silent reader(s)

Bila Dia Positif Hamil..

10 balasan ikhlas


Hanya Allah Maha Mengetahui perasaan aku selepas kami berdua berjumpa doktor buat kali pertama selepas dia mengadu rasa tak sedap badan dalam beberapa hari berselang seli dengan pening kepala . Aku risaukan kesihatannya , namun berita gembira rupanya menyapa di telinga , pagi itu satu khabar gembira yang aku kira paling membahagiakan aku selama kami diijabkabulkan setelah 2 bulan . 

Aku bukan lah serba tahu pasal kehamilan semua ni , setakat pengetahuan asas yang aku belajar semasa dalam kelas Biological dulu ada lah sikit . Mungkin kerana terlalu teruja , bila sampai saja di rumah , baru lah terngiang-ngiang pesanan doktor tadi tapi aku agak kabur butirannya . hahakk .. yang masih segar pesanannya adalah , " kandungan isteri awak ni masih baru , kena jaga lah ya kalau ada ambil pil perancang harus segera berhenti , elakkan sebarang aktiviti yang boleh emberi tekanan emosi atau fizikal " 

Sepanjang hari juga lah aku tersenyum sorang-sorang , dah naik pangkat lah katakan , dari seorang suami dah bergelar seorang ayah . ok bakal . Ya Allah , terima kasih untuk anugerah ini , akan aku jaga kedua-duanya dengan penuh rasa tanggungjawab . Sejenak aku mula rasa berat hati bila memikirkan perbelanjaan hidup kami akan bertambah bila lahirnya anak pertama ni . sedikit gelisah namun aku percaya anugerah ini akan membawa rezeki kepada rumahtangga kami .

Tahun bersilih tahun , ternyata aku mampu membesarkan anak-anak ku yang sudah genap 4 orang . Alhamdulillah .. bersama isteri yang tercinta , susah senang rumahtangga kami hadapi bersama walau ada masanya pertengkaran terjadi bila masing-masing dikawal emosi . Kesusahan yang aku tanggung selama membesarkan anak-anak ku yang kini semua sudah berkerjaya terasa ringan seketika tatkala melihat si isteri tersenyum setiap pagi semasa menguruskan mereka semua sebelum aku menghantar mereka sekolah .

Tanpa srikandi tercinta yang menemani aku dalam saat perih bertungkus lumus sediakan kelengkapan pengajian anak-anak , mungkin aku tidak segagah ini untuk memberikan pendidikan yang terbaik untuk kesemua buah hati kami ini . Tidak mampu ku kira jumlah kesemua bekas majikan yang aku pernah bekerja dibawahnya kerana aku tidak begitu setia dengan seseorang majikan kerana antaranya memakan masa yang lama untuk bertambah jumlah gaji aku . Semuanya ku lakukan demi mencari pekerjaan yang tepat untuk menanggung perbelanjaan anak-anak ku dulu yang memakan berpuluh ribu ku kira sehingga anak yang ke-empat yang terpaksa menyambung pelajaran di IPTS kerana keputusan peperiksaannya tidak menepati piawaian IPTA .

Setiap malam aku mengadu kepada isteri tercinta tentang masalah di tempat kerja , soal letih , dia setia mendengar sahaja sambil menggengam erat tangan ku . hingga kini dia masih setia mendengar segala keluhanku , tiap masa aku mengadu , setiap titisan airmata dialah yang saksikan semuanya dan sekarang semuanya masih seperti dulu , seperti hari pertama dia menjadi isteriku , cuma sedikit berbeza kerana sekarang aku sendiri , hidupnya dia cuma dalam hati menemani hari-hari sepi . anak-anak yang jerih perih aku besarkan entah di mana .



agak terusik emosi sendiri semasa mengarang entri ini , sekadar rekaan saya untuk gambarkan kesusahan ibu bapa besarkan anak-anak , berikan pendidikan , untuk anda hantar mereka ke rumah kebajikan ? Sayangi lah Ibu Bapa anda , tempat terakhir mereka di dunia bukan di tempat asing tapi di sisi anak-anak mereka .

Bukan Nonsence Tapi Innersense

2 balasan ikhlas



if you've done watching the above video , you'l have a quick comprehension for what i'm gonna babbling about in this post .

Children are curious and maybe about 99% things around world in their non stop questioning mind . actually it had happened to me since  there are few of my young little cousins . since i'm not so excited to answer their every ridiculous curiousity , sometimes i just let them to figure out by themselves . huh? i know i didnt play my role very well to expose them new things that they want to know . 


The Y's Generation , normal children got this 1 Husband 5 Wives that make them want to know every little reasons and consequences of natural things happens that they'd saw or sometimes subsequent seriel one of what had happened .


So i come out with this RRR (grrr) after watching that video , the first R is Response . yeah , parents or adults , (toddler ?) should response to their child questions , sometimes a child tend to ask questions that we quite ashamed to response , i dont know what the best way to explain to them . but there are some questions we really have to postpone to answer till they're ready mentally to know . avoid , nonsence-nonsence kan soalan diorang . erk . avoid , " jangan tanya soalan merepek , boleh ?"  . Just dont stop their curiousity that help them a lot in a better mental growth .

The second R is Role . as a adult , sometimes we can answer their questions by showing them the ways we react to the situations that they used to ask us before . do you guys remember this , " i see i remember , i do i understand " ?yeah they'l remember the things they'd witnessed , but they'l more understand once they do the things , but it cant be applied to all situations . 

In the fourth paragraph , shafiq brought to you this third R , Remind . if we do really concern while listening their questions , most of them are really relates to one another . so why dont we answer a question , and if kids ask the related questions , we remind them the same answer we used to told them before but add up new words if we need to , just to suit the question , the power of reminding is the key of strengthen their memory strength , isnt it ?


just dont question me who's this kid , he's grown up well and well-manner,not a player.bye.

Aset Jejaka Sunnah & Seksi

10 balasan ikhlas







Dah macam giveaway teka jambang dah rope .. bukan .. tapi silakan teka sekiranya anda terlebih rajin di malam rabu nih yea . kalau kaum Hawa berkempen World Hijab Day , kenapa tidak lelaki berkempen untuk  World Jambang Day ? cuma bila aset dah bertambah , hygience pun kena lebih dititikberatkan . jangan sampai jadi macam bawah ni ..


As for me , persetujuan dah dicapai walaupun hanya dari sebelah pihak , ada orang tu lebih prefer kumis ringan macam dibawah , nak cikit saja , tak nak hutan hujan tropika :l erm.



nevertheless some people said that most of mix breedings (dah macam kambing new zealands pulak breeding2) kebanyakan anak kacukan berpotensi berjambang lebat . so .. cant wait to prove it works on me or it just people sayings , bukan fakta ? whatever it is , i'm proud to be cross-blooded one erk . so you should too .



so is that me after married ?..

Berkumis , berjambang , berjanggut , no matter what kinds of hair you wanna grow on your face for now or in future as for me , first put the intention of getting pahala , it'l works twice as your wife would love it . erk .

Dihalau Kerana Terlalu Kacak

6 balasan ikhlas

 
Omar Borkan Al Gala                   Zain Javadd Malik
                                                                 
                                         
Pada pertengahan tahun 2013 yang lalu , pasti ramai yang mendengar berita mengenai Omar Borkan Al Gala yang merupakan di antara tiga lelaki yang dibuang negara kerana terlalu kacak. Omar, seorang penyajak, pelakon dan jurugambar daripada Dubai ini telah dihalau keluar daripada Janadriyadh Festival di Riyadh awal bulan Mei tahun lalu oleh pegawai polis agama kerana bimbang wajah beliau akan menyebabkan wanita jatuh cinta kepada kekacakan mereka dan bertindak melakukan sesuatu yang dilarang agama .

Lebih memukau dari Zayn Malik atau sama saja? mung ingat mudah nak jumpa gambar zayn tanpa subang , hahakk..itu adalah kurniaan Allah sekaligus ujian juga pada si penerima raut wajah sejukkan hati jutaan gadis katanya .Dikatakan di Arab Saudi, mereka mempunyai peraturan yang ketat yang berkisar tentang interaksi di antara lelaki dan wanita yang tidak mempunyai apa-apa hubungan dan Omar yang mempunyai wajah yang menggoda itu dikatakan mampu membuatkan ramai wanita mengingkari peraturan yang telah ditetapkan .

Kalau saya hadiri Festival Janadriyadh di Riyadh tu , agaknya bukan dihalau tapi jadi tetamu terhormat xD wajah kawe idaklah menggoda jutaan gadis , sekadar manis dan pandai panaskan hati orang saja , InsyaAllah . nampaknya ramai yang bersetuju dengan kenyataan kedua :l whatever it is , good-looking guy catch every girls attentions but good-hearted guy capture everybody hearts right ? :l erk.

Beza Air Mani Dengan Sperma

4 balasan ikhlas


Ramai atau kebanyakan orang menganggap seseorang wanita itu akan hamil sekiranya air mani seorang lelaki memasuki faraj si perempuan tersebut . Ini fakta atau auta yang dipersetujui semua orang ? Beza air mani dengan sperma ? sama saja ? Ini fakta sains atau sekadar pegangan dangkal masyarakat ambil mudah atau pelajar sains tulen 'kononnya' ?

Disebabkan entri saya yang bertajuk Gadis Sunti Hamil Benih Dari Selimut Adik , mengundang dua feedback berlawanan dari dua orang pembaca , namun hanya satu saja yang mungkin saya publish kerana entri Beza Air Mani Dengan Semen ini adalah cetusan untuk menjawab kenyataan yang dikeluarkan si pembaca , amat bercanggah dengan maklumat yang saya ketengahkan tentang gadis malang dalam entri yang lalu itu .

Saya cuba untuk tidak melatah dengan menyediakan sedikit penerangan bagi menguatkan penghujahan saya dalam entri yang lalu . Di bawah ini petikan komen yang saya dapat dari entri tersebut .


" Sperma kering yang tidak boleh bergerak itu boleh melompat masuk ke dalam vagina perempuan "

Di sini saya ingin tegaskan , memang sperma tidak mampu melompat , tapi tahu kah anda perbezaan sperma dengan semen ? Air mani atau seminal fluid bukan punca kehamilan berlaku . Ini kenyataannya wahai pure science students , wahai expertationist . Air mani itu sendiri adalah medium/intermede/orang tengah/perantara untuk membawa sperma masuk ke dalam faraj . is that clear dear ? and i'm insist to stress here that sperms only dies once the semen had dried . for your additional needed informations , kalau anda memakai seluar dalam seseorang yang terdapat semen diatas permukaan fabrik itu , dan diletak betul-betul posisi faraj anda , seorang doktor pakar pun tak mampu untuk nafikan sebarang kemungkinan untuk anda hamil oleh perkara seremeh itu sahaja , is that clear ? 5% dari komposisi air mani atau semen adalah sperms .

Menyentuh soal gadis sunti yang agak malang itu , sebolehnya saya hanya gunakan kes dia sebagai rujukan kebarangkalian perkara ini boleh berlaku , bukan sebagai kambing hitam untuk dimalukan hingga berminggu-minggu , namun , feedback segelintir pembaca bagaikan mahu mempersoal kejadian yang berlaku , itu mungkin agak mengundang emosi terdalam saya kerana intipati entri saya adalah pengetahuan saya , pegangan saya , fakta dalam koleksi saya , dipersoal/dicanggah mentah-mentah ? itu main point sebenar entri ini . siapa kita untuk mempersoal tahap kejujuran gadis tersebut ? Are we trying to be Allah The Only Perfect Judger ? Jika benar itu helah gadis berkenaan , so let it be . sukar untuk ber-husnozun di sini ? 

Secara bersangka baik , berkemungkinan gadis tersebut menggunakan selimut adiknya sejurus selepas adiknya mengeluarkan semen miliknya , untuk lebih bersangka baik lagi , mungkin hubungan adik beradik yang rapat sehingga tidur/terlelap sekatil dan berkongsi selimut untuk beberapa minit ? untuk menjauhi prasangka lagi , mungkin gadis itu mengambil balik selimut yang dirampas adiknya namun berisi bendalir semen dan malang baginya yang mungkin tidur tanpa memakai seluar ? who knows ? kenapa perlu hakimi situasi yang kita tak berada pada saat ia berlaku ? untuk lebih secure husnozun , sila check DNA bayi berkenaan setelah ia lahir atau soal siasat ahli keluarga terdekat untuk tahu lifestyle gadis tersebut , kerana  trending kebanyakan gadis zaman sekarang memilih untuk menggunakan pelbagai helah untuk menutup si pelaku zina also known as their boyafrens :l

Sedikit info tambahan buat para isteri legal yang risau air mani suami legal sering terkeluar semula , khuatir hamil lambat kerana isu ini , seminal fluids hanya bertugas membawa sperma , walaupun air mani keluar semula , InsyaAllah , sperma dah berada di dalam . air mani sekadar medium utama penghantar sperma ke rahim anda . namun , jika anda masih beranggapan air mani lebih afdal mengiringi sperma ke rahim dan  berhak menetap di dalam rahim , boleh lah bengkokkan lutut dan alaskan bantal dibawah punggung semasa proses ejakulasi berlangsung .

Teenagers Lies ? Parents , show your parental power , go power up !

Blogger Kerek Didekati Manusia Dimurkai Allah

6 balasan ikhlas



1. Payah menerima pandangan orang lain sekalipun hatinya merasakan pandangan orang itu lebih baik daripadanya. Jauh sekali jika pandangan itu datang daripada orang yang lebih kurang pengalaman daripadanya sama ada lebih muda , blogger belum mencipta nama sebagai contoh .

2. Mudah marah atau emosional. Bila berlaku perbincangan dua hala, cepat tersinggung atau cepat naik darah kalau ada orang tersilap atau tersalah.

3. Memilih-milih blogger. Suka berkawan hanya dengan bloggers yang satu ‘level’ atau sama taraf dengannya. Manakala dengan blogger picisan atau lebih rendah kedudukannya Alexa , dia tidak suka bergaul atau bermesra, takut jatuh status atau darjat dirinya. Bahkan dengan orang yang sama level dengannya pun masih dipilih-pilih bulu lagi. Yakni dia suka dengan orang yang mahu mendengar dan mentaati kata-katanya. Mereka inilah saja yang dia boleh bermesra, duduk sama atau semeja bulat dalam acara majlis dengannya.

4. Memandang rendah kemampuan pada golongan blogger baru .

5. Dalam perbahasan atau perbincangan, selalunya dia suka menegaskan pandangannya sendiri atau menguatkan hujahannya lebih daripada yang diperlukan , langsung tidak menerima ideologi bloggers yang dirasakan tidak sama level dengannya .

6. Dalam pergaulan dia suka kata-katanya didengari , setiap entri nya diambil perhatian dan diikuti. Sebaliknya di pihaknya sendiri, susah untuk mendengar cakap atau nasihat orang lain serta tidak prihatin dengan perkembangan bloggers yang tidak membawa kepentingan kepadanya . Jauh sekali untuk mengikuti perkembangan bawahannya .

7. Dalam pergaulannya, dia saja yang memborong untuk bercakap dan tidak suka memberi peluang kepada orang lain bercakap. Kalau ada orang lain bercakap, dia suka memotong percakapan orang itu.

8. Kalau dia jadi pemimpin, dia memimpin dengan kasar dan keras terhadap pengikut-pengikutnya atau orang bawahannya. Ia membuat arahan tanpa timbang rasa dan tidak ada perikemanusiaan. Kalau dia menjadi pengikut, susah pula untuk taat dan patuh pada pemimpinnya.

9. Susah hendak memberi kemaafan kepada orang yang tersilap dengannya. Bahkan ditengking-tengking dalam diam , diherdik dibelakang . Di belakangnya disindir-sindir secukupnya sama ada dalam post dan sebagainya .

10. Kalau dia yang bersalah, susah dan berat hendak minta maaf. Rasa jatuh wibawa bila merendah diri meminta maaf. Bahkan dia tidak mengaku bersalah .

11. Dia suka dihormati. Tersinggung kalau tidak dihormati. Tetapi dia sendiri susah atau berat untuk menghormati orang lain .

12. Mudah berdendam dengan orang lain terutamanya bila orang itu tersilap.

13. Suka menzalimi orang sama ada secara kasar atau secara halus.

14. Kurang bermesra dengan orang kecuali terpaksa sepertii blogger itu ada kepentingan pada dirinya .

15. Suka memperkatakan keburukan orang seperti mengumpat, memfitnah serta membenci orang dalam diam .

16. Kurang menghormati pemberian orang atau tidak menghargai pemberian orang lain.

17. Suka mengangkat-angkat diri atau menceritakan kelebihan diri dalam wardah penulisannya .

18. Suka menghina dan menjatuhkan air muka orang di hadapan orang lain , seperti menceritakan A-Z kelemahan bloggers bawahan/picisan tetapi dengan lakonan paparan cubaan menegur sebagai pelindung .

19. Kurang menghormati nikmat-nikmat Allah. Kalau ada makanan, berlaku pembaziran atau membuang makanan yang berlebihan. Kalau ada pakaian walaupun masih elok dipakai tetapi suka berganti dengan yang baru. Pakaian yang lama dibuang. Kalau ada duit lebih, suka beli barang yang tidak diperlukan. Semua itu lebih digemari daripada memberi nikmat yang berlebihan itu kepada orang lain.

20. Kalau berdiri, lebih suka bercekak pinggang (kerana membesarkan diri). Kalau bercakap, menepuk-nepuk meja dan suka mencemik. Kalau berjalan suka bergaya, menghentak-hentak kaki atau berjalan membusung dada.

21. Kurang memberi simpati atau kurang menolong orang lain melainkan ada tujuan-tujuan dunia .

22. Kurang berminat berkunjung ke halaman orang lain atau tidak berminat menerima tetamu atau tidak suka menjadi tetamu orang .

23. Tidak suka menyebut kelebihan-kelebihan orang lain kerana takut mencabar dirinya .

24. Kesalahan-kesalahan orang lain dibesar-besarkan sedangkan kesalahan sendiri didiamkan, disorokkan, buat-buat tidak tahu atau cuba mempertahankan diri supaya orang menganggap dia tidak bersalah .

25. Sangat tidak senang dengan kejayaan atau kebolehan orang lain .

26. Dia sangat tersinggung kalau ada orang memuji-muji atau menyebut kelebihan-kelebihan orang lain di hadapannya. Tetapi kalau dia dipuji, terserlah pada responnya rasa bangga dan senang hati .

*Sama-sama lah kita hindari lah sifat-sifat takabur , penyakit batin (mazmumah) , riak*

Pembedahan Plastik Herbert Chavez Menyerupai Superman

4 balasan ikhlas



Prosedur yang bermula pada tahun 1998 , ketika Herbert Chavez berusia 21 tahun , memakan 19 kali iaitu 30 tahun untuk pembedahan sebelum berjaya mendapatkan wajah idolanya , Clark Kent . Dia digambarkan sangat meminati watak super hero tersebut sejak berusia 5 tahun lagi . Kini dikatakan dia sudah berusia 35 tahun .
Dia juga dikhabarkan mahu menjadi ikon kanak-kanak sambil menerapkan nilai-nilai murni serta menceriakan hari mereka . Boleh diukur pada suasana bilik tidurnya yang bagaikan muzium pengabdian Clark Kent kan ?
Kerana suka , macam-macam benda pelik manusia mampu buat kan . Cuma bayangkan jika dia berkeluarga suatu hari nanti , bagaimana rupa anak-anaknya yang pastinya akan mewarisi rupa sebenarnya ? banyak perkara perlu didahulukan sebenarnya sebelum keinginan tak masuk akal seperti ini .

Look how Fake Superman Talking !

Alahai Si Kaki Forward

6 balasan ikhlas


Hari ini dunia tanpa sempadan membawa seribu satu makna termasuk perniagaan di arena dunia , pendidikan merentasi globe , juga fitnah yang berjaringan hebat . Kewujudan media elektronik yang berat sebelah , rata-rata bagaikan disogok tender atau seumpamanya sehingga sanggup menjadi medium penyebaran fitnah keatas sesuatu pihak . SubahanaAllah . Sampai bila telinga dan mata kita diisi input begini ? Sampai bila kita biarkan diri kita dicari 'hidayah' ,bukannya kita yang mencari ? Bukan hidayah untuk memeluk Islam tapi hidayah untuk pintu hati terbuka , baru lah tergerak kornea kita semua untuk celik bagi mencari kebenaran , bukan menunggu rancangan demi rancangan sehingga suara lesap telinga tuli .


وَعَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ رَضِيَ اللهُ عَنْهُ أَنَّ النَّبِيَّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَاْلَ: كَفَى بِالْمَرْءِ كَذِبًا أَنْ يُحَدِّثَ بِكُلِّ مَا سَمِعَ. رَوَاهُ مُسْلِمٌ.

- Daripada Abu Hurairah r.a., sesungguhnya Nabi s.a.w. bersabda:

 "Cukuplah seseorang itu (untuk dikatakan) berdusta (apabila) dia mengutarakan semua perkara yang didengarnya."

1. Kita tidak disuruh mengiyakan semua yang didengar atau yang ditulis , bahkan kita disuruh mencari kesahihannya.

2. Tidak semua berita yang didengar atau yang dibaca itu benar, maka jika seseorang menceritakan semua yang didengar atau yang dibacanya itu bererti dia juga turut berbohong .

Allah berfirman, “ Wahai orang-orang yang beriman, jika datang kepada mu orang fasik membawa suatu berita, maka periksalah dengan teliti, agar kamu tidak menimpakan suatu musibah kepada suatu kaum tanpa mengetahui keadaannya yang menyebabkan kamu menyesal atas perbuatanmu itu”. [Al Hujurat : 6]

Sama ada dari individu berserban putih atau berkemeja korporat , stesen televisyen tersohor , akhbar harian/mingguan ranking high , internet (laman anti sana anti sini) , risalah , regardless what kinds of source you have , make sure , anda membaca/melihat kemudian menganalisa dengan ilmu bukan emosi atau kepentingan diri/politik/agama , kerana disitu tersembunyi sesuatu yang kita semua sebenarnya sudah lama kehilangan , iaitu kebenaran , dan disitu juga sebab Allah kurniakan kita masing-masing punya akal .

Segala kekurangan dari saya , segala yang baik dari Allah .

Tradisi Gangguan Malam Pertama

5 balasan ikhlas


Perancis pada abad ke-19 terkenal dengan Charivari atau Shivaree membawa definasi nyanyian atau teriakan sumbang dan antaranya seperti salakan anjing berselang seli taluan bunyi  periuk dipukul , cerek dan perkakas lain bertujuan untuk menghasilkan bunyi bising bagi mengganggu pengantin baru pada malam pertama .

Pensyarah saya yang mengajar subjek Pengajian Malaysia ada juga menyentuh sedikit perihal tradisi ini semasa kami semua ditugaskan membentang perkahwinan pelbagai bangsa di Malaysia semasa semester pertama dulu .Tradisi aneh ini juga diamalkan di Amerika Syarikat dan Canada pada abad tersebut . Mereka yang membuat noisy celebration itu terdiri daripada tetamu majlis , rakan-rakan dan ahli keluarga pihak pengantin tersebut . 

Sekiranya tradisi ini diamalkan di Malaysia , mungkin keesokan harinya di dada-dada akhar utama melaporkan ramai yang tercedera dek amukan pengantin baru atau mungkin hanya sekadar melepas gas pemedih mata untuk mewujudkan suasana lebih privasi , atau pilihan lebih neutral bertolak berbulan madu sejurus selepas majlis perkahwinan selesai .

Aku Yang Dulu Bukanlah Yang Sekarang

0 balasan ikhlas

Tangan aku keras , dari kecil lagi semua hasil lakaran tangan aku umpama cakar ayam yang tempang . oh terlupa , korang boleh gelar aku Aqif . maaf la aku memang tak suka abjad dalam bentuk capital , terima saja lah cara aku , jangan pertikai tatabahasa atau penanda wancana . aku dah tak peduli semua tu bila aku nak ekspresikan perasaan terdalam aku . aku ada seorang ayah , seorang abang , inilah keluarga sebenar aku . ibu ?

aku membesar macam budak lain , aku tak lasak sangat , tak lembut . permainan zaman kecil aku sekitar 90an bermusim , bila datang satu musim sesuatu game , budak-budak satu kampung akan dapatkan benda hangat tu , macam cyber pet yang guna kartun digimon , korang ingat digimon ?? haha..aku suka juga tengok fruit basket setiap hari sabtu sekitar pukul 11 pagi di tv7 .aku suka adik beradik zodiak tu dengan seorang gadis comel tu . hahaa. berbalik cerita permainan bermusim , antaranya ialah gasing , guli , control car . aku pun tak ketinggalan memiliki semua permainan tu.

ayah aku macam ayah orang lain , bila anak buat salah , dia akan marah , ya itu normal . aku masih ingat abang aku dilibas belt kulit miliknya semasa dalam bilik air , ada juga dia dilibas semasa di ruang tamu kerana dia pergi stesen minyak , betul-betul hadapan aku . aku kesiankan abang . mak cakap abah sayangkan aku , sebab tu dia tak pernah pukul aku . teringat pula malam aku dan abang dalam perjalanan balik dari tempat kami mengaji Al-Quran yang 40 meter jauh dari rumah, kaki aku tersepit di jejaring tayar basikal belakang , sepanjang jalan balik aku menangis , abang tak henti-henti pujuk aku supaya berhenti , aku tau dia takut abah pukul dia kalau abah tahu pasal tu . hairan , aku memang tak mau dia kena marah tapi aku tak juga berhenti menangis sampai masuk rumah , abang kena marah .

bila zaman budak-budak berakhir , kini aku dah 11  tahun , abang tua setahun saja dari aku , masa tu dia mula belajar hidup berdikari bila abah putuskan dia tinggal di asrama . aku ingat lagi , setiap kali aku teman mak pergi hantar dia , aku rasa sebak sepanjang jalan balik rumah tapi setiap kali pergi jemput dia pada hari jumaat , aku seronok . sampai sekarang aku hairan , kenapa abang selalu turutkan arahan abah .

waktu berganjak , abang dah 13 tahun , abang berjaya masuk salah sebuah sekolah agama ternama di Alor Star . makin jauh abah pisahkan kami , itu yang aku rasa masa tu . dari kecil lagi , abah cakap dia nak abang sambung belajar ke Universiti Al-Azhar , Mesir . tapi masa dulu dia cuma cakap mesir saja , kalau cakap pun nama uni tu mana aku faham pun . masa kecil , aku selalu fikir hasrat abah tu mustahil , abang takkan dapat jejak Mesir . aku , mak , abah tak kerap sangat pergi melawat abang masa dia di Alor Star , dalam sebulan mesti pergi juga . abah kata , kami kena lawat dia , kena bagi semangat kat dia .

aku ? aku bersekolah agama dari darjah satu hingga 4 sahaja , kenapa ? sebab bila aku darjah 5 , abang dah darjah 6 , masa tu kan dia dah mula tinggal kat asrama , mak cakap bahaya aku tunggu sorang-sorang lepas waktu sekolah sebelum dijemput . memang kawasan sekolah tu berdekatan dengan hutan kelapa sawit , al-maklum sekolah swasta masa tu memang susah nak dapat tapak komersial macam sekolah rendah kerajaan . aku sendiri tak percaya aku yang sekarang ni , aku yang dulu , korang faham tak ? 

aku tak dilahirkan dengan otak yang cerdas macam abang aku . kalau diingatkan zaman taski aku dulu , memalukan . setiap kali ada yang tak kena dengan aku , wajib cikgu jumpa abang aku , dari taski sampai sekolah rendah , memang cikgu-cikgu/ustazah semua tahu aku ni adik dia . aku bawa masalah sangat eh .

pada mula aku terdedah dengan kawan-kawan dari sekolah kebangsaan biasa , aku ditempatkan dalam kelas 5 Usaha , kelas palinggggg hujung , atau paling bodoh dalam aras tu . mak bagi aku semangat , dia cakap , biasa lah , aku kan baru masuk , pencapaian aku semua dulu penuh dengan subjek agama saja , macam Feqah semua tu , jadi diorang rujuk result akhir darjah 4 aku , matematik dengan bahasa Inggeris , memang wajib masak la , rasanya sebab tu aku diletakkan dalam kelas tu . aku ingat lagi Cikgu Latiffi Amir B. Abdullah, dia cikgu kelas 5 Usaha merangkap ayah angkat aku dalam program mentor mentee . dia selalu puji aku . dalam kelas 5 Usaha tu , ada seorang perempuan India , Darshini . dia pandai , dia pesaing aku dalam kelas tu selain seorang budak perempuan lagi,Syafinaz,yang lain-lain ? kewujudan mereka hanya meriahkan kelas saja , langsung tak bersifat competative. aku ingat lagi Asyikin yang cakap aku comel masa hari pertama aku masuk kelas tu , err .sikap aku yang buat aku jadi diri aku yang sekarang mula menonjol selepas aku masuk kelas ni . aku pemalu tapi berani bila aku rasa yakin . 

masih jelas satu persatu adengan yang berlaku dalam kelas semasa sesi check jawapan objektif  , masa cikgu kelas aku yang ada iras Khairul Fahmi Che Mat tu tanya jawapan , semua murid termasuk Darshini memilih jawapan yang sama , contohnya semua pilih C , pastu aku tetap pilih B padahal masa tu , aku tak tahu maksud jawapan yang ada dalam pilihan B tu , cuma aku yakin A,C,dan D tu memang salah . budak-budak lain yang tengok aku angkat tangan sorang-sorang dari awal lagi gelakkan aku , last-last memang betul jawapan aku tu , kome seronok tersedak air liur sendiri ?

seiring dengan meningkatnya umur aku , aku dah 12 tahun , aku rasa macam blur bila Cikgu Amir cakap aku kena tukar kelas . 6 Harapan juga mencungkil sedikit demi sedikit ais beku dalam otak aku . dari kelas belakang , aku kini berada dalam kalangan pelajar pertengahan , kelas ke-4 dalam aras . dalam kelas ni , banyak competator . Cikgu Bukhari , dia ajar kami subjek matematik dengan cara zaman dulu , yeah , zaman keganasan . dan disebabkan keganasan bertempat dia , aku dapat B untuk matapelajaran Matematik dalam UPSR , padahal sepanjang ujian penilaian ,percubaan, jarang aku lulus Matematik . tahu macam mana dia ajar kami semua ? Bahagian soalan Matematik dulu kan ada objektif dengan bahagian kena tunjuk jalan pengiraan ? dia akan edar contoh soalan bahagian pengiraan , sebelum kami jawab , dia akan bincang contoh satu demi satu soalan tersebut , sekali bincang , sekali jawab , sekali check , murid yang jawab salah , datang ke depan terima habuan rotan . aku tak ingat berapa kali mata berair , mulut menyumpah , hati membenci pada masa tu , tapi sekarang aku rindu . 

hari result UPSR keluar , aku macam kelaut , tak berperasaan seperti mereka yang lain , rata-rata murid lain sibuk dengan drama airmata . bertempat di pejabat guru,Cikgu Bukhari dengan Cikgu Amir macam terkejut dengan result UPSR aku . tapi yang jelas cikgu Matematik tu tersenyum tengok result tu .aku pun , wah aku ada otak rupanya xD dan yang penting subjek yang mencacatkan keputusan aku adalah Bahasa Inggeris ! C.

peralihan kawasan ? peralihan aku memasuki Tingkatan Satu , err . teka , aku dihumban ke dalam kelas ke berapa ?? pertengahan ? 1 iltizam . kelas kedua dari tujuh buah kelas yang ada dalam aras tingkatan satu . 
kira ok lah tu , sekolah bertaraf primier . aku minta izin abah untuk berbasikal ke sekolah , abah berat hati nak bagi tapi benarkan jugak , terus mak bawa aku pergi beli basikal baru berwarna biru , basikal pertama ku . bermulalah kayuhan ke sekolah buat pertama kali , sebelum ni guna perkhidmatan orang luar untuk hantar dengan ambil kat sekolah rendah . 





Malaysia Airlines Respon Isu Nasi Telanjang Chef Wan

9 balasan ikhlas

Penerbangan chef wan ke Bangkok baru-baru ini mengundang sedikit kontroversi apabila dia memuatkan di laman instagramnya gambar hidangan yang disediakan dalam penerbangan kelas ekonomi dengan caption perkataan 'nasi lemak telanjang' kepada hidangan tersebut . Bagaimanapun , pihak MAS tidak lantang menyaman (no,no,no) malah berterima kasih kepada selebriti masakan veteran itu diatas kesudiannya memberi tindak balas dan mengambil kritikan itu sebagai membantu mereka dalam mempertingkat lagi kualiti makanan dalam penerbangan mereka .



ini caption-nya :
Nasi Lemak "Telanjang" by MAS. My "Nasi Lemak Bungkus-Makcik-Indon-Depan-Rumah" looks much better

kira ok la tu kan ? saya pergi trip dari Penang ke Pahang & KL atas tugasan projek dengan bayaran rm 2++,tahu kami semua sarapan apa ? roti gardenia perisa jagung dengan koko saja :l

Nevertheless , customers always right , mungkin satu hari nanti kita rasa berterima kasih pula kat chef wan , sebab caption lancang dia yang membandingkan kualiti hidangan itu , pihak Malaysia Airlines tukar menu western ke untuk penerbangan kelas ekonomi akan datang ? berangan kau jah :l

Cobaan

9 balasan ikhlas



setelah melawat 28 orang peserta giveaway blogger ss , dengan berat hati publish-kan entri senarai peserta giveaway bloggers ss , ok orang yang tengah view blog 74 orang ? cobaan .. jika ini bukan masalah teknikal line/google atau apa-apa yang lain , kenapa ramai suka view tapi tak support giveaway saya :l
 

Copyright All Rights Reserved A Gentleman To Be