silent reader(s)

Fitrah Manusia

1 balasan ikhlas

 


" Aku bukan lah terlahir hebat , tapi aku ingin menjadi hebat dari mencontohi mereka yang hebat "

" Aku hanya dari kalangan rakyat biasa namun aku punya cita untuk menjadi luar biasa "

" Aku bukan istimewa hingga dikejar ke sana sini aku cuma akan berusaha membuat seseorang yakin dirinya sangat istimewa " 



Cinta seharusnya menguatkan bukan melemahkan . seperti Nabi Ibrahim Alaihisalam yang cintakan Allah sehingga dia menurut perintahNya untuk menyembelih puteranya sendiri Nabi Ismail Alaihisalam . Cinta Zulaikha terhadap Nabi Yusof yang berbuat pelbagai cara untuk cintanya hingga beliau berserah kepada Allah . Penghijrahan Rasulullah dan sahabat-sahabat dari Mekah Al-Mukaramah ke Madinah Al-Munawarah, kerana cinta yang menguatkan mereka ! cinta !cinta kepada agama , cinta kepada suruhan Allah . satu perkataan yang sama kita guna hari ini ! cinta . bukan couple . sejarah pun membuktikan cinta itu sifatnya menguatkan segala yang lemah .

Perjuangan pejuang kemerdekaan Tanah Melayu pada suatu masa dahulu , Dol Said , Mat Saleh , Mat Kilau , Rentap , just to name a few ,last baca pun masa PMR dulu,tak ingat sangat lah.tambahan,kalau tulis banyak-banyak pun kalau copy paste saja tak guna juga kan . perjuangan cinta pada negara ! itu pun cinta .

Definasi cinta semakin hilang makna bila kurun bertukar kurun . sebab cinta sekarang bukan hanya cinta .zaman sekarang kan , semuanya zaman secukup rasa . tak cukup lah kalau cinta saja .perasa nafsu pun didorong sekali . cliche ? kenyataan . wait , nafsu banyak segmentasi dia okay . nafsu amarah , nafsu memberi rasuah , nafsu serakah . sebagai contoh , nafsu amarah , suami sendiri kelar si isteri dek cemburu . nafsu memberi rasuah , pilihan raya pun tak bersih , nafsu serakah pula , tak perlu dibincangkan lagi , setiap hari kes pembuangan bayi yang berlaku di sini . Malu pula nak mention di sini itu di mana . puan-puan , tuan-tuan, ketahui lah anda ada pasangan diluar sana yang berkahwin lebih 5 hingga 10 tahun tapi masih tak dikurniakan zuriat , dan anda dengan mudah flush ke dalam lubang tandas , buang dalam longkang , melakukan penderaan , membunuh , membakar ? spesies kebiadaban apakah ini . aku dah tak nampak cinta .aku nampak nafsu saja .

Maaf lah termasuk dalam topik berat pulak . aku sendiri masih kanak-kana untuk membincangkan isu serius begini . cuma berharap kita berhenti menyibukkan diri dengan selfie , dubmash , dan apa-apa mak nenek yang lain . aku tak percaya kita terlalu sibuk dengan arus perdana sehingga topik ahklak sekadar selintas lalu saja itu pun masa siaran berita hanya pada waktu puncak , seharian dari itu semuanya rancangan televisyen hanya hidangan hiburan sahaja .anak-anak muda dengan hanyutnya  , golongan lebih dewasa dengan arusnya tersendiri . yang penting , kita cuma cepat melenting sahaja , bukan mencegah atau merawat penyakit dalam masyarakat .

semakin kita membenci sesuatu itu , bermakna kita sedang mengangkat sesuatu itu di carta terpenting sebenarnya

Simple Notes For H

1 balasan ikhlas


Assalamualaikum ! Selamat berhujung minggu bermalas-malasan berindu-rinduan berbenci-bencian . boleh karut tara tuh . Dulu ku rasa haters atau H hanya remaja keanak-anakan di muka buku cuma . twitter. tak sangka di blog juga ada ya. huhu. ku memain saja tuh . jika ada , entri ni khas buat mu sayang .

Sikap Menilai Penulisan Orang Lain

Sebenarnya tak semua orang sedar , untuk menjadi seorang penilai karya orang lain , anda perlu mempunyai kemampuan menilai dari semua sudut , jika penilaian mu pun tertumpu satu sudut , anda berharap orang yang berkarya itu tampil versatile ? ingat satu perkara , tak semua orang menulis untuk satu tujuan yang sama . anda mungkin menulis untuk dikenali atau diteladani , alhamdulillah , tapi jangan expect perkara yang sama dikehendaki oleh individu lain yang menulis tak seperti penulisan atau perkongsian anda . salah satu sebab , laman blogspot ini hak persendirian , berkarya lah mengenai ilmu di sekeliling mu , mungkin untuk berkongsi pengalaman , mungkin untuk melepaskan sedikit bebanan , just dont expect others will be exactly like you .

Berfikir Sebelum Bertindak

Sebelum buat sesuatu hal atau update satu entri , memang ku perlu tapis sehabis mungkin semasa menaip pun , supaya tiada sentimen kaum , warna kulit , skala badan , cuma sesuatu akan terlepas juga dari tapisan . maafkan ku andai itu juga buat sesiapa yang tidak dapat menerimanya seadanya .mungkin itu juga mengundang sesi penghakiman untuk penulisan ku .

Berkongsi Yang Bermanfaat

Jika penilai itu mengikuti penulisan aku dari awal penglibatan ku di laman blogspot , tentu tidak keluar pendapat yang bias begitu .huhu. jika kita menonton cerita di tengah jalan , agak-agaknya adakah kita akan faham atau boleh lihat flow cerita itu dengan baik ? siapa anda untuk mengatakan shafiquestevenson.blogspot.com hanya lah satu laman blogspot tiada manfaat dengan sewenangnya. ku cuma insan biasa , kadang berkongsi ilmu , kadang berkongsi cerita hati , kadang berkongsi resepi tak sedap , tak mengapa lah jika begitu fikiran mu .huu.

Aku Lapar Nih

Biar patah hati ku . biarkan lah . aku pergi demi hidup mu perut ku .jum sarapan !

salah cara didikan - anak menjadi liar
salah cara teguran - anak memberontak 
 

Copyright All Rights Reserved A Gentleman To Be