silent reader(s)

Gentleman On Duty

1 balasan ikhlas






Assalamualaikum . Sekarang saya dalam office dan sedang menaip post blog , bukan menaip quotation , bukan buat flyer . bha..sangat profesional , dan harap sikap tak beretika ini tak dimasukkan dalam prestasi saya untuk penilaian praktikal saya nanti . saya sudah hampir sebulan menjalani latihan praktikal di salah sebuah travel agency yang berwibawa di Malaysia , tanpa elaun . sekian . -.-


Hari ni rasa rajin untuk update blog walaupun tiada siapa yang nak tahu -.- sedapkan hati pun boleh kan . Mungkin dalam awal bulan Februari tempoh praktikal ni akan berakhir . InsyaAllah . Apa lagi benda yang menarik ? Masih dengan bisnes handphone yang pasang surut jualannya . 




Hampir sebulan saya mengamalkan cara hidup yang sihat , no late dinner , jogging like.. twice in a month .. i guess that sounds healthy life enough -.- better than nothing !! not to forget , drink a lot of reverse osmosis water !! Huh.

Kronologi Kehilangan Blogger Suam

6 balasan ikhlas



Assyura . Resah hati ku selalunya ada. fikirkan kamu setiap waktu ku . tenang jiwa ku bila kau di sisi . jauh ku menunggu , biar ketahuan mu di sini ku merindu . jauh ku berharap kembali kau padaku . akhiri penantian ku . tak mampunya aku bila kau tiada , gelap hari ku , sepi hidup ku , lemah langkah ku mendengar suara mu laju jantung ku bila menyentuh mu .

 Cinta tak semestinya diluahkan dengan kata kan . dipendam tak semestinya disembunyikan . zahirkan dengan post kat blog , pun boleh -.-

Hai .. dalam banyak gadis dari Penang , Kedah , Perlis , Perak ,Nogori ,  Wilayah , Johor , Selangor .. Bidadari dari Sabah juga menambat hati ini .. jodoh itu misteri yang indah kan -.- walaupun mungkin jodoh kita orang yang belum lahir sekarang , who knows ?

Tapi , bajet-bajet la nak bercinta dengan baby kan . nanti jadi penganaiyaan kanak-kanak pulak .kalau pakcik bagi greenlight , kita on saja -.- boleh camtu


cute kan sepupu kecik ni dari Sabah .. Assyura namanya..setuju atau tak , kena setuju , ini blog sapa ?? XD

Jika diizinkan , ingin aku berkongsi sedikit gambar yang sempat diambil masa percutian singkat aku di Sabah , negeri kelahiran ibu kandung . ada tak orang pikir aku ada mak tiri . krikkrikkrik . betul .


aku memang maksudkan definasi 'sedikit' tu , bukan main-main . haa..pokok diatas ni cuma ada kat dusun nenek aku saja , semenanjung tak dak laei . memang itu lah ketinggian normal untuk spesies tu , tinggi kan ? nama buah dari pokok tu ? unik gila . mesti orang semenanjung tak pernah dengan laei . DURIAN -.-

Pernah dengar laei ? mana mungkin . ok . ok . kali ni mesti tak pernah dengar laei . Buah Bambangan ? Buah Tarap ? haa .. tutup mulut tu sayang . sayang -.- maksud aku skrin depan aku ni .


Diatas itu namanya Bonggo .. bunyi di mulut pak  bukan di perut .. Bonggoo.. lawak -.- Buah ni nama nya Tarap . bukan turap , itu jalan rumah kau . rasa dia macam rasa kau tak pernah rasa , senang kan aku explain ,  bentuk buah macam buah Cempedak tapi skin dia memang manja sangat , kopek dia guna jari kelingking pondan pun boleh terbuka dah . manja kan ? -.- kau pikir ini lawak



Ini buah nama Bambangan . tawaf satu Johor pun kau takkan jumpa , tapi hari tu tersesat sebiji kat Penang , sebab nenek aku hantar melalui kargo , khas buat menantu Penang dia . anuk si ayah aku . betul tak grammar sabah aku -.-


Balik saja dari percutian singkat , jumpa saudara mara di Sabah yang memang aku tak pernah jumpa sejak tahun 1995 . lama kan . ada sejarah yang belum tersingkap dalam blog ni .sepupu-sepupu pun subur-subur belaka . maksud aku , indah rupa , tenang mata meng-usha . usha ? padahal malu gila .. bapak keli saja tahu betapa segannya aku . tapi serius sesuai jadi penghias hidup , jiwa ini . kot . another fascinating things bout Borneo is ,memang best pagi-pagi bangun dapat makan buah rambutan , durian putih , bambangan , tarap , seronok gak eh ada dusun sendiri . bunyi macam nak berhijrah jadi vegefruit tak -.- bosan dah jadi canibal .


aktiviti lepas water-rafting . buat khemah . memang jiwang gila buat water-rafting dalam keadaan hujan lebat . pastu kena tido dalam khemah . tapi itu kan pengalaman . yang paling best , nyamuk takdakkkkkkkkkkk !! boleh nilai sendiri tahap kebencian aku kat makhluk tu -.- 

Sehari selepas terbang balik ke Penang ,13-08, aku ada trip projek ke Perak (gambar atas tu la) . di sini pun  ada sejarah yang aku tak nak ingat pun . huh . dan di Radak Adventure , 2x aku lemas masa buat water-rafting . syahdu tak bunyi -.- Alhamdulillah , umur masih ada , diselamatkan anuk si instructor , ohmysabahgrammar . dan itu first and last . aku tak suka aktiviti air yang bahaya sebab aku menghargai nyawa , bukan sebab aku penakut -.-



cerita semalam,23-09-2014, masa pegi beli barang-barang pertunangan . tahu harga teddy tu ? haa .. yang tu aku tak tahu . tapi yg paling besar harga RM 4** something . huh .. ada sapa-sapa nak hadiahkan kat aku ? for sure aku jual . tapi harga kat AtoZ ok juga la untuk barang-barang perkahwinan , banyak gak orang membeli kat situ .

Macam tak percaya . 28-09-2014 jadi satu tarikh aku kena terima seorang lagi orang baru dalam hidup aku.
sampai sekarang aku rasa semua macam tak real . hahakk . barang-barang dah siap beli , kemungkinan besar aku pun akan terlibat dalam kerja gubahan tu -.- baru rare dok ?

Hari khamis dan Jumaat ni hari last final exam aku untuk Diploma Pengurusan H&P tahu ka short form untuk apa tu ? bagus kalau tak tahu . maksudnya misi aku bertemu objektif .akhirnya aku akan masuk dalam dunia praktikal !!!! harap heaven bukan hell -.-


ada 1 soalan bonus : kalau korang ada 4 hari lagi sebelum korang bertunang , pastu ada someone datang ingatkan janji lama  , camna cara paling terbaik untuk fahamkan dia tanpa patahkan hati dia .tapi tak sanggup nak gitau korang dah nak bertunang . seriously kalau aku bagi pendapat aku , lagi teruk jadinya -.-

Takder Hal Bro

2 balasan ikhlas
selamat pagi kepada diri sendiri yang takda kesedaran diri , hari ni kena submit last assignment but masih depan skrin nak update blog . well i dont feel like im in the right mood to do anything . kind of messy , hectic life , nak bernafas pun tak sempat . hah ? umpama snorkling dalam pool kat rumah , umpama mengorat isteri orang , umpama memanjat dinding kaca . semua kerja gila , itulah persamaan semua perumpaamaan yang tak berasas .huh .

my oh my..how am i goin to do wif dis ishh.. serabut , serabut , berabut-rabut . any escape ? duit tak boleh beli masa , hmm .. before im startin to ramble bout other things .. dengar lagu saja lah .. hmm .. baik takyah update blog kan ?? so here are those songs that i hate , but love to listen , yeah im totally off -.-






nothings gonna change my love for you..i'l never ask for more than your love..things didnt get easy..but i'l be there for you, so you should need me -.-



my head under water but i breathing fine .. cuz all of me love all of you ..love all your curves n your edges ..n your perfects n your imperfections ..

Sekian.


Something About Love That Breaks Your Heart

0 balasan ikhlas


Assalamualaikum para readers yang semakin hari semakin berkurang.First of all,selamat berpuasa ya semuanya harap tak ponteng tanpa sebab yang sahih ya.



Bulan puasa selalunya kita berpesta juadah kan ? sepatutnya pesta ibadah kan.pahala  & ganjaran dari Allah sepanjang bulan Ramadhan sangat berganda dibanding 11 bulan lain.bulan yang sangat sesuai untuk anjakan paradigma menuju keredhaanNya.

Jika berbicara tentang perasaan bila kita tengah menahan rasa lapar , semuanya rasa nak marah saja kan . tambah-tambah orang yang tak bangun sahur kan . setiap kali kedatangan Ramadhan , pasti akan ada perubahan sama ada ketara atau tersembunyi . rasa kosong dalam jiwa masih ada , rasa kosong yang diri sendiri tak tahu puncanya .

Andai hidup ni satu pekerjaan , bertahun lamanya ingin resign . hidup satu perjalanan yang penuh pilihan dan akibat . satu tour menuju Pencipta kita semua . satu journey buat kita buat kebajikan sebagai simpanan untuk dipersembahkan pada Dia Maha Satu Allah Yarobbi .

Kadang rasa macam diri sendiri yang merumitkan keadaaan . kadang rasa terlalu memberi peluang hingga setiap ruang diisi dengan rasa hampa . sangat rumit ka harapan seseorang untuk disayangi ? ingin diberi perhatian ? ingin dicintai oleh dia yang kita sayang ?

Mungkin ni cuma effects dari bulan puasa , even setiap bulan pun sebenarnya sama . Selamat berpuasa semua ! Jumpa di bazar nanti ! (sepatutnya masjid katanya)

Beribu Bintang Menghilang

0 balasan ikhlas




Assalamualaikum pembuka bicara , peluntur jiwa yang kian lara , penyambut kata perungkai tanda tanya . boleh tara tu . alhamdulillah semester terakhir makin muktahir , apa maksud ayat ni . jangan tanya . agensi untuk praktikal belum cari lagi , like a boss , or loser instead ? both can do .  kalau boleh mengeluh , sekuat-kuatnya aku nak lepaskan keluhan nih sewenang-wenangnya dengan harapan lautan akan membanjiri kolej dan rosakkan sistem marking so aku tak perlu buat assignment yang bergunung-ganang tu , aci dok ?

Aku tak ada nafsu langsung dengan bidang yang aku pilih untuk diploma nih . sekarang course nih yang bernafsu kat aku , tak tertanggung aku nak siapkan assignments but at least aku satu-satunya student yang submit paling awal . sekurang-kurangnya aku buktikan aku bukan diri aku yang dalam semester setahun yang lalu . semester nih , sehari aku tak masuk kelas terus penasihat akademik sms aku . nampak tak tahap bernafsunya dia kat aku ? ok , dia bernafsu untuk buat aku cepat graduate then dia tak payah tengok muka aku yang tak bernafsu nak pegi kelas ni , camtu ? pun boleh . banyak inferens yang kita boleh buat sebenarnya .. -.-

Kalau ditakdirkan aku bujang sampai ke bila-bila , nampak tak ayat tu . aku rasa camera dah cukup untuk teman aku habiskan sisa-sisa  hidup , bukan sisa la , bunyi cam ada penyakit barah bahaya lak . aku rasa tu dah cukup buat aku ada dua pandangan berbeza sepanjang hidup aku , in case aku tak mampu dapatkan seseorang yang ngam teruk dengan jiwa aku nih .

Contribution corner : thanks to seorang makcik yang tugasnya bagi nombor giliran di Jabatan Pendaftaran Negara , Zon A , dalam Wisma Wilayah Persekutuan , Bertam , servis sarkastik anda sangat menerujakan ! well done government , ur staffs awesome :D dan maaf saya sangat tak suka :) mudah-mudahan terbuka hati untuk belajar etika ketika berhadapan pelanggan ya .
wasalam . anyway , i'm not an idiot , cuz i realize ur stupid sarcasm .

Jam Ini Aku Sedar

2 balasan ikhlas


Selama ni aku tak percaya bila orang cakap " sesuatu yang kita sayang tu tak semestinya baik untuk kita " , sebab aku percaya kita kena pertahankan sesuatu yang kita sayang walaupun perit macam mana pun dugaan yang datang . tapi jam ni baru aku sedar , manusia tak sekuat kata-kata hikmah , manusia juga boleh broke down macam kereta . berputus asa untuk mencuba . apakah setiap cubaan untuk bahagia wajib diseling dengan luka dahulu ?

Sebelum aku tulis entri ni aku berpegang " semua orang yang tinggalkan aku adalah orang yang tak sayangkan aku " , tapi jam ini aku sedar , orang yang aku sendiri tinggalkan tak semuanya aku benci bahkan pernah jadi pembakar semangat aku saat aku jatuh kedinginan sendiri . buat kesekian kalinya aku rasa sakitnya mencuba untuk menjauhi sesuatu yang aku sayangi .

Jauh sekali aku salahkan balasan yang aku terima , cuma caranya saja meninggalkan luka yang mungkin bertahan lama . bahkan mereka yang dulunya berkata-kata mengikut rentak sesuai hawa telinga aku pun hanya berakhir dalam masa lalu , tidak bertahan ke jam ini . tidak aku rayu cinta sempurna , hanya sekadar dapat menjaga hati .

Proses penyembuhan yang penuh tekanan . yang selalunya aku biar separuhnya menyewa semak fikirannya , kini sepenuhnya aku yang rasa . entah kan bertahan sampai ke mana . aku tak tahu kalau " bersendiri lebih baik " , jam ini aku rasa berdua yang terbaik . kadang kala hanya kata maaf yang tulus dapat melerai segala tapi jam ini ego menguasai semua . jika kesat dibalas kesat . mungkin ini sebaiknya penamat ..  :'

Tips Si Rabun Menjadi Normal

3 balasan ikhlas


Berkaca mata atau berkanta lekap ?? siapa cakap itu sahaja pilihan yang kita anda ??
wahai penghidap rabun sedunia , urat mata kita masih boleh dirawat , dan banyak kaum kita (penghidap rabun) yang berjaya keluar dari anasir kerabunan yang masih membelenggu ramai dari kita !! Tips dibawah berkesan juga untuk mereka yang berhadapan dengan tahap silau mata yang tinggi juga !



Carrot

Carrot.carrot.carrot ! sup carrot , jus carrot susu , coleslaw , everything make it with carrot !! 


Sayur 

Boring tapi berkesan ! makan mentah atau direbus ! banyakkan sayur dalam menu  !  sayuran hijau sangat tinggi khasiatnya untuk badan kita dan juga mata ! kurangkan gula ! once ada penyakit kencing manis , on the spot penglihatan kita akan terjejas !


Produk mata

Qurrotuaini . pernah dengar ? boleh search sendiri bukti keberkesanan produk tersebut yang sudah lama dalam pasaran Malaysia , cuma kurangnya dari aspek pemasaran , dan mungkin kerana harganya juga . boleh juga cuba Permata Hijrah dan lain-lain .


Ayat amalan

Sebagai orang Islam , kita beriman dengan Allah kan . DariNya datangnya sakit , dariNya juga kesembuhan akan datang . Berdoa , itu senjata kita . berikut bacaaan selepas baca doa selepas mendengar azan .


فَكَشَفۡنَا عَنكَ غِطَآءَكَ فَبَصَرُكَ ٱلۡيَوۡمَ حَدِيدٌ۬

“maka kami hapus kelalaian yang menyelubungimu itu, lalu pandanganmu pada hari ini menjadi tajam” (lihat surah qaf (ق) ayat yg ke 22)

Kemudian hembuskan dekat belakang ibu jari , setelah itu gosokkan belakang ibu jari itu pada kedua mata dengan cara jari kanan untuk mata kanan, jari kiri untuk mata kiri. Bersangka baiklah pada Allah , InsyaAllah .. Tiada yang mustahil bagiNya , dan tiada penyakit dicipta tanpa penawar selain mati .


Pesanan Buat Bermata Empat

3 balasan ikhlas


Assalamualaikum.Agak-agak ada yang terkejut tak bila entri ni lalu kat reading list anda semua -.- tolong buat muka terkejut sekarang -.- ok. tiada paksaan untuk menjadi comel dimata saya ,tak nak ikut,takpa.

Hari ini hari isnin , heaven namanya kalau seorang student IPT boleh update entri ikan ?? KAN saja laa.. hari ni hari kedua saya bercuti sakit . kesakitan yang ditagih sendiri , agak padan muka aku yang agak comel-comel handsome begitu . ok , second heaven feeling bila dapat puji diri sendiri walaupun dalam keadaan kesihatan yang menyedihkan.

Buat gadis-gadis bujang yang risau akan keadaan saya , InsyaAllah saya masih berperang dengan sakit yang dicari sendiri ni .  Terdetik di hati ingin berkongsi pesanan buat mereka yang mengalami masalah rabun jauh/dekat , mereka yang memakai cermin mata , dan mereka yang tidak suka penampilan bercermin mata .

Contact Lens . Itu alternatif pertama dan utama kan bila kita rabun dan tak suka penampilan bercermin mata , kan ? Hygience , itu yang sangat-sangat perlu dititikberat bila anda memilih untuk mengguna kanta lekap sebenarnya . apa itu hygience ? Kebersihan . Cara menjaga kebersihan semasa penggunaan Contact Lens ? Sebelum itu , elakkan membeli CL berjenama mistik atau tak popular dan tidak diperakui keselamatannya , senang cerita , beli saja di kedai cermin mata sahaja .

Sebelum Pakai CL

1. Cuci muka dan pastikan air curi-curi masuk ke dalam mata , mata kita mungkin ada habuk walaupun kita cuma duduk dalam bilik/rumah 24 jam 7 hari seminggu -.-

2. Tangan perlu basuh , kesatkan pada tuala/tisu yang bersih , bukan tuala yang mak guna angkat periuk panas .

3. Sejurus buka penutup CL , jangan biar terdedah kepada udara terlalu lama , jangan melebihi 15 saat , kalau boleh rush macam Mr Bean rushing keluar rumah sambil pakai baju dalam kereta dia ha.

Semasa Pakai CL

1. Sangat digalakkkan beli cecair yang Blink eyes tu , setiap pengguna CL perlukannya walaupun kita fikir kita tak perlukannya , percayalah . botol kecik tu berfungsi untuk melembapkan bebola mata kita sambil mengawal pembiakan kuman pada CL yang berada atas mata hitam kita . Cuma titis dalam 30 minit sekali kalau mata kita tak terlalu kering .

2.  Jangan lah GOSOK mata anda semasa anda sedang memakai CL , marabahaya .

3. Jangan TIDUR . bersama CL dalam mata anda , itu akan mengakibatkan kuman dan habuk yang terkumpul di kanta lekap tersebut melekat pada bebola mata anda dan dalam keadaan aman untuk membiak semasa anda sedang bermimpi indah , walaupun tidur siang .

4. Tolong guna CL hanya untuk 8 jam , itu masa standard penggunaan CL , jika boleh , kurangkan jam penggunaan , itu lebih baik dan mulia . jika anda nak guna CL setiap hari , pastikan anda ada 2 pasang CL atau lebih  untuk berganti mengikut hari , CL perlukan rehat untuk potensi diri dia , macam kita juga .

Selepas Pakai CL

1. Wajib cuci muka dan biar air masuk mata kita juga untuk cuci habuk yang kita bawa sepanjang hari .

2. Dengan tangan yang bersih , masukkan CL ke dalam bekas dia , jangan kedekut untuk tuang solution dia .

3. Pastikan setiap hari anda gantikan solution CL dalam bekas walaupun anda tak guna pada hari tersebut . 

4. Paling kurang dan ideal , CL perlukan masa 6 jam untuk berendam dalam solution sebelum diguna semula .

Jika anda gagal berbuat seperti saranan saya diatas , anda akan berakhir seperti segelintir pengguna CL yang mengalami ulser mata dan sebagainya . Soal penglihatan bukan perkara mainan . disebabkan saya sendiri gagal mengamalkan aspek penjagaan CL dengan baik sebelum ni , saya dapat cuti untuk muhasabah diri selama seminggu dan ditemani pandangan mata yang menyedihkan , cuma mampu berdoa dan titis ubat mata sesuai arahan doktor mata . what else i can say , no more CL . ever and never again . wasalam .

jika berlapang dada , mohon jasa baik titipkan doa buat kesihatan saya naa xD


Wanita Malaysia Bercitarasa Tinggi ?

3 balasan ikhlas




Statistik yang dikeluarkan oleh Prof. Madya Dr Harlina Halizah Siraj , menyatakan bahawa bilangan lelaki melebih wanita dengan kadar nisbah 106 :100

Sekarang hala kot mana perempuan terdesak untuk ganggu suami orang , boyfriend orang , atuk orang ?? tunang orang ?? ehem.. macam aneh kan ?? pegangan kita selama ini sangat tersasar kan ? terang sudah lelaki yang perlu kacau isteri orang ? ehh idak lah begitu.. berdosa meruntuhkan rumahtangga orang lain..mak kita tak ajar kan ? -.-

Memetik tajuk entri , tiada salahnya wanita Malaysia kita memilih dalam mencari pasangan hidup , tak bagus la tangkap muat, ni bukan soal nak isi usus , ni soal memilih seseorang yang kita akan menghadap sepanjang hayat kita nanti , seseorang yang akan menghiasi hari-hari kita , bunyi gerun tak ? haha.. harus lah pilih dengan serius,biar lambat asalkan berpuas hati , biar lah uban membiak seluruh kepala , janji kita tidak salah memilih ,begitu ?? parah kan .

Kalau 6 orang lelaki yang masih bujang tu beragama Budha sekalipun , takkan nak paksa mereka jadi sami kan ? dah perempuan dop cukup ha ? itupun ada lelaki yang berhabis-habisan penuhkan kuota hati , bukan kuota nikah , itu lagi satu masalah..KAN..hahakk..

Memilih itu baik untuk kualiti , terlalu memilih baru namanya cerewet..jauhi lah sikap cerewet,kita semua manusia , tak terlalu buruk untuk dikeji , tak pula terlalu sempurna untuk disanjung tinggi.

Pada pendapat suci saya , perempuan yang bercitarasa tinggi itu mesti dalam kalangan mereka yang sudah meneraju ekonomi hidup mereka sendiri , bukan 'kanak-kanak' di sekolah menengah mahupun kolej , susah sangat nak jumpa 'kanak-kanak' berstatus single sekarang , dop percaya moh pegi ke mukabuku , sokmo taken ! takda taste pun susah juga..KAN..

wanita yang demand tak semestinya pisau cukur , tetapi sesetengah memang pisau cukur .. kita kena pandai bezakan jenis pisau cukur atau jenis nak uji kesungguhan kita :D


Blog Hang Nama Apa ? Err

4 balasan ikhlas


" err..err..err..err...err..err..? ada la..tak boleh bagitau ar " .. diari manual pertama bermula dari umur aku 14 tahun dengan jayanya dibakar pada usia aku 15 tahun , diari digital pun hampa nak tau ? not this time..i'm not ready for this,maybe forever . well , bukan aku seorang saja yang open kepada stranger berbanding mereka yang terdekat,orang lain pun ada rahsiakan blog diorang dari anasir-anasir judgemental terdekat -.- kan..kan..kan..baca dengan nada annnoying ok.KAN..

tiba-tiba muncul entri ni , berharap rakan-rakan bloggers di sini sudi berdoa esok harinya indah , mudahkan segala bagi saya menamatkan semester ini dengan final exam esok nih ! boleh doakan saya ? kekasih hati yang jauh dari nyata bersemadi di hati , Umi..doakan anak Umi boleh hadap semuanya , Ramadhan makin hampir , ku pohonkan rahmatNya sentiasa milik Umi disana . amin .amin .amin . Moga rehat yang aman dan dalam kalangan mereka yang beriman .

InsyaAllah semester terakhir akan bermula pertengahan tahun ni .. walau ada beberapa kesulitan disitu.aku akan cuba , cuba , moga Alla permudahkan segalanya .. sekarang aku makin yakin dengan jalan yang aku pilih , bersandarkan semangat dari saudara satu rahim yang sama , abang aku satu-satunya , dan juga dorongan dari seseorang yang sangat bersabar dengan baran aku , girl , i really appreciated it . 

petik tajuk entri , tu soalan dari salah seorang sepupu aku masa petang tadi . aku tak terbuka untuk berkongsi tulisan peribadi aku dengan mereka , not yet . bagi mereka yang 'terjumpa' blog aku tanpa kerelaan aku ,dinasihatkan jangan view dah , tak kuasa aku nak bayangkan mentaliti orang judgemental macam anda . serius .  banyak lagi bahan bacaan di luar sana yang lebih mengisi minda judgemental anda , such as magazines , komik , harakah .. harakah ? invisible.

xoxo

Kenapa Bencikan Perbezaan ?

1 balasan ikhlas


" aku tinggi , kau rendah , aku menarik " , " aku putih , kau gelap , kau dayang senandung " , aku bulat , kau ada shape , aku comey , eh kau cantik , aku out of range" , " kau ada S5 , aku ada SS -.- , aku ketinggalan" , " aku umno , kau pas , aku albino , kau tindas " uhh ter-politik sedikit .

Bila dua perkara/hal/subjek/orang/sifat bertembung , kenapa wajib salah satu dijadikan sesuatu yang negatif ? tak boleh ka dua-dua diiktiraf positif ? Perbezaan bukan untuk dibenci tetapi dijadikan variety dalam warna hidup kita . cuba tengok alien , satu bentuk , satu warna , nak cam pun susah kan ? tiada persaingan , tiada keunikan , tak bosan er ?

Setiap sesuatu yang Allah wujudkan di atas muka bumi semuanya berfungsi . " kau gelap , kau takda guna , packing barang kau , nyah kau ke Pulau Perhentian jaga penyu sana ! " excuse me , orang yang gelap , daya tahan kulit mereka lebih kuat berbanding kita yang cerah , tau ? 'kita' ? tanpa mereka , mungkin gelap Malaysia hari ini , tiada landasan kereta api , tiada minyak kelapa sawit , minyak jagung pun , kebanyakan buruh yang jadi tenaga kerja untuk pengeluar rata-rata berkulit gelap tau ! bukan berkulit cerah , kerja dalam pejabat berhawa dingin tapi setiap bulan berganti majikan , apa kes cik putih ? tak tahan sangat walaupun bekerja dalam musim winter sonata ? just saying .

" Aku anak bangsawan , kau anak kerani , kau tak layak tegur aku ! " Perlu ka kita sawan sebab pangkat ibu ayah kita ? bukan kita kot . itu pencapaian mereka , tiada kaitan dengan kita melainkan sebagai turning point untuk kita capai lebih dari mereka , instead of  berbangga tak kena tempat , baik selak buku , ada juga manfaat , tapi bukan buku mangga la ! " ha memang mak aku kerani tudm , ayah aku YB kot ! Yang Baran -.- "  Remember , bertengkar dengan orang spesies begitu , walaupun kau menang , kau dengan dia tetap retard sebenarnya , sesungguhnya .

In a nutshell , cintai lah perbezaan sebab tak semua yang berbeza itu buruk bagi kita , cuma perlu flip sikit kita punya persepsi kuno . Dengan menerima perbezaan , kita akan sedar keunikan yang ada dalam setiap satu ciptaan Allah . Semua ciptaanNya cantik , even penyu kat Pulau Perhentian , inikan pula manusia yang mampu tersenyum , percayalah , walaupun jonggang , kuning , senget , gusi panjang , tak teratur , senyuman setiap orang adalah penyeri pada wajah kita sesungguhnya .. senyumlah meski yang lain sedang tersenyum melihat kejatuhan anda :D

Alhamdulillah..hari ni aku handsome macam biasa..


Krunisme

3 balasan ikhlas

First of all , i'm not krunisme , neither directioner -.- i'm stevenson's

antara kompilasi lagu dari kru tahun 2004-2006 yang trending masa tu masa kat sekolah -.-
bila dengar balik , aku rasa aku handsome dan frust . ok .










Persiapan Menyambut Orang Baru

6 balasan ikhlas

Hiasan bilik tidur homestay style

Penghulu hari yang agak penat . satu hari suntuk kemas bilik , ubah kedudukan katil , mop lantai guna pelembut fabrik softlan lavendar (wajib mention sebab rare sangat) , buang semua minatang yang tak perlu . semangat nak sambut orang baru katakan . bilik agak compact sebenarnya dengan barang yang tak boleh dibuang cuma pindah sat masa mop saja . tapi lepas dah ubah kedudukan cermin , ada aura luas sikit . hihik . boleh gedik lagi tak gelak ni -.- lepas ni kalau Yin & Yang tak sesuai juga , roboh terus la bilik ni . penat tau penat . dah la structure tulang tak berapa sihat , tolak tarik katil memang sedikit azab bagi orang kurang tenaga seperti aku -.- lain la kalau katil bujang mesti ringan sikit kan . ni katil bajet persiapan malam pertama punya mau tak berat .. patut tak aku buang gril tingkap tu senyap-senyap , luas tingkap bilik aku boleh muat dua orang manusia . kalau takda gril , baru senang ada pintu kecemasan sendiri kan , kecemasan sangat . dah macam ahli mesyuarat tingkap ja .

Sekarang rasa boleh bernafas dengan riang . boleh guna perkataan yang lagi bombastik selain riang -.-
bebas habuk , dan segala mak nenek bersekutu dengan kuman . esok mungkin misi cuci tingkap suci dalam debu nih sekaligus cadar katil dengan selimut kesayangan . kebarangkalian ada disitu jika mood tidak terganggu dan hormon testerone masih stabil . seriously , i dont know whats in my mind . entah kali ke berapa aku cuba beri harapan untuk bina rumahtangga yang aman damai tanpa gaduh-gaduh . harapan kali ni dengan keadaan bilik yang kondusif sangat ni , ketibaan orang baru tu akan ubah corak pemikiran negatif aku terhadap orang sekeliling , yeah , dalam sembunyi , aku sebenarnya juga seorang paranoid . menyampahnya kena mengaku . tapi paranoid aku nih selalu tepat . yeay ayat penyokong .

To be frank , aku dapat rasakan ketibaan orang baru tu semakin ubah diri aku . untuk sem ni , aku dapat kesan yang diri aku tak macam diri aku dalam semester-semester yang lepas . serius sangat aktif dalam program yang dulunya langsung aku tak ambil tahu .. feeling of inferior for any apparent reason , wajib masih ada tapi aku cuba kikis sebelum orang baru yang aku maksudkan tiba dalam hidup aku , mungkin beberapa minggu lagi , insyaAllah . tolong amin-kan doa ni naa .



Semoga seseorang yang dekat di hati aku tak terasa dengan keputusan aku ni untuk memilih orang baru untuk berdamping dengan aku , bukan cuba curang dengan janji , tapi orang baru ni terbaik untuk aku . siapa yang lebih tahu sesuatu yang terbaik untuk kita melainkan diri kita sendiri ? tapi tolong jangan percaya , sebab nekad aku ni kadang-kadang macam oreo , sekejap ada sekejap takda -.- semoga orang baru itu atau bahasa bebas gimiknya diri aku yang baru , dapat diterima orang terdekat termasuk diri aku sendiri , aku cuba berubah untuk perbaiki diri aku walaupun tak semua salah berpunca dari paranoid aku , ada juga datang dari mereka yang juga ahli rumahtangga ni . semoga Allah permudahkan kerja yang baik bagi aku . amin . amin . amin .


nak cat baru dinding bilik , any suggestion ?? warna apa yang sesuai untuk rasa tenang selain kuning dengan putih ? -.- tak larat nak bajet diraja dah .. sudah cukup sudah .. mau warna lain pulak .. tolong jangan suggest warna ungu . minta pendapat orang tapi demand , apakah -.- merah macam ok tapi macam CNY tiap-tiap hari pulak dalam bilik .





Kecelaruan Khamis

7 balasan ikhlas


andai cinta tidak memandang darjat , tidak akan wujud Jack & Rose dalam Titanic , andai rindu benar-benar bersuara tak mungkin entri ini tercipta , andai cinta ini masih bertahan mengapa rekahan bersilih ganti kelihatan .

andai cinta tak bertemu restu , andai cinta tak menawan hati mu , andai cinta tak lagi bersama mu , mengapa cinta berbalas namun berbalah .


andai rasa ini hanya khalayan semata , mengapa cinta ini semakin asing terasa , aku di sini kau di sana , masing-masing berpegang pada satu kata , cinta , yang semakin hanyut dalam makna .

andai hati mampu menyayangi dia yang asing , andai hati bertahan walau terasing , bersama kesetiaan ku iring rasa yang asing .

kata dari hati tak mudah difahami , rumitnya hati bila perasaan bercelaru , orang diluar hanya membaca isi , namun tidak mampu mengerti , mata hanya bertemu entri , mustahil bertemu hati .


Peer Senior Blogger ?

8 balasan ikhlas


Cara sebutan pe'er atau lebih mudah gelagat . saja nak havoc sikit kat ladang sendiri dengan perkataan bombastik bagi yang belum tahu . erk . tak berapa sendirian berhad sangat la sebab url saya , shafiquestevenson.blogspot.com , idak lah shafiquestevenson.com , ye dak ? disebabkan keghairahan berlumba-lumba untuk menyajikan para pembaca dengan entri-entri menarik dan hangat telah pun suam-suam kuku atau mungkin telah padam sepenuhnya , saya pun menggunakan daya pasif kerana terlalu tak larat untuk aktif semula .

Daya pasif itu binatang apa ? cukup bagus soalan cermin ini . maaf ya , cermin made in Penang memang kasar sedikit loghatnya . menilai entri blogger-blogger lain dan yang menangkap jiwa penilai saya harus lah entri dari senior bloggers . sejak pemergian saya , mungkin ini lebih proper , sejak saya kurang aktif dan hari ini kembali secara tiba-tiba dengan entri agak mengundang . ada antara senior blogger yang masih dengan corak entri yang sama berkisar tentang aktiviti di tempat kerja , bintang korea pujaan , permulaan perniagaan kecil-kecilan sehingga kepada entri seorang blogger yang saya sedari beliau ada menyepi seketika dan kembali dengan anjuran slot-slot segmen untuk membantu blogger baru seperti saya yang masih terumbang ambing mencari tema blog sehingga kini . bagus kan ? give and take . beliau menawarkan platform terbaik untuk beginner dalam blogging life untuk mendedahkan laman karya mereka sekaligus menambahkan lagi followers beliau sendiri dan juga trafik blog , tidak ketinggalan ranking blog beliau .

Dalam scrolling reading list , mata dan hati tertangkap satu tajuk entri , empunya entri juga seorang  senior blogger yang rajin mengemaskini entri yang berbaur peribadi selain tips blogging . tanpa klik pautan more>> , saya rasa nak mengemaskini entri ini . sangat bagus sekiranya blogger baru yang dimaksudkan beliau dalam entrinya membaca response entri itu , jadi , pihak menegur dapat menegur dengan betul dan pihak yang tersalah langkah dalam menyampaikan tips blogging menerima teguran dengan hati terbuka . saya sendiri sebagai blogger baru akui jiwa kami jiwa explorer , suka aplikasikan cara blogger lama dalam blogging style kami , atau lebih tepat masih dalam kecelaruan identiti , mungkin ? 





Beginners masih di fasa mencari tema blog dan sajian bacaan bersesuaian , kadang kala kita akan tersalah memberi . salah memberi tips , salah memberi pendapat , salah memberi info . banyak salah yang kita mungkin akan buat , di sini lah peranan senior bloggers kan ? untuk menuntun beginners dengan perkongsian pengalaman sendiri semasa memulakan blogging life , saya rasa teguran yang bercorak teguran agak sukar diterima . ada sesiapa bangkang ? teguran yang tersembunyi di sebalik penceritaan kesalahan kita sendiri semasa berada di fasa mereka , adakah ini spesies teguran yang lebih 'berjiwa mesra blogger' ? tepuk dada  , tanya fasa kemesraan anda sendiri , di mana ? :)

Inferior

1 balasan ikhlas



i just wanna fall apart , let the whole know i'm not as strong as i may seem
let myself drown in the sea without try to wave for any  help
scream out every single one of my hidden wishes regardless how helpless it may sounds
show my innermost feelings without feel inferior of being played for that

I'm Your Scorpio

4 balasan ikhlas


Tips untuk kenali jiwa para Scorpio seperti saya , baca sahaja tanpa berpegang , sekadar prediction .

Scorpio Strength Keywords:

- Loyal
- Passionate
- Resourceful
- Observant
- Dynamic

Scorpio Weakness Keywords:

- Jealous
- Obsessive
- Suspicious
- Manipulative
- Unyielding

Scorpio and Independence:


Scorpios are fiercely independent. They are able to accomplish anything they put their mind to and they won't give up. They are perfectly suited to being on their own. They are not social butterflies like some other zodiac signs and some actually prefer to live on their own that way there is never any issue of who controls what at home, they like to be in control.

Scorpio and Friendship:

Relationships with Scorpio are always complicated, just like the person, their relationships are a series of extremes, they can even be downright moody for no apparent reason. Scorpios are known for their possessiveness and jealousy but on the other hand, they are extremely loyal. Scorpios have an excellent memory and combined with an inability to let things go, they can hold a grudge against someone who did them harm forever, in fact a Scorpio rarely if never forgives and forgets. They will even go as far as get vengeance on the person. On the other hand, they will always remember a kind gesture forever and repay it. Any kind selfless gesture done to a Scorpio will gain trust and respect which is extremely important to them in any relationship, either romantic or not. The best advice is to be honest with a Scorpio friend and in return, you will gain an amazing friend you will never forget and who will be loyal to you and never make false promises. Their truthful and shocking sense of humor if different than that of any other zodiac sign and the Scorpio makes an amazing, powerful interesting friend that can be trusted.

Scorpio and Business:

Scorpios make excellent doctors, surgeons, scientists and leaders, they are perfectly suited to any form of business that makes a difference in the world, greatly impacts people and society and a most importantly, Scorpio has to be in a power position, this is why these careers are suited to the Scorpio, they all demand one person in supreme control giving orders and leading a unit of people/practices. In business, Scorpios tend to easily gather wealth, they make very wise business decisions and they are very conservative about spending their money. Scorpios are known for making money and hiding it, they will not announce it due to to fear that others will take the same route and becoming a possible competitor, or worse try to use the Scorpio to their advantage to use them for their money.

Scorpio and Temperament:

Scorpios are extremely ambitious, persistent and determined which is shown through a power hungry, controlling attitude. Not in a stubborn sense however, because a Scorpio will work for what they want and control will justified reasons. This is obvious to any onlooker. A Scorpio never gives up, they are so determined to reach their goal. The key to this success is their flexibility. They are able to re-survey a situation and take a different approach if necessary. This makes them very adaptable and versatile. Scorpios are fierce competitors, combined with their powers of observation and their excellent memory, they will recall facts and when necessary, bring them to the table at the time of need. They will win justly, with proper facts and arguments to support their thoughts and opinions. Scorpios are excellent at restoring order to a chaotic situation and they are just as capable of manipulating for their own greed and benefit. The un-evolved Scorpio is a very dangerous person because they use their powers to benefit only them and step on other people in order to satisfy their own greed.

Scorpio Deep Inside:

Scorpio is the most misunderstood of all astrology signs. They are all about intensity and contradictions. They like to be aware of a situation and always know what's going on, figuring this out with their probing mind, on the other hand, they are interested in the occult, the paranormal, conspiracy theories and other types of similar unknown mysteries. They are very capable of hiding their true feelings and motivations, they often have ulterior motives or a hidden agenda. 
Scorpios are all about control, they need to be in control at all times. To be out of control is very threatening, even dangerous to the Scorpio's psyche, when they control, they feel safe. 
Scorpios are very emotional, their emotions are intensified, both good emotions and bad. Negative emotions of jealousy and resentment are hallmarks of this turbulent astrology sign. On the other side, Scorpios are well known for their forceful and powerful drive to succeed and their amazing dedication. Scorpios are constantly trying to understand their emotions through finding a deeper purpose in life. 
Scorpios are very intuitive, but not as in a psychic sense, more as intuitive into the human mind, they have a great understanding of the mystery and the power of the human mind.
Scorpios have a fear of failure which they keep hidden extremely well, should their confrontation not be successful, or their career fail, they will simply use their adaptive skill to quickly move and and leave the bad experience behind. Do not ever expect them to fess up or share their tale with anyone however because this shows signs of weakness and Scorpio always wins, they are always the self-proclaimed best! One of the reasons they seem like they always accomplish their goals is because they set tangible short-term goals that they know they can accomplish, they know what they are capable of and this is what they go for. 
Scorpios are very weary about trusting anyone, a person needs to gain their trust and this gets built up over time and once all the 'trust tests' have been passed, Scorpio loves deeply and intensely. Underneath the cool exterior, energies and emotions are constantly flowing but the Scorpio deals with this be channeling this into useful activities, hobbies, relationships or a career. This is never apparent to the outside observer but knowing this fact explains why Scorpios are so passionate about whatever it is that they are undertaking. Scorpios have powerful instincts and they trust their own gut feeling which is another reason why a Scorpio seldom fails. 
The ongoing lesson in life for those born under the Scorpio zodiac signs, is to channel their powerful energy into positive goals and not succumbing to the darker forces in life such as manipulation and greed, they will then have great success in their life and have a clean, happy conscience and a circle of friends they can trust and hold dear to them.

Scorpio in a Nutshell:

Scorpio is the astrology sign of extremes and intensity. Scorpios are very deep, intense people, there is always more then meets the eye. They present a cool, detached and unemotional air to the world yet lying underneath is tremendous power, extreme strength, intense passion and a strong will and a persistent drive. Scorpios have a very penetrative mind, do not be surprised if they ask questions, they are trying to delve deeper and figure things out and survey the situation. They always want to know why, where and any other possible detail they can possibly know. Scorpio's are very weary of the games that other people try to play and they are very aware of it. Scorpios tend to dominate and control anyone that lets them, or anyone that they find weak. The person that a Scorpio respects and holds close to them is treated with amazing kindness, loyalty and generosity. On the outside, a Scorpio has great secretiveness and mystery. This magnetically draws people to them. They are known to be controlling and too ambitious but only because they need control for this makes them feel safe.


What it's Like to Date a Scorpio Woman:

Scorpio woman is very emotional, very demanding and very demonstrative. She is full of flair and intrigue, a fascinating woman that the strong A-type personality male will adore, for she presents the right amount of challenge with the right amount of rewards. The Scorpio woman is the ultimate seductive, flirtatious woman. She won't give a man her heart very easily because she is weary of trusting another person. The man will have to go through a series of 'mental testes' in order for the relationship to get solid and close. She may not show it, but she wants a close committed relationship. Ion order for this, the man has to be trusted, has to be affectionate and never try to control her. She is very possessive but the Scorpio woman is so full of mystery, sensuality and passion that most men do not mind being possessed by her.

What it's Like to Date a Scorpio Man:

The Scorpio male is unlike any other man of any other astrology sign. He is so unique that a seperate section is needed to explain about dating the  Scorpio man. Unlike most other zodiac signs, what it's like to date a Scorpio woman is very similar to dating a Scorpio man. The main difference is that instead of presenting a powerful feminine force like the woman, the Scorpio man presents a strong masculine, sexual force. The Scorpio man is easy to seduce and take home for the night, it is much harder to form a real relationship with him. The Scorpio man is very sensitive and feels lonely and unfulfilled, but he will never let a woman know this. Behind closed doors, be sensitive and affectionate to him appeal to his emotions only if you want a close relationship with him do not attempt to lead him on because he will see this and never forgive you. Toying with a Scorpio male is an unwise move. He will be jealous and possessive and will never allow a woman to control him. Let him take the lead because the Scorpio male is truly a fascinating person, you can never go wrong when he is planning the night! Scorpio men are very moody and their moods change like a pendulum on a clock. Stand by his side in these times and it will pass. Do not nag on him for he has a hard enough time understanding his own emotions. Scorpio men make excellent protectors and you will always feel safe under his radiating, passionate and energetic power.

How to Attract Scorpio:

Never be fake with a Scorpio, they can see it a mile away. Be genuine with your comments and listen to them attentively, (they always have something interesting to say so this is never a problem!) Do not try to hide things from them or tease them, they always have to know what is going on. Remember, they are the only ones that are allowed to tease and present the mystery and intrigue! They like frankness and honesty, speak your mind they will respect that. Scorpios are interested in almost all activities, so finding something to do should never be a problem. They are unpredictable and could change course of the date mid-way though so take these last minute changes with a smile and try something different. They like people who are not afraid to ditch a plan and try another. In conversation, do not tell them that their opinions are wrong or shoot them down, they are too proud for this and even if it is a joke, they might not take it with the humor that you meant. Never try to control them but do not be the damsel in distress either, they like strong, real people with driving ambitious personality like theirs.

Scorpio Erogenous Zone:

The genitals are everybody's erogenous zone but since the Scorpio is the most sexually charged of all zodiac signs, the genitals are extremely sensitive and will ignite a passionate fire that cannot be extinguished. Stroke and caress these areas lightly. There is no wrong way to stimulate this area, but be gentle.

#hard to believe that some points really hit other side of me , coincidence .

Kejantananku Diuji Lagi Di Penang

2 balasan ikhlas

Satu perkataan sesuai untuk satu hari ini adalah 'sakit' . sakit hati , sakit perut , sakit kepala , sakit kaki , sakit mata . bermodalkan sarapan roti jagung , 5 check point dihabiskan hari ini di Taman Negara Pulau Pinang . stamina tidak mengizinkan untuk menyertai beberapa peserta lain yang menyahut cabaran untuk mendaki hingga ke Light House , puncak segala puncak dalam Penang National Park ini . memang mencabar untuk sampai ke check point terakhir , rentas akar besar , turun naik batu-batu besar dalam hutan , laluan sempit yang curam , turun memang laju , parah masa mendaki . ini kali pertama saya mendaki dan mungkin yang terakhir , bukan lah manja , cuma kita tak boleh memaksa sesuatu yang kita tidak mampu . walaupun stamina saya sesuai pun satu hari nanti , saya tidak akan memilih hiking untuk aktiviti lasak . cukup lah sekali . selepas berperih mendaki , tiba di Monkey Beach atau Teluk Monyet , rehat selama hampir satu jam , baru mulakan gotong royong disitu selepas makanan tengah hari diedarkan . baru hari ini saya sedar betapa rendahnya stamina saya , jika diukur tahap kelakian atau kegagahan , boleh dikatakan kejantanan diragui -.-
peserta perempuan ada yang sertai kesinambungan ke Light House tau . tabik sikit .

sarapan yang kurang cukup , kepala yang sengal-sengal tak cukup tidur , memang terbaik sangat kan untuk mendaki bukit . ekspedisi ini turut memuat element info mengenai tumbuh tumbuhan dalam hutan , termasuk penyu yang dikatakan mendarat di Pantai Kerachut untuk bertelur selain Dolphin sebenarnya wujud di perairan Pulau Pinang terutama sekali laluan Feri Butterworth , abang yang guide ekspidisi ini kata , kalau nasib baik dapat lah jumpa dolphin-dolphin tu . ini pengetahuan dan pengalaman baru buat saya selain menaiki bot .


Sepanjang di Monkey Beach , memang permandangan disajikan pasangan luar negara yang bermandi manda dalam keadaan berbikini sahaja . itu mengundang sakit mata sedikit walaupun cuaca yang sebenarnya membuat sakit kepala dan mata terasa stress . tapi saya yakin malam ini saya akan tidur dengan nyenyak . mudah-mudahan , untuk memberi masa pada tisu-tisu badan yang cedera sepanjang menjadi renjer pancit dalam hutan petang tadi -.- serius sangat letih .

Bungkusan Pos Laju Berbau Misteri

6 balasan ikhlas

Semalam ada orang sampaikan berita kedatangan bungkusan Pos Laju , disebabkan hujan yang rintik dan kemalasan yang lebat , pedulikan saja pesanan tersebut , layan perasaan lagi bagus . di sebalik tidak endah , terfikir juga bungkusan itu dari siapa , al-maklum sudah lama bersara dari dunia giveaway dan sebagainya , nak dikatakan belian online pun tiada juga .

Dengan keterujaan pada esok paginya , saya mengelamun hingga ke petang , baru lah putuskan untuk pergi jenguk ketibaan bungkusan tersebut . apakah ke-skema-an melanda entri . selepas pastikan status bungkusan Pos Laju RM9 itu ,wajib mention harga , sebab rasa terharu . saya pun keluar untuk sarten , sarapan dan tengah hari . hari ini rasa nak makan laksa nenas , tapi dalam perjalanan nak ke tempat kegemaran , ternampak ada gerai baru dibuka , Laksa Sungai Lokan , dengan teruja kelaparan , saya pun buat u-turn secara haram kerana di situ tidak dibenarkan membuat pusingan balik ya . amat memuaskan , tapi kalau ada nenas , saya mungkin duduk terus dengan kakak tu -.-


comel kan ? maaf , beri laluan untuk pihak keluarga penaja -.-


Ini kali pertama saya rasa laksa yang kuah sangat pekat dan paling syok , pedas !! tak perlu tambah cili burung pun !! kalau kakak tu ada blog , mungkin saya akan paksa dia review produk saya juga -.-


Dengan harga RM 2.50 , sangat murah bagi saya sebab kebanyakan peniaga makanan sekarang gemar mengambil untung berlebihan dan salahkan kerajaan semata-mata atas kenaikan harga barang . telur rebus sebelah tu . wuhuu !! berbalik kepada tajuk asal entri , at last , haha , bungkusan berbau misteri itu rupanya dari blogger Zu Mal , semasa saya menang satu segmen , boleh lihat cubaan saya memodenkan seloka dalam entri ini Segmen Pantun Seloka by duniazumal . terima kasih ya .



Ini dia rupa Bedak Tanaka yang dipopularkan oleh Nora Danish . bersiap sedia lah untuk kedatangan review dari saya . erk . makin bertambah jambu tak apa , jangan mengundang jerawat batu sudah . apa-apa produk berasaskan limau memang favourite saya , macam sunlight , ya dishes detergent tu .



Lagu Pitbull & Iluminati MH370

1 balasan ikhlas



Kisah kali ini , adakah masih berkisar tentang paranoid atau kebenaran ? lagu yang dikeluarkan pada tahun 2012 memberi tanda pra kehilangan MH370 yang berlaku pada tahun 2014 ? logically , jika ada rancangan sebegitu dari tahun 2012 , adakah pihak atasan negara yang merencanakan agenda tersebut menguar-uarkan rancangan mereka kepada golongan selebriti sehingga dimuat ke dalam lagu ? 

Semua orang tahu kejadian kehilangan MH370 dan konspirasi di sebaliknya .dalam khalayak atau sendiri , tiada siapa boleh menyangkal kejadian tersebut berjalan mengikut rencana sesebuah negara , bukanlah satu tragedi semulajadi. dalam keadaan sebegini , semua orang tertanya-tanya , segelintir rakyat Malaysia ada yang khuatir datangnya penjajahan kali kedua dari negara tersebut . semoga sesuatu yang dicari atau dikehendaki tiada di Malaysia . semoga sebarang Iluminati MH370 diberhentikan , khuatir akan mengundang pergaduhan global . fitnah itu titik permulaan pergaduhan dan perpecahan bangsa . sepatutnya kita sibuk berdoa , mengusahakan alternatif untuk sebarang kebarangkalian mengenai isu MH370 ini , bukan menggali illuminati berkait dengannya , yang hanya boleh memporak-perandakan kesatuan negara yang sedia ada .

Semoga Allah mengembalikan apa yang masih ada , dan membuka jalan kepada 'negara asing' yang ingin memecah-belahkan Malaysia atau berniat buruk ke atas Malaysia pulang ke habitat asal mereka . Amin Ya Rabbalallamin ..

segelintir orang Malaysia mungkin paranoid tapi orang Malaysia tak bodoh !!


Aku Lebih Matang

1 balasan ikhlas

Setiap kali buat perkara yang buat aku rasa , "eh betul ka apa yang aku buat ? " , " macam ni er cara aku tegur?" , "perlu ka aku berkasar?" . " aku tak matang er ?" dan lain-lain ayat dramatik lagi . aku akan google sesuatu berkaitan politik . itu satu-satunya buat aku rasa , " eh , aku ada otak ! " , "eh, aku matang ! "
kenapa aku rasa macam tu ?


(jangan gelak)

Entah siapa yang bertanggungjawab edit gambar untuk mempersendakan our BE-loved PM , Najib Rahman , bukan , Najib Razak la ! poor thing CNN..CNI ? whatever. whatever it is , setiap kali korang rasa korang manusia paling teruk , especially kau seorang yang search 'aku memang tak guna' tu , kau patut buat cara aku , search video pasal politik , mesti kau rasa kau pandai dari mereka semua , well it work on me these days .

Dari sudut Islam , jahat mana pun seseorang itu , sebagai manusia , kau fikir kau ada hak edit gambar orang lain bertujuan memalukan dan sebagainya ? aku yakin itu berdosa . dosa kering saja kau dapat .

Dari sudut tamadun , kau memang terkeluar .

Aku bukan lah pemangkah BN , idak juga penyokong Pakatan , aku free kot , non toxic. in fact , aku nak tubuhkan parti aku sendiri , yeah , parti sampai pagi ! wuhuu !!

Bagi aku , maturity tu bila sampai satu tahap kita yakin kita berpegang pada sesuatu yang betul tanpa menguar-uarkan kesalahan orang lain , tanpa bergaduh , tanpa membabi-babi sesama sendiri , tanpa edit video ceramah untuk putar belit , tak perlu edit gambar untuk mempersendakan pihak tertentu , tak perlu maki hamun kot der ? kau tak rasa macam tu ?

Kepada sesiapa yang nak kekal kanak-kanak , be obsessed by politic stuffs , for sure muda selamanya !! cuma beza budak-budak belajar benda baru , korang akan stick dengan isu yang sama , dengan pergaduhan yang sama . the rest , you're young baby !! macam budak baru belajar bercakap , maki hamun memang cepat melekat xD




Ikhlas Tapi Jauh

0 balasan ikhlas




Jika cinta berbicara , keinginan ini kau percaya
pengalaman mendewasakan aku untuk hargai cinta
begitu saja aku , diam tak mampu
kau masih ragukan cinta kerana norma manusia

Jika harapan bersuara , terlahir entri ini membuka mata
berikan aku mengenali isi hati mu
kau tahu aku insan biasa sering kali aku terlupa 
mampu kah bertahan tanpa suara meyakinkan

Jika rindu berkata , sukarnya memendam rasa
terkenang mu sayang di setiap rasa
aku rindu cinta seperti dulu umpama cinta pertama tanpa ragu
jauh anganku berkelana namun jauh lagi perbezaan kita berdua

Jika mimpi ku bermula , menyampai pesan rindu bersama cinta
ingin ku luahkan semua tapi tak cukup dengan kata
tanpa sedar aku izinkan hati terbuka untuk luka
sudah memang sudah percubaan kita berakhir sudah

Jika aku bukan aku , cinta ini mungkin tak serumit ini
tak mampu buka pintu untuk kau melihat sepenuhnya 
terlalu terbuka hanya akan lebih terluka
andai ini yang terakhir buat kita kenanglah aku dan sejuta cinta ku untuk mu .

Hadirnya mu dalam hidupku bersama berjuta makna yang tak mungkin aku peka


Search Keyword Bunuh Diri

2 balasan ikhlas


Cubaan kali ke-4 untuk hadam search keyword yang macam pelik , ' aku memang tak guna ' . gagal . ayat tu macam situasi dalam gambar di bawah ini . itu yang saya sedang bayangkan . jika dia sedang membaca entri ini , adakah berhasil pencarian emosi anda di sini atau di google ? banyakkan berzikir ya .


sometimes , remain ignorant on certain things is a right choice rather than experiencin heartache .



Penganut Islam Paranoid

0 balasan ikhlas


Pada pagi Jumaat yang mulia , saya tulis entri dengan panorama pembuka , gambar bra . apa yang anda fikir  tentang saya ? let me guess . "sanggap punya budak !" , " tak hormat hari Jumaat , jahil ! jahil ! jahiliahhh !" atau " dia dah kenapa ?" . frankly speaking , this is why others think ' Islam is Kolot ' , penganutnya cuma berfikir untuk menghukum ! but if someone that obsessed with Freemason stuff , they'l find the sign ! it is  normal things about shape , anda akan nampak bentuk yang anda nak lihat sahaja ! haha.

Perlukah saya bersedia untuk menerima kedatangan spammers yang mungkin emosi kerana saya menyokong  Freemason & Illuminati adalah mengarut .stuffs that Malaysian or mostly media in Malaysia love it so much for making up issues in the year between 2003-2010, i guess . do you remember Mastika ? haha.

To be honest , saya sendiri pernah dengar orang kata Lady Gaga buat lagu yang Freemason /  Illuminati in the year 2005-2006. kata mereka , terbalikkan lagu tu, boleh dengar mesej evil . then isu Justin Bieber's song bila di reverse kan, akan keluarkan lirik-lirik yang memuja syaitan dan Immuninati . berjuta-juta orang view video kononnya Justin Bieber / Lady Gaga / Michel Jackson ni adalah geng One-World-Order , tapi tak ada sorang pun nak check kan kesahihan video tu. sini saya boleh samakan dengan percaya dengan mem-picachu-buta ! haha.

Dan, saya sendiri view satu video . jemput tengok sekali ! haha .


Video di atas adalah pasal lagu Justin Bieber yang di reversed dan bila dah di reversed, kita boleh dengar evil message yang dia nak sampaikan. jadi , selepas anda melihat clip video yang ada mesej yang di tayangkan di atas, apa yang perlu anda buat? kaji? JANGAN. jangan kaji kesahihan video tu. kita kan orang Islam. anda kan orang Melayu . orang Melayu mana main kaji-kaji ni . sebagai orang melayu, kita perlu cepat melatah dan paranoid serta bersikap overreacted dan tanpa membuang masa serta tanpa berfikir, kita perlu forwardkan video tu ke serata dunia . Freemason is Everywhere !!!! WE GONNA DIE !! excuse me , we'r all will die , sooner or later , its about Ajal , not because of Freemason ! haha.


Selalu kan kita jumpa artikel cakap air Pepsi tu haram atau Colgate tu haram, atau air mineral ada Holy Water yang haram , jangan kaji artilkel tu.anda wajib percaya . sebab artikel sebegitu mengajar kita untuk alert atau berhati-hati terhadap benda haram. sama ada artikel tu menfitnah jenama tertentu , yang penting , objektif artikel itu tercapai. matlamat kan membenarkan cara . fiitnah sikit pun apa salahnya .haha.

Ini entri pertama saya yang berkaitan Freemason dan Penganut Islam Paranoid , saya tujukan khas kepada sesiapa yang amat obses terhadap Freemason / Illuminati hinggakan semua benda nak dicop sebagai Freemason / Illuminati . juga untuk mereka lebih dikenali dengan penganut teori konspirasi yang banyak masa terluang hingga saling berkongsi cerita tak sahih dan hanya ada keyboard dan internet . see guys , stop talking about things you know nothing about !! it is just a stupid sharing that humiliate Islam itself !! aha.

Penganut Islam paranoid ? tapi macam mana kalau betul video Justin Bieber dan evil message tu ? anda cuba kaji kesahihan video tu. malas ? ooo.. share benda tak betul kau rajin pulak ? zzzzZZZzz.. kalau paderi-paderi gereja kaji pasal isi kandungan Al-Quran hingga mereka memeluk agama Islam , kenapa tak kita sebagai Penganut Agama Islam kaji kesahihan sesuatu isu instead of sharing and burst out ? reckless.haha.

Download video , convertkan video tersebut ke MP3. boleh guna Hamster Free Converter atau apps yang anda tahu . selepas dah format, kita akan dapat audio pasal lagu Justin Bieber yang paling sahih yang ada secret message tu . kita boleh tengok graph atau audio spectrum  melalui Audacity . part yang sebelah kanan dah diterbalikkan untuk dapatkan secret message yang boleh di revealkan .dari segi teori, menterbalikkannya lagu yang dah terbalik, akan memberikan lagu original .

Okay , anda mesti tak percaya dengan apa yang anda lihat . memandangkan mata anda pandai menipu anda yang menyebabkan minda anda block untuk percaya hasil yang dah di-reversed semula untuk dapatkan original song . lagu Justin Bieber yang ori + lagu yang di reversed kan . anda boleh dengar sendiri yang lagu tu dah di-edit yang menyebabkan ia menghasilkan 'evil message' bila di reverse kan. tak tahu lah kalau telinga anda pun pandai menipu . anda boleh lihat graph di The Other Khairul .lagu ori pada beberapa minit pertama, then lagu yang double reversed di beberapa minit kemudian . anda boleh dengar dengan jelas yang lagu tu dah di-edit untuk masukkan lirik puja syaitan atau satanic .

Geng freemason / Illuminati rancang kelahiran Dajjal? Allah dah katakan dalam Al-Quran , Dajjal tu akan keluar juga nanti. sebab Allah yang lepaskan Dajjal. bukannya rancangan geng Freemason . kenapa nak di kaitkan dengan Freemason dan illuminati ?

Pasal Horsemen . ada pula mengaitkan Knight Templar dengan Horsemen. padahal Horsemen tu fahaman dari bible. Sejak bila pula penganut teori konspirasi aka Penganut Paranoid Beragama Islam ini percaya bible? anda tahu kan bible tu dah banyak kali di tulis semula sedangkan Al Quran dari dulu sampai sekarang hingga selamanya tak berubah ? tak pasal-pasal anda (penganut Islam berteori Freemason) dah beriman dengan Bible . huh .

Terdapat dua jenis bacaan yang perlu kita tahu bezakan :

*Bacaan yang mengajak kita berfikir (Buku H.M Tuah, Hlovate, Irfan Khairi, Andrew Matthews)
*Bacaan yang memutarbelit fakta dan memaksa kita berfikir seperti penulisnya . (Black Bible, Theory Conspiracy, Mastika, Infiniti dan Blog Anti -Freemason)

Jenis bacaan yang pertama akan membentuk kita menjadi diri kita sendiri while jenis bacaan yang kedua adalah propaganda yang mahu kita menjadi brainless zombie .

Justin Bieber ada kaitan dengan freemason? Iklan Tv3 ada kaitan dengan freemason? AJL2014 ada kaitan dengan Freemason? KLCC Twin Tower ada kaitan dengan Freemason? Logo Mara ada kaitan dengan Freemason? Sejarah pembetukan Malaysia ada kaitan dengan Freemason?  TNB Malaysia ada kaitan dengan Freemason? Then Knight Template Templar? orang islam tak boleh taip huruf t . faham ! haha.

Jika anda masih ada lebihan BB1M , sila ke kedai buku berhampiran . untuk beli buku Freemason & Illuminati ? tak.. anda akan menyesal . tukar dengan buku resepi , untuk rajinkan diri melakukan research sebelum sebarkan , mulakan dari dapur ! anda kenyang , orang lain pun terpelihara iman mereka dari baca perkongsian mengarut anda !

Saya dibesarkan dalam environment politik dalam parti pembangkang , yeah , penuh tatatertib islam , dan saya tercenggang bila pak cik saya also known as someone in Parti Pakatan Rakyat , bukan PKR na , sendiri marah bila anak dia samakan satu ajaran Islam dengan satu ajaran agama lain . why should he have to mad ? semua agama asalnya dari Allah , do he know ? Allah pemilik segala-galanya . truth is , other religous are derived from Islam itself , do he realize ? seperti bible , derived from Al-Quran ! hello ? anyone could hear me ? tiada satu agama pun mengajar kita untuk memalukan orang lain . kenapa orang Islam berfikiran merendah-rendahkan agama lain itu wajib bagi mereka sedangkan kita diajar untuk saling menghormati pegangan masing-masing ? i think its now or never , off the bullshits .

Paranoid ? Paranoia ? a psychological disorder characterized by delusions of persecution or grandeur. People with paranoia suffer from irrational fears that are not about a specific object, but about their surroundings or how they are perceived by their surroundings and cannot let go of things that happen to them. People with paranoia have a decreased ability to function in normal life, when paranoia gets extremely bad it turns into a delusion of persecution and pretty much eliminates the ability to function in normal life. Extreme paranoia is usually a symptom of a larger disorder, the most widely known is schizophrenia. Paranoia can sometimes occur in a major depression, because sometimes depressed people think the whole world is against them .
jika gambar diatas dipertonton pada orang normal , mereka akan berkata " itu gambar petak grid "

jika gambar itu ditunjuk pada anti hurut T , ini jawapan mereka ,
" itu tongkat syaitan , lambang salib Laknatullah !! gambar tu ada agenda tersembunyi !! sebarkan untuk dapat pahala !!! teettt....share...teett...share...1k share in a minute. huh. paranoid sharings succeed.

what ? shafique stevenson ? stevenSON ????!!!! OMEGIY OMEGIY !!! FREEMASON !! ini bukan kebetulan !!! kafir !
excuse me , even mualaf dibenarkan guna nama asal mereka walaupun setelah covert to Islam , as long as nama lama mereka tak membawa makna jahat ! bro , Islam berpandukan hukum syarak , bukan trend .

This entry should broaden your mind especially Penganut Paranoid Agama Islam bout the reason why, you should NOT simply believe any video, article and shits from the internet . Do your own research dude instead of taking part in sharing ridiculous issues on your social networking site -.-

 and please excuse my ' haha ' at end of every paragraph ,and my sarcasm throuhout this entry , it is just to show how deep i wanna make others open up their eyes cuz Allah didnt teach us to keep thinking negative side cuz that only make non-muslims hate Islam , banned Islam , assume Islam is the religious for the terrorists , slanders ! at last , sampai bila-bila pun saya takkan terima ideologi 'English bahasa orang kafir' , is that mean , orang Islam tak perlu maju even in a right way ? kalau orang Barat makan sambal belacan dulu dari kita , sambal belacan is belong to them too . yeah i got it -.- berhenti cemarkan nama Islam dengan paranoid anda .

please stop these :
" ala..takkan info ni tipu , kalau tipu pun , apa yang depa dapat pun? "

Trust me , there are some kinds of human just love to make others get the wrong information and if you ask me why they behave in such that way , i dont really have the answer . maybe , maybe thats why Allah gifted us Akal ?
to differ the right things with the wrong ones . yeah .

special credit to : The Other Khairul

 

Copyright All Rights Reserved A Gentleman To Be