silent reader(s)

Kejantananku Diuji Lagi Di Penang

2 balasan ikhlas

Satu perkataan sesuai untuk satu hari ini adalah 'sakit' . sakit hati , sakit perut , sakit kepala , sakit kaki , sakit mata . bermodalkan sarapan roti jagung , 5 check point dihabiskan hari ini di Taman Negara Pulau Pinang . stamina tidak mengizinkan untuk menyertai beberapa peserta lain yang menyahut cabaran untuk mendaki hingga ke Light House , puncak segala puncak dalam Penang National Park ini . memang mencabar untuk sampai ke check point terakhir , rentas akar besar , turun naik batu-batu besar dalam hutan , laluan sempit yang curam , turun memang laju , parah masa mendaki . ini kali pertama saya mendaki dan mungkin yang terakhir , bukan lah manja , cuma kita tak boleh memaksa sesuatu yang kita tidak mampu . walaupun stamina saya sesuai pun satu hari nanti , saya tidak akan memilih hiking untuk aktiviti lasak . cukup lah sekali . selepas berperih mendaki , tiba di Monkey Beach atau Teluk Monyet , rehat selama hampir satu jam , baru mulakan gotong royong disitu selepas makanan tengah hari diedarkan . baru hari ini saya sedar betapa rendahnya stamina saya , jika diukur tahap kelakian atau kegagahan , boleh dikatakan kejantanan diragui -.-
peserta perempuan ada yang sertai kesinambungan ke Light House tau . tabik sikit .

sarapan yang kurang cukup , kepala yang sengal-sengal tak cukup tidur , memang terbaik sangat kan untuk mendaki bukit . ekspedisi ini turut memuat element info mengenai tumbuh tumbuhan dalam hutan , termasuk penyu yang dikatakan mendarat di Pantai Kerachut untuk bertelur selain Dolphin sebenarnya wujud di perairan Pulau Pinang terutama sekali laluan Feri Butterworth , abang yang guide ekspidisi ini kata , kalau nasib baik dapat lah jumpa dolphin-dolphin tu . ini pengetahuan dan pengalaman baru buat saya selain menaiki bot .


Sepanjang di Monkey Beach , memang permandangan disajikan pasangan luar negara yang bermandi manda dalam keadaan berbikini sahaja . itu mengundang sakit mata sedikit walaupun cuaca yang sebenarnya membuat sakit kepala dan mata terasa stress . tapi saya yakin malam ini saya akan tidur dengan nyenyak . mudah-mudahan , untuk memberi masa pada tisu-tisu badan yang cedera sepanjang menjadi renjer pancit dalam hutan petang tadi -.- serius sangat letih .

 

Copyright All Rights Reserved A Gentleman To Be