silent reader(s)

Penang dihantu-hantukan

4 balasan ikhlas
Assalamualaikum..Puji-pujian kepada Allah SWT kerana menurunkan titisan cinta dari si awan di pagi yang penuh barokah..kalau cukup 10 starter entri camni,ana dah boleh jadi ustaz jiwang. -.-

Dengan kesejukan menusuk paru-paru sebelah kiri,aku pun ternampak Mr Goo punya noti..ada someone mention aku dalam post satu site ni..so aku selak-selak la..terjumpa satu post yang menarik perhatian aku untuk di-parody-kan..hahakk tak lah..aku tak sekeji itu.keji?berat sangat perkataan tu.aku takda masa nak membahan-bahan sesuatu yang ilmiah.That blogger explain a list of what the penisular should know bout Sabah.Aku pun tertarik,ter-on-tow nak tahu that post babbling bout what actually.Boleh dikatakan post tu explain beberapa salah faham tentang Sabah..Go-go sabah go ! uhukk -.-

Aku bukan nak menciplak idea dia sebenarnya,aku cuma menyuntik isu yang diketengahkan saja.
Bacalah semua salah faham/misunderstanding terhadap Penang pulak ya ~ seriously ada yang pengalaman aku sendiri.



Loghat : " Orang Penang ker ni ? Patut la cakap pun lain "

hello?boleh saya buat pesanan pizza? -.- apa yang lain ?
tolong la.kenapa imaginasi orang luar bila mention kita orang Penang,tiba-tiba ja baru perasan loghat kita pelik,so i was thinkin that ' were they sleep along the whole coversation and just awake after knew i'm Penang guy? Erghh.



Makanan icon : "Orang Penang rupanya..kalau kahwin nanti tiap-tiap hari makan nasi kandaq la..ha.ha.ha.ha? "

- Excuse me ? Ya saya orang Penang tapi bukan tauke nasi kandar..
takda benda lain ka yang lebih menarik untuk jadi icon Penang instead nasi kandar mamak?
Such as Shafique Stevenson ka ? ahakk..bila aku dengar ja ayat camtu,aku tau apa depa pikiaq..



hello? asyik dengan mamak nasi kandar,kaum lain camna ??
mungkin diorang tak tahu yang Penang ada banyak lagi makanan ikon instead nasi kandar -.-

Popia Beratur



Laksa Penang







Nasi Ayam Penyet




Rojak Penang




Pasembur Penang






Char kue tiao Banjir Highway Corner


Penang dah maju..dah ada banyak variasi makanan..bukan macam dulu





Bangsa : Kebiasaan tanggapan orang luar

 Putih mata sepet = chinese
Gelap pekat = india
Sawo matang = Melayu
Putih hidung pasak = Pakistan

Sebenarnya banyak dah sepet-sepet kat sini dari Vietnam,Myanmar,Thailand
Sebenarnya banyak dah orang gelap pekat kat sini Mamak,Jawa
Sebenarnya ada kaum Bangladesh yang berkulit putih berhidung ala pakistan disini tapi hal yang kita boleh cam cuma bau badan mereka tidak dapat menipu -.-
Sebenarnya banyak dah kat sini Melayu putih gebu sejak kak ton muncul -.-


Aku lain la,campuran 2 negeri 2 negara,aku kan special edition punya kacukan..hahakk



Racist : " Penang sekarang bangsa cina jadi kaum major teraju ekonomi"

- Yess Penang kaya dengan peniaga berbangsa cina.Kaum-kaum lain juga berbisnes tapi tak setegar kaum cina.Mungkin kerana kesedaran kaum cina lebih tinggi berbanding kaum lain yang mungkin masih tidur kesenangan dengan duit cukup makan.
InsyaAllah apa pun bangsa kita,melayu,cina,india,sebagai seseorang yang menganut agama Islam,kita perlu berusaha mendapatkan rezeki yang bertebaran di muka bumi Allah secara halal.Persaingan yang sihat boleh memajukan semua pihak.






Di-hantu-kan means dipopularkan/dihebahkan dengan perkara tak betul/salah
(rujukan : kamus terbitan sendiri yang takkan pernah di-publish) -.-





 

Copyright All Rights Reserved A Gentleman To Be