silent reader(s)

2015 TAHUN BERAT DAN BESAR

0 balasan ikhlas




AHLAN WASAHLAN YA 2016. walaupun tak setanding blogger lain yang setiap update mereka dinanti-nanti oleh pembaca , aku tak mahu ketinggalan untuk berkongsi kegagalan aku sepanjang tahun 2015 . yes kegagalan sebab aku bukan blogger yang gah . nampak tahap negatif punya fikiran aku.

perkataan kegagalan tu bunyi teruk benar , kita tukar dengan kehilangan , boleh ? kalau tak boleh pun , aku nak jugak tukar.


2015 lost

1) Diri
2) Tona kulit
3) Berat badan
4) Insanity
5) Kanvas kedai
6) Kawan


2015 Gained
1) Non-stop of all sorts of encouragement from someone 


2) Pengiktirafan JPJ untuk halal di jalan raya

3) Have a private getaway 30-minutes from house (ada pros n cons)

4) Framework/utilities for real small beverage bussines 

5) Find out my another clone rather than JB - its austin mahone -.-

In conclusion , Allah takkan ambil sesuatu dari kita melainkan Dia akan menggantikan yang lebih baik . Siapa yang paling kenal diri kita selain Dia ? Hanya Dia tahu apa yang terbaik.

Cuz when you do what you love , you gonna love what you do - blurrp
You know i do it with love everytime i'm with you - blurpp

Nilai Seorang Blogger

1 balasan ikhlas





Assalamua'alainawa'abadillahhisolihin. 25 Ogos 2015. semalam satu malam yang panjang dan melegakan sebenarnya. terima kasih pada seorang insan yang masih sudi dengar diri ni membebel , mengadu , menyebak. menyebak. apakah. betul ayat ni , sometimes all you need is somebody to speak to. yeah the problem will not solved immediately but it give you a sense of relief .

Awal pagi hujan sudah renyai-renyai sini . tentunya terasa sejuk sebab kulit ni masih beriklim manusia bukan buaya di Taman Buaya Melaka. bila sejuk , tona kulit kelihatan 1 skala lebih putih semacam mahu ke gebu gebas,betul kah ayat tu . namun , harap fenomena ini tiada kaitan dengan gst mahupun kedai cinonet . 

Rangkap demi rangkap , terasa makin dan makin mengarut . adakah ini cuma khayalan ? atau memang benar-benar mengarut ? kadang-kadang persoalan dicipta bukan untuk dijawab tapi untuk menjelaskan. seperti aur dengan tebing , yeah tiada kaitan.

Harus diri ni minta maaf bagi pembaca 2,3 kerat yang setia baca entri dari blog ni walaupun sudah tahu banyak gimik dari benarnya ? apakah diri ni bersalah kerana meluah rasa beban di umum ?

Soalan ni selalu terjah otak setiap kali diri ni post entri yang berunsur cinta , masalah , perihal personaliti yang bermasalah , apakah orang yang membaca tu berfikiran sama ? apakah dia fikir blog ni tak ada faedah ? apakah 'cinta' saja yang ada dalam fikiran blogger ini ?

Jika semua orang mahu menulis yang baik-baik saja , siapa mahu menulis yang jahat ? jika semua orang mahu menulis yang menarik sahaja , siapa mahu menulis yang membosankan ? jika semua orang mahu sasar golongan majoriti saja , siapa yang mahu menolong yang minoriti ? minoriti , dinafikan wujud , ada tapi tidak kelihatan. jangan berfikir di luar fitrah , cuma di luar kotak. batas akan terjaga. 

Semua orang tak perlu terlihat sempurna . setiap dari kita penuh cela. menilai gaya penulisan seseorang tak sepatutnya semudah tu. sebelum ini diri ni pernah tekankan , apa-apa saja yang berbeza , tak semestinya salah satu harus dibenci , tak semestinya salah satu harus salah . dan alhamdulillah , bila diri ni sedar hampir seluruh jiwa ni terarah golongan minoriti . sesuatu yang sikit , harap Yang Maha Kuasa memandang dengan nilai yang tinggi . kita berdiri di tanah yang betul , bukan yang subur. kita menyokong apa yang benar , bukan siapa yang benar. boleh dapat tak maksud rangkap ni ? kebenaran tu tegak , dia takkan berlari ikut siapa yang berkata. melainkan pegangan kita yang tak sungguh , kebenaran kita pun macam lalang.

Nilai kematangan sesebuah penulisan tu terletak pada kerisnya kah ? pada tengkoloknya kah ? whats the thing that majorring in writing, is the idea. untuk merumus , penulisan diri ni memang tiada nilai kematangan. penuh emosi. main point penulisan diri ni selalu ke kiri ke kanan , kemana-mana yang dia rasa tak ada tol plus dan gst .yang paling betul , satu jenis blogger takkan mampu tarik semua jenis pembaca.

Jika sebakul telur ayam ada 10 biji , rosak 8 biji , takkan semuanya kita perlu buang ? kita dibesarkan dalam masyarakat yang percaya banyak tu baik . sikit tu semput. kita terbiasa untuk kejar yang banyak. sehingga segalanya indah jika banyak. sedangkan yang sederhana tu saja sudah menyenangkan kita. 

Apakah nilai seorang blogger dinilai dengan sejauh mana sumbangan anda dalam penulisan anda untuk kemaslahatan bersama , menjadi rujukan umum untuk sesuatu maklumat , cara langsung atau tidak ,kita menjadi medium tabligh , kita menulis kita menyampaikan , perkhabaran yang palsu mengundang fitnah , info yang betul alhamdulillah ,  apa-apa perkongsian peribadi selagi tak mengundang aib . 

sesungguhnya diri sendiri masih merangkak . yang pasti , diri ni takkan pernah cakap , saya blogging ni suke-suke jer. ergh. tak pernah suka bila nampak ayat tu keluar kat mana mana segmen Kenapa Anda Jadi Blogger. saya ada blog sebab saya minat mengarang . saya bukan petah bicara orangnya , saya lebih selesa meluah sesuatu dengan mengarang ,kalau tak mengarang saya mungkin dikhuatiri memecahkan barang. adakah ini suatu penemuan baru ? seorang Hulk dari kalangan blogger picisan ?

Sebab Lelaki Tiba-Tiba Hilangkan Diri

5 balasan ikhlas


All Ideas Reserved by nazihanali

Kenapa lelaki menghilangkan diri secara tiba-tiba? pertanyaan ini aku sering terjumpa di dalam satu forum masalah cinta. Masalah yang biasa perempuan alami iaitu kekasih hati mendiamkan secara tiba-tiba.
Adakah si dia telah berubah hati?

Ada banyak sebab sebenarnya kekasih menghilangkan diri.

1. telefon hilang
Tak lama mana pun dia menghilang kalau hilang handphone, dia mesti akan contact korang punya. Handphone bukan satu-satunya cara berhubungkan. Sekarang ni boleh berhubung macam-macam cara - skype, facebook, YM, email dan public phone. Kalau dia hilang lebih dari dua hari dan alasannya adalah hilang telefon, korang boleh meraguinya ye.

2. Merajuk
Orang merajuk ni suka ambil tindakan mendiamkan diri dan tunggu dipujuk, jadi korang ingat-ingat balik, ada tak sakitkan atau lukakan hati dia.

3. Masalah peribadi.
Ini biasanya terjadi pada lelaki sebab lelaki ni kena fokus pada satu-satu benda je, sebab tu ada sesetengah orang yang bila dia mempunyai masalah besar, dia akan lupakan korang seketika dan fokus pada masalahnya kerana dorang tak macam perempuan yang boleh buat pelbagai benda dalam satu masa.

4. Hati sudah berubah
Ini korang dapat lihat sendiri dari cara dia melayan korang, mungkin dia sudah ada yang 'baru' jadi korang di abaikan. Hati dan fikiran sudah ada pada yang baru,perasaan pun sudah menjadi tawar, korang ada atau tak, sama je bagi dia. jadi korang sudah menjadi tak penting bagi dia. Maka dia akan jadi macam biskut, kejap ada, kejap tak ada.

Aku Buat Dosa Tapi Aku Kaya

0 balasan ikhlas



Satu perkataan yang selama ini aku hanya biasa dengar diperkata suatu ketika . satu kejadian awal pagi yang aku saksikan di suatu kawasan jalan raya berdekatan suatu pasar pagi . satu perkataan yang hinggap di otak , istidraj ? tak. perkataanya adalah , bongkak !


Selalunya aku bukan begini. tidak se-judgemental ini. tak se-retarded ini . tapi kelakuan si folan memang hodoh . si folan yang menunggang bike bersama isteri , disebabkan usia mereka biar aku agak mereka sudah bernikah , hendak masukkan kemegahannya ke dalam ruang parkir . itu tak ada salahnya .


Apa yang hodoh lagi menjijikkan pada aku ? kelakuannya menggesa seorang budak yang sedang menolak motor dan cuba menyeberangi jalan sibuk dengan kenderan tak berputus,hanya kerana dia nak ruang tu . aku lihat motor budak tu ternyata bocor tayar belakangnya . resah dan geram , itu yang aku rasa budak tu tengah berperang dalam otak dia terhadap si folan besar motornya lagi besar buta pada hatinya .andai jumlah kemanusiaan si folan sekaya duitnya , tidak lah dia bertindak sedemikian . semua orang kaya tu individualistik ? semua orang yang berduit tu tak sabar?

Tak juga. orang kaya  yang retarded akalnya saja. dan terima kasih juga untuk seorang teman yang tak kurang kayanya juga atas alunan suaranya merdu memuji Rasulullah yang dihadiahkan pada aku di pagi hari , jarang pagiku bermula dengan sesuatu alunan mulia sebegitu . semoga persahabatan ini berkekalan walau tak setiap hari kita bersapa .


Istidraj Dua Orang Nelayan


Terdapat dua orang nelayan. Seorang penyembah berhala, dan seorang lagi yang taat kepada ALLAH. Ketika menebar jala, yang menyembah berhala menyebut nama berhalanya, manakala yang taat membaca bismillah. Bila jala diangkat, yang menyembah berhala mendapat banyak ikan, manakala yang muslim, hampir sahaja tiada ikan untuknya pada hari itu. Malaikat yang melihat keadaan itu bertanya kepada ALLAH.

“Ya ALLAH, apakah yang telah berlaku? HambaMu yang menyekutukanMu, KAU berikan dia rezeki yang banyak, sedangkan hambaMu yang menyebut namaMu, KAU tidak memberikan DIA apa-apa”

ALLAH menjawab, “ Yang menyekutukanKu, tempatnya memang sudah pasti NERAKA. Maka apalah sangat rezeki yang pasti akan hancur itu jika Kuberikan kepadaNya? Tetapi HambaKu yang beriman itu, AKU hendak mengganjarkanNya syurga, maka AKU suka mengujinya untuk melihat kebenaran imanNya”
Nah, jangan kecewa bila diuji, tidak berjaya / gagal walau sudah menyusun rencana yang matang. Itu semua adalah sebahagian dari ujian ALLAH.

ALLAH menguji hanya untuk mereka yang dikasihi. Bukankah ALLAH SWT ada berfirman,

“Apakah kamu mengira KAMI akan membiarkan kamu berkata kami beriman sedangkan kamu belum diuji?…”

Jika gagal terhadap suatu perkara, itu hanyalah untuk perkara itu saja, masih belum gagal dalam kehidupan. Teruskan usaha, selagi nyawa masih ada. InsyaALLAH ALLAH akan memberikan sesuatu yang bermakna.

Rasulullah SAW bersabda: ”Jika engkau melihat Allah sedang memberikan kepada seseorang , sesuatu dari dunia yang ia sukai, sedangkan ia masih saja tenggelam dalam kemaksiatannya, maka ketahuilah itulah yang dinamakan Istidraj

(Kemudian Rasulullah SAW membacakan firman Allah SWT: Al Qur’an surah Al An’aam (6) ayat 44.) (HR. Ahmad dan Thabrani, dalam kitab As Syu’ab)

Doktor Atau Rawatan Islam

0 balasan ikhlas




Kesekian kalinya terasa bergunanya kewujudan Google . google saja simptom penyakit pun boleh tahu apa penyakit kita. tak perlu jumpa doktor , tak perlu beratur , tak perlu keluar rumah , tak perlu tunggu turn , tak perlu takut terjumpa jiran di pintu masuk klinik , tak perlu pakai baju , tak perlu apa-apa yang perlu .

Dibalik kemudahan haprak yang kau mungkin percaya , ada fakta mengatakan wujud penyakit berbeza yang menunjukkan simptom yang sama pada peringkat mula . rasa sedih tak kalau kau sebenarnya ada penyakit bahaya yang mungkin kau sempat berubat , tapi disebabkan kau nak mudah , kau google dah yeah kau seronok sebab google cakap kau sihat saja , cuma perlukan rehat .

To make thing worse , kau dapat idea nak kaitkan simptom kau dengan perkara-perkara mistik , sepatutnya kau jumpa doktor tapi tiba-tiba kau terbaca perubatan islam untuk sakit mistik . sudah suhu badan asyik berubah kadang seram sejuk tengah malamnya panas merengau ,berlarut berhari-hari. rasa suhu pula tak sama pada setiap bahagian tubuh kau .


Despite of all things/info you discovered regard on the symptoms , sikap pemalas untuk ambil tindakan lebih bermaharajalela di setiap pelusuk minda serabut kau . jadi kau putuskan untuk teruskan dengar lagu Everybody Lies .sekian.

Soal Jawab Tunang Pemarah

0 balasan ikhlas



Saya berstatuskan seorang pelajar. Selepas SPM saya telah brtunang tapi saya dan tunang tak merancang pun akan bertunang scepat ini. Semuanya atas kehendak keluarga. Kami memang suka antara satu sama lain. Orang tua saya kalau bleh nak saya nikah secepat mgkin tapi mereka tak pernah tahu yang saya masih mahu belajar. Sekarang saya masih belajar di pra universiti. Jadi tempoh pertunangan kami terpaksa dipanjangkan selama dua tahun. Untuk pengetahuan ustaz, tunang saya brumur 38 tahun. Dia seorang yang bertanggungjawab, ada pegangan agama yang kuat tapi dia seorang yang panas baran dan ego. Sudah setahun kami bertunang dan macam-macam masalah yang kami hadapi, kami selalu bergaduh. Mungkin faktor umur yang membuatkan kami tak ada keserasian. Kami pernah bercdang nak putuskan pertunangan ini tapi masing-masing tak nak malukan keluarga. Saya juga rasa saya masih belum dapat sesuaikan diri lagi dengan keluarga dia.


Soalan saya :

1) Pada pandangan ustaz apa yang boleh saya buat untuk serasikan diri saya dengan keluarga dia?

2) Bagaimana nak berhadapan dengan lelaki seperti ini?

3) Patut ke saya teruskan hubungan ni atau putuskan?

4) Kami jarang bergaduh secara brhadapan, biasanya di dalam sms. Kadang-kadang dia suka menggunakan kata-kata kesat. Apa yang perlu saya buat untuk menegurnya tanpa menambah kemarahan dia lagi?

5) Adakah permintaan tempoh pertunangan yang panjang ni membuatkan dia bosan kerana terpaksa menunggu?


RESPON USTAZ

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang,

Pertamanya terima kasih kerana sudi bertanyakan saya. Sejujurnya saya tak bercadang untuk masuk campur dalam urusan pertunangan yang rumit sebegini. Kerana bimbang jika pandangan ustaz akan merosakkan perhubungan ini. Namun, apa yang saya beritahu ini adalah pandangan peribadi yang mungkin betul dan mungkin juga salah. 

Keutamaan saya adalah untuk membantu saudari membuat pilihan yang betul dalam masa yang sama perlu kepada perbincangan dengan pihak keluarga. Jika saudari sudi bertanyakan saya bermakna saudari perlukan pandangan. Jadi, ini sekadar pandangan sahaja dan saudari berhak untuk menimbangkan pandangan ini sebelum memilih apa-apa keputusan.

Soalan pertama saudari,

1) Pada pandangan ustaz apa yang boleh saya buat untuk serasikan diri saya dengan keluarga dia?

Selagi saudari tidak bergelar isteri kepada lelaki tersebut. Tiada apa-apa kewajipan atas diri saudari untuk menserasikan diri dengan lelaki itu atau keluarganya. Ini adalah perkara yang kita semua perlu faham. Bukan tanggungjawab saudari untuk mengambil hati bakal pasangan dan keluarganya. Itu bukan suruhan agama kepada bakal pengantin perempuan.

Melainkan saudari sendiri yang mahu mengambil hati ibubapa lelaki itu. Maka di sana saudari boleh melakukan beberapa usaha untuk menserasikan diri dengan keluarganya. Usaha ini bukan wajib ya, ia sekadar harus dan sunat jika ianya selari dengan batasan syariah. Cuma harus diingat, keserasian tidak boleh dibentuk dalam masa sehari dua. Terutamanya bagi orang yang berbeza latar kehidupan dan cara berfikir. Keserasian memerlukan banyak proses dan masa. Apa yang pasti, ia berlaku melalui proses bersilaturrahim. Memandangkan saudari dan keluarganya adalah saudara seagama. Maka apa salahnya untuk kita berbaik-baik dengan orang seagama. Malah jika kita pandai bersilaturrahim tanpa ada berlaku perlanggaran batas agama, maka usaha itu dianggap sebagai sunat.

Untuk serasi kita perlu banyakkan aktiviti bersama dan cuba saling memahami cara berfikir masing-masing. Ia akan memakan masa untuk mencapai hubungan yang baik. Tiada jalan pintas dan memerlukan banyak kesabaran. Nabi SAW ada mengajar agar kita saling bertukar hadiah atau saling memberi untuk menambahkan rasa kasih sayang. Selain dari itu, kita perlu banyak bersalaman dan menyebarkan salam. Dengan erti kata lain, kerap bertemu. Hanya itu sahaja cara yang sepatutnya boleh mengeratkan silaturrahim. Soal berjaya atau tidak, itu bergantung dengan izin Allah SWT.

Soalan kedua :

2) Bagaimana nak berhadapan dengan lelaki seperti ini?

Saya tidak pasti apakah soalan saudari ini menunjukkan saudari ‘takut’ atau merasa ‘sukar’ untuk berhadapan dengan tunang sendiri. Sebagai seorang perempuan tidak sepatutnya saudari merasa takut dengan bakal pasangan. Kerana dia seharusnya menjadi pelindung dan penjaga. Jika di awal perhubungan sudah ada rasa takut, risau dan bimbang. Ini menunjukkan ada sesuatu yang tidak kena dengan sikap lelaki ini.

Jika saudari takut, maka saudari tidak perlu berhadapan dengan lelaki ini. Bawa diri sajalah. Kerana apa gunanya hidup dengan lelaki yang menakutkan. Namun, jika saudari merasa ‘sukar’ untuk berhadapan dengan lelaki ini atas faktor komunikasi. Maka ini perlu kepada proses penambahbaikan dalam komunikasi. Biasalah, semua orang tidak sempurna. Untuk saling memahami perlukan masa.

Soalan ketiga

3) Patut ke saya teruskan hubungan ni atau putuskan?

Jika saudari melihat dan percaya bahawa lelaki ini ‘merbahaya’ dan boleh ‘menyakiti’ hati saudari atas pemerhatian saudari sepanjang perhubungan. Maka, wajar sekali saudari putuskan sahaja hubungan. Tiada orang yang mahu hidup dengan lelaki yang ‘bengis’ dan ‘zalim’. Malah tidak sepatutnya saudari menjadi mangsa kepada lelaki sebegitu.

Namun, jika saudari melihat bahawa lelaki ini tidak merbahaya dan tidak akan menyakiti saudari. Cuma dia memiliki kekurangan dalam komunikasi. Maka, itu wajar untuk diberi ruang untuk dia memperbaiki diri. 

Cuma, saya agak keliru apabila saudari mengatakan bahawa dia seorang lelaki yang mempunyai pegangan agama yang baik namun bersikap panas baran dan suka mengeluarkan kata-kata kesat. Sepatutnya seorang yang memiliki pegangan agama yang baik tidak bersikap panas baran dan mengeluarkan kata-kata kesat. Harapnya saudari tidak keliru dengan akhlak sebenar seorang muslim. Namun, pada kacamata saya sepatutnya seorang lelaki yang berusia 38 tahun ini memiliki perwatakan yang matang dan menyenangkan. Bukan sebaliknya.

Soalan keempat

4) Kami jarang bergaduh secara berhadapan, biasanya di dalam sms. Kadang-kadang dia suka menggunakan kata-kata kesat. Apa yang perlu saya buat untuk menegurnya tanpa menambah kemarahan dia lagi?

Inilah sebenarnya yang saya sedang usahakan dengan menulis buku soal jawab percintaan. Iaitu ingin menjelaskan kepada kaum wanita bahawa mereka tidak sepatutnya berusaha ‘mengambil hati’ lelaki yang panas baran dan tidak tahu menghormati hak-hak wanita.

Saya sentiasa hairan apabila ada wanita yang sanggup ‘merelakan’ dirinya dimaki hamun, dihambur kata-kata kesat, disakiti, ditekan dan diambil hartanya oleh lelaki asing sedangkan lelaki itu belum menjadi suami. 

Jika semasa bertunang saudari sering menjadi mangsa tempat melepaskan kemarahan. Malah si lelaki bukan sahaja tidak tahu memberikan rasa senang, sebaliknya dia sentiasa mendatangkan kerunsingan. Maka saudari tidak perlu ‘fikirkan perasaannya’. Sebaliknya saudari kena banyak berbincang dengan keluarga akan situasi ini. Biar keluarga yang cuba menenangkan hati lelaki itu. Bukan saudari.

Dalam hal ini, saya ingin jelaskan bahawa sebelum saudari berkahwin. Saudari tidak perlu ‘memujuk’ dan ‘mengambil hati’ tunangan saudari. Sebaliknya jika ada masalah sebegini, kongsikan pada keluarga khususnya bapa atau abang. Biar mereka masuk campur dan bantu.

Soalan kelima :

5) Adakah permintaan tempoh pertunangan yang panjang ni membuatkan dia bosan kerana terpaksa menunggu?

Semua lelaki berusia akan merasa tidak tahan untuk menunggu. Memang ia suatu tekanan dan menyukarkan. Jadi, jika dia tidak sabar menunggu biarlah dia mencari calon lain sahaja. Saudari masih ada impian dan mahu meneruskan pengajian. Jika bidang yang saudari ceburi itu baik untuk agama dan masyarakat. Tidak salah untuk saudari belajar sehingga tamat. Malah tunang saudari sepatutnya memberi sokongan.

Namun, tidak juga menjadi kesalahan jika saudari berkahwin semasa belajar asalkan tunangan saudari bersedia untuk menyara kos pengajian dan memberi sokongan sepenuhnya sehingga saudari berjaya dalam pengajian. Jika si lelaki setuju menyokong pengajian saudari, maka tiada alasan untuk saudari melewatkan perkahwinan.

KESIMPULAN

Saudari ada menyebut, risau nak putuskan hubungan sebab nak jaga air muka keluarga. Biar saya jelaskan bahawa ‘air muka’ ini tiada maknanya jika perkahwinan saudari tidak bahagia. Adalah lebih memalukan jika berlaku perceraian selepas berkahwin berbanding putus tunang. Biarlah terjejas air muka keluarga sebab putuskan pertunangan awal, jika terbukti dari awal lagi saudari tidak serasi. 

Apapun, semua ini perlu kepada penilaian dari ahli keluarga juga. Sebagai perkongsian pengalaman peribadi, kebanyakan hubungan yang tidak ‘tenteram’ semasa pertunangan selalunya akan membawa ‘konflik’ selepas perkahwinan. Melainkan si lelaki berubah dengan kembali kepada hukum agama serta mengamalkan kehidupan berpaksikan hukum yang sahih.

Malah kebanyakan kes jika semasa bertunang si lelaki sudah suka memarahi dan mengeluarkan kata-kata kesat kepada tunang. Itu sudah jelas menunjukkan sikap sebenarnya dan amat jarang lelaki yang mampu merubah sikap selepas perkahwinan. Oleh itu, semua manusia tidak sempurna. Jika mahu memberi ruang untuk si lelaki memimpin rumahtangga kita. Maka kita perlu bersedia dengan sabar, banyak bersolat serta berdoa.

Jadi, saya tidak tahu apa yang terbaik untuk saudari. Namun, hanya saudari wajar memutuskan apa yang terbaik untuk kehidupan saudari. Berbincanglah dengan ibubapa dan banyakkan berdoa. Semoga Allah membantu kita. 

Sekian, wassalam.

Credict to : Ustaz Cinta

Janji Ada Rupa

0 balasan ikhlas


Hampir 95% manusia berkata , rupa tak penting , janji hati cantik . ada beberapa tempat/situasi , anda akan nampak kepentingan rupa .

Permodelan

bagi saya seorang contoh model yang hodoh . mampu ?


Promoter Kedai Jamu

okay bagi saya nama kedai jamu yang tak ada orang masuk tu .


Pekerja Butik Pakaian

pernah nampak promoter berisi dan gelap warna kulitnya dalam sebuah butik ? kalau berisi dan gebu , selalu la nampak kan. jangan nafikan .


Hotel Front Office

bagi nama hotel yang letak staff yang agak kekurangan rupa di bahagian kaunter hadapan , dan jangan lupa bagi sekali harga bilik yang paling mahal . (dari harga bilik kita boleh tahu taraf sesebuah hotel , dan hotel yang maju tahu betapa pentingnya fungsi front office untuk hotel)


Psikologi Umum

" muka nampak suci , takkan dia penjenayah " ,  " tengok muka pun dah tahu mesti kaki pecah rumah " . tengok betapa rupa buatkan kau layak atau tak untuk buat jenayah.


Tengah Bersanding

" wah suami handsome , isteri cantik , moga berkekalan " ,
kalau salah satu hodoh , kau nak minta diorang bercerai bila ada anak 3 orang ? shrek betul pemikiran kau.


Apa Yang Belum Clear

tak semua orang yang berisi tak ada rupa sebenarnya. dan tak semua yang ada cylinder cutting body tu cantik/handsome. nilai rupa kita tak layak dinilai mereka yang buta pertimbangannya . mereka yang terlalu menonton televisyen. mereka yang hidup dalam dunia kartun sailormoon .mahupun barbie .pertimbangan mereka mati sebenarnya.


Kenyataannya

we're living in denial . am i wrong ? but you cant be right for all time .

Seram Peminat Psiko

2 balasan ikhlas


Wah indahnya dunia bila diri kita ada peminat . walaupun kita mungkin seorang yang cinonet mahupun picisan dalam dunia yang serba gah dengan glamor kala kini . setiap langkah kita , jatuh kita , ada yang ambil peduli termasuk timing tidur kita , kan ? berapa kali kita kentut dalam sehari pun dia tahu , walau kita sendiri mungkin lupa untuk kira .banyak sangat kan. maklum lah badan berangin. siapa pun jangan terasa na. badan kita semua ada angin.

Laman Sosial

Part yang tak best bila ada pemuja rahsia adalah once anda dapat tahu sejauh mana si dia peduli sama diri anda. boleh dikatakan semua bentuk laman sosial yang anda punyai , dia sedia tahu. yeah , google adalah teman subahat . 

Kehidupan cinta

Anda jangan terkejut kalau dia tahu siapa bekas kekasih anda yang ke 78 ,sedangkan anda sendiri kena flashback 3x untuk ingat . boleh jadi juga , dia stalk sesiapa sahaja yang dilihat rapat dengan anda,dalam real life mahupun maya. ataupun , dia tahu apa hadiah yang anda dapat untuk hari jadi yang ke- 100. 

Ambil gambar

Hal ni selalu nampak di instagram . budak-budak perempuan post gambar-gambar artis korea. eh tak ada kaitan ? kalau boleh semua gambar anda dia akan muat turun ke dalam apa-apa gajet yang dia ada . selain download , boleh juga screenshot . mungkin dia pergi ke kedai gambar untuk cuci gambar tesebut kemudian bingkaikan , untuk diletak di sisi meja belajar dia .love motivation konon. itu kalau dia seorang student . banyak perempuan buat guna gambar artis korea . itu kira psiko jugak kot , terlalu memuja.

Jadual harian

Pukul 10 pagi temujanji bersama selimut hingga ke jam mata terbuka. pukul 3 petang keluar merayau. pukul 5 petang tengok cerita upin ipin . pukul 8 malam ada di rumah. pukul 9 buka whatsapp . pukul 11 malam cubaan masuk selimut . pukul 12 kadang tidur kadang online . semua aktiviti yang rawak anda sudah ada dalam buku catatan dia .

Status

Pernah baca status berbunyi doa/permintaan ? yang paling aneh pernah saya baca , ya di instagram. doa seorang perempuan untuk seorang artis korea. kurang lebih berbunyi , " i wish you keep on being strong, stay awesome , and dont forget i loveeee you Min hoo baby " . are you kidding me. put aside wishes tu ,bagaimana mungkin anda boleh mengagumi individu lain yang langsung tak tahu pun tentang kewujudan anda ? harap sesiapa sahaja boleh bezakan minat dengan kegilaan semata . dan jangan lupa video peluk memeluk bertudung diatas pentas .eh. tersilap. 

Emosi

Part paling comel bagi yang ada peminat tegar . seperti pasangan bercinta , mood orang yang diminati menjadi mood orang yang meminati . jika anda sedang sedih ataupun gembira , nescaya dia pun sedang dalam keadaan tu juga . peminat hard core umpama kekasih tak dianggap . mungkin dia lah yang menganggap diri dia kekasih anda , bak kata orang , pengiktirafan diri sendiri . sangat sentimental.

Kelebihan

satu saja benda baik pasal ada peminat fanatik , bila anda rasa lupa sesuatu pasal diri anda , anda boleh rujuk pada dia .nescaya dia tak lupa.

Follow Untuk Unfollow

4 balasan ikhlas





Assalamualaikum . hal ni selalu jadi bila ada certain people yang immature (rasanya) walaupun retis pun sama saja , masa followers cinonet kemain kau follow sana sini , at certain point kau rasa kau dah cukup gah dengan jumlah followers kau , kau pun mula unfollow sekodi demi sekodi dari instagram , twitter , blog , huh blog ? mungkin blogspot / google account tengah cuci scammer atau inactive account . mungkin..

proudly saying , semalam campur hari ni , genap 8 orang sudah unfollow A Gentleman To Be .i dont feel bad because we're already made an agreement from the start  right , it said if you have no sense of alien you may follow this blog , maybe the furious 8 become the 8 wonders of aliens , maybe. so dont bother to know who are the 8 person.

nevertheless , aku sendiri pernah unfollow beberapa blog sebenarnya . antaranya blog yang suka keluarkan entri menghentam tak berasas , entri mengarut sangat , dan blogger pilih bulu . bulu 1 , bulu 2 , bulu 3. haa bulu ke-empat blogger cinonet , so dia tak hiraukan langsung padahal kau boleh nampak dia hanya membalas teguran/sapaan orang ternama . bagi aku , orang camtu perlu dihapuskan. bukan disula sampai mati tapi diberi kesedaran , walaupun mustahil orang yang diatas mampu berjalan dibawah , kalau ikut norma bumi. kan kau dah boleh sentuh bintang , kenapa kau perlu tenung rumput berlumpur , kan ?

Nasib Baik Cantik

0 balasan ikhlas


Assalamualaikum dan selamat pagi dari pencinta Mathematics . untuk orang yang kenal aku mesti tahu aku sedang berbohong ataupun menipu dengan kenyataan sebegitu. kejadian ini berlaku tidak kurang dari 2 jam selepas entri ini diumumkan .pardon for the bad camera.

dengan hebahan waktu kejadian , maka dengan ini , aku adalah morning person !dan ya , tak berkerjaya. kalau di tempat aku , bungkusan nasi lemak guna kertas yang terpakai selalunya surat khabar lama saja . kat sini , makcik yang jual tu guna buku sekolah anak dia tingkatan 3 atau 4 rasanya . sebab yang tertera adalah sub topic math parallel line , dan yang paling penting tulisan anak dia cantik . wajib perempuan . adakah orangnya secantik tulisannya ? tak berminat nak tahu. yang pasti anak dia mesti masih muda. sebab Pelajaran & Pembelajaran Sains Matematik dalam bahasa Inggeris (PPSMI) baru berapa tahun saja berkuatkuasa untuk ditukar ke bahasa Melayu since batch aku terlepas ambil spm dah -.-

walauapapun , Math Science Biologi Kimia Fizik Add Math lebih praktikal , mudah difahami kalau dalam bahasa Inggeris , bagi aku. tidak lah pula niat dihati nak rasa diri hebat berbahasa Inggeris , cuma terms akan lebih complicated untuk dihadam sebab silibus yang kita terima adalah rujukan luar yang berbahasa Ingeris kan, bila diolah , diterjemah perkataan bombastik , sebab perkataan Inggeris tak semua boleh diterjemah dalam Bahasa Melayu dengan maksud yang mudah .akan ada persilangan yang akan buat mereka yang straight akan lebih pening , bagi aku. walaupun kadang-kadang istilah yang diterjemah ke Bahasa Melayu berbunyi lucu .tapi bagus lah ada juga bahan menggelikan hati masa kau jawab exam , kan dwi bahasa . 1 bahagian dibaca untuk dijawab , 1 bahagian dibaca untuk kurangkan stress dewan exam.

bagi siapa-siapa yang berminat nak tahu harga nasi lemak atas tu , nasi tu 150 cent malaysia ringgit sahaja. lauk sotong kering .bukan lauk kesukaan sebenarnya .tapi tiap kali tercenggang masa orang tanya nak lauk apa, ,mesti sotong jadi mangsa. terpilih tanpa sengaja.

Air Detox Halau Makluk Tanpa Jasad

0 balasan ikhlas

 

Assalamualaikum dan selamat tengah hari pada yang baru bangun . satu malam yang panjang dan meletihkan. bunyi macam pengantin baru tak. bila bangun pagi tadi , badan rasa sakit gila kot . maksud aku , bahu kiri aku sakit . semalam macam malam-malam sebelum ni , rasa gerun tu memang ada bila bersendiri kan . cuma yang bagus , semalam aku tak ingat pun hari semalam tu malam jumaat walaupun aku ada cakap pasal malam jumaat semalam .ada banyak benda huni kepala otak , sampai tak cukup memori, untuk ingat hari dan tarikh .nasib baik lah aku masih ada sesuatu yang ajaib yang boleh ingatkan aku setiap kali aku terlupa , telefon. 

tapi jangan salah faham , bahu aku sakit ada asbab sahih . aku tidur mengiring semalaman . memang for sure sakit la. ironinya , aku baring sebelah kanan tapi bahu kiri yang sakit. tapi tak apa, aku optimistik kalau bab objek tak berjasad , aku rasa aku sakit sebab aku baring salah posisi . lagi pun tidur tak berlapik tilam kan , memang badan akan sakit , cuma pagi ni rasa extra sakit .padahal biasa saja tidur atas lantai keras. 

walaubagaimanapun , pagi tadi aku tetap nekad untuk beli limau nipis . optimistik memang optimistik tapi kemaslahatan diri kena titikberat juga kan . tak rugi pun kalau buat . sekurang-kurangnya kalau ada makhluk yang baru berniat nak menumpang atau mengacau , dapat dihindari , InsyaAllah. dah dia tengok kita solo saja dalam rumah banyak bilik kosong , dia pun terbit niat nak teman . takmau takmau takmau.kita takmau camtu .

untuk perkongsian umum , aku beli 7 biji buah limau nipis. yes dragon ball ada 7 biji semuanya. sebab ada orang cakap angka genap tu mengundang duit . okay aku tipu . untuk info anda, aku cuma basuh bekas spray dengan pisau. minta perhatian , aku tak basuh limau tu . memang bersebab. sebab aku malas. haha. nak halau objek tu , nak basuh-basuh pula , memang lagi honoured dia nak berdamping nanti. lagi satu , memang pekat pati limau tu aku buat , tak tambah gula , bukan sebab takut semut datang , tapi aku takut aku tertumpah dalam jug , termasuk ketul ais , aku pulak yang hirup tu nanti . diri aku pun tak boleh dipercayai. lagipun ini air ubat,bukan nak buat sugar wax. dari 7 biji limau nipis , aku dapat pati dalam anggaran 50-60 ml rasanya . itu kalau kau hirup , untuk 7 keturunan kau tak perlu risau pasal sembelit dengan kolesterol .

jangan pula fikir , aku sibuk dengan limau nipis saja , aku ada iqamat juga dalam setiap bilik yang ada. azan pun boleh dan digalakkan . ada orang suruh azan kat setiap penjuru , baca Yaasin lepas solat dengan mengaji Al-Quran .

huh tak puas hati betul . entah apa keywords yang terlarang dalam entri ni.

Fobia Beli Online

5 balasan ikhlas



Assalamualaikum . salam maghrib . dengan lafaz bosan entri dimulakan . antara perempuan dengan lelaki , sapa yang lebih cermat dalam menjaga kemaslahatan telefon sendiri ?

Personally , nak tengok aku jatuhkan phone sangat jarang . boleh kira dalam setahun , boleh kira dengan jari kura-kura. tapi kalau sekali aku jatuhkan , memang kat tempat-tempat merbahaya . contoh kat tepi jalan , tepi longkang , kadang tercampak sejauh 1 meter,rupanya telefon aku ada daya melantun.

dalam 5 bulan sebelum ni aku rasa nak upgrade guna telefon lebih canggih konon , aku pun gigih buat carian kat mudah.my. aku search iphone . taraf pun pengganggur takkan nak beli original baru . tak mampu. beli second hand kat kedai pun mudah ditipu , inikan pula through online purchase. satu saja yang bagus online shopping kat mudah.my ni , kalau betul kena dengan luck kau , telefon dapat murah dan dalam keadaan tip top . tapi luck tu macam susah nak datang sebab orang sekarang menipu . jadi aku tak beli pun kat mudah.my , aku cuma arrange pembelian untuk someone . untuk pengetahuan umum , service ini tak berbayar -.-

sehari saja aku whatsapping owner tu , form 5 rasanya . pandai-pandai saja aku letak umur dia. sebab muka dia innocent macam aku form 5 dulu . boleh camtu. dalam iklan dia tulis , jual sebab nak kumpul duit ,baru sebulan guna. sejauh mana kebenaran dia saja tahu. sehari selepas tu kami berjumpa , abang long kawasan , anak buah dia , dan aku , ya aku si pengatur tak berbayar -.- lepas check , bayar terus. phone tu ram 2 gb , itu saja alasan lalong tu nak beli sangat phone tu . adeh. katanya nak hadiahkan untuk seseorang.

urus niaga berjalan lancar . camera pun cantik . internal storage 16 gb, ram 2 gb. secara rasminya , aku berjaya menjadi runner tak berbayar. tapi rasa win sebab kau dapat tolong , kan? 

dalam hal lain mungkin aku mudah ditipu , sebab aku mudah percaya orang yang buat-buat innocent , tapi bab phone , langkah mayat mumia dulu kalau kau ada niat nak menipu . dan bagi orang yang nak membeli online tapi rasa fobia tahap carrot bercabang lima , boleh saja beli secara online, cuma secara cash on delivary , bukan postage melainkan di instagram oleh trusted sellers , itupun kena filter banyak scammers , kecuali saya. hihi -.-

Mengapa Siti Nordiana

0 balasan ikhlas




Mengapa kau pergi
Mengapa kau kecewakan

Mengapa kau hancuri
Mengapa kau menghinakan

Mengapa kau sakiti
Mengapa kau melukakan

Mengapa kau memberi
Mengapa kau melupakan

Mengapa kau akhiri
Mengapa Kau Memulakan

Dengan getaran jiwa
Kukemukakan pertanyaan

Tak ingin ku kau pergi
Tak ingin kudikecewakan

Tak ingin cinta dinodai
Tak ingin dihancurkan

Tak ingin kudisakiti
Tak ingin kudilukakan

Tak ingin ku kau kuberi
Bila kau melupakan

Tak ingin ku di akhiri
Bila kau memuliakan dengan perasaan
Hampaku meminta jawaban

Di kananku cinta penuh bermadu
Di kiriku racun mu
Kalimah sakti yang mana untukku
Dapat kau membuat pilihan
Agar kita dapat bersama

Kau..bisa membahagiakan menceriakan
Kau..bisa menggembirakan mempesonakan
Aku…ingin dicintaimu dan mencintai
Aku…ingin bila terjaga kau di sampingku selamanya

Semoga cinta bersemi
Semoga cinta mu kan dekat padaku
Asmara kan mengundang
Tanpa mengira waktu bertahta di hatimu dan di hatiku

Tanda Seseorang Yang Pancing

2 balasan ikhlas




Assalamualaikum. Selamat petang dan salam harmoni dari jiwa separa . pancing dalam entri ni tak ada kaitan dengan pancing ikan mahupun orang . maaf sebab tulis entri membuta tuli tanpa tahu asal usul perkataan ni . mungkin loghat daerah atau sewaktu dengannya sebab memang tak ada dalam kamus .mudah kesan orang yang 'pancing' dari segi kebersihan .

Pernah tak kau minum seteguk air dalam cup ataupun kau sedut air dengan straw , tiba-tiba ada kawan kau datang minta nak kongsi minuman kau tu? respon kau?

respon normal : hulur saja minuman sambil cakap " minum sikit saja tau " , ini normal yang kedekut

respon si pancing : terus sedut sikit minuman tu dan suruh kawan kau habiskan semua padahal air tu kau baru sedut sikit .

Kau pergi satu kenduri makan berhidang , pastu ada makcik/kakak semeja dengan kau pakai baju kaftan yang lengan labuh tu , kau tengok hujung baju dia tercelup dalam kuah asam pedas kesukaan kau , terbeliak mata hati kau pastu ?

respon normal : tiba-tiba berlakon jadi penghidap Alzhemier ,yakni kau tak ingat dah apa yang kau baru nampak, terus kau senduk kuah masuk pinggan kau dan makan bertambah 3 round.

respon si pancing : sebak sekejap. pastu pujuk hati ,gerakkan tangan amik kuah lain. atau terus tak makan nasi .pergi ke ruangan cendol yang kau cari setahun dua kali saja.


Happened to be , kau keluar date dengan someone kau bercinta dalam alam maya selama 3 tahun , korang jalan-jalan kat padang kota lama , pastu dia nak nasi kandar , first time jumpa konon nak sweet la , dia pun himpun nasi dua tiga butir , cubit ayam goreng berempah 2 inci, terus dia hala kat mulut kau , kau tersengih macam kerang expired bertahun , pastu ?

respon normal : sekilas kilat mulut kau terbuka sambil mata tertutup konon nak nikmati suapan hikmat tu.fefeling konon

respon si pancing : dengan berjuta rasa bersalah ,kau bagi segala ayat untuk tolak suapan tu . 


Disebabkan cuaca Malaysia selalunya agak panas , kau pun hentikan kereta tepi jalan , untuk beli air yang dijual di tebing jalan .lepas kau order , kau pun kusyuk kira butir-butir wap air yang mengalir kat luar balang air tu , hati kau menjerit riang , tup-tup kau terpandang si penjual tu cedok air tu tertumpah-tumpah dan terkena tangan dia , dan air masuk balik dalam balang air tu , reaksi kau ?

respon normal : buat macam biasa . "alah accident kecik saja tu.."

respon si pancing : buat macam biasa.. kau hidupkan enjin kenderaan kau, agak-agak dah jauh 2 km dari penjual tu , kau buka tingkap , kau lempar air tu dan sebak untuk RM 2 kau bayar untuk air tu

Bulan december kan selalu banyak majlis kahwin , so banyak lah undangan makan katering , yang kau kena beratur panjang , ambik pinggan , tadah pinggan kat orang yang bertugas untuk agih makanan , persis di asrama tentera , selepas ambik pinggan , kau kemana ?

respon normal : beratur macam orang lain untuk dapat nasi dan lauk

respon si pancing : ambik pinggan , keluar dari queue , cari sinki berdekatan untuk basuh dulu pinggan tu , pastu beratur balik dari belakang untuk dapat nasi dan lauk .tak lupa juga, tembikai atau buah oren ataupun honeydew yang dihiris cinonet .

Si pancing sangat observant . kalau kau ada kawan , tak kira jantina , setiap kali kau buat benda yang kotor atau sama maksud ,bila handling makanan ka, dia perhati kau tanpa join atau kata apa-apa , mungkin dia si pancing .dia tengah berfikir tu .

Ciri - ciri orang yang pancing nih mungkin ada tahap , bermula yang ringan hingga ke level parah . yang aku senarai pendek diatas atas pengalaman sendiri yang nak sorok tabiat tu,kalau si pancing yang berterus terang , mungkin lagi parah . golongan pancing selalu dilabel mengada tak kena gaya . tapi setiap manusia kan ada peel sendiri . memang golongan ini akan buat kau cakap , " macam dia bersih sangat , sana sini nak bersih " . dan golongan pancing ini akan buat orang sekeliling terasa . cuma aku harap orang yang normal cuba faham juga orang-orang yang pancing ni pun ada perasaan dan cuba untuk menjaga hati orang sekeliling . bagi aku , aku dah cuba sorok tabiat ni .sebab kebanyakan orang tak senang dengan orang yang pancing . sebab perkongsian akan jadi terhad dan selalunya bab makanan , peralatan rumah dan sebagainya . golongan ini tampil sebagai bakhil untuk berkongsi alat yang ada isu kebersihan . ada yang sampai beli perkakas khas untuk dirinya kerana tak boleh berkongsi barang orang lain. sekian meluah.

Anak Kedua Keras Kepala

2 balasan ikhlas







Positif

- fleksibel
- pandai bawa diri
- lebih berdikari
- kepercayaan dan keyakinan yang tinggi
- boleh menyesuaikan diri dalam pelbagai situasi
- pentingkan kekeluargaan
- bertanggungjawab

Neutral

- perangai unik/pelik dari adik beradik lain
- boleh baca emosi/perangai/keadaan seseorang
- survivor

Negatif

- mudah/cepat terasa/sensitif
- rasa tersisih dan terabai
- mudah mengalah
- degil/keras kepala tapi masih terkawal
- suka buli adik lebih kecil
- pendiam (kalau dengan orang yang tak masuk kepala)
- lebih suka buat kerja sendiri dari berkumpulan
- suka pendam perasaan
- sukar untuk difahami
- suka menyendiri (macam betul)
- pentingkan orang lain dari diri sendiri
- suka tarik perhatian (iyeke eh -.- sapa ja tak suka perhatian)

Then, yang ni yang kedua... Jom baca...

ANAK MANJA IBU

sebab apa-apa pun mesti dia akan diutamakan oleh ibu.  sikit-sikit ibu!

*how i wish i still have my late mother

ANAK DEGIL

Anak kedua dikatakan lebih degil, keras kepala dan tidak mendengar kata. semua dia saja yg betul..dlm ramai2 adik beradik dia ajer yg KETEGAQ .. kemahuan dia kuat.. kalau buat sesuatu sungguh2… kalau tak nak tu, tak nak lah jawabnya, boleh dipujuk tapi selalunya tak berapa jalan.

*boleh cuba pujuk.boleh cuba saja lah -.-

TAK PANDAI PUJUK

memang anak no 2 ni dia tak pujuk makwe / pakwe dia.

*kalau pernah jadi player pun player kayu . kalau setia , setia saja, bukan kaki pujuk.

BERCINTA

Tak digoyahkan anak no 2 juga …. dia kalau bercinta, sangat setia…sanggup berkorban

*tak salah rasanya kalau mampu, tapi jangan minta laptop aku..minta la stoking ka, cotton buds ka. 

HITAM / PUTIH

Apa yg dikatakan semua dipegang ( kononnya ) kalau hitam, hitam lah kalau putih …. putihlah jangan paksa jadi pink..degil tak boleh toleransi 

*boleh tolerate. tengok keadaan -.-

HATI

No 2 ni juga nampak ajer keras…tp hati dia lembut juga….SATU lagi peel dia…PANTANG ditegur !!

*abang aku cakap ni kat aku selalu -.-

BERDIKARI

very independent..mmg betul..tp kalau terlebih indepent pun payah…..TP mudah bergaul..campak lah kat manapun sekejap dah dapat kawan..very take care of her brother and all stuff belonging family.( sebab terlalu ambil berat pun menyampah…semua adik2 kena control kena report kat diorang ) 

*selalu aku dengar saja apa-apa info dan record dalam kepala , kalau-kalau nanti ada orang tanya pasal adik-beradik, macam ramai ja bradik pun -.-

ARAHAN

anak no 2 ni juga dia payah nk terima arahan….dia lebih suka buat hal sendiri pendek kata..tak boleh kerja ngan org…ramai anak no 2 ni keje sendiri 

*ada betul juga -.-

PEMAAF & caring

tak dinafikan no 2 ni pun pemaaf & caring…TAPI awas jgn buat diorg marah….kalau dia marah faham sajer lah

*penyayang & baik hati maksud nama aye! tiba-tiba.

PAKAIAN

Nak ajer up to date…semua nak kemas. 

*depend on tipisnya duit dan mood

sedikit tambahan. anak kedua, walaupun keras kepala tapi dia akan selalu banyak berkorban.hadapi pengabaian ibu bapa yang selalu menganggap anak kedua ni kuat . mereka juga sering memikul tanggungjawab anak sulung, dan menjadi penasihat utama. ada ruang dihati, yang siapa pun susah untuk fahami :'

No Plagiarism . Credit to myszika

Apa Saja

0 balasan ikhlas





westlife malaysia / backstreet boy malaysia / kru (apa saja)

Apa saja untuk mu
Tak ku hiraukan waktu
Katakan saja kan ku laksana
Permaisuri kau bertakhta di jiwa
Apa saja untukmu
Ke dasar lautan biru
Bertaruh nyawa andai kau kau damba
Mutiara... di hari lahirmu

Kita menuju gemilang asmara
Tiada cinta setanding kita
Ku rela sehingga ke akhirnya
Tunai segala mimpi mu
Uhh...ratuku

Untukmu kasih
Ku cuba meraih
Bintang di angkasa
Walau tak terdaya kan ku ikhtiar
Untukmu kasih
Gembira bersedih
Selagi ku bernyawa
Untukmu kasih, ku korban apa saja

Apa saja untukmu
Kan ku ubah caraku
Jikalau itu yang kau mahu
Apa saja demi kebahagiaan mu

Bukan ku pinta yang luar biasa
Cuma secebis janji setia
Inilah... Lagu cinta kita
Hanya terbaik untukmu
Selama-lamanya


Superman Is Dead

2 balasan ikhlas



1) where is the guy who standing all this while without any help from surroundings

2) where is he ? the one who cried and be okay again.

3) i havent seen for a while he who can easily socialise to get a job . where is the man?

4) is he still alive ? the one that i see he getting stronger by times

5) can someone tell me where is the guy that superb self-encouraged? is he dead ?

i'm just a clueless one.

Aku Tak Nak Kurus

1 balasan ikhlas


Assalamualaikum. katakan apa saja kau mahu , sesungguhnya aku wifi addicts. seminggu lebih hidup tanpa wifi . sengsara sangat -.- bila dah buka blog , wajib check search keywords. setiap kali aku check , aku harap ada sesuatu yang boleh dibahas . kali ini , kita ada search keyword , aku tak nak kurus !

tak kisah anda tu lelaki atau perempuan , adakah anda kurus atau berisi ?boleh saya assume , anda seorang yang berisi ? bukan kurus atau berisi tiang utama , kalau kurus tapi tak sihat tak ada guna. tapi kalau berisi sikit tapi tak ada masalah kesihatan , itu berisi bahagia hoho. kita nak fitness bukan fizikal .

dan untuk orang yang on diet untuk kurangkan berat badan , jangan la letak aim anda untuk kurus sahaja . tapi untuk sihat juga . dan hindari letak asbab anda nak kurus disebabkan orang lain . memang orang cakap , a lil pressure bagus untuk kejayaan tapi mostly akan bawa negative effects untuk mind setting kita. kita nak cantik figure untuk mata kita sendiri , bukan mata orang . 

please believe in my words , zaman moden sekarang , penampilan luaran yang sempurna tanpa ilmu masih tiada tempat dalam kalangan cerdik yang pandai . jika fizikal anda kurang , tapi intelek anda tinggi , be happy  with it . at least ,kalau orang lain tak suka, shafiq like that kind of human hoho. jangan fizikal kencang , otak zero!

Pantang Larang Masuk Rumah Baru

2 balasan ikhlas




Assalamualaikum. selamat petang . sebenarnya banyak gambar yang aku nak kongsi kat sini. gambar-gambar yang aku dapat dari tempat baru . yang paling penting , aku dah rasa bakso . hoho sekian lama hanya memandang menatang tu , semalam aku sudah jamah dia! hoho cukup jahat tak bunyi tu -.-

Aku bajet entri nih entri much needed updated. sebab otak aku tak boleh simpan data lama-lama. boleh crack.tak banyak sangat benda yang aku boleh cerita pasal atmosfera baru nih . tapi ada la sub-sub topik. bunyi macam banyak pula  -.-

Put aside lah gerai cinonet tuh . aku dah frust tahap thermometre pecah. apa kaitan ? bukan aku tak bersungguh , much efforts and not to forget how much i financed for the stall .i cant bear the frustration .

Neighbourhood, well its a boring topic to talk about. what would you expect jiran-jiran di perumahan metro ? apa yang kau buat , diorang dengar , apa yang diorang buat kau dengar sikit saja. sungguh tak adil. sebab rumah kau kosong lagi -.- aku bersin tengah-tengah malam , seakan thunder sound effect .sebab echo.bayangkan bunyi bila aku jatuhkan tangga besi .haha. sabar sajalah jiran.

Peer jiran . rumah kanan kiri sudah berkeluarga . aku saja bujang . pastu petang semalam ada la sorang budak perempuan . sekali kilas saja aku terpandang masa aku nak keluar dari rumah , mungkin form 2 atau 3. budak-budak lah kira. sesi terpandang dipandang dua tiga minit . aku hairan kenapa orang lain mampu pandang orang lain lebih dari seminit sedangkan orang yang kau pandang tak pandang kau dah . aku orang baru kat kawasan kejiranan tu , yang lain kira bapak senior dah, mungkin itu asbab aku dipandang. benda baru memang camtu kot.

Peer aku. jiran-jiran harap bersabar dan biasakan diri. aku jenis tak peduli orang. kalau terpandang orang pun , kalau kau tengah senyum , then aku akan senyum . kalau aku tersengih sebelum orang senyum , memang itu bukan aku. mungkin qarin aku -.- my bad. aku bukan peramah.aku seorang pemalu yang tak berlokasi tepat . aku berjalan dengan sangat fokus . umpama ada track tersedia . kepala dengan badan aku takkan beralih ke kanan kiri untuk tegur orang atau untuk meng-usha orang .

Kedai makan terdekat.sub topic ni paling penting bagi orang bujang . belakang rumah , selang dua blok atau lorong , ada restauran berderetan . tapi ada satu kedai yang macam special . eh bukan sebab waiter dia bertudung labuh dan muda. sebab authentic thai la. so for first time fright macam aku , bila bercakap dengan orang yang macam tu , tiba-tiba lidah rasa kurang inci ,bukan terbelit kata tapi pause 2,3 saat baru aku boleh order makanan yang aku nak .well typically me. malu oh malunya.

Gangguan makhluk. setakat ni belum ada dan jangan pernah ada. aku pun kurang pasti tahap penakut aku kalau diganggu .takut jugak orang yang disangka berani  ni , sekali diganggu , terus histeria. oh jangan .habis hilang macho. ada petua bagi diami rumah baru , kena letak cuka dalam bekas dan diletak tengah-tengah rumah, tapi bagi aku , aku tak buat sebab bau masam cuka tu busuk, melainkan kalau ditambah dalam mee goreng. cuka hanya berfungsi begitu bagi aku. aku hanya sembur air perahan limau nipis & kasturi di keliling dinding rumah. bau masam dikata mujarab menghalau atau menghindar kehadiran makhluk itu sebab dia tak suka bau masam . kalau aku kumpul baju tak basuh banyak-banyak , adakah itu berkesan untuk menghalau dia ?rasanya tak berkesan.sebab bau badan aku begitu harum ,tak pernah capai had mula masam. merapu dah ni. selain petua tu , mainkan bunyian zikir , bacaan ayat Al-Quran , tapi bagi aku , macam tak cukup. kita sendiri kena baca ayat-ayat suci tu, bukan buka player kat laptop saja . buat saja yang mana termampu.

Jelajah pelosok/pelusuk. check sendiri lah mana satu ejaan betul. mungkin satu ejaan tu ejaan lama. atau indonesia melayu. petang semalam dalam keadaan mood down aku berlegar-legar tengok kawasan , nak tahu juga kat mana lokasi bank , pasaraya termurah , kedai telefon , kedai elektrik , dan lain-lain yang aku rasa penting . well-expected , imma good searcher. tapi aku tak berjaya cari pejabat pos. pos laju saja ada . roughly saying , harga barang sini lagi tinggi dari tempat asal aku. surprisingly , aku tak sesat langsung masa misi cari tempat-tempat tu . cuma aku lalu jalan yang sama berulang kali .itu biasa saja .

Overall .orang-orang kat sini okay lah , bersifat dengan sifat asal manusia sebab aku berpindah ke kejiranan manusia juga bukan wilayah zombie. sepanjang jalan ada gerai nasi lemak waktu pagi buatkan aku rasa nak cuba semua yang ada,boleh bertukar selera setiap pagi . waktu malam sepanjang jalan ada gerai makanan kecik besar , macam pasar malam ja sini . vending machine water filter pulak senang jumpa , dalam taman pun ada . boleh katakan ada ciri-ciri perumahan impian untuk berkeluarga nanti .suasana waktu malam, memang sunyi dalam lorong taman.cuma ada la satu dua malam bunyi ekzos motor anak jiran sebelah pukul 2,3 pagi -.- yang paling penting , penghuni-penghuni kat sini rata-rata adalah peniaga . 


No Plagiarism. All the words below , Credit to IKHTIAR MUSLIM

Jin dan syaitan biasa berada di mana-mana, termasuklah di rumah yang sedang kita huni sekarang. Waktu kita sembahyang di rumah, kan ada syaitan datang menganggu? Bahkan qarin/ jin pendamping kita pun selalu ada bersama-sama kita. Cuma mereka bukan jenis pengganggu dan perasuk, lebih kepada jenis pembisik. 

Kalau jenis pengganggu dan perasuk ini berada dalam rumah kita, ini yang menyebabkan gangguan. Boleh jadi dia menjelma, ataupun dia mengubah barang-barang, ataupun merasuk, ataupun menyakitkan kita.

Jin memang suka tinggal di rumah-rumah kosong, bahkan dalam bilik kosong di rumah kita. Tapi itu tak bermaksud dalam setiap rumah atau bilik itu mesti ada jin. Dan jika ada jin pun, tak semestinya jenis jin pengganggu. Bukan semua rumah kosong atau bilik ada jin pengganggu. Mungin satu dalam seratus buah rumah atau bilik (sekadar contoh). Wallahualam.

Antara ikhtiar yang boleh dilakukan ketika mahu berpindah ke rumah baru anda ialah:

1. Ketika masuk ke rumah itu, ucapkan “Assalamu’alaina wa ‘ala ‘ibadillahissolihin” macam dalam tahiyyat akhir. Maksudnya “Salam sejahtera ke atas kami dan ke atas hamba-hamba Allah yang soleh.” Boleh juga dilakukan pada setiap bilik.

2. Berdiri di ruang tengah rumah, azan ataupun iqamah. Tak perlu kuat seperti di masjid, guna suara sederhana saja.

3. Buatlah kenduri doa selamat sikit. Boleh juga dibuat bacaan Yaasin ataupun kenduri tahlil. Tak mampu panggil ramai orang, buat untuk keluarga pun jadilah. Bacaan-bacaan dalam doa selamat ataupun tahlil memang mesuai untuk mengusir dan menghindarkan jin. Dengan membaca doa beramai-ramai dan buat kenduri, para malaikat akan datang bersesak-sesak. Keadaan ini akan menakutkan para jin daripada berada dalam rumah itu

S.A.P.I.O.S.E.X.U.A.L

0 balasan ikhlas





Meaning

(adj) a strong attraction to intelligence in others, often regardless of gender and/or conventional attractiveness.

(n.) one who finds intelligence the most attractive feature.

Signs You're S.a.p.i.o.s.e.x.u.a.l

1. You’ve got a thing for librarians.

2. You get off on reading, and not just erotica.

3. You’ve ever said something like this:

“If I can’t connect with you in an intellectual way, I can’t be in love with you.”

“We joke that I’ll only date someone with a PhD, but it’s true, I can’t date someone unless they’re highly educated.”

“The thing that turns me on most about you is your brain.”


4. You want to kiss someone not because of their voluptuous lips, but because of the words coming out of them.

5. You don’t get mad when your partner goes out for groceries and comes back with books.

6. You’re turned on by the size of someone’s library.

7. You’ve ever gotten off on someone actually talking nerdy to you.

8. Your previously relationship ended up because you think s/he not smart enough.

nerd girls are siksii.hoho.

LO SAM HITAM

1 balasan ikhlas





assalamualaikum . lo sam tu nama manufacturer saja . baru-baru ni masa aku jalan-jalan cari barang persiapan terjumpa dengan sweetened black ni .mula aku nampak lychee flavoured,pastu mango,asli pun ada, tapi blackcurrant yang mencuri hati . picit sikit rasa sedap , bila dah makin banyak masuk mulut , sampai ke tanah dia lompat .baru aku tahu hidup rupanya benda ni.boleh .tertumpah. aku seorang yang beradab bila makan okay -.- bibir botol f&n tu sempit , aku picit punya picit tertumpah la . disebabkan tahap disgusting texture si hitam tu meluap-luap, aku snap la.


aku tak pasti sama ada orang lain rasa macam ni atau tak , tapi setiap kali aku lalu atau tengok perkakas rumah ,satu perasaan nak berumahtangga(ada rumah sendiri) tu datang melimpah ruah bagaikan empangan air yang pecah di Selangor yang selalu ada masalah dengan bekalan air. seronok tengok perabot , perkakas dapur , mesin-mesin yang mudahkan kerja macam brew coffee ,vacuum, lcd screen tv, radio bunyi meletup-letup,set home theatre,water filter, aku rasa aku nak beli semua electric appliances,semuanya nampak menarik bila guna duit sendiri. tapi apakan daya , aku cuma seorang penggangur. jadi aku beli apa yang termampu saja , sikit-sikit lama-lama kita beli lain na. semua benda kena berperingkat kan .tak boleh sekali harung.

speaking about the preparation , boleh cakap 95% done . tadi siang aku ada beli lagi perkakasan .nervous.tak sabar untuk gagal dan juga berjaya ! level nak up sudah.

Symptoms of Personality Disorders

1 balasan ikhlas




Symptoms of Personality Disorders

The different types of personality disorder that might need treatment can be broadly grouped into one of 3 major clusters, called A, B or C.

Cluster A personality disorders
A person with a cluster A personality disorder tends to have difficulty relating to others and usually shows patterns of behaviour most people would regard as odd and eccentric.The main personality disorders in this category are listed below. 

Paranoid personality disorder

A person with a paranoid personality disorder is extremely distrustful and suspicious. Other features include:

- thinking other people are lying to them or trying to manipulate them
- feeling they cannot really trust their friends and associates
- worrying that any confidential information shared with others will be used against them
- thinking there are hidden meanings in remarks most would regard as innocent
- worrying that their spouse or partner is unfaithful, despite a lack of evidence

Schizoid personality disorder

Someone with a schizoid personality disorder may appear cold and detached, and avoid making close social contact with others. Other features include:

- preferring to take part in activities that do not require interaction with others
- having little desire to form close relationships, including sexual relationships
- being uninterested when receiving criticism or praise
- having a limited ability to experience pleasure or joy

Schizotypal personality disorder

A person with a schizotypal personality disorder is likely to have poor social skills and delusional thoughts, and behave in unusual ways. Other features include:

- attaching undue and misguided significance to everyday events – such as thinking newspaper headlines are secret messages to them
- believing in special powers – such as telepathy or the ability to influence other people’s emotions and actions
- having unusual ways of speaking – such as long, rambling vague sentences or going off on a tangent
- experiencing excessive anxiety in social situations – even if they have known a particular person or group of people a long time

Cluster B personality disorders

Someone with a cluster B personality disorder struggles to relate to others. As a result, they show patterns of behaviour most would regard as dramatic, erratic and threatening or disturbing.The main personality disorders in this category are listed below.

Antisocial personality disorder

A person with an antisocial personality disorder sees other people as vulnerable and may intimidate or bully others without remorse. They lack concern about the consequences of their actions.

Symptoms include:

- lack of concern, regret or remorse about other people's distress
- irresponsibility and disregard for normal social behaviour
- difficulty in sustaining long-term relationships
- little ability to tolerate frustration and to control their anger
- lack of guilt, or not learning from their mistakes
- blaming others for problems in their lives

Borderline personality disorder

A person with borderline personality disorder is emotionally unstable, has impulses to self-harm, and has very intense and unstable relationships with others.

Histrionic personality disorder

A person with histrionic personality disorder is anxious about being ignored. As a result, they feel a compulsion (overwhelming urge) to be noticed and the centre of everyone’s attention. Features include:

- displaying excessive emotion, yet appearing to lack real emotional sincerity
- dressing provocatively and engaging in inappropriate flirting or sexually seductive behaviour
- moving quickly from one emotional state to another
- being self-centred and caring little about other people
- constantly seeking reassurance and approval from other people

Symptoms and signs may co-exist with borderline and narcissistic personality disorders.

Narcissistic personality disorder

A person with narcissistic personality disorder swings between seeing themselves as special and fearing they are worthless. They may act as if they have an inflated sense of their own importance and show an intense need for other people to look up to them.

Other symptoms include:

- exaggerating their own achievements and abilities
- thinking they are entitled to be treated better than other people
- exploiting other people for their own personal gain
- lacking empathy for other people's weaknesses
- looking down on people they feel are "beneath" them, while feeling deeply envious of people they see as being "above" them

Cluster C personality disorders


Someone with a cluster C personality disorder fears personal relationships and shows patterns of anxious and fearful behaviour around other people. Others may be withdrawn and reluctant to socialise.The main personality disorders in this category are listed below.

Avoidant personality disorder

A person with avoidant personality disorder appears painfully shy, is socially inhibited, feels inadequate and is extremely sensitive to rejection.

Unlike people with schizoid personality disorders, they desire close relationships with others, but lack the confidence and ability to form them.

Dependent personality disorder


A person with dependent personality disorder feels they have no ability to be independent. They may show an excessive need for others to look after them and are "clingy". Other features include:

- finding it difficult to make decisions without other people’s guidance
- needing others to take responsibility over what should be their own important life choices
- not being able to express disagreement with other people
- finding it difficult to start new activities due to a lack of confidence
- going to extremes to obtain support and comfort
- feeling helpless and uncomfortable when alone
- urgently needing to start a new relationship once a previous relationship comes to an end
- having an unrealistic and constant fear they will be left alone to fend for themselves

Obsessive compulsive personality disorder

A person with obsessive compulsive personality disorder is anxious about issues that seem out of control or "messy". They are preoccupied with orderliness and ways to control their environment, and may come across to others as a "control freak".

Other features include:

- having an excessive interest in lists, timetables and rules
- being so concerned with completing a task perfectly that they have problems completing it (perfectionism)
- being a workaholic
- having very rigid views about issues such as morality, ethics and how a person should behave in daily life
- hoarding items that seem to have no monetary or sentimental value
- being unable to delegate tasks to other people
- disliking spending money, as they think it is always better to save for a "rainy day"

This personality disorder differs from obsessive compulsive disorder (OCD), a related mental health condition, in several important ways:

- People with OCD are aware that their behaviour is abnormal and are anxious about it. Most people with obsessive compulsive personality disorder think their behaviour is perfectly acceptable and have no desire to change it.

- Some people with OCD are compelled to carry out rituals, such as having to touch every second lamppost as they walk down the street.This is not usually the case with people with obsessive compulsive personality disorder.

- People with OCD may feel compelled to make lists or organise items in their house, but feel anxious about doing so. People with obsessive compulsive personality disorder find relief from anxiety when doing such tasks and may become irritated when prevented from doing so.

Treatments

Psychological therapies(psychodynamics psychotherapy/Cognitive Behavioural therapy/interpersonal therapy)

Therapeutic communities (a form of group therapy in which the experience of having a personality disorder is explored in depth)

Medication (anti-depressant pills)
 

Copyright All Rights Reserved A Gentleman To Be