silent reader(s)

6 Jenis Pandangan Mata

4 balasan ikhlas



Setelah bertahun-tahun aku hidup , pelbagai jenis pandangan mata aku telah terima . termasuk pandangan curi-curi .agak-agak macam heroin dalam filem hindustan yang duk sembunyi muka dibalik sari tu ? tu teruk sangat .aku pun tak pasti wajah sederhana aku ni mampu goyahkan hati wanita india atau tak . ayat poyo ka gedik . pandangan curi-curi nih selalu kita dapat dalam kelas kan . kalau suka , cakap la suka . tapi malu woo kalau tertangkap masa curi-curi pandang , tersilap curi , dia boleh pikir kita suka dia ! sebab tu , aku masa dalam kelas , aku tengok cikgu saja . sebab tu pernah simpan hati kat cikgu sendiri ! ok. masa tu aku baru form 2 . dia cikgu Mathematics sementara saja . aku masih boleh rasakan perit tu sampai sekarang bila aku dapat tahu dia tu sebenarnya isteri orang sudah . haha. ok.kita dah terkeluar tajuk.



Sinis. jenis pandangan mata sinis ni memang menyakitkan jiwa . sepanjang aku hidup , spesies pandangan ni aku terima dari seorang teman kelas masa dalam kolej . budak perempuan dari Terengganu . masa first semester , dia ok .yang pasti selepas satu adengan aku tercakap dengan nada tinggi .terr. fuuuhh. mesti sampai sekarang dia masih fikir , macam mana budak pendiam pemalu macam aku boleh tercakap dengan nada tinggi kat dia .langsung tak gentleman. walaupun kisah tu berlaku pada tahun 2012 rasanya . tah-tah sampai malam ni pun dia duk pikir lagi .serius lepas hal tu , dia suka sindir-sindir manja kat aku . bila lecturer yang ajar subjek Teknologi Komputer dan Maklumat aju soalan, dia akan paling badan dan muka dia tepat kat aku ,kau bayangkan, sambil cakap " cer miss tanya student yang selalu dapat A ". tu pun aku pelik , dia orang Terengganu tapi kenapa suka berdialek Perak . tapi dia kelakar walaupun tak comel . aku benci tapi suka lawak dia .


Suka larikan bola mata.bila bercakap saja , dia akan larikan pandangan dia ke arah lain . kadang-kadang tong sampah warna hijau tua tu pun dia sanggup telek tajam sampai tembus , aku rasa orang camni boleh scan berapa ekor ulat yang ada dalam tu .orang macam ni selalunya tak berminat dengan apa yang kita tengah sampaikan . orang macam ni , kita kena ringkas saja dengan dia . kalau dia berminat , dia sendiri akan tanya kau . contoh , kau nak gitau dia semalam kau termakan tomyam yang ada lipas .kalau kau nak cakap dengan dia , cakap saja " tomyam lipas ! " pastu kau sambung buat kerja kau tanpa tunjuk sangat kau teruja nak cerita pasal lipas tu ,walaupun kau memang teruja .


Mata bertemu mata , dia tak alihkan langsung pandangan , sampai kau sendiri yang mengalah .  mungkin dia tengah geram sangat dengan kau . suka untuk aku khabarkan , aku sendiri pernah alami . bunyi macam dalam drama .yes dia seorang perempuan .bukan nyah. dia antara salah seorang kawan perempuan aku, yang aku anggap betul-betul kawan . ironinya , sebelum kejadian tu aku ada terbaca satu ayat sarcasm .if a girl stare right into your eyes more than 5 seconds kalau tak silap , she either really mad at you or wanna have sex with you .ok ini memang terlebih . nama pun sarcasm .apa yang aku rasa , dia cuma nak baca hati aku . puingpuing.boleh. selalu saja tanya status aku sepanjang kami di tempat praktikal yang sama . ok aku perasan .


Pandangan mata intim . 18 SG .dari mata , turun ke bibir , lompat balik ke mata .berenang balik ke bibir.macam anak katak pulak mata kau. selalunya macam ni macam gatal sangat . bila bercakap dengan orang , aku akan sedaya upaya untuk tak pandang bibir dia . aku rasa macam .. rasa macam.. buat apa nak pandang pun . bukan takut tergoda . cuma tak selesa nak pandang . tak nak tahu pun bibir dia cerah merah jambu ka , sakura white ka , merekah ka , ada kulit kering ka , aku tak nak tahu pun !!!!!!! sebab tu kot aku tak nak tengok .huhu. boleh.


Melirik mata dari atas ke bawah dan bercakap sambil gigit bibir . gigit bibir sendiri ok . itu isyaratnya TAK TAHAN !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! cepat-cepat lah tarik dia masuk tandas .kang tercirit-birit kat situ jugak . abaikan saja orang macam ni . macam tak cukup saja beras kat rumah . kalau dia ada jilat-jilat bibir sambil buat semua tu , kau panggg sekali saja . hilang kot simptom tu semua .nah selesai sudah .


Allah SWT berfirman yang bermaksud, “Katakanlah kepada orang laki-laki yang beriman: Hendaklah mereka menahan (menundukkan) pandangannya, dan memelihara kemaluannya; yang demikian itu adalah lebih suci bagi mereka, sesungguhnya Allah Maha Mengetahui apa yang mereka perbuat.” Firman Allah lagi, “Katakanlah kepada wanita yang beriman: "Hendaklah mereka menahan (menundukkan) pandangannya, dan memelihara kemaluannya, dan janganlah mereka menampakkan perhiasannya, kecuali yang (biasa) nampak daripadanya. Dan hendaklah mereka menutupkan kain tudung ke dadanya, dan janganlah menampakkan perhiasannya….” (Surah An-Nur, ayat 30-31)


Cari Pasal

0 balasan ikhlas






Sesuatu yang berkaitan EMOSI selalunya ada cara berbeza untuk ditangani . Si A mungkin suka jika orang lain memujuknya bila dia sedang jauh hati , tapi individu lain yang mungkin sebaiknya kita namakan dia Si B expect orang lain biarkan dia sendirian . Si C pula mungkin lebih prefer bergaduh sampai jatuh tangga . talak pun boleh . Berbeza pendekatan mengikut citarasa individu itu sendiri . fuuhh. ingat senang ka taip ayat skema sambil tahan kentut . kau ingat ini lawak.


Credit to penpatah.blogspot.com . Normal la bila kita dilanda sesuatu tu , kita search google pun benda yang berkaitan lah kan . aku tengah patah bengkak hati kot sekarang ni .aku search la cara memujuk hati lelaki . atau erti kata lain yang lebih sedih , cara memujuk hati sendiri . boleh . bunyi memang asing tapi suka hati aku lah .


Jadi entri ini mungkin lebih kepada merapu . atau lebih kepada cara aku abaikan rasa kecewa .boleh.tapi yang lebih tragis , semakin aku cari benda untuk distract , semakin aku rasa kecewa . rasa macam kelakar tapi tak tahu la kau gelak ka tak . first of all , bak kata drama , bila kecewa saja , mesti ayat ni keluar , " aku nak tumpukan perhatian pada studies ". aku pun dengan bersemangat , search portal uitm . kononnya nak usha sikit pasal sarjana muda aku . sekali dia keluar berdesing . fuuhhh.impak dia umpama kau jalan dengan confident cecah langit tapi tersembam muka kat dinding kaca jernih yang kau tak perasan ada .boleh kau bayangkan sakit tu. permohonan untuk sarjana muda telah ditutup bulan 3 . heaven & earth kan . tadi rasa sedih , tapi sekarang rasa macam kelakar pulak .


Bercakap pasal further studies , mesti ada orang tak tahu pointer diploma aku . sekadar dekan di pinggiran . tak nak la cakap pasal ni . boleh . senang cita kau anggap ja aku dapat 4 flags . mudah kan . ber-husnozun lah kamu semua .


Seterusnya , aku cuba buat celik gajet . tengok ayat tu . buat bijak kan . sekarang aku rasa menyesal . phone asus aku dah nauzubillah minzalik . aku cuba root kan phone aku . sekali lagi aku kecewa . root tak menjadi , demo video duk keluar tak berhenti macam cirit tau tak . tapi kalau cirit ,sakitnya di situ.erk. dari pukul 8 malam sampai sekarang , i mean baru kejap tadi baru aku berjaya factory reset asus kesayangan ! kau ingat senang nak padam demo video asus . mencabar urat kentut tau tak . aku cuba reset asus dengan mencari kat setting , rasa ada ker ? memang tak ada la kan. pastu google sampai terburai jari aku.tiba-tiba hari ni aku amalkan budaya membaca kan. demi asus kesayangan .nilai sentimental tu.last aku download root explorer , memang dah give up habis-habisan . aku pun cuba tap masa demo video tu rancak terbuka . fuuuhhhhhhhh !!!! kun fa ya kun . alhamdulillah .akhirnya terkeluar juga screen dialogue , minta password . masa tu mata aku dah berkaca . mesti kau ingat aku nangis . mata bersinar-sinar harapan macam mata shin chan masa minta simpati .akhirnya . berjaya aku padam demo video tu . nyehnyeh . semangat kau nyah baca ayat aku nih . so kalau kau jadi camni , harap kau faham la . demo video tu takkan terpadam dengan hanya soft reset/restore/format . mahupun hard reset . sebab aku ada buat sebelum aku download root explorer tu , memang tak berkesan pun .

Sekarang dah hampir pukul 1 .. bak kata Lady Antebeliung , its quarter after one ..im all alone..and i need you know .. huahuahua. antebellum . rasa masanya aku menyeru fitrah untuk melegakan sengal hati dan badan nih . lagi pula , red blood cells mahu bertambah atau memperbaik keadaan cell yang rosak . rasanya di hati ni . mengada pulak ayat tu .



Quote for the day - If you feel sick of trying . just take a break . makan meggi palu kan . then continue . as long as you are trying , the opportunities to win are always there .

Andai Jiwa Jika Kau Mampu Bicara

0 balasan ikhlas


assalamualaikum . fuhhh..fuuhhh...puihhh..eh.berhabuk diari kesayangan BETA ni . sebenarnya alpha pun boleh kalau you nak . tetiba you.

cer you dengar lagu yang curi perhatian i nih . masa maghrib tadi aku buka radio penang , nak dengar azan maghrib . rasa macam berjodoh dengan lagu nih . boleh i tujukan kat semua buaya kat taman buaya Melaka tuh . boleh .dilarang sama sekali dituju untuk diri sendiri .isk.isk.isk. gentleman makin jelly saja sejak akhir-akhir nih .



Sakit hatiku memikirkan kamu
Sakit mataku melihat wajahmu

Di mana sayangmu di mana kasihmu
Bilaku pilu engkau jauh engkau jauh
Di mana dirimu di mana waktuku
Bilaku perlu engkau jauh

Terpulanglah mau jadi apa
Mau jadi hantu mau jadi buaya
Terpulanglah mau bikin apa
Mau bikin masalah serah teruskan saja

Andainya aku kau ingin semula
Maafkan aku ku tak mahu ku tak rela

Di mana sayangmu di mana kasihmu
Bilaku pilu engkau jauh engkau jauh
Di mana dirimu dimana waktuku
Bilaku perlu engkau jauh

Terpulanglah mau jadi apa
Mau jadi hantu mau jadi buaya
Terpulanglah mau bikin apa
Mau bikin masalah serah teruskan saja

Rindu tahap buaya sawan kat blog nih . nak cium boleh . okeh kali ni memang gedik.

Nak belanja satu lagi lagu boleh .




Quote of the Day
we have to hurt to know . fall in order to grow . lose in order to gain .because most of life lessons are taught through pain :')



 

Copyright All Rights Reserved A Gentleman To Be