silent reader(s)

Kenapa Orang Usha Kita

0 balasan ikhlas





Assalamualaikum . Year of red monkey is approaching . 2016 please be nice to your boy , or i'l end up a crying child , like last year -.- walaupun keadaan berjalan serong sikit dari perancangan , tapi alhamdulillah .

Apa yang jadi baru-baru ni buat saya sedar , betapa penting medical check up , betapa penting kesihatan , betapa pantas kesihatan tu boleh diancam,in a blink of an eye . dear someone, i pray for your recovery . get well soon . cuz i need someone to keep nagging , scolding . you're good at doing that. i'm dying without you.

Berkenaan search keywords , yang paling menarik untuk malam ni sebagai bahan untuk dibahan adalah kenapa orang tenung lama kat kita. hoho. adakah anda seorang remaja perempuan berumur 12 tahun ? sedang keliru apabila ada jejaka sawo matang ala-ala hero tamil gagah dan macho sedang meng-usha anda berjalan kaki ke rumah selepas balik kelas mengaji setiap hari ? CINTA. ya bukan cinta.

KENAPA ORANG TENUNG/USHA KITA

- check baju , mungkin terbalik
- ada jin hitam selalu follow belakang kita
- bulu kening kita terlebih subur , mungkin kalah Degawan
- mulut kita seksi kalah bini Brad Pitt
- tengok cermin , mungkin kita handsome/cantik
- kita terlalu hodoh
- kita suka usha orang dulu

Konklusi ringkas dan bijak , tak semua mata yang tak berkelip pandang kita tu sebab tergamam dengan keindahan wajah kita , sebab kita ni Asia saja , tak segak mana pun ,jangan pantas sangat rasa orang suka kita dengan perbuatan tenung menenung tu. kecuali saya, exceptional hoho. saya manis orangnya.semut pun tak berani dekat. jangan terkejut, semut sekarang dah pandai ambil kira tahap gula dalam darah .ini semut educated. enough that craps. bila anda seorang wanita , budak perempuan , remaja perempuan , remaja lelaki jambu , ditenung seseorang yang asing bagi anda, berkemungkinan itu ada potensi jenayah . anda mungkin calon yang sesuai . sekarang zaman fikir diluar kotak , bukan nak mengajak bersangka buruk tapi itu hakikatnya , zaman sekarang manusia banyak dipandu nafsu .sesuci mana cinta jika tubuh anda yang ditenung tak berkelip ?hoho. 

Sebaik-baik perempuan adalah yang tak dipandang dan tak memandang . Sebaik-baik lelaki adalah mereka yang menunduk pandangan mata terhadap bukan muhrim mereka . Allahuallam.


Hancur Aku

1 balasan ikhlas




without saying a word , you already got my attentions

even without asking for it , you got my heart untill now

you're the most beautiful nerd i ever met

i never say that straight to you but its what i've been thinking from the first time i approached you

 you're the most beautiful short tempered i'd ever owned

believe in me , im totally in pieces while writing this entry

im writing this because i just need to let you know all the words i never say before

blogging is not my obsession

but baby you are

my greatest fear , my beautiful nightmare , my deepest scar, my rthym

can i assume you're my first fall .first love.goodbye beautiful.

Ex Friends

0 balasan ikhlas




Friendship mean something precious to me, i dont simply give it to anyone,never in a blink of an eye. too bad , dalam berhati-hati memilih kawan pun ada yang tersalah pilih . kesilapan demi kesilapan memilih buatkan rasa lebih tak ada kawan . 

I have such trustworthy issue. getting worse by the time im writing/typing this entry.hoho. some bad friends made me hard to trust again , to have friends , to socialise again .semua orang ada agenda sendiri kan. tapi kawan yang dengan sengaja sakitkan hati kita , buat sesuatu yang seorang kawan tak patut buat , itu bukan kawan . itu lebih durjana dari Patrick starfish.

Keperibadian yang berubah-ubah ikut nafsu , sungguh tak layak mu dianggap kawan . peluang demi peluang masih tak berubah perangai . lebih baik jauhkan diri dari manusia yang suka menyakiti kan ? sebab kita sayang diri kita. tak ada guna nak berkawan dengan orang yang tak tahu nilai persahabatan . saya tak pernah buang orang dari hidup saya tanpa sebab munasabah . malah berkali terkena dengan manusia yang namanya kawan . semoga bekas-bekas kawan yang pernah hiasi waktu senggang ku , tidur nyenyak malam ini , dan semoga esok bangun jadi kawan yang baik walaupun bukan untuk saya. hoho. good night !

Entri Buat Perampas

0 balasan ikhlas






Assalamualaikum . pertama sekali , akhirnya berguna juga entri perfume yang saya pernah tulis sebelum ni. dan surprisingly , cerita ampu* nenek memang sentiasa dalam carian , ada sesuatu menarik kah ? dan entri paling terbaru yang mengalahkan entri-entri lain , hoho , cara nak rampas seseorang . hoho. habis jahat dah gelak tu .

sebenarnya keadaannya begini , entri itu bukan menyeru rakyat Malaysia untuk jadi perampas . jika intipatinya diperhalusi sehingga maksud terdalam , tentu anda takkan terfikir saya menyaran kita semua untuk jadi perampas . dan jika anda seorang Muslim , anda harus yakin dengan yang namanya jodoh . selagi anda boleh elak , itu bukan jodoh. tapi kalau fizikal saja mengelak , tapi hati menuntut , Allahhualam.

memang kalau kita semua diberi pilihan , perampas pun tak mahu jadi perampas . tapi kita tengah bercakap pasal dunia , siapa cepat dia dapat . usaha , selagi tak melampau , sampai guna dukun pawang memang cari bala sendiri lah. memang peratus untuk dapatkan seseorang tu tinggi , tapi jika nak dapatkan hati seseorang dengan bantuan syaitoonnnnnn , percayalah tubuhnya saja milik kita , hatinya bukan untuk kita , melainkan yang bersama kita cuma jasad yang dikawal syaitoonnnn . nak kah ? menggerunkan.

khas bakal perampas atau pernah jadi perampas , perosak rumahtangga orang , saya selaku remaja yang belum tahu apa-apa pasal alam rumahtangga ni menyarankan anda cuba lah cari orang bujang .hekhek. sedap hati saja nak nasihat orang lain kan. kalau betul sayang dan nekad , berdoa lah pada Tuhan , maka Dia sajalah yang mampu membolak-balik hal perasaan dan hati , untuk sayang atau benci , untuk terima atau menolak , untuk redha bermadu , untuk rela menambah cawangan .hoho. saranan yang baik jadikan pedoman , saranan yang merapu jadikan sisipan cuma.bai.bai.bai..fi imanillah!

Cara Rampas Kepunyaan Orang

1 balasan ikhlas





so there are some tips for you that might accidentally fallen for someone else lover , i would not say these are my tested experiments , this is really personal hoho. but i'm strictly will not go for someone else girlfriend .never. that should explained everything .

Years versus Days ?

so s/he been with their partner for years or maybe months , and you suddenly come up in between ? you shouldnt expect so much attentions from him/her . stand on your ground dude. take it slow.

Make An Offer !

this is cliche step . ask them for sincere friendship . asas sebuah perkahwinan kukuh adalah suami dan isteri yang bersahabat . tiba-tiba. show them that you are totally can be count on . well thats friends are for .

Speeding but Maintain !

never make yourself seem too obvious to steal him/her from their lover. show them you are great friend to be around . cuba bangkitkan atmosfera penuh keselesaan dan kefahaman . cara ini selalu berjaya sekiranya seseorang itu sedang hadapi krisis bersama pasangan mereka . wah , you're such a savour ! but then , watch out or you might be only 'peralihan sementara' .

Proceed or Leaving !

from the earlier steps you should aware of the risks you're taking . even after how much you showed that someone you care, still no response , still floating in sincerity of friendship ,plus they showed you their commitment for their relationship, you'd better take a leave . seeing someone you love been with other , there's no guarantee for your heartbreaking getting better . but if the green light is lighting histerically ,only proceed if s/he response you in a way that quite convincing , and only if you believe you could make them happier than their crashed partner.


but hey , there are quite lots of single hot chicks/guys out there waiting for someone as good as you (: kenapa sibuk nak rampas kepunyaan orang lain ?

people who in relationship , dont ever take your partner for granted . you should realize , there are many singles out there praying for someone you're playing with .

Whatsapp Blocked

0 balasan ikhlas







whatsapp akan berfungsi semula selepas satu hari . bunyi agak menarik. a day without whatsapp. shouldnt be a bad thing but when it comes to the customers , group updates ..and i will be forever left-behind. done with formatting the phone. and now the whatsapp doesnt work. i dont have the mood for anything ,especially getting out for tomorrow,so dont ask. hurm. tapi video kat atas terlebih sangat. well it made my day.slightly comedy (':

Janam Janam

0 balasan ikhlas






Janam janam janam saath chalna yunhi
Selamanya selamanya selamanya berjalan bersamaku seperti ini di setiap kelahiran

Kasam tumhe kasam aake milna yunhi
berjanjilah kau akan datang menemui ku lagi

Ek jaan hai bhale do badan ho judaa
Kita dua tubuh namun satu hati

Meri hoke hamesha hi rehna
jadi milikku tetaplah bersama selamanya

Kabhi na kehna alvida
Jangan pernah ucapkan selamat tinggal

Meri subah ho tumhi aur tumhi shaam ho
kaulah pagiku dan kaulah senjaku

Tum dard ho tumhi aaram ho
Kaulah deritaku dan kaulah pelipurku

Meri duaaon se aati hai bas yeh sadaa
hanya inilah suara yang bergema dari doa-doaku

Meri hoke hamesha hi rehna
setelah kau menjadi milikku tetaplah bersama selamanya

Kabhi na kehna alvida
Jangan pernah ucapkan selamat tinggal

Teri Baahon Mein Hain Mere Dono Jahaan
dalam pelukanmu terletak dua duniaku

Tu Rahe Jidhar Meri Jannat Wahin
di mana kau berada, di sanalah syurgaku

Jal Rahi Aggan Hai Jo Yeh Do Tarafa
api asmara yang membara di kedua sisi

Na Bujhe Kabhi Meri Mannat Yahin
tak akan pernah padam kerna hasratku ada di sini

Tu Meri Aarzoo, Main Teri Aashiqui
kau adalah kerinduanku, aku adalah asmaramu

Tu Meri Shaayari, Main Teri Mausiqui
kau adalah syairku, aku adalah muzikmu

Talaf Talaf Talaf Bas Teri Hai Mujhe
aku hanya menginginkan dirimu seorang

Main Som Tu Nasha, Banke Ghulna Yunhi
aku adalah arak dan kau rasa mabuk, kita menyatu seperti ini

Meri Mohabbat Ka Karna Tu Haq Yeh Adaa
kau penuhi kewajibanmu untuk mencintaiku

Meri Hoke Hamesha Hi Rehna
setelah kau menjadi milikku tetaplah bersama selamanya

Kabhi Na Kehna Alvida
jangan pernah ucapkan selamat tinggal

Alvida..
selamat tinggal

Pantang Larang Penghidap Thalasemia

0 balasan ikhlas






Sebenarnya entri ni bukan ditaip hari ni . dah taip hari tu lepas tu mood nak lepaskan tak ada . saya tak pernah ada kawan pesakit Thalasemia . boleh katakan benda ni masih baru bagi saya walaupun masa kelas Biologi dulu ada juga cikgu terangkan . masa umur belasan , akal mungkin pendek sikit , makan saja apa yang nak makan , hidup cuma sekali kan . tapi bila dah koi berakal nih , terfikir jugak implikasi . haa keluar pelat kodiang baqhang.sampai bila kita nak buat tak tahu ? nanti badan sendiri yang menderita . orang lain tengok kita sihat saja pada luaran . rupanya rupa handsome dracula jambu yang pucat kini sudah terjawab hoho. handsome kah.kah.kah.

Penghidap thalasemia tak boleh makan makanan tinggi zat besi , nevertheless , bukan lah semua makanan berunsur zat besi tak boleh dimakan , cuma cari yang rendah kandungan zat besi .


Dont eat !!

- gandum

- sayur-sayuran berwarna hijau ; kangkung

- alkohol

- roti

- Makanan yang mengandung tinggi zat besi (iron)

- hati haiwan

- daging berwarna merah (alhamdulillah kenyang..baru makan kebab daging)

- telur bebek (telur dedek ?) telur itik laa

- telur ayam

- buah prune , buah jeruk , buah apricot

- kacang tanah , kacang hijau

- kismis

- yogurt tanpa lemak



Eat this !

- Daging ayam, tetapi harus berwarna putih

- Sayur-sayuran masih boleh dimakan namun warna harus cerah, seperti sawi

- Roti, mee, nasi, dan biskut

- labu, dan lobak

- Ikan

- Keju dan susu

- Buah-buahan, namun jangan buah yang sudah kering

- apa-apa saja yang mengandungi asid folate boleh dimakan seperti brokoli


(huu baru minum syrup folate kekuningan dalam peti ais..terkenang kembali era kecik-kecik dulu, demam sikit ja, pi klinik , doktor tanya nak ubat biji ka minum , sampai darjah enam suka ubat minum..sedap..nyum!)

Penghidap/pembawa thalasemia berpotensi berakhir mnejadi penderita Anemia juga,sebab bila kita kekurangan zat besi pula buat kita jadi penderita Anemia. jadi, jangan buat-buat confused. dua-dua penyakit related to iron deficiency,destruction of red blood cells . yargh semuanya sudah saya belajar masa kelas biologi . cuma tak berapa ingat apakah akhirnya seseorang yang pembawa thalasemia . mungkin tak mahu tahu pun hoho. jum kita diet zat besi , kurangkan intake zat besi dalam gizi harian wahai para thalasemia ! jika anda pencinta minuman coklat,ini masanya untuk ucapkan babai milo ku sayang..babai sotong kangkung..kangkung dulu harga mahal sekarang dah turun ..tapi ada gst.

Bila Lelaki Boleh Setia

2 balasan ikhlas

                          
       

        

              

         



First and foremost , diri ni tak ada number celcom sekarang , dalam masa akan datang belum tahu . dan tak berhubung dengan sesiapa yang ada number celcom . itu sepatutnya jelaskan saya tiada kaitan dengan screenshot diatas . itu saja saya nak bagitahu dalam rangkap pertama ni .mudah kan ?point dibentang depan mata. sumber gambar adalah dari someone .

I dont know this is cliche or what , saya antara orang yang tak ada 'cinta pertama' ikut definasi kebanyakan orang ,cinta pertama yang digambarkan satu kisah perasaan yang kita rasa satu bang (sebut beng) masa mula belajar bercinta dulu . kalau masa berkawan , acah-acah suka , lepas tu seminggu hilang perasaan tu memang selalu masa umur belasan dulu .

Tak lari dari fitrah , memang pantang diacah kaum Hawa, kalau sesuai dengan citarasa , mesti cinta berbalas . mudahnya beri hati ? not really . usia remaja , memang suka mencuba . masa tu . dan layak dicop playboy , dahulu. itu dahulu . masa tengah terapung lepas akil baligh . well , remaja . tapi tak tahu kenapa , naluri nak bercinta datang lebih lewat dari kawan-kawan kelas -.- mungkin nerd dulu. terlalu sibuk hafal zaman mesopolitik untuk sejarah form 3 atau hafal plot Novel Aku Anak Timur . ingat senang nak hafal benda tiga tahun untuk dijawab dalam 1 tahun ?rasa rindu lak nak balik form 1 .hem.

Sekarang , perubahan makin perubahan diri sendiri dapat rasa. perubahan tanpa sedar dan tak mampu nak halang . seriously tak tahu nak namakan ni fasa apa . kadang-kadang terpikir jugak aku dah 100 hari sebelum ajal kah. atau ini cuma perubahan hormon dari alam remaja ke 20-an , gigi bongsu pun mungkin dah half atau full tumbuh , tak pasti . yang pasti , baran tu dah tak meluap macam dulu . cuma baru-baru ni ada terlepas , dah ada orang mengundang ,hekhek. ultimately , macam ada cooling down agent dalam badan nih , yang buat diri tak mudah meletus macam belasan dahulu . naluri nak test market diri pun dah tak ada.

Kalau nak cakap , sekarang saya dah boleh setia , boleh ? hikhik. boleh gelak camtu ?itu bukan cara gelak gentleman 20-an hokeh. kesetiaan seorang lelaki bermula umur 40-an . sebab ? masa tu dah kena serve seorang perempuan yang boleh jaga kita masa tua . apakah. sebenarnya boleh adjust target nak setia tu bila , sesedap rasa anda . masa umur 50-an pun boleh. cuma orang cakap , kubur dah kata mohh kiter , ada hati nak curang-curang ? sangat tak sesuai dah . bagi diri ni , satu dah memadai . mampu atau tak , seseorang sebenarnya dah cukup buat kita bahagia . InsyaAllah. sebenarnya kesian kat orang perempuan , perempuan lebih cepat matang , cepat nampak tua , tak sama dengan fasa lelaki , kalau 20-an memang masih tertengok-tengok kiri kanan , see , fasa memilih bagi lelaki masa perempuan dah sampai fasa menetap . mungkin sebab tu , lelaki muda yang sudah berkahwin berpotensi curang . tapi tak semua . hanya sebilangan besar sahaja. haha.

Khas untuk setiap wanita yang pernah hadir dalam hidup ni , terima kasih kerana pernah hadir dan menghargai .tak tahu ni naluri atau perasaan sahaja , rasa macam ada insan-insan yang masih ikut perkembangan diri dari sini , 100% rasa tak suka dan tak selesa tapi nak buat macam mana , perkongsian public . nama domain pun tak leh tukar . yes menyesal guna shafiquestevenson.blogspot.com . menyesal tahap nyah. pesanan akhir , maafkan lah diri ini untuk semua kekurangan lampau .jangan lah berpegang pada kesalahan lalu huhu. macam sehari sebelum hari raya ja.

sebagai penutup , moh dengar lagu legend , tak ada nilai sentimental untuk diri ni tapi boleh layan la sambil whatsapp dengan customer gelabah ..haihh.

Jangan Mudah Membuang Orang

0 balasan ikhlas


Ada pepatah mengatakan, "jangan mudah membuang, tambah-tambah lagi jika ia bukan barang tetapi orang"

Sedikit kata-kata penyejuk mana-mana hati yang kehilangan kawan :

Hilang seorang kawan bukan bererti diriku akan hilang 10 orang sahabat

Hilang 10 org kawan bukan bererti diriku akan hilang 100 orang sahabat

Hilang 100 orang kawan bukan bererti diriku akan hilang 1000 orang sahabat

sahabat akan sentiasa setia disisi kita walaupun kita pernah lakukan kesilapan terhadap dirinya.memaafkan dan membimbing itu lah ajaran Rasulullah .usah bersedih andai anda kehilangan seorang kawan kerana Allah akan menggantikan 10 orang sahabat buat diri anda dan yakin pada Allah.

dan mari kita ingat bersama dan kita letakkan diri kita sebagai seorang 'sahabat' kepada teman-teman yang kita sayang,bukan sebagai seorang 'kawan' sahaja kepada teman-teman kita.seperti mana kata-kata dibawah ini,
" Sahabat yang beriman ibarat mentari yang menyinar. 
Sahabat yang setia bagai pewangi yang mengharumkan. 
Sahabat sejati menjadi pendorong impian. 
Sahabat berhati mulia membawa kita ke jalan Allah "


mengapa ada manusia sukar utk memaafkan kesalahan orang?sedangkan Allah pun Maha Pengampun.kenapa manusia mesti ada sifat dendam itu dalam diri?? kenapa manusia mesti ada ego dalam diri mereka? sedangkan kita sendiri tahu, Rasulullah tidak pernah memusuhi mereka yang memusuhinya. walaupun mereka melempar najis ke arah baginda, baginda masih memaafkan mereka.. itu memang sudah ternyata musuh tu, tapi kita?bila kawan sendiri lakukan sedikit kesilapan, kita menghukumnya seolah-olah dia melakukan kesalahan yang terlalu besar.

benarkah tindakan kita membuang sahabat kita daripada kehidupan kita itu?andai benar sekalipun kesilapan yang dilakukan itu adalah besar, tetapi tidak perlulah sehingga membuangnya dari kehidupan anda..Apa salah sahabat kita itu sehingga kita sanggup melupakan kenangan-kenangan manis kita ketika bersama dengan nya?? ingat, sahabat anda hanya melakukan satu kesilapan, tetapi renungkan lah apa yang telah sahabat anda itu korbankan untuk anda daripada bermula nya perkenalan anda dengannya sehinggalah anda memutuskan hubungan silaturrahim dengannya.

kepada sahabat yang teraniaya,mahupun sekali sahabat yang terlucut 'sahabat' kerana kehadiran insan lain,
walaupun telah berkali-kali memohon kemaafan daripadanya,tetapi masih tidak dimaafkan,biarlah dia.yang penting kita telah melaksanakan tanggungjawab kita kepada manusia telah ditunaikan.dulu,sekarang, dan selamanya kita hanya berserah kepada Ya Rabb.hanya Dia yang Maha Pengampun, dan kita hanya mengharapkan pengampunan dariNya.andai maaf kita tidak diterima oleh manusia, apa lagi mampu kita lakukan?

Peringatan buat diri kita dalam menjadi sahabat yang sejati adalah,

"Jika kejahatan di balas kejahatan, maka itu adalah dendam. 
Jika kebaikan dibalas kebaikan itu adalah perkara biasa. 
Jika kebaikan dibalas kejahatan, itu adalah zalim. 
Tapi jika kejahatan dibalas kebaikan, itu adalah mulia dan terpuji."

Susahnya Nak Berkawan

0 balasan ikhlas




Hidup bermasyarakat mesti kita ada kawan . tak ramai pun mesti ada seorang dua. bergaduh , berbaik , bergaduh , terus berhenti berhubung , perkara biasa . masa mula berkawan memang semuanya nampak baik kan ? sama bercinta juga. banyak cerita indah pada awalnya saja. untuk terima yang baik , itu mudah. sesiapa saja boleh buat. untuk terima sikap buruk , tabiat buruk orang lain , tak semua mampu buat .susah atau tak pernah mahu cuba ?


Saya

saya sendiri susah berkompromi dengan keburukan sikap seseorang. sebab tu rasanya saya banyak menyendiri . faktanya , manusia takkan mampu semua sisi baik. tapi orang macam saya tetap tak boleh terima. walau diri sendiri bukannya baik dari semua sisi. saya boleh terima semuanya selagi tak melebihi kemampuan untuk terima.


Teknik sesumpah

bila kita didampingi orang yang sopan , mesti kita ter-sopan juga kan ? bila kita bergaul dengan orang yang panas baran , kita akan cepat melenting juga ? jangan nafikan aura sekeliling langsung  tak bagi impak pada cara anda bergaul . andai anda bersikap baik terhadap seseorang , adakah balasan buruk yang anda terima ? bergantung pada sejauh mana kewarasan orang yang anda berbuat baik itu . choose wisely whos you wanna be around .


Kuantiti Atau Kualiti

dikelilingi ramai orang tapi tak layak digelar kawan , jauh lagi sahabat . atau ada seseorang , atau dua , tiga, yang tak selalu ada untuk anda tapi anda dapat rasa mereka cuba yang terbaik untuk buat anda rasa bahagia ada di dunia ni,setiap kali mereka ada peluang . jika ada , hati anda akan rasa , jika tiada , jangan paksa untuk rasa.


Torture kesabaran

orang yang bersabar takkan selamanya berdiam. orang yang selalu meluah akan datang masanya akan senyap. kita hidup dalam dunia realiti , apa sahaja yang membuat hati kita sakit , kita akan lepaskan . we live , learn and let go .


Take It Or Leave It

bila dua pihak sama-sama junjung ego lebih tinggi dari Eifel Tower kat Paris , maka muncul slogan individualistik berbunyi, terima cara aku atau kau  boleh angkat kaki . jika anda unsur api , dan dia juga api , tiada cara lain selain salah seorang perlu bertukar unsur . tak kisah la , ais , magnum , solero , apa-apa yang suhunya rendah berbanding api . di sini terlahirlah phrase , give and take .


Berbeza Untuk Melengkapi 

bukan untuk membenci . penerimaan ? bahkan pasangan yang berkahwin selama 15 tahun , masih ada tabiat pasangan dia yang tak disukai . jangan ukur penerimaan segala baik buruk orang lain boleh berlaku sekelip mata . anda cuma tempah kekecewaan untuk diri sendiri . cara kita dibesarkan , aura sekeliling , budi bahasa orang-orang sekeliling kita mungkin tak sama dengan dia ? pengalaman kita semua berbeza , kita bodoh dan pandai dengan cara berbeza . jangan harapkan anak seorang buruh yang setiap pagi bantu ayah buat rumah orang lain punyai sepasang tangan lembut , jangan harapkan anak raja mahu turun berkubang lumpur , faham ? jangan letak situasi kita dalam hidup seseorang yang langsung tak tahu perjalanan hidup kita. sekurang-kurangnya jangan harap dia faham dalam sekelip mata. semua orang perlu masa. semua benda hang nak rush , kalot nak pi mana ?


 

Copyright All Rights Reserved A Gentleman To Be