silent reader(s)

Kenapa Bencikan Perbezaan ?

1 balasan ikhlas


" aku tinggi , kau rendah , aku menarik " , " aku putih , kau gelap , kau dayang senandung " , aku bulat , kau ada shape , aku comey , eh kau cantik , aku out of range" , " kau ada S5 , aku ada SS -.- , aku ketinggalan" , " aku umno , kau pas , aku albino , kau tindas " uhh ter-politik sedikit .

Bila dua perkara/hal/subjek/orang/sifat bertembung , kenapa wajib salah satu dijadikan sesuatu yang negatif ? tak boleh ka dua-dua diiktiraf positif ? Perbezaan bukan untuk dibenci tetapi dijadikan variety dalam warna hidup kita . cuba tengok alien , satu bentuk , satu warna , nak cam pun susah kan ? tiada persaingan , tiada keunikan , tak bosan er ?

Setiap sesuatu yang Allah wujudkan di atas muka bumi semuanya berfungsi . " kau gelap , kau takda guna , packing barang kau , nyah kau ke Pulau Perhentian jaga penyu sana ! " excuse me , orang yang gelap , daya tahan kulit mereka lebih kuat berbanding kita yang cerah , tau ? 'kita' ? tanpa mereka , mungkin gelap Malaysia hari ini , tiada landasan kereta api , tiada minyak kelapa sawit , minyak jagung pun , kebanyakan buruh yang jadi tenaga kerja untuk pengeluar rata-rata berkulit gelap tau ! bukan berkulit cerah , kerja dalam pejabat berhawa dingin tapi setiap bulan berganti majikan , apa kes cik putih ? tak tahan sangat walaupun bekerja dalam musim winter sonata ? just saying .

" Aku anak bangsawan , kau anak kerani , kau tak layak tegur aku ! " Perlu ka kita sawan sebab pangkat ibu ayah kita ? bukan kita kot . itu pencapaian mereka , tiada kaitan dengan kita melainkan sebagai turning point untuk kita capai lebih dari mereka , instead of  berbangga tak kena tempat , baik selak buku , ada juga manfaat , tapi bukan buku mangga la ! " ha memang mak aku kerani tudm , ayah aku YB kot ! Yang Baran -.- "  Remember , bertengkar dengan orang spesies begitu , walaupun kau menang , kau dengan dia tetap retard sebenarnya , sesungguhnya .

In a nutshell , cintai lah perbezaan sebab tak semua yang berbeza itu buruk bagi kita , cuma perlu flip sikit kita punya persepsi kuno . Dengan menerima perbezaan , kita akan sedar keunikan yang ada dalam setiap satu ciptaan Allah . Semua ciptaanNya cantik , even penyu kat Pulau Perhentian , inikan pula manusia yang mampu tersenyum , percayalah , walaupun jonggang , kuning , senget , gusi panjang , tak teratur , senyuman setiap orang adalah penyeri pada wajah kita sesungguhnya .. senyumlah meski yang lain sedang tersenyum melihat kejatuhan anda :D

Alhamdulillah..hari ni aku handsome macam biasa..


 

Copyright All Rights Reserved A Gentleman To Be