silent reader(s)

Mereka Mempertikai Hari Jumaat

1 balasan ikhlas
(sebaiknya pause lagu blog nih masa baca entri ni.terkedu saya,tersedar diri terlalu keduniaan)

Firman Allah SWT : " Wahai orang-orang yang beriman! Apabila diserukan azan untuk mengerjakan solat pada hari jumaat, maka segeralah kamu pergi ke masjid untuk mengingati Allah dengan mengerjakan solat Jumaat dan tinggalkanlah urusan jual beli pada saat itu yang demikian adalah baik bagi kamu, jika kamu mengetahui hakikat yang sebenarnya, " ( surah Al-Jumu'ah:9 )

Dari Abu Jakdi ad-Dhamri bahawa Rasulullah SAW bersabda : " Sesiapa yang meninggalkan solat Jumaat 3 kali dengan sengaja, maka Allah SWT akan menutup hatinya daripada menerima petunjuk/hidayah ".

Masa zaman Rasulullah SAW solat jumaat adalah sunnah dan kini menjadi wajib keatas kita.
Hari Jumaat merupakan nikmat rabaniyyah yang menjadi bahan hasad dengki musuh-musuh Islam.

Rasulullah bersabda : " kita adalah orang terakhir(umat terakhir di dunia),namun yang pertama pada hari khiamat,meski pun mereka(umat terdahulu) telah diberi kitab sebelum kita,hari jumaat adalah hari yang Allah wajibkan atas mereka,namun mereka mempertikaikannnya(dengan menggagungkan hari sabtu & ahad).Maka Allah menunjukkan kita pada hari itu sehingga orang yang mengikuti kita sehingga hari ini (jumaat) sementara orang Yahudi sabtu,orang Nashrani ahad ".

Tuntutan Memuliakan Hari Jumaat keatas umat Islam termasuk menyegerakan solat jumaat bukan melengah-lengahkan ke masjid.Sesungguhnya Allah sendiri menyeru hambanya supaya be punctual in time.Sembahyang yang sempurna wudhuk,rukuk,sujud akan naik ke langit dengan keadaan suci berbanding orang yang sembahyang bukan dalam waktunya,tidak sempurna rukuk dan sujudnya maka sembahyang itu sendiri berkata "semoga Allah mensia-siakan kamu sepertimana kamu mensia-siakan aku".Solat itu sendiri seakan membawa doa berdasarkan komitmen/ketelusan kita mengerjakannya.Sembahyang pada awal waktu dan tiba awal di masjid diperuntukkan pahala sunnat.

Sembahyang itu merupakan tiang agama,jika terlucut salah satu waktu,maka roboh satu tiang,maka kurang stabil imannya,jika seseorang itu tidak solat satu waktu pun dalam sehari,umpama sebuah rumah tanpa tonggak,anytime boleh hancur walaupun ombak cubaannya cuma 0.1 skala rekter.Allah lebih mengetahui semuanya.Sekian.



Nilai 1 Sen Sebenarnya Tinggi

4 balasan ikhlas
Assalamuaalaikum.Waalaikumusalam.

Hari yang agak cerah untuk muram ^_^ boleh tara tu kening aku ? jangan gelak.
kalau manusia betul pandai menilai,1 sen sebenarnya tinggi jika dari keringat diri sendiri lebih berharga berganda-ganda dari 100,ooo,ooo dari sumber songsang/pemberian dari orang tanpa kita melakukan apa-apa aka ditaja.

ceritanya aku terlepas pandang satu segmen dimana aku pemenang hadiah saguhati.bukan lah terkilan.instead berbunga-bunga kot hati aku sekarang nih.aku suka tittle 'pemenang'.walaupun saguhati.sebab aku tengok ramai jugak yang join,lagipun pemenang dipilih melalui karya pantun yang boleh buat si organizer rasa layak.aku join segmen banyak hanya untuk expose diri,InsyaAllah blog ni boleh jadi medium untuk aku berbisnes online nanti,jika diizinkanNya dan dipermudahkanNya.jangan pikir aku batak tau -.- in case la.

lagi satu,yess banyak segmen aku join tawarkan hadiah perempuan.tak bermaksud aku 'adik-adik' jugak.tapi isu kedua nih tak ketara sangat sebab aku tahu bloggers semua open-minded kan ?


Program Rumah Idaman Rakyat : Rumah Pertamaku

5 balasan ikhlas
khas untuk golongan ibu tunggal,OKU & Pemilikan rumah pertama.Program Rumah Idaman Rakyat ini adalah salah satu kerangka Bajet 2014 yang sedang berlangsung sekarang.

Antara jenis kediaman yang boleh dimiliki menerusi program ini :


rumah teres
banglo sesebuah
apartment (minima 5 tingkat)
rumah berkembar
unit kedai/premis perniagaan

Harga jualan wajib diantara 70,000 hingga 250,000 (tidak boleh melebihi 1,000,000)

Antara syarat am untuk memohon :

warganegara Malaysia yang berumur 21 tahun keatas (maksima 35 tahun)
pendapatan isi rumah tidak melebihi 10,000 sebulan
pendapatan individu tidak melebihi 7,500 sebulan

Bank yang terlibat untuk proses pembiayaan skim ini (boleh terus pergi ke cawangan bank tersebut untuk memohon skim ini ) :

Bank Islam
Alliance Bank
Alliance Islamic Bank
Maybank
Maybank Islamic Bank
Affin Bank
Hong Leong
Bank Muamalat
CIMB Bank
CIMB Islamic
Public Bank
Public Islamic Bank
Ambank
RHB Islamic Bank
Standard Chartered
Standard Chartered Saadiq
UOB

Jika berminat,sila isi borang online SPNB ini Permohonan Online Program Rumah Idaman Rakyat

SPNB menerajui kediaman mampu milik 1 Malaysia dengan harga cengkeram serendah RM250

4 Petanda Si Dia Mungkin Mr Upsidedown

6 balasan ikhlas

ramai yang cakap perempuan pandai palsukan semua,tak termasuk pondan la na.jangan lupa pula,lelaki pun pandai berlakon.awal perkenalan saja macho,lepas nikah,pergghh tak berhenti berkepit dengan sama jantina ! ada pro & kontra mengenai isu ini.nevertheless,perempuan berhak memilih bakal suami yang manja terlebih,dalam Islam pun tegaskan konsep wasatiyah tu yang terbaik,berlebihan dalam sesuatu isu pun tak digalakkan dalam Islam kan? Jum kenali petanda kecil yang disyaki si dia adalah Mr Upsidedown yang kritikal

1 
semanja-manja seorang lelaki,ada juga kerasnya.kalau lembut sangat,tu dah jadi kecelaruan jantina,tengok tangan duk lentok-lentok semacam,baik tinggalkan dia,entah dia cuma nak anda untuk melengkapkan gambaran sosial yang sempurna di mata masyarakat saja,jangan tak percaya,ada kes benar pernah jadi.pikir gay tak berumah-tangga/berkahwin dengan perempuan?anda salah besar.
 
2
tak dinafikan semangat berkawan dalam kalangan lelaki memang kuat,ada sampai tumpang tidur rumah.tapi jangan sampai kawan dia datang tumpang tidur,sampai dia tinggalkan anda semalam semata untuk teman kawan tersebut di bilik lain ! hahakk! masalah besar -.-

3
 sesetengah lelaki biasa memang selesa bergurau hal kelamin,itu normal.tapi riak wajah mereka semasa bergurau boleh dibaca sama ada dia betul-betul maksudkan atau hanya gurauan.contoh salah seorang kawan lelaki kepada teman lelaki anda hantar text atau cakap in person kepada anda like " kau jaga dia baik-baik,kalau tak biar aku saja yang jaga luar dalam dia"
kalau dalam text atau medium lain yang anda tak dapat membaca riak wajah dia semasa cakap camtu,ajak jumpa terus,fighting ! -.-
bukan jarang,tapi susah nak jumpa kawan lelaki normal nak bagi amaran camtu -.-

4
tiap-tiap hari wajib jumpa kawan dia tu,bukan sekumpulan cuma berdua,tiap kali si kawan call,teman lelaki anda tergesa-gesa semacam,perlu menjawab panggilan dari jarak jauh dari anda,yeah,macam perempuan lain yang call padahal anda boleh nampak nama yang tertera di skrin "meon calling..." -.-


Sama-sama merenung dan menilai,yang baik dijadikan pengajaran,andai ada yang buruk dari saya,sila jangan bahan -.-

Jangan Pakai Sabun Susu Beras K Brothers

39 balasan ikhlas
Bahaya ! Seriously berbahaya jika anda mahu cuba kolagen sabun susu beras.kenapa bahaya pula ? confuse tak ni ? selaku pengedar kolagen sabun susu beras K Brothers,saya nasihatkan pembeli yang tiada ilmu jangan membeli sabun susu beras ini dengan membabi-buta mahu pun mengguna,menilai tanpa ilmu.

kerana nila setitik,rosak susu sebelanga,mana tak nya,bila salah seorang kawan/kenalan kita cerita kat kita,tak kisah la in person atau menerusi laman sosial,sahih kita percaya bulat-bulat ! sabun susu beras K Brothers ni SESUAI untuk semua jenis kulit.apa yang membezakan kesan ke atas setiap pengguna  ?? Keasliannya.Anda yang merungut itu ini tu,asli tak sabun yang anda beli tu ? Jika asli,sila lapor ke pihak berkuasa mengenai K Brothers produk,supaya lekas-lekas bungkus perniagaannya yang sudah bertahun-tahun terkenal dalam pasaran Malaysia ! Saman ! Jangan kasi chance ! Jangan membebel kat blog sahaja ! Kesan itu sebagai bukti ! Itu pun kalau sabun yang anda beli itu asli !! kalau tak asli,jangan risau naa..paling teruk pun anda akan di saman balik sahaja atas tuduhan tak berasas serta saman rugi untuk memburukkan nama produk ! Simple right ?

Ini pautan ke laman salah seorang pengguna yang tidak berpuas hati dengan sabun susu beras ,tapi tak dinyatakan pula jenama sabun susu beras yang dia guna ! Jangan lupa,baca juga bloggers yang datang komen ! Kerana di ruangan komen tu ada bukti kuat mengatakan sabun susu beras tak berbahaya oleh seorang pengguna yang sudah 4 tahun menggunakan sabun ini ! Blogger tersebut juga menjelaskan antara cara untuk pastikan susu beras yang anda guna itu adalah asli ! Dalam anggaran saya,25-27 bloggers yang datang tinggal komen,5-6 orang adalah antara pengguna tegar sabun susu ini.

Paling menghairankan saya,tajuk post nya berbunyi 'Jangan Pakai Sabun Susu Beras',itu adalah ayat kenyataan,bukan persoalan.
tapi dia juga nyatakan mungkin kulitnya sensitif
Apa signifikasi menarik orang lain memboikot tapi pada masa yang sama dia menunjukkan lialibiliti diri sendiri ? umpama anda menyuruh polis memberkas suspek merompak sambil beritahu polis bahawa mungkin anda yang mebenarkan kejadian tersebut ?Agak kabur di situ.Jadi,saya nasihatkan pengguna yang tiada ilmu menilai keaslian sesuatu produk better jangan guna produk ini.golongan yang menilai membabi-buta adalah antara ancaman besar untuk pengeluar produk,tak kira apa jenis produk pun !

Antara cara pastikan keaslian sabun susu beras K Brothers

susu beras yang asli,bila direndam air,akan mengecil dengan cepat,mungkin 2-3 hari dah lenyap ! berlendir ! (saya sendiri dah cuba,memang mengecil dengan cepat)

susu beras yang ciplak/palsu akan kembang macam sabun badan biasa,takkan larut serta-merta.kembang saja macam sabun badan yang biasa ya.

bauan yang berbeza iaitu asli berbau wangi natural,manakala palsu berbau kimia.

saiz yang asli lebih besar

warna sabun susu beras yang asli agak putih kekuningan dan yang palsu berwarna kepuithan semata.

Check nombor siri/tulisan di bungkusan kotak wajib ada tulisan tagalog/thailand.

 
 
Susu beras ini diformulasi dari rawatan tradisional yang dimodenkan dalam bentuk kolagen.

Ingat orang thailand yang kulit mulus itu dari lahir sampai ke tua maintain tanpa rahsia ?haha..macam mandi lumpur juga la,itu rawatan orang dulu tapi sekarang di salun pun disediakan rawatan sebegitu,anda faham tak konsep yang saya nak sampaikan ?

Sangat penting untuk kita sebagai pengguna ada ilmu dalam menilai keaslian sesuatu produk supaya penilaian kita tidak pula menjadi lialibiliti kita sendiri pula ! Orang dulu-dulu cakap,cakap tu baik-baik,jangan sampai ayat makan tuan !

Untuk belian kegunaan peribadi atau borong,sila contact saya di shafiquestevenson@gmail.com

menjadi pengguna yang bijak bukan hanya dengan memboikot sana sini tapi mampu membezakan keaslian sesuatu produk,jangan lekas menghukum :)

The Making Of 'A Gentleman To Be'

15 balasan ikhlas
ada a few orang tanya kenapa blog nih nama A Gentleman To Be,kenapa tak sekarang saja ?
but actually aku nak tulis A Gentleman In Progress,tapi tak ke buruk bunyi dia ? -.-
Uii bukan mudah nak jadi gentleman sejati !

Definasi gentleman

* a man of calm demeanor , strong preserve , intellectual thinking , polite yet meaningful speak n a good upbringing ! Terbelit-belit lidah  jari aku taip dalam b.i nih ! Sahih orang hulu ! -.-

Ciri-ciri

* consider the feelings of people around him

✓ treat women with respect

* got high standard of proper behaviour

✓ a man of independent

✓ jaga appearance diri dengan baik/ tak selekeh di public (dalam bilik takpa)

* tak malas ber-fesyen 
✓Berfesyen but still ikut lunas syarak



pakai kasut dengan stokin -.- 
(baru la kasut tak berbau,kaki pun)

Yang mana ✓ tuh InshaAllah aku dah maintain -.-
Yang * tu InshaAllah in progress.

Sekian wordless wednesday aku yang tak berapa wordless -.-




 

4 Signs Shows Your Partner is A Control Freak

16 balasan ikhlas
Jealousy ? itu normal but how bout a control freak ? thats how your life fall to someone's palm ! 



Minta lapor diri tiap suku saat

*seriously nih sweet..kalau untuk the first 5 months korang bercinta ! kalau dah 5 tahun bersama masih kena roger macam peronda tuh,huh !  
Sahih Control freak !

Gelagat laman sosial

*notifications kau,dia yang bukakan ! haa ? boleh dikatakan laman sosial kau tu dah jadi perkongsian bersama ! Yess,sharing is caring but this kind of sharing will eventually make you crying !
 Sahih Control freak !

You suka lagu apa ?

*sekali dengar soalan nih cam biasa kan ? soalan pasal lagu kegemaran nih selalunya si dia nak tahu lagu yang buat korang ingat kat ex korang -.- dan mungkin dia nak tahu 'lagu kita' yakni lagu pilihan kau dengan ex kau lah !
Sahih Control Freak !

Sape tu ? rajin like status/komen you

*cer bayangkan beratus-ratus kawan berlainan jantina yang suka komen,berapa kali kau kena jawab,explain dari A to Z kuasa dua kat si dia,kalau setiap kali dia soal identiti orang yang berlainan jantina yang berhubung dengan kau melalui laman sosial ? nah kalkulus ! kira !
Sahih Control Freak !

Sebenarnya setiap seorang dari kita ada sikap control freak nih,cuma memiliki skala yang berbeza.kepunyaan kita kan mesti kita kena jaga,tapi ingat overprotective partner reveals best liar.Berikan ruang bernafas untuk si dia.
Sahih berkekalan hingga hujung nyawa !
 

Copyright All Rights Reserved A Gentleman To Be