silent reader(s)

Little Things Can Mean So Much

0 balasan ikhlas






Assalamualaikum . hari jumaat yang agak sejuk di sini , 24'celcius. semalam hari yang terbaik , aku berjaya dalam misi mengawan Bat dan Tina . at last . seriously first time tengok spesies ikan mengawan , haha. ada terlopong jugak sikit . oh macam itu ka . aku banyak search pasal ikan cupang , kareem , pelaga , laga ni , of course di blog yang bercerita pasal ikan ni . lepas habis baca post , aku suka baca bahagian komen . haha.

1001 soalan lawak muncul di bahagian komen , pasal ikan laga ni . ada yang tanya kenapa ikan laga dia tak mahu mengawan , ada yang tanya kenapa ikan laga dia tak buang air besar , ada yang tanya kenapa ikan laga jantan kejar ikan laga betina . ada yang tanya , boleh letak 10 ekor ikan laga betina dengan seekor ikan laga jantan .ada yang risau ikan laga dia selalu termenung . macam-macam soalan lah .

aku tengok blogger tu pun naik penat nak jawab , banyak soalan dibiarkan saja , mungkin dia sudah jawab soalan yang sama . naik penat jugak kan asyik jawab soalan yang sama . semua soalan tu nampak remeh tapi penting sebenarnya . little things can mean so much when your heart really into it. sebab ? semua soalan tu bermain jugak di fikiran aku . hahak. fikir logik ? susah juga jika nak fikir logik sesuatu yang kita betul-betul bukan ahlinya.

ikan laga sebenarnya tak boleh diberi makan banyak . selain tu , variasikan pilihan makanan dia . takkan tiap-tiap hari nak telan makanan bijik tu , seminggu sekali kalau beri ikan laga makan micro worm pun okay . ikan laga pun ada masalah sembelit , jangan ingat tuan ikan laga saja ada masalah sembelit . masalah sembelit ikan laga boleh diselesaikan dengan biarkan ikan laga tu berpuasa , mungkin sehari , untuk bagi rehat sistem penghadaman dia . 

bagi yang tak tahu , ikan laga ni asalnya dari sawah , jadi sebolehnya wujudkan suasana habitat asalnya di dalam akuarium rumah kita .masukkan tanaman air yang hidup lama sebagai tempat dating sambil menghasilkan oksigen untuk ikan laga. ikan laga boleh terkena penyakit jika air yang kita guna tu tercemar dengan cacing dan sebagainya . bila kita nak bagi makan pula , jangan taruh banyak-banyak , ingat , nafsu makan ikan laga tak macam nafsu makan tuan ikan laga . makanan berlebihan akan buat air akuarium tercemar , ikan laga tak suka okay . ikan laga pandai stress tau ? bila dia termenung , tidak aktif , itu tanda dia tengah stress , sebagai tuan ikan laga , cuba cari punca tekanan haiwan peliharaan kita tu . mungkin airnya perlu ditukar , mungkin dia inginkan teman tapi mesra , ataupun dia mahu akuarium lagi besor . kena alert dengan demand dari ikan laga tu .

kembali pada percubaan persenyawaan ke empat , berjaya ! aku dapat tengok telur-telur ikan keluar dari suatu bahagian badan Tina . saling tak tumpah macam gambar yang aku tengok di Google . telur ikan laga berwarna putih , bukan transparent . mula-mula aku fikir Tina hampir mati sebab dipatuk Bat , padahal memang macam begitu posisinya bila ikan mengawan , ikan betina akan keraskan badan , macam lentok tapi dalam keadaan keras . betapa gembira bila aku tengok telur-telur tu , aku pun dengan pantas asingkan Tina ke dalam bekas lain sebab aku tengok dia duk makan telur-telur tu . hampeh ibu ni , bukan ibu teladan . lagipun aku takut Bat akan patuk Tina , kata orang ikan laga jantan perlukan ikan laga betina hanya untuk mengawan , habis mengawan , berkemungkinan dia akan cederakan ikan betina . walaupun bunyi macam selfish , ikan laga jantan lah yang akan jaga telur-telur sampai menetas , hingga anak-anak ikan boleh berenang sendiri , baru lah afdhal diasingkan tempat si bapak , dikhuatiri si bapak akan makan anak-anak kecik dia . pulak kan. aku tak faham . penat jaga , tapi boleh makan ? hm. itu kejadian mereka sebagai ikan , lain pula cara manusia . ada jugak kan ..

semalam aku biar lampu bilik terbuka hingga ke siang untuk mudahkan kerja Bat menjaga telur-telur.setiap kali telur terjatuh dari buih , Bat akan kutip dengan mulut , masukkan balik ke dalam buih . ni nak bagitau cerita sedih , semalaman jugak aku perhatikan Bat awasi telur-telur tu , disebabkan tak ada objek atau platform sesuai untuk Bat sandarkan buih-buih , yeah salah aku , buih-buih tu mudah pecah . akhirnya...


telur-telur tu gagal survive . Bat makan semuanya . tak , bukan salah Bat , he was doing the right thing . telur-telur yang tercemar akan cemarkan air. ikan laga jantan memang akan makan telur yang tercemar , dikhuatiri bawa parasit pada telur-telur lain . 

hari ni aku tukar air bekas Bat dengan Qeous . sebutan Qeous tu bunyi macam ni Koiss . sebab warna dia turqeous -.- lagi satu anak tiri kecelaruan jantina tu tak tukar pun air bekas dia . sebab tengok okay lagi . aku letakkan bekas Bat sebelah bekas Tina , harap cinta berputik kembali , ayuh lupakan kegagalan silam . si Bat macam sudah mati anak , memang mati anak pun kan walaupun telur , mungkin ikan pun ada feeling kecewa ? Bat tunjuk reaksi jugak bila diletak sebelah bekas Tina , aku harap petanda baik . everything takes time . 

Fenomena Supermoon 13 November 2016

0 balasan ikhlas



Rasanya sekarang tengah heboh di Facebook pasal Supermoon ni , sebab apa ? sebab facebook remind ! padahal tahun-tahun sebelum ni tak pernah sibuk pun nak tahu Supermoon tu apa kan ? tapi tak apa , bukan masalah pun . lagipun beberapa tahun dulu sudah ada movie lakonan Farid Kamil pasal Supermoon ni .

Tahun terakhir jadinya fenomena ini sebelum ni , tahun 1948 , obviously tak ada sign kewujudhan aku waktu tu , sebab ayah dengan umi pun tak lahir lagi time tu . jadi hari ni , selepas 68 tahun guys ! , November's full moon on Nov. 13 at 8 p.m. EST , (0100 GMT on Nov. 14) , pandai-pandai lah convert ke waktu Malaysia . hari ini & esok  , obviously esok lagi ketara .

Jadi kalau aku anggap selain wish dari seseorang tu , fenomena alam yang jarang kali berlaku ni , jatuh pada tarikh keramat aku , boleh aku anggap sebagai hadiah bermakna yang kedua buat aku ?

Fenomena jarak Bulan sangat rapat dengan Bumi ni akan jadi lagi pada tahun 2034 nanti ,25 november. time tu sudah atuk-atuk nenek-nenek dah semua blogger 20-an hari ni kan ? entah sempat atau tidak nak saksikan lagi .

Dimana boleh kita tengok fenomena ni ? bertuah bagi orang yang berada di Europe , Us atau Australia , orang disana boleh lihat dengan mata kasar ! lagi pula , masa tak sama bagi kawasan , tahu kan ? jika di Australia , 15 november masih ada waktu ideal untuk tengok. Malaysia ? banyak sumber katakan esok baru bermula , sekitar 7.24 malam , jangan lupa solat dulu nah . supermoon pun supermoon jugak. bulan dijangka penuh saat 9.54 malam esok , pakat dok cari tempat tinggi lah pulak ? asalkan jangan bermaksiat sudah lah .


Tips nak tengok fenomena ini ? here are some !


Reduce light pollution--if you're surrounded by streetlights, cars, or house lights, it may outshine the brightness of the supermoon

Get higher up--a higher vantage point will make sure you see the most of the sky and keep things like trees from blocking your angle on the moon , Penang Hills ? will do haha

Keep your eyes off your phone--your eyes need to adjust to the dark in order to see clearly, and looking at the bright screen of your phone can interfere with your ability to see the moon's light

A beach that faces east--this will make sure that you get an unobstructed view of the moon, and allow you to track its progress through the sky

If you're in a city, try to see the moon from a rooftop, so that you can compare it to the size of the buildings--it will create an optical illusion called 'the moon illusion' that will make the supermoon seem every larger!

Bring a pair of binoculars or a telescope--check out those craters and make sure you're soaking in the full effect! Good luck !

Girlfriend Gone Wrong

1 balasan ikhlas

Someone or something having big trouble lately . he's been craving for a companion,or a female . for weeks ago . haha. im not torturing him but , i just wanna teach him or it how to be a human . karut . i dont really remember the exact date i bought the first betta , two weeks ago i think . 

percubaan pertama , aku tersilap beli betta jantan untuk dia . beberapa kali jugak aku tengok Bat kena patuk dengan betta jantan tu . sorry . aku tak pandai bab bezakan jantina , i mean untuk ikan saja . -_- whoaa jangan salahkan aku , aku tak promote gay relationship -.- well its good to know Bat is straight

percubaan kedua , yeah wajib ada percubaan lagi , sebab Bat tak henti buat buih-buih , itu tanda dia dalam emosi mengawan . emosi mengawan ? okay , musim mengawan ? macam itu lah. pun tak berhasil sebab ikan betina tu mati , mungkin pening , lagi pun ikan tu bukan spesies betta , yeah muka aku memang minta ditipu . aku tak tahu apa-apa pasal ikan . tapi Bat cuba juga dekat-dekat dengan ikan tu walaupun bukan spesies sama dengan dia . boleh gagah jugak taste ikan ni , layan berlainan kaum jugak , its good to know my pet not being racist -.-

percubaan ketiga , kali ketiga ni aku tak nak terlalu gelojoh , jadi aku letakkan Tina dalam satu bekas lain ,instead of tuang terus dalam tempat Bat (as usual).disebabkan ini ikan betina pertama yang sampai dengan hidup , i named it Tina. posisi bekas Tina didepan bekas 3 ekor male betta , which is Bat my hero (long-tail betta) , Qeous (short-tail betta) , the third male betta ikan yang asalnya aku fikir betina tu , dia saja tak ada nama , dia tu garang semacam , aku tak berapa suka .aku nak anak-tiri-kan dia . tapi aku bagi makan sama rata nah . tak ada catu makan .

speaking about the third trial , Bat macam dah give up . mungkin sebab Tina short-tail betta ? atau sebab badan Tina besar sikit dari Bat ? Bat macam tak sudi berkawan saja . takkan trauma kena patuk dengan Tanpa Nama tu ? entah aku tak tahu . hari ni aku baru masukkan Tina dalam akuarium Bat . aku perhati Tina yang asyik dekat-dekat dengan Bat , tapi Bat buat perangai lah . macam Tina tu nak bunuh dia saja , padahal sebelum ni dia yang nak sangat kawan , buat buih tak habis-habis ! dah ada , tak nak pulak !  nampak tak marah tuan , tuan marah ni ! huhu.

what a frustration , aku terpaksa split them both by a barrier , but stil in the same space . Bat macam takut kena serang lagi , padahal Tina tak buat dia pun , aku tak faham lah . Bat yang serang Tina ada lah . nasib kau baik Bat , sebab kau ikan , kalau tak , aku sendiri viral-kan perbuatan kau ni , dayus ! memang ikan laga kena tinggal sorang-sorang kan ? male betta memang suka gaduh , kalau tak , kita tak panggil lah ikan laga kan . akhir kata , percubaan persenyawaan kali ketiga - FAILED!


this is not Bat ,its  just 50% my Bat look alike



Insulted

0 balasan ikhlas



Good night dear blog . nothing good when it comes to ME . hardly believing that in such little business will gain that much attentions of pathetic people . of course with narrow-minded one . but i have decided to rise above them . tipu lah kalau tak maki sedas , tapi bukan maki , cuma sembur kebenaran . sebab 99% orang yang scan kesalahan kita , they hardly trying to prove something bad about us , isnt it ? so , kalau kita lebih kenal diri kita , produk yang kita bawa , why let these pathetic people drag your passion away though ? dont be bothered by them , not a lil piece of your thought worth it . 

so much pressure that i seem to get used to it . finally i can see the silver lining behind of my everyday pressure . but to be frank , im afraid if i manage to go through it all alone , that i will think i can stand by my very own , and i will think i dont need anyone . probably that would pull me totally from being socialing with others . with anyone.

Dirgahayu Si Shafique

0 balasan ikhlas


First time aku nampak perkataan Dirgahayu masa aku dengar lagu Negaraku nyanyian Faizal Tahir , nampak tak betapa ? aku mampu nampak perkataan walaupun sebenarnya aku tengah dengar lagu kat radio . aku tak selesa hidup dalam kejahilan , jadi aku search Google yang kadang-kadang boleh percaya . 

Maksud Dirgahayu menurut pemahaman aku yang tak berapa rajin nak research dalam - dalam , Dirgahayu bermaksud berbahagia lah , mudah-mudahan dipanjangkan umur , things as such . jika dirgahayu negaraku , maksudnya macam aman damai lah negara ku . kalau cinta dirgahayu bawa maksud cinta kita akan selama-selamanya , kononnya takkan terpisah la . kononnya . perkataan Dirgahayu juga diguna pada Raja . kalau dalam english macam , Long life for The King ! Long life for the Prince Shafique ! ehh.  seumpamanya .

Bercakap pasal indah-indah , sejak kebelakangan ni hidup ini tak berapa indah , nampak tak punya tak ada connection ayat . who cares . kalau orang Perak cakap , libang libur hati perut eh ? entah , aku bukan orang Perak . cerita yang gemparkan satu Malaysia pasal seorang perempuan yang menipu seramai 150 orang agen . aku terlibat , indirectly . sebab orang diatas aku yang berada dibawah salah seorang 150 orang tu . doa-doakan lah aku dapat selesaikan dengan sebaik mungkin . 



Memang tak banyak order yang aku perlu ganti , cuma kerugian tetap kerugian . bila untung tak ada , duit kita pula perlu dikeluarkan akibat perangai pecah amanah orang lain. aku tak tahu nak hamunkan apa . benda dah jadi . obviously , satu lesson yang sangat lah besar untuk aku . aku tak lah serik terus untuk berjual beli  , cuma kesedaran tentang pentingnya kita sebagai agen selidik dahulu suatu jenis bisnes sebelum menjebakkan diri . dan minat kepada barang pre order luntur sudah .

Adalah seorang customer tu , dia sudah order dari Februari tahun ni , lepas huru hara di media , dia pun kalam kalibut whatsapp aku .aku tak tahu sampai bila customer tu akan double-kan f dalam nama aku. meanwhile , customers keep saying that we as median , langsung tak ada rugi . salah . sebab dah sah-sah orang yang dapat 80% dari jualan kami sudah lepas tanggungjawab . siapa yang menanggungnya kalau bukan kami , the medians ? macam tak sesuai istilah tu .

Tapi lepas aku ternampak sebuah kedai dobi yang bernama Dobi Redha , aku rasa aku perlu redhakan semua ini , sebab salah aku juga kan . tanggunglah sekarang . tapi yang pasti , aku takkan pergi basuh baju di kedai tu . 

This Closure

0 balasan ikhlas


thought me and you were the perfect two
but lately i cant see it through
you dont get me so
you dont get me at all

i loved you in the worst way
you couldnt make it to my birthday
and i heard you're doing okay
but i dont listen to the birds say

give it some time and then maybe some more
we simply got so much living in store
but now my heart is sore
now im seeing what this distance is for

saddest part is that you were the best friend to me
but now you're nothing more than enemy
guess that means it wasnt meant to be
but that dont change our memories

im running from the one
the one i thought was the one
i know how cliche
i know my words dont mean much

they say breaking up is hard to do
even waking up now is harder too
moving on is like goin to loo
but it seems easy for you

Fall Sick

0 balasan ikhlas




believe me im crawling over the floor just to get my laptop at the edge of the room, just to update my blog . nah tipu . im on my bed with koolfever on my forehead then it suddenly get on my neck . im one of the people who never get sick . but once i did , its like a pure disaster to the whole body , i mean it . 

well its raining these few days , on and off . while its getting lower temperature by the outside of the house , while my body temperature keep rising . whatever it is , why this short entry become a must updated one , look im not a fan of any famous apps , including Smule . so i never heard lagu Bayang since the singer came from Smule  i think .plus, like the tittle got no seductive sense to make me even click . but gladly today i did . that i found out the one song i've been looking for after i heard once on the radio for the past month , was that song .

so i shared here , eventhough i feel like im a little left behind to share . since everyone already knew the song . well it didnt bother me , neither stop me from sharing .huhu. orang demam kena tidur awal , esok kan nak demam lagi ?

so for those accidently view this blog ,whoever you are, please take good care of your health , nowdays bad viruses are like new celebrities , everything happen in instant , all of sudden .huhu.jangan lupa minum air mineral banyak , cliche. night .

Behind My First Jersey

1 balasan ikhlas





Nah my first jersey , nope thats not my jersey -.- too sexy for jogging session .well i dont want to distract any girl attention..hoho.. my first jersey was Chelsea jersey , blue one. cerita disebalik jersey chelsea tu bermula masa aku sekolah rendah , lebih detail masa aku hadir kelas tambahan persendirian . padahal umur aku waktu tu tak pandai lagi memilih club bola sepak untuk disanjungi , disebabkan Hani , seorang kakak ,merangkap crush used to be -.- yup disebabkan dia minat Chelsea , aku yang masa tu hingusan pun sibuk minat Chelsea . masa tu dia tingkatan dua if im not mistaken . yup kelas tambahan kami memang bercampur umur . silibus yang diajar memang diselaraskan sesuai untuk budak sekolah dan rendah , bayangkan betapa hebat guru tuisyen kami tu .terpegun ? kami yang baru di sekolah rendah diajar level asas sekolah menengah . cikgu tu hadkan jumlah pelajar , memang tak timbul isu ada pelajar tak boleh catch up dan sebagainya .



bila diingatkan semula , aku ni spesies gatal awal jugak eh. but aku tak gatal ke arah yang satu . aku cuma suka minat orang dalam diam . itu zaman hingusan . lawak bila ingat balik , betapa nervous setiap kali duduk bersebelahan dia . aku pernah ada satu diari , guess what , memang nama si Hani ada dalam diari tu -.- but dont worry diari tu dah tak wujud . dan aku tak pernah approach dia . approach untuk jadi kekasih atau pembantu lap hingus ? sendiri mau ingat .

okay put aside pasal kenangan , hari ni aku dah dapat miliki sehelai jersey yang aku dah intai sekian lama . jersey chelsea tu aku tak ingat masih ada atau tak , jadi boleh dikatakan aku baru beli satu lagi jersey setelah berkurun lamanya . jersey berlengan panjang menjadi pilihan hati , tak sabar nak jogging -.-



disebabkan aku tak pernah beli jersey berlengan panjang , harga dia agak mendatangkan  rasa ketidakpuasan hati . tapi kalau aku tak beli , siapa yang nak belikan untuk aku kan . jadi puas hati atau tak , aku beli jugak . yup memang tak ada sesiapa yang berpotensi untuk belikan aku sehelai jersey . selepas selesai belek jahitan jersey , aku ternampak track suit yang kainnya sangat menarik perhatian . apa lagi aku boleh katakan , habis saving untuk sebulan punya expenses . sedih ni sedih. tapi bila terpandang jersey dan track suit terbaring diatas katil ni , terubat sendu dihati .

last but not least , i have a pen , i have a pineapple -.-

Another Cliche

0 balasan ikhlas



assalamualaikum. selamat berhujung minggu dalam bilik , berhuhu seorang saja . tapi itu bukan point nya , dalam leka scrolling newsfeed facebook , terjumpa ada seseorang share video lagu ni . maaf kalau bahasa melayu aku kurang tersusun , asalkan boleh faham kan .


keadaan langit yang mendung , sambil angin datang menyapa pipi , rentak lagu yang slow begini macam ngam habis . aku tahu lirik lagu ni untuk orang yang tengah frust menonggeng , tapi tak salah kan kalau orang tak frustrated , tak menonggeng nak dengar pun . 
bila terbawa-bawa dengan emosi , aku jadi teringat pengalaman berabad dulu . orang yang tak pernah ditinggalkan , tak bermaksud tak pernah rasa sakit hati . orang yang selalu menyakitkan orang lain , pun ada hati yang kadangnya disakiti juga . bila dua pihak rasa sakit hati , masing-masing akan peduli dengan hati masing-masing , betul ? tak tahu mana pergi istilah , kita saling jaga .tiba-tiba ghaib dari kamus.

yup kita tak boleh expect seseorang akan faham kita dari A-Z . aku sendiri dapati susah untuk faham diri orang lain . kadang kita sudah mengalah , masih juga keadaan tak kembali baik . keadaan ni bukan untuk dunia bercinta , termasuk orang sekeliling . mungkin dengan kawan-kawan , mahupun family . 

yeah betul semua orang tak sempurna . tak sempurna tu perkara normal . semua orang ada sisi baik , ada sisi kurang cantik . inilah jadi bila kita harapkan yang baik sahaja , ada saja yang tak kena akan jadi . tapi , itu bukan tiket untuk kita jadi kurang cantik .

mengamati perubahan demi perubahan dalam diri orang sekeliling kita , semakin disangkal semakin timbul nyata . ada orang , biarkan keadaan semasa mengubah diri dia . ada orang yang berubah dek tekanan hidup . ada orang yang berubah untuk mencapai penghargaan manusia lain . ada manusia pula berubah kerana merasa dirinya lebih bagus untuk berada di takuk lama . ada juga yang berubah sebagai respon perubahan orang lain . bila masalah dah berubah corak , cara kita approach pun turut berubah . 

ada orang cakap , kalau nak hidup kurang masalah , hidup sendiri . jika nak hidup bahagia , hidup bersama . pelik pulak bila aku translate ikut sedap rasa . if you want to go fast , go alone. if you want to go further , go together . berdua atau sendiri , masalah tetap akan ada . tak dinafikan bila bujang , kita bebas dari certain masalah , emosi pun tak diganggu . pencapaian hidup lebih praktikal .

Hidup Untuk Makan

1 balasan ikhlas





assalamualaikum . semalam , sistem penghadaman sangat busy . dari pagi hingga ke malam dipaksa bekerja . rasanya hari ni aku patut berpuasa sudah . penyudah santapan hari semalam aku pilih Butterscotch Latte . kami tak order banyak sebab sebelum singgah secret recipe , perut masing-masing dah diisi nasi -.- aku tak tahu pun nama cake yang diorang order , lebih spesifik , birtday girl order . tapi ada bunyi perkataan indulgent camtu . minuman cucumber lemon mint , hot chocolate , si butterscotch latte , lasagne , itu saja.

tak dinafikan , tempat macam itu bukan pilihan aku . bukan bermaksud aku kedekut , cuma bagi aku , hanya sesuai untuk event istimewa boleh la ,annually event. im not fond of cakes after all.


meh kita close up sikit butterscotch latte -.- lepas kacau-kacau dalam dia baru rasa pahit jadi neutral sikit , ada rasa butterscotch dibawah . selalunya kalau pegi kedai jalanan pilihan hati diorang dah kacau siap-siap , rupanya kalau cafe camni kita kena kacau sendiri -.- . awal pagi tadi dah keluar , siap kena hujan lagi , simptom nak demam macam dah ada . malasnya mau makan panadol . im not a panadol person -.- Dear Lord please give your blessings along this path . i really dont wanna be a hangat-hangat tahi ayam person , anymore . anyone , anywhere , please give some encouragements ..i need it so bad .

i dont know why i've been thinkin' about my past lately..it feels like there are something or some unsettle bussines. im still figuring it out . what it is

Maybank Current Account

0 balasan ikhlas

alhamdulillah , hari ni dua urusan dah selesai . salah satunya , impian aku untuk buka akaun semasa syarikat dengan Maybank sudah terlaksana . huahuahua . tak semudah tu sebenarnya nak berjaya buka account ni . hidup aku dikelilingi individu yang selesa makan gaji , buat apa-apa loan pun guna slip gaji , memang current account tak ada tempat yang istimewa dalam minda orang-orang sebegini . tak dinafikan ada seorang ahli keluarga aku yang bussines minded juga .

syarat nak buka akaun semasa dengan Maybank memang tak rumit , kita kena ada SSM , ada cop syarikat kita , ada RM 2000 , ada seorang rakan atau ahli keluarga yang ada dah buka current account dengan Maybank , tak kira lah personal atau untuk syarikat , as long dia ada current account dengan maybank .

rakan atau family members kita yang ada current account tu dipanggil introducer . introducer tu pulak kena ada SSM yang berusia 1 tahun ke atas . account dia harus tak ada cek tendang . account introducer pun kena ada aliran duit masuk keluar yakni akaun aktif . cop syarikat si introducer , pastikan cop tu yang dia guna semasa buka current account dengan Maybank mula-mula dulu . cop tak boleh berubah jika kita berurusan dengan pihak bank , itu yang officer tu bagitau kat aku . contohnya kita guna cop A untuk buka account dulu dengan maybank , selagi kita berurusan dengan maybank , cop A saja kita boleh guna .

langkah pertama perlu buat bila ada niat nak buka current account dengan Maybank ? dapatkan borang untuk buka current account . mungkin dia akan tanya untuk syarikat atau persendirian , step sama saja . si introducer pun kena isi dalam borang tu tapi tak banyak mana pun . seeloknya , lepas dapat borang tu , balik rumah jumpa si introducer tu . lepas habis isi bahagian si introducer , bahagian si pembuka account(kita) tu kita biar kosong pun tak apa , kita isi depan officer tu nanti , sebab kita tak nak kita tersilap isi nanti .

bila nak bawa deposit RM 2000 ? ikut budi bicara officer yang kita dapat . sebelum terlupa , kita disuruh buka current account Maybank di cawangan Maybank paling hampir dengan alamat SSM kita . maksudnya , alamat perniagaan yang kita daftar . officer tu cakap , memang macam tu untuk mudah rujukan apa-apa hal nanti . kembali pada RM 2000 , deposit tu ikut budi bicara officer. jika dapat yang pegawai yang okay ,  dia minta deposit tu selepas introducer dah disahkan .maksudnya , introducer tu tak ada masalah & layak jadi introducer , officer akan call kita selepas 3 hari camtu untuk selesaikan pecutan terakhir , kita pergi bank untuk sign borang . RM 2000 tu boleh bayar cash ke machine deposit , ataupun buat transaction sahaja ke account semasa kita tu . sebelum terlupa , officer tu akan suruh kita buat maybank2u dulu . jika dapat officer yang minta RM 2000 tu masa kita bagi borang introducer , kita kena prepare la . ikut budi bicara officer , sama ada nak deposit tu selepas lulus introducer atau masa kita submit borang introducer(sebelum lulus) .

rupanya current account Ambank tak sama Maybank . kalau Ambank , saving account boleh disatukan dalam online banking dengan current account sekali . Maybank tak macam itu , maybank asingkan saving & current account dalam maybank2u, satu lagi , Maybank tak ada kad atm untuk current account , boleh buat online transaction saja lah .

sepanjang urusan dengan bank , introducer tak perlu hadir . jadi ini sangat memudahkan kita untuk bergerak , nak berulang 2,3 kali ke bank -.- atau lebih sekiranya officer tu bujang dan cantik .dan jika si officer tu mudah digoda , kita mungkin berpotensi minta jumlah deposit dikurangkan . berani cuba ? sebab , jumlah deposit RM 2000 tu mungkin boleh jadi RM 1000 jika anda berurusan dengan pegawai yang memahami keadaan poket rakyat Malaysia kini -.-

Cuci Mata Kat Thailand Food Festival Berhampiran UITM Permatang Pauh

0 balasan ikhlas



Tajuk entri kali ni memang tak boleh dipendekkan . sebenarnya aku dan makanan thailand ada satu bonding yang istimewa -.- yang tak penting pun untuk di mention kat sini. jadi bila aku ternampak banner festival tu maka menggeletar satu badan aku . tanda teruja yang amat . aku rasa ayat tu terlalu melampaui batas-batas norma . if im not mistaken , festival tu bermula 29 September baru-baru ni . hari demi hari berlalu , hari ni baru aku dapat jalan-jalan kat festival tu .



Dari jauh tengok , macam gah jugak sebab banyak sangat booth , lagak Jom Heboh . tapi bila masuk , aku nampak gerai kasut , tudung , ahh macam uptown Perda ! mana makanan Thai ?! oh rupanya bahagian gerai makanan berada di tengah-tengah -.- di tepi penuh dengan gerai barangan dengan harga murah berbanding pasaran . 




Sangat meleset jangkaan aku , aku bayangkan ada makanan unik , yang dapat buat aku termimpi-mimpi untuk malam ni , rupanya dusta belaka ! tak ada yang unik pun  . mungkin aku yang terlepas pandang makanan yang sedap . konsentrasi aku agak terganggu masa berjalan kat situ , gadis-gadis UITM sangat distract fokus -.- nasib baik iman aku kuat . katanya festival ni dah berlangsung di Penang seberang laut , jadi kali ni dibuat di sebelah seberang perai pulak , lokasi sangat berdekatan UITM Permatang Pauh , boleh dikatakan berhadapan UITM . tak salah kalau sambil menyelam , minum air .jangan merangkak sambil kentut berbunyi . itu perbuatan huduh .



Bagi orang-orang Penang yang suka try makanan baru atau suka cuci mata -.- atau orang selatan mahupun orang pantai timur yang accidently ada di Penang sekarang , tolong lah pergi festival ni ,sambil menyumbang pada kesesakan jalan raya untuk tengok harga barang sangat okay macam seluar track Adidas , atau tudung bagi perempuan pun ada siap brand AidiJuma lagi tu , untuk orang-orang yang nak cari adaptor charger , cable , pun boleh pergi situ . tak dinafikan , ada makanan yang kita tak kenal , pun ada di festival tu . mungkin aku yang berjalan terlalu tak tercapai akal mu -.- festival ni tamat 2 hb Oktober 2016 , jadi masih sempat lagi kalau ada yang belum datang tu . ada orang bagitau pasal cookies yang berasap mulut kita bila makan , trick nitrogen liquid saja tu , tapi sayang aku tak jumpa pun cookies tu tadi . " sayang aku tak jumpa " , " sayangnya aku tak jumpa " . hancur bm aku di sini . ini lah yang terjadi bila ayat perbualan dimasukkan dalam penulisan , tapi penulisan yang tak rasmi macam blogging ni , tak apa kot kalau kita tulis ikut keselesaan kita sendiri ? tolong jauhkan aku dari standard penulisan sesungguhnya aku dah penat mengikutinya sepanjang persekolahan dahulu .

Friendship Mistaken For Love

2 balasan ikhlas



one of my weaknesses was, i always think its my responsibility to please people around me whenever they feel sad . so i tend to note little things about them . i just feel enjoyed by doing that , its like i note someone's existence on Earth , i appreciate them. is it bad thing to do? yup ,in the other hand, no one like his/her bf/gf be so concerned about someone else . right ?

it is not that im giving false hope eventhough it really seems as it was . i can't see things/situations from girls eyes , neither boy's perspective . it feels like i gain my own happiness by pleasing others . i know whats like to be alone , got no one to count on is one of homeless feelings, which sucks . im not trying to be a savour to every unhappy girl . i just thinking , its just my little help somehow, because i prefer to befriends with girls . but then it will be considered as flirting isnt it .

people says , if you want something , then you have to give first somehow . when im trying to be there for someone during their down times , they might be there for me through my hard times too . maybe . its not that i hope something in return , but thats what the world residents really are  . perhaps , the ones we help wont help us in future , but still , if we doing good deeds , good things will happen eventually . at least , i always have that in my mind .

is it bad things to make someone feel better ? im not praise them or do things as such . i just keep them a company , be a listener , but im not giving an advice which something im not good at . so i come to this conclusion , i cant befriends with girls anymore -.- means no friends .

One Good Song I Will Be Fine

0 balasan ikhlas


The skillful use of music and musical elements by an accredited music therapist to promote, maintain, and restore mental, physical, emotional, and spiritual health , that is what we know as music therapy. music has nonverbal, creative, structural, and emotional qualities .


Lets skip to whats real , as for me , good songs always come with meaningful lyrics , aren't they ? i dont give a damn about the languages used , lagu melayu pun ada juga yang best susunan rentak lagu dengan bait-bait lirik terbaik dari ladang . even few songs in mandarin i used to listen to .



In the back then when i was fourteen , every morning i will listening to some songs on ntv7 as far as i remember , before going to school . macam marathon lagu pun ada , hardly find malay songs in track , mostly english songs . probably my english getting better by the habits . plus , i discovered new words , new phrases throughout the songs . im not one of those bookworms , really. so there's no way my english language enrichment comes from reading , there's no way. mostly i get new words indirectly when i watch tv or listen to breaking news . kalau tv3 , dari pukul 12.00 malam sampai 12.30 malam if im not mistaken. terpaksa tunggu berita setengah jam tu , baru movie bersambung -.-

As everything is never as it seems , nice songs just like an escapism for me,from such bad world out there. sometimes i live in those songs . i dont know if its one of mental disorders -.- listening to some good music , i feel like my changeable mood swings going better . i think. but trust me , im decent looking guy -.-





My Quite First Time

0 balasan ikhlas






frankly saying , im not in the right mood to write about food or anything relates . i just not in the right mood to do anything -.- anyhow, that was my first time having steambot & grill experiences . about few hours ago i think . only then i realized that actually my large intestine is not that large -.- i just ate  one bowl of yee mee then im fulled . not that i want to brag about my organ capabilities anyway . what a relief . knowing im not capable to have belly expension skill or things like that . oh what am i talking .

this cafe state that every 100g leftovers will be charged for RM 10 . berani nak ambil banyak ? sendiri mau ingat .since i really never had steambot before , so im quite been frighten by the rule . as you can see clearly the green plate above, that was mine and i have put it all back .seriously , i dont know what was wrong with my body , or my tank tonight , unlike usual .so unlike me. what am i talking .


having an intense eye contact while having my stomach ache welcoming foods , really not what i expecting for . but nothing left to regret , appreciating beautiful views around us , isnt it pleasant things to do while dinner ? ha.. maybe my glasses make me look weirdo than i am , that someone keep staring at -.- or am i just too handsome to be ignored . either one.


as cute as tampons , as stylish as Harry Style , as frightening as train to busan , how come zombies could running this time ,like real quick. i hate it . what am i talking .

Susah Seorang Introvert

2 balasan ikhlas

Pemalu , pendiam , atau kecenderungan sifat kepada introvert , keperibadian yang cenderung tertutup atau penyakit kaku untuk bergaul . orang yang kenal diri aku melalui alam maya mungkin takkan percaya semua itu aku . aku jauh dari makna mesra , peramah , dan lain-lain perkataan yang bawa maksud yang sama . 

Susah ? memang susah jadi orang yang kaku untuk bergaul , tiada perasaan lain melainkan rasa kekok tiap kali aku dikelilingi komuniti yang aku tak biasa . atau aku tak selesa . aku bukan orang yang akan dominasi perbincangan ataupun perbualan , melainkan dengan orang yang aku betul-betul selesa . 

But , there is always have but , bila datang rasa yakin , orang yang aku tak kenal pun aku boleh tegur . ya 5 tahun sekali baru datang rasa yakin tu . 

Mesti ada orang hairan dengan adanya orang macam aku ? macam mana kami hidup dalam kalangan rakyat Malaysia makin bertambah saban hari ? -.- aku buat hal aku sendiri , aku akan sedaya upaya untuk elakkan komunikasi . waktu sekolah menengah , aku akan pilih tempat duduk paling hujung , tapi sebenarnya aku lebih suka duduk di depan , sebab mak aku dulu pernah cakap , kalau duduk belakang , cikgu tak ambil peduli . mula aku di tingkatan empat , aku totally mengasingkan diri dari bergaul dengan kawan sekelas . 

IPT ? untuk semester pertama saja aku mampu 'ramah' . masuk semester kedua , aku mula berundur dari semua aktiviti bersama , aku mula buat hal aku sendiri . memang ada beberapa kawan yang tegur perubahan , tapi apa yang lebih selesa dari jadi diri sendiri ?

Tapi dari sikap macam ini lah aku jumpa satu sisi cantik dalam diri aku , aku boleh berdikari . sampaikan di IPT , kerja group pun aku boleh buat sorang-sorang , sebelum submit aku akan gitau aku buat sorang-sorang kat lecturer tu -.- . sama juga di sekolah menengah , aku mampu selesaikan tugasan sendiri sedangkan kawan-kawan lain perlu meniru untuk habiskan kerja tu . alhamdulillah , lidah saja kaku , otak aku tak beku . tapi tak ada lah cair sangat sampai tahap genius -.-

IPT , aku pilih course yang aku letak harapan untuk jadi platform aku berubah jadi ramah . tapi malangnya , setiap kali jumpa pensyarah course , diorang akan identify aku sebagai student makmal . mungkin aku tak grooming seperti yang sepatutnya sesuai course yang aku pilih atau nerdness sangat terpancar dari corot cermin mata aku masa tu . 

Presentation ? benda yang aku paling tak suka . bila jadi seorang yang kurang bercakap , percayalah tiap kali kita kena bentangkan di depan kelas , satu kelas yang sebelumnya riuh rendah , tiba-tiba senyap sunyi . hare tak ? setiap kali aku ada pembentangan , aku akan fokus pada pensyarah saja , memang aku ditegur untuk buat eye contact dengan rakan-rakan yang lain , tapi aku tak pernah dengar pun -.- jauh sekali nak buat .

Aku suka lewatkan waktu ke kelas masa di IPT , aku bajet bila aku masuk , kelas terus mula , dan aku terselamat dari diajak berbual . bila cara tu macam tak berkesan sebab aku akan terlewat betul , aku guna taktik lain pulak . ya aku akan pasang earphone sepanjang jalan aku ke kelas , dalam kelas pun . cara tu agak berkesan untuk hindari perbualan , tapi kadang-kadang aku rasa cara tu agak kurang sopan pulak .

Susah jadi macam 'ni' ? susah sebenarnya. aku bukan tak suka bercakap , aku cuma susah nak letak minat aku untuk subjek yang dipilih jadi bahan ulasan. aku tak mampu cakap , "tolong ubah topik lain" , " hang cakap apa ni , aku tak minat langsung nak dengaq" , " aku takda apa-apa nak jawab" , " apa yang hang cakap bercanggah gila dengan pendapat aku" dan lain-lain ayat busuk yang terpendam lama .sebolehnya aku tak mahu keluarkan kata-kata kesat yang boleh buat orang lain tersinggung . sebaiknya aku diam saja , tak ada siapa yang terasa kan ?

Aku anti sosial ? absolutely incorrect. aku suka didampingi orang. yes ada masanya bersendiri lebih baik. surprisingly , most of the time , aku suka ada teman . tapi seriously susah nak cari kawan yang boleh ngam dengan jiwa aku . aku susah nak declare orang tu kawan aku , orang ini kawan aku . sebab maksud kawan sangat berat bagi aku . aku tak suka berkawan macam 'ada tak apa , tak ada pun tak apa' . umpama melukut di tepi gantang eh .

Aku ada kaji jugak penyakit kaku bergaul ni tapi fokus pada ciri-ciri dalam diri aku saja , aku ada masalah untuk menerima certain sikap buruk orang . aku tak boleh nak berkawan dengan orang yang depan cakap lain , belakang cakap lain , which is, banyak suku kaum ni aku kenal masa di IPT & amazingly mereka jenis berpuak kental. jadi aku putuskan untuk gerak solo -.- memang manusia tak mampu baik sepenuhnya , aku faham tu sebab aku pun sama , tapi itu bukan token untuk kita jadi jahat kan ?

White Chocolate Lovers Should Read This

0 balasan ikhlas



who likes white choco as much as I do ? wuhuu..the taste is just great. i rather have the white one rather than the dark choco,i couldnt bear the bitter taste of dark choco -.- lets get back on the topics , white chocolate is made with cocoa butter, sugar and milk, making it high in saturated fat. While white chocolate contains a good amount of calcium, it isn't a healthy food because it doesn't supply significant doses of other essential nutrients to make up for the high calorie, sugar and fat content.

1 White chocolate is a bit of a misnomer. The treat is actually made of cocoa butter, which is the fat from cocoa beans, mixed with ingredients like milk and thickening agents.

2 you might not want to melt white and dark chocolate together. you have to heat white chocolate slowly and carefully because it can easily burn and seize.

3 You might still be able to eat white chocolate. Because it has no cocoa liquor, white chocolate has very little caffeine compared to regular chocolate. But if your chocolate issues come from any of the other ingredients regularly found in the food, including milk solids and lecithin, those are usually found in white chocolate as well.

4 Though cocoa butter does come from the cocoa plant, white chocolate doesn't have the same antioxidant benefits found in dark chocolate. That's because the antioxidants are actually found in the cocoa itself, which is separated from cocoa butter when chocolate is made.

5 Good white chocolate is not actually white. Because cocoa butter is ivory in colour, white chocolate will have a similar tone as long as it actually contains cocoa butter. Some cheaper options get around this by adding artificial colouring, which would be listed on the label.

6 Just like regular chocolate, white chocolate is delicious in sweets. It goes particularly well with lemon, berries, or milk and dark chocolate. Give it a try where you would normally use cocoa, like in these white chocolate blondies.


Dormstay

0 balasan ikhlas


Pada suatu petang yang agak hening , aku pun keluar untuk beli barang , petang tadi . tiba-tiba aku ternampak satu signboard bertulis ' Dormstay ' . aku pun toleh kali kedua , untuk pastikan ejaan tu dormstay bukan homestay . kerana khuatir aku mabuk angin petang sampaikan baca signboard pun boleh berhalusinasi . tapi rupa-rupanya memang tulisan tu paparkan Dormstay . entri pun dah bunyi macam karangan budak sekolah rendah .

Ini kali pertama aku tahu istilah Dormstay wujud . perkataan Dorm pada aku sesuatu yang menakutkan , aku bayangkan bilik banyak macam asrama berhantu . stay tu stay lah . bila digabungkan , macam lokasi aktiviti paranormal , pada aku . mungkin rumah tu banyak bilik kot , owner pun letak lah signboard camtu .

Dikesempatan ini , aku nak ucapkan Selamat Hari Kemerdekaan ke-59 pada semua bangsa , kita sehati sejiwa kan -.- bersyukurlah dengan nikmat kedamaian yang kita ada hingga sekarang . jaga lah sensiviti kaum lain , jangan gaduh-gaduh . cubit-cubit sikit tak apa . tembak-tembak tak mahu eh .

Peringatan pada orang-orang yang bakal menyesakkan laluan jalanraya tu , berhemah lah , jangan duk hon sepanjang jalan , kesian sikit orang yang rumahnya sebelah highway ni -.- kasihanilah kami yang tidak terlibat. berkemungkinan besar , aku akan sambut 31 ogos dalam mimpi , as usual .

Available Balance Dan Current Balance Bosannya Tajuk

0 balasan ikhlas




Assalamualaikum . sudah berapa lama aku tak meraban di sini , oh sudah lama rasanya , kali terakhir seingat aku lah , ya lah semalam -.- nampaknya idea untuk blogging makin ditelan masa . lagi pula , tiada yang menarik pun yang jadi sepanjang aku diamkan diri . except for aku sudah mula menabung . ya la , di usia emas baru terdetik nak ada saving , tak la emas sangat . tapi usia macam aku sepatutnya sudah 10 tahun menabung . to be frank , aku tak tahu sikap menabung ni nak bertahan sampai bila , sebab aku kenal diri aku -.- kenal sangat dengan sikap hangat-hangat tahi ayam tu . 

Baru-baru ni aku ada buka account untuk simpanan . memang yang khas untuk simpanan la , perlu kah aku tekankan . harap diri boleh lah istiqomah kali ini . dalam fasa berjinak-jinak nak asuh diri sendiri menabung untuk masa depan sendiri .

Aku tak pernah sangkal pentingnya untuk seseorang ada simpanan kewangan peribadi . tutup bab simpanan , huargh bosan . macam tengah bercakap pasal cikgu fizik . bercakap pasal kewangan , kebelakangan ni Ambank macam ada masalah ? aku agak saja . sebab aku tengok ATM diorang macam sehati sejiwa , walaupun branch lain-lain , bila rosak , semua sekali . 

Kadang-kadang sistem bank kan nak upgrade apa-apa perkhidmatan atau server diorang , memang akan jadi kacau bilau camni . aku pun terkejut jugak bila withrdrawal , ada 25 sen tapi 10sen saja boleh withdraw , pastu tunjuk available balance 5 sen , ini contoh saja ya. so hari ni punya lesson , aku dapat tahu apakah itu available balance dan apakah itu current balance . 

Sebagai pelanggan Facebook ads yang baru beberapa bulan , aku masih naif dan comel -.- ya aku tak tahu bank boleh pegang duit kita atas sebab langganan facebook ads atau apa-apa bentuk langganan internet yang lain . current balance ialah jumlah total duit kita dalam akaun selepas kali terakhir kita keluarkan duit , manakala available balance ialah baki duit kita yang actual sekiranya kita ada payment draft , pending payment . faham tak ? jadi sesiapa yang comel & naif macam aku , baru berjinak dengan dunia international atau local transaction jenis langganan , kena terima hakikat ini dan berhenti terkejut lah ya . macam kisah 25 sen tadi tu lah . lagi 10 sen tu dipegang atau kena hold , anda takkan boleh withdraw atau transfer , melainkan guna saja lah yang 5 sen tu , available balance . sapa suruh nak langgan sangat -.-

As far as im concerned , sebelum ni tak pernah jadi lagi . mungkin ada puak yang langgan facebook ads pastu tak bayar ? so ni cara baru yang diperkenal ? who knows. sebab sebelum ni , aku pernah jugak perasan ads aku masih berjalan walhal akaun untuk bayaran iklan facebook tu dah kosong . ngee :P

Random Kindness Mistaken For Flirting

0 balasan ikhlas





Almost guys having this issue ? but at least , if you're single now , its called 'finding' not flirthing instead . if you're not , your friendliness is considered as flirthing , ya according to all women perspections . typical way of thinking , typical women .

Anyhow , i've shortlisted 6 things that guy do but considered as they wanna try you

Holding doors for you

i did most all the time . but that doenst bring any means im trying to be nice or whatever . cuz it just sense of responsible to open door for older people -.- regardless their gender. tapi di Malaysia , perempuan pun ada yang buka pintu untuk aku . frankly saying , aku tak suka bila ada orang buka pintu untuk aku , atau dahulukan aku . aku rela berpura-pura check telefon , swipe sana sini atas skrin , umpama ada notification penting untuk aku check , dan biarkan orang lain keluar atau masuk dahulu . aku tak suka adegan berselisih atau body contact atau whatever you called it .

Smiling at you.

we all know the whole bitchy resting face look that people have. did i too -.- i find it hard to smile to random people in public . but then , kalau orang senyum dulu memang lah tak ada daya nak kukuhkan mode frowning tu . so as for me semakin cantik pemandangan di depan mata , semakin aku cuba untuk hiraukan , lagi-lagi kalau bella vista tu jenis bergerak , ada hidung , ada mata , siap pakai perfume sebaldi . not to deny , ada juga dan mungkin banyak lelaki senyum pada perempuan sebagai permulaan , still its just not my way .

Buying drinks for you.

some guys literally just have the manners and kind heart to want to buy you a drink, even if you don’t even know him. bercakap dari depan cermin , aku tak layan random people nicely . macam tiba-tiba . but it always have but -.- tengok keadaan . dan bila aku buat , i just prefer the people that received , wont even know my name . try lah , bila kita buat sesuatu yang boleh dikatakan baik tanpa orang tu tahu , you'l feel good about yourself , realize you're doing it for nothing in return . isnt it good environment ? receiving goodness from anonymous . mungkin boleh cuba dengan bayar tol untuk kereta belakang ? atau belanja orang sebelah meja makan ? selagi masuk akal -.-

Complementing you.

obviously , i dont have this issue . apa yang aku faham setakat ni , kita tak boleh puji perempuan . haha. perempuan tak tahu hargai pujian dan hanya akan fikir kita puji untuk dapatkan hati dia. ya itu yang aku faham lah . even if i really get impressed with someone , im not gonna keep complementing her. its just not my way of expressing my good impression about her. you wont find any. bila aku kagum dengan sesuatu atau pencapaian seseorang , aku akan tanya banyak soalan pasal tu dekat dia. jika aku banyak bertanya , itu maksudnya aku berminat . dari pemerhatian aku yang tak berapa nak memerhati cara lelaki lain , memang banyak lelaki tak kedekut memuji perempuan , tak percaya ? cuba buka laman sosial , facebook contohnya , cari saja gambar perempuan make up tebal sikit , baca lah komen dibawah tu -.- bagi aku itu dah tak relevan untuk aku buat , lagipun aku tak pernah buat. lebih baik komen kat post resepi Sheila Rusli .

Letting you cut in lines.

jika di Malaysia , jangan harap kau dapat treat istimewa ni -.- tidak di hospital mahupun dalam bank , lagi detail , depan atm -.- kalau ada orang bagi kau ambil turn dia , memang patut lah kau kena rasa sesuatu , sebab tradisi memberi giliran kita pada orang yang lain sangat jarang berlaku . 

Offering seats for you.

hanya perempuan mengandung dan warga emas , deserved this. perempuan yang ajet comel bukan orangnya lah . nak jadi gentleman pun biar sesuai keadaan . tapi kalau bagi perempuan duduk pun  bagus , bas atau kenderaan awam yang lain kan bergerak-gerak , nicer kalau lelaki muda berdiri dan semua perempuan ada tempat duduk , in case tak ada seats sahaja . kalau seats kosong banyak , kau tiba-tiba berdiri sorang-sorang konon nak tunjuk gentle , dah kelaut tu .

Newsflash: It might mean someone just one of the beautiful souls walking around our universe, who are there to remind you that when these random acts of kindness happen to you, you should restore your faith in humanity.

Sure, there are users out there, but that’s life. some people suck and are only nice to you for certain things. but there are also really awesome people in the world with good manners and good intentions, and it’s important to always remember that.

“The time is always right, to do what is right.”- Martin Luther King Jr.

Escapism

0 balasan ikhlas






Assalamualaikum . well its been a while since my last entry . aku tak pasti aku sibuk atau buat-buat sibuk sebab macam memang tak ada masa untuk blog . mungkin mood pun tak ada . rutin harian cuma terisi dengan Facebook ads stuffs , instagram . boleh dikatakan past few months , its all about cari duit , buat duit & mana duit . haha . ya aku tipu . sebenarnya lebih kepada habiskan duit , habiskan duit , habiskan duit . huhu . mana tak nya , menginap di Bangi lebih kurang satu minggu lebih juga la atas urusan yang tak ada orang perlu tahu -.-

Escapism , perkataan ni aku mula sedar wujud masa cikgu kelas aku said straight to my face . bila aku berkawan dengan budak kelas belakang , pastu masa kelas kami bertiga tak masuk kelas , kami berehat di bilik sakit , ya masih dalam kawasan sekolah -.- badly , she was totally wrong for having that kind of thought . aku tak pernah berkawan dengan orang untuk kepentingan peribadi , jauh sekali sebagai escapism . aku senang nak berkawan orang bodoh mahupun pandai , tapi tak sesekali orang belagak , sombong , bongkak . aku suka berkawan dengan orang yang tak beratkan otak aku .

Satu minggu di sana , tak lah menarik , cuma duit saja berkurang . cuma pengalaman pertama aku menginap di hotel & homestay . tak lah pertama sangat sebenarnya . homestay memang pengalaman pertama bagi aku . first , aku tak suka sebab ada nyamuk, tapi tak menggangu tidur aku pun . mungkin sebab jenis tingkap yang diorang guna lah . ada air conditioner . memang sejuk tahap bergaban-gaban .apa tu . homestay tu agak selesa . memang puas hati dengan harga per malam . lain kali kalau ditakdirkan pergi lagi sana , aku nak cari homestay tu lagi -.- boleh ker

Aku suka homestay tu , ya bilik yang agak selesa . tiada kena mengena dengan penjaga homestay -.- aku jenis kalau orang buat derk , aku ber-double derk kat dia . tapi kakak ni yang mula buka cerita . tanya asal usul kami yang datang menginap ni . kami menginap dua bilik saja . tiba-tiba. tapi dia lah yang banyak bercerita , aku tadah telinga saja lah . bunyi macam tak ikhlas ? bunyi saja. aku pun tak pasti masa tu kami berdua saja kat ruang tamu tu , sebab style homestay ni , macam hotel , semua orang dalam bilik . kita pun macam tak tahu bilik mana yang ada orang . tapi yang pasti , dari pihak aku memang hanya tinggal aku seorang saja masa kakak tu datang kemas dapur & hall rumah tu .

Dari dialek dia bercakap , bukan orang utara , tapi katanya dia pernah kerja di Penang . aku malas nak tanya lebih , cuma dengar dia cerita . mungkin orang kelantan . dia gitau kerja di homestay ni yang dia bertahan pun . tiba-tiba aku rasa dia macam bujang lagi . huhu . sebab bunyi macam hidup berpindah randah saja . aku tak menilai hidup dia -.- perbualan tu berakhir dengan , dia cakap nak masuk bilik dulu , nak mandi & rehat katanya . hari nak check out baru aku tahu bilik hampir dengan dapur tu tempat dia berehat . tapi sempat juga la bertukar nombor telefon . in case.just  in case . haha. ya aku tipu lagi . aku tak menggatal pun -.- aku baik. confession tak boleh belah ya. gud morning ! motif entry apa ! nak update rambut dah panjang balik -.-

Bintang Paling Terang

0 balasan ikhlas







Teknologi abad ke 20 baru dapat membuktikan Bintang ganda yang membentuk bintang Sirius ini saling mendekat dengan sumbu kedua bintang itu yang berbentuk busur setiap 49,9 tahun sekali. Padahal peristiwa alam tentang bintang ini disebutkan dalam ayat ke-49 dan ke-9 dari Surat An Najm lebih dari 1400 tahun yang lalu, BUKTI NYATA Qur'an bukan karangan Rasulullah Muhammad SAW, tapi memang Firman dari Allah, Tuhan Pencipta Alam Semesta yang sesungguhnya.



Al-Qur'an selalu meminta muslim merenungkan penciptaan langit & bumi, penciptaan manusia dan merenungkan semuanya karena disana terdapat tanda-tanda kekuasaan Allah bagi orang-orang yang berpikir. Islam bukan agama doktrin / dogma, tapi agama bagi orang yang berakal. Sebagaimana Sabda Rasulullah Muhammad SAW: Agama hanya bagi orang yang berakal


Dan Begitu juga dengan Bintang Sirius ini, terdapat tanda kekuasaan Allah di dalam Al-Qu'ran yang baru ditemukan oleh peralatan canggih abad 20 & 21.


KEAJAIBAN BINTANG SIRIUS (SYI'RA)


Dan bahwasanya Dialah Tuhan (yang memiliki) bintang Syi'ra (QS. An Najm, 53: 49)

maka jadilah dia dekat dua ujung busur panah atau lebih dekat. (QS. An Najm, 53: 9)


Bintang Sirius [Syi’ra] muncul di Surat An Najm (yang berarti "bintang"). Bintang ganda yang membentuk bintang Sirius ini saling mendekat dengan sumbu kedua bintang itu yang berbentuk busur setiap 49,9 tahun sekali. Peristiwa alam tentang bintang ini diisyaratkan dalam ayat ke-9 dan ke-49 dari Surat An Najm.


Ketika pengertian-pengertian tertentu yang disebutkan dalam Al Qur'an dikaji berdasarkan penemuan-penemuan ilmiah abad ke-21, kita akan mendapati diri kita tercerahkan dengan lebih banyak keajaiban Al Qur'an. Salah satunya adalah bintang Sirius (Syi'ra), yang disebut dalam surat An Najm ayat ke-49:

dan bahwasanya Dialah Tuhan (yang memiliki) bintang Syi'ra (QS. An Najm, 53: 49)


Kenyataan bahwa kata Arab "syi'raa," yang merupakan padan pengertian bintang Sirius, muncul hanya di Surat An Najm (yang hanya berarti "bintang") ayat ke-49 secara khusus sangatlah menarik. Sebab, dengan mempertimbangkan ketidak teraturan dalam pergerakan bintang Sirius, yakni bintang paling terang di langit malam hari, sebagai titik awal, para ilmuwan menemukan bahawa ini adalah sebuah bintang ganda.Sirius sesungguhnya adalah sepasang dua bintang, yang dikenal sebagai Sirius A dan Sirius B. Yang lebih besar adalah Sirius A, yang juga lebih dekat ke Bumi dan bintang paling terang yang dapat dilihat dengan mata telanjang. Tapi Sirus B tidak dapat dilihat tanpa teropong.Bintang ganda Sirius beredar dengan lintasan berbentuk bulat telur mengelilingi satu sama lain. Masa edar Sirius A dan B mengelilingi titik pusat gravitasi mereka yang sama adalah 49,9 tahun. Angka ilmiah ini kini diterima secara bulat oleh jurusan astronomi di universitas Harvard, Ottawa dan Leicester.

Hal yang perlu diperhatikan di sini adalah garis edar ganda berbentuk busur dari dua bintang tersebut yang mengitari satu sama lain.Namun, kenyataan ilmiah ini, yang ketelitiannya hanya dapat diketahui di akhir abad ke-20, secara menakjubkan telah disebutkan dalam Al Qur'an 1.400 tahun lalu. credit to Facebook Renungan Dakwah

SAMSUNG ORIGINAL

0 balasan ikhlas

MODEL : SAMSUNG S2
HARGA : RM 470
RAM : 1 GB
CAMERA BELAKANG : 8 MP
CAMERA DEPAN : 2 MP
CPU : DUAL CORE 
INTERNAL STORAGE : 16/32 GB
SUPPORT MEMORY CARD : UNTIL 32 GB
SIZE : 4.3 INCI


MODEL : SAMSUNG S3 LTE
HARGA : RM 650
RAM : 1 GB
CAMERA BELAKANG : 8 MP
CAMERA DEPAN : 1.9 MP
CPU : QUAD CORE
INTERNAL STORAGE : 16/32/64 GB
SUPPORT MEMORY CARD : UNTIL 64 GB
SIZE : 4.8 INCI



MODEL : SAMSUNG S4 LTE
HARGA : RM 680
RAM : 2 GB
CAMERA BELAKANG : 13 MP
CAMERA DEPAN : 2 MP
CPU : QUAD CORE
INTERNAL STORAGE : 16/32/64 GB
SUPPORT MEMORY CARD : UNTIL 64 GB
SIZE : 5.0 INCI




MODEL : SAMSUNG GRAND PRIME
HARGA : RM 580
RAM : 1 GB
CAMERA BELAKANG : 8 MP
CAMERA DEPAN : 5 MP
CPU : QUAD CORE
INTERNAL STORAGE : 8 GB
SUPPORT MEMORY CARD : UNTIL 64 GB
SIZE : 5.0 INCI




MODEL : SAMSUNG MEGA 6.3
HARGA : RM 830
RAM : 1.5 GB
CAMERA BELAKANG : 8 MP
CAMERA DEPAN : 1.9 MP
CPU : DUAL CORE
INTERNAL STORAGE : 8/16 GB
SUPPORT MEMORY CARD : UNTIL 64 GB
SIZE : 6.3 INCI

Until Our Next Hello

0 balasan ikhlas



Assalamualaikum . sejak masuk bulan puasa , aku rasa macam aku manusia paling sibuk lah . tapi aku tak tahu nak explain definasi kesibukan aku tu . sebab , mungkin aku tak . tapi setiap hari aku akan ada plan untuk selesaikan . contoh hari yang lalu pasal kad ATM aku . hari ni aku terfikir pasal pelan kad sim aku pulak . bila cakap pasal tawaran servis yang lama , memang aku rasa malas dah nak rujuk kedai biasa sebab selalu menghampakan . jadi aku pergi terus ke Maxis Centre dengan Digi Store . walaupun aku tahu , aku akan perlukan kesabaran yang amat untuk menunggu .

Bila sampai dalam Maxis Centre , yang bagi number turn tu pak guard . dia punya fikir 5, 6 kali untuk bagi ke tak nombor giliran kat aku . mungkin sebab aku cakap , aku nak tanya pasal pelan validity 1 tahun . dia spotted word 'nak tanya' tu kot , terus tak nak bagi number . aku pun tunggu la kaunter berdiri tu kosong ,sempat jugak lah aku log in guna Huawei Mate 8 , sempat log in Facebook sekali , update status bagi satu Malaysia tahu aku log in dari Huawei Mate 8 . apakah. lepas kaunter kosong , aku terus terkam kak tu . terkam dengan soalan . huhu .dia gitau  maxis dah tak ada pakej tawaran hayat 365 hari tu .



Dengan kecewa , aku pun keluar dari situ sambil mengesat airmata . atau peluh . aku tak pasti . tapi hari ni cuaca boleh tahan jugak tapi tak sepanas sebelum ni . Alhamdulillah . aku pun berlalu untuk pergi Digi Store pulak . aku pun spot siapa yang boleh bagi number giliran . okay ada sorang perempuan India , aku tanya pasal Digi Super Long Life . dia cakap ada lagi yang itu . tak sempat aku nak senyum puas , dia cakap cas RM 68 untuk setahun . walah..dulu RM 33 saja aku tengok kot . adeh . aku pun dapat number giliran . tunggu punya tunggu , setelah semusim beredar , number aku pun dipanggil , sebenarnya tak ada siapa panggil pun , ini bukan hospital . number giliran aku naik kat board digital tu saja . aku pun terus pergi kaunter , Alhamdulillah dapat kaunter perempuan Melayu . jadi aku tak perlu susun grammar aku . layanan sangat mesra pelanggan . dia terangkan satu persatu . katanya pelan asal sim aku smart prepaid , aku kena covert ke best prepaid untuk beli pakej validity tu . jadi kat situ aku top up RM 80 , RM 68 dia buat untuk validity setahun , tinggal RM 12 . ini proses penjimatan long term . sekarang mungkin nampak macam..banyaknya kena keluar ,bagi aku . disebabkan aku nak dia buatkan , dia minta telefon aku . sesaat saja aku macam terpinga , fikir nak bagi ke tak -.-  aku ingat dia boleh buat dalam pc dia . aku sangat menjaga telefon dari pegangan orang lain , bagi aku telefon sangat perlu privasi . bukan pasal ada video ataub gambar tak senonoh dan sebagainya , kalau aku , wallpaper telefon aku pun aku tak nak ada orang tahu . tambah lagi senarai kenalan . gambar peribadi . tapi ini kan urusan rasmi , rasmi sangat , aku pun hulur  dengan berat , telefon yang mungkin 150 g ni tiba-tiba rasa berat satu kilo .

Sorry perenggan tak seimbang . tapi ni blog kan . bukan karangan Bahasa Melayu tingkatan 3 . sepanjang misi melawat centre hari ni aku dah berjaya sentuh tiga orang model . hahaha. jahat tak gelak tu . model pertama , Huawei Mate 8 , model kedua S6 Edge , model ketiga Note 5 . tak teruja sangat pun sebenarnya . tapi bila customers sendiri pun duk tanya pasal model tu , aku pun terpanggil untuk meraba mencari keistimewaan model-model tu bila ada peluang macam hari ni . dan Alhamdulillah puasa aku tak terbatal pun lepas bersentuhan dengan ketiga-tiga model tersebut . -.-

Yeay aku dah berjaya buat validity setahun ! dan aku juga kehilangan pelan smart prepaid yang bagi free call & sms ke 3 number Digi lain . a gain come with a loss . aku rasa macam nak beli satu lagi number Digi untuk buat number bisnes , ganti number Maxis , tapi banyak hal perlu diambil kira sebelum tukar. number dah guna lama , tak semua akan dapat contact balik nanti . contact yang penting macam customer yang dulu tu . ataupun convert number Maxis ni ke Digi , boleh jugak kan. uih..lagi RM 68 ...fuhh..RM 68 tu bukan fee untuk convert , itu fee untuk validity setahun . tak silap aku,sebulan pun ada , RM8. tapi bila total balik, ambil setahun baru ada penjimatan . tapi lebih baik dari normal top up , RM 360 setahun untuk kekal aktif , mean yang kita top up macam biasa tu , RM 30 sebulan kan . 

Untuk data , aku suka Digi .4g coverage terluas di Malaysia kot. bulan lepas aku langgan RM 30 untuk 2.5 gb kalau tak silap. tawaran data tak fixed , diorang selalu update . bulan ni aku cuba cari pakej tu tak ada pun . aku cuma guna data bila kat luar , jadi buat masa sekarang aku tak beli , mengenangkan RM 68 tadi .huhu. lagipun aku dah beli data dari Maxis , RM 30 jugak tapi kelajuan tak sama dengan Digi , setakat ni aku perasan yang itu la pasal Maxis ni . tempat aku tak bagus cover Maxis kot .

Walaupun ada orang promote Celcom lagi bagus , aku masih setia dengan Digi . walaupun Digi tak se-perfect mana , janji coverage dia umph. sangat penting untuk aku pos apa-apa yang mustahak bila aku kat luar rumah . kalau guna Maxis data , dia punya loading tu . aku sempat berlayar satu round Masjid Kapitan , baru keluar finishing kat Instagram tuh . fuhh. until then ,until we say our next hello, its not good bye.
 

Copyright All Rights Reserved A Gentleman To Be