I can take this mistake
But I can't take the ache from heartbreak

No, I can't take the ache from heartbreak

No matter how it falls apart
There's an "art" in breaking hearts
But there's no fair in farewell, no
And when I see you in the street
I pray to God you don't see
The silent "hell" in "I wish you well."

Oh, but as you walk away
You don't hear me say

Where's the "good" in "goodbye"?
Where's the "nice" in "nice try"?
Where's the "us" in "trust" gone?
Where's the "soul" in "soldier on"?
Now I'm the "low" in "lonely"
'Cause I don't own you only
I can take this mistake
But I can't take the ache from heartbreak

(take the ache, take the ache)
I can't take the ache from heartbreak
(take the ache, take the ache)
I can't take the ache from heartbreak
(take the ache, take the ache)
I can't take the ache from heartbreak
(take the ache, take the ache)
(can't take the ache from heartbreak)

If I could turn back time then I would re-write those lines [4x]

Where's the "good" in "goodbye"?
Where's the "nice" in "nice try"?
Where's the "us" in "trust" gone?
Where's the "soul" in "soldier on"?
Now I'm the "low" in "lonely"
'Cause I don't own you only
I can take this mistake
But I can't take the ache from heartbreak

(take the ache, take the ache)
I can't take the ache from heartbreak
(take the ache, take the ache)
I can't take the ache from heartbreak
(take the ache, take the ache)
No I can't take the ache from heartbreak
(take the ache, take the ache)
(can't take the ache from heartbreak)

If I could turn back time then I would re-write those lines

Secret Love Song

0 balasan ikhlas




When you hold me in the street
And you kiss me on the dance floor
I wish that it could be like that
Why can't it be like that? 'Cause I'm yours

We keep behind closed doors
Every time I see you, I die a little more
Stolen moments that we steal as the curtain falls
It'll never be enough
It's obvious you're meant for me
Every piece of you, it just fits perfectly
Every second, every thought, I'm in so deep
But I'll never show it on my face

But we know this, we got a love that is homeless

Why can't you hold me in the street?
Why can't I kiss you on the dance floor?
I wish that it could be like that
Why can't we be like that? 'Cause I'm yours

[Jason Derulo:]
When you're with him, do you call his name
Like you do when you're with me? Does it feel the same?
Would you leave if I was ready to settle down?
Or would you play it safe and stay?

Girl you know this, we got a love that is hopeless

Why can't you hold me in the street?
Why can't I kiss you on the dance floor?
I wish that it could be like that
Why can't we be like that? 'Cause I'm yours

And nobody knows I'm in love with someone's baby
I don't wanna hide us away
Tell the world about the love we're making
I'm living for that day
Someday
Why can't I hold you in the street?
Why can't I kiss you on the dance floor?
I wish that we could be like that
Why can't we be like that? 'Cause I'm yours, I'm yours

Oh, why can't you hold me in the street?
Why can't I kiss you on the dance floor?
I wish that it could be like that
Why can't it be like that? 'Cause I'm yours
Why can't I say that I'm in love?
I wanna shout it from the rooftops
I wish that it could be like that
Why can't we be like that? 'Cause I'm yours

Why can't we be like that?
Wish we could be like that


 

Copyright All Rights Reserved A Gentleman To Be