silent reader(s)

Blogger Berbulu

0 balasan ikhlas

Entri aku ni bukan untuk bash sapa-sapa atau mana-mana golongan.aku sekadar nak ketengahkan isu lapuk yang menyakitkan hati para bloggers picisan secara berterusan macam aku ni.Aku akui bloggers ni banyak yang berkerjaya,usahawan,juga student persis aku,mesti sibuk kan ? Tapi terkilan tak kalau kita asyik berkunjung ke certain site nih,si blogger tuh tak pernah pulak membalas kunjungan kita ? Berhusnozun..ok,aku bersangka baik untuk beberapa kali sehingga aku terjumpa si folan ni rupanya cuma berkunjung kat site yang gah-gah saja..seriously terkilan bro..cheq ingat orang utara support orang utara.mungkin sebab aku nih cuma blogger picisan saja..tak layak menerima kunjungan cemar duli dari mung eh ?



Menulis blog biar dengan hati,bila kita di kemuncak,jangan lupa akar tunjang dibawah itu yang support kita masa mula-mula kita developt dulu tu.Isu bloggers pilih bulu nih memang biasa kan ? Jika niat nak berbisnes,ya memang kita perlukan publisiti yakni perlu tonjolkan diri kat site yang ranking followers cecah langit..aku faham tuh..cuma permintaan satu kunjungan untuk blogger picisan macam aku nih agak keterlaluan ka? nisbah kunjungan kau dengan kunjungan aku 1/2 : 10 ..tu pun masa first time mung follow aku.hahakk..

Bila aku lebih prefer follow bloggers perempuan,dah macam aneh saja..sorry to say bloggers dari kaum Adam nih bila di kemuncak,memang camtu lagaknya,BUT TAK SEMUA.agaknya kalau followers aku ranking cecah Everest,aku pun mula pilih baju bulu-bulu gak ka ? -.-
Hanya Allah Yang Mengetahui..

Bachelor Night Fever

3 balasan ikhlas


Bachelor Night atau malam terakhir sebagai bujang ? eh.Tiap-tiap hari bujang pun takpa ! Tapi jangan pula amalkan party malam bujang persis barat pulak !

Nih antara must have things pada malam bujang tu mengikut amalan orang Great Britain,Canada,Ireland,French pun tak terkecuali,just to name a few countries la,mampus lah aku nak listkan semua negara ! takut jugak Malaysia pun tersenarai !

#Drinking
#Humiliting the bride to be
#Might be include drugs usage
#Having sex with some paid girls
#Hangouts in a place faraway so far from the bridegroom ?
#Having all sorts of fun that might gone after married?

Glad to know for years recently,tradisi nih dah updated slowly..lebih positif yakni humiliting the bride to be tu ditukar pada sesuatu yang menggembirakan si bakal pengantin lelaki such as fishings trips n barbeque ! Sex tu masih diamalkan ?

Yeayy ! Google iktiraf blog aku sebagai a page in Spanish language !




Ok.bye.

Hilangnya Mahkota Seorang Jejaka

0 balasan ikhlas

Excuse the tittle..dah hampir pukul 11 malam nih mesti la kena cari fancy havoc tittle,baru terbukak hati tergerak jari nak klik tajuk entri aku,eh? mata aku sendiri dah layu semacam..tapi hati masih keras ya !

Rambut rambut rambut .. biar la aku nak bahas isu yang aku mahir.eh? setelah berbulan mandi bersama tidur bersama berbogel pun bersama walau tak rela,terpaksa juga aku berpisah dengannya..wahai mahkota kemachoan ku?kelembutan ? lagi aneh.Having short haircut memang banyak advantages ! Macho ! eh.

Dah beberapa kali aku mengayakan spiky haircut nih..baru aku tahu nama haircut nih spiky cut  -.-
beza aku dengan diorang di bawah nih,aku prefer simpan sideburn,tak shave sampai habis.
aku panggey V- Shaped saja sebelum nih



Sementelah rambut aku diragut-ragut petang tadi sama si hairstyler?Maka hilang lah mahkota yang dah berbulan aku pertahankan yakni dah beberapa purnama aku simpan tatang bagai anak monyet kesayangan.eh ?


In memory - Rest In Ground kot rambut lembut aku tuh -.-





Bagi sesapa yang berminat dengan korean hairstyle jambu tahap tertonggeng tuh,tengok la tutorial di bawah yah ! Amaran ! Pastikan rambut anda sama jenis dengan kami berlima ! eh ? mana pic aku ? ada..cuma invisible di post nih sebab aku tak nak la JB makin tension kalau aku lagi comey dari dia.. dah la ada isu ngan Salena Gombak dia haa? Tapi memang betul la,untuk mengayakan korean haircuts/hairsyles mostly perlukan kesesuaian jenis rambut,kalau rambut curly atau keras tak digalakkan..Most korean hairstyles/haircuts go suit dengan rambut yang soft easy manageable laa.


Nah Myungsoo punya hairstyle "Paradise"


Nenek Masih Bernafsu

6 balasan ikhlas


Gambar nenek sapa aku curi nih,imej kat atas nih cuma gambaran usia nenek dalam entri nih sahaja na,bukan watak sebenar -.-

Firstly aku sendiri masih ada nenek,belah ayah masih ada,belah umi pun masih ada.belah mak tiri yang kedua pun masih ada -.-
Yang penting nenek yang aku maksudkan ni tak ada kaitan dengan keluarga aku.

Tak salah aku umur dia dah jangkau 54 tahun,tak salah.dalam ic dia 60 lebih.Hal kedua yang penting,entri aku nih langsung tiada niat nak malukan nenek tersebut yakni aku takkkan mention nama dia disini yah !

Aku harap pembaca entri aku kali ni tergolong dari golongan anak-anak yang halang mak diorang dari kahwin lagi atas alasan diorang mampu jaga mak diorang.Mark my words ! Anak-anak yang halang mak diorang naa XD

Dari A sampai V,dia cerita kat aku pasal rumahtangga dia yang dah 4 tahun berlangsung tanpa pengetahuan anak-anak dia.See ? dia cerita anak-anak dia takut orang yang nak kat mak diorang nih sebab harta saja.well,suami nenek nih cuma 5 tahun muda dari nenek ni,rasanya takda isu bapa tiri muda yah !

Nenek nih memang open tapi dia tengok jenis orang jugak,baru dia berani cerita.mungkin muka aku ada iras aoron aziz..muka pandai simpan rahsia,macho,gagah..motif ? -.-
Tapi aku tahu dia cerita tak sampai Z.well,hal rumahtangga kan sepatutnya tak boleh dibincang umum rite ? But nenek nih ada exclusion sebab,aku rasa dia tak tahu nak luah kat sapa,anak-anak dia kan tak tahu,rite ?

Dengar punya dengar cerita dia last-last terkeluar cerita ranjang.fuhh fuhh..telan air liur dalam hati bila aku dengar dia terlepas cakap..macam mana telan air liur dalam hati ? nanti aku buat tutorial naa !
aku pun palsukan gelak sebab nak cover malu..ranjang kot? Dia cerita barang suami dia dah 'mati'..

Dari pengamatan aku dan juga gabungan isi cerita nenek tu,suami dia mati-mati tak mengaku barang dia 'mati' ! Kalau aku jadi suami dia pun aku tak ngaku ! Kang kalau bakal isteri tahu,nak ker dia kat kita kan ?? Haa tengok kaum Adam semua mengganguk ! Suami dia bagi alasan kejap ok kejap tak ok .faham tak ? Fuhh blog aku dah kena tukar jadi 'adult content' kalau ada post camni selalu -.-
Nenek nih ada special gift,commonly bagi orang keturunan raja berdarah syed katakan..Dia tahu suami dia ada masalah tu sebelum diorang kahwin lagi.Cinta diorang nih macam cinta di lewat usia la..Even nenek tu tahu,dia tetap setuju untuk nikah sebab dia yakin dia sendiri mampu ubatkan suami dia.

Malangnya suami dia pulak bagi alasan macam-macam untuk mengelak dari buat rawatan batin.Disitu lah point masalah nenek tu.Nenek tu cakap masa mula-mula kahwin masih 'berfungsi' tapi makin lama makin 'mati'.Nenek tu gitau aku kalau dia report kat pejabat agama,suami dia memang kena lepaskan dia.Tapi aku tahu,nenek nih sayang suami dia,kalau tak,takkan dia sanggup sabar dengan karenah suami yang mati-mati tak ngaku barang dia 'mati' kan ? Sabar jelah.

Point yang aku nak ketengahkan disini,nenek nih berusaha tau nak sembuhkan suami dia means dia masih perlukan nafkah batin dari suami dia ! Seriously selama nih aku pikir golongan nenek takda nafsu..See ? kalau mak ayah atau nenek atuk moyang kita nak nikah,jangan lah dihalang dengan alasan anak-anak boleh jaga,tak perlu teman dah..Enough yah ? Tua-tua mana pun seseorang,beratus ribu cucu cicit dia ada,still dia perlukan seorang teman hidup yang boleh teman dia sepanjang hayat dia,regardless berapa ratus umur dia pun ! Keperluan syahwat,urusan kebajikan diri seseorang tu hanya boleh dipenuhi oleh teman hidup,bukan anak-anak,bukan cucu cicit..Orang tua takkan nak ngaku dia masih perlukan semua tu,most of folks akan diam diri ja bila keinginan diorang ditolak mentah anak-anak.Kesian kan ?Tak sepatutnya keinginan moyang nenek atuk mak ayah untuk bernikah di lewat usia ditentang anak-anak,be considerate ok ?

Penang dihantu-hantukan

4 balasan ikhlas
Assalamualaikum..Puji-pujian kepada Allah SWT kerana menurunkan titisan cinta dari si awan di pagi yang penuh barokah..kalau cukup 10 starter entri camni,ana dah boleh jadi ustaz jiwang. -.-

Dengan kesejukan menusuk paru-paru sebelah kiri,aku pun ternampak Mr Goo punya noti..ada someone mention aku dalam post satu site ni..so aku selak-selak la..terjumpa satu post yang menarik perhatian aku untuk di-parody-kan..hahakk tak lah..aku tak sekeji itu.keji?berat sangat perkataan tu.aku takda masa nak membahan-bahan sesuatu yang ilmiah.That blogger explain a list of what the penisular should know bout Sabah.Aku pun tertarik,ter-on-tow nak tahu that post babbling bout what actually.Boleh dikatakan post tu explain beberapa salah faham tentang Sabah..Go-go sabah go ! uhukk -.-

Aku bukan nak menciplak idea dia sebenarnya,aku cuma menyuntik isu yang diketengahkan saja.
Bacalah semua salah faham/misunderstanding terhadap Penang pulak ya ~ seriously ada yang pengalaman aku sendiri.



Loghat : " Orang Penang ker ni ? Patut la cakap pun lain "

hello?boleh saya buat pesanan pizza? -.- apa yang lain ?
tolong la.kenapa imaginasi orang luar bila mention kita orang Penang,tiba-tiba ja baru perasan loghat kita pelik,so i was thinkin that ' were they sleep along the whole coversation and just awake after knew i'm Penang guy? Erghh.



Makanan icon : "Orang Penang rupanya..kalau kahwin nanti tiap-tiap hari makan nasi kandaq la..ha.ha.ha.ha? "

- Excuse me ? Ya saya orang Penang tapi bukan tauke nasi kandar..
takda benda lain ka yang lebih menarik untuk jadi icon Penang instead nasi kandar mamak?
Such as Shafique Stevenson ka ? ahakk..bila aku dengar ja ayat camtu,aku tau apa depa pikiaq..



hello? asyik dengan mamak nasi kandar,kaum lain camna ??
mungkin diorang tak tahu yang Penang ada banyak lagi makanan ikon instead nasi kandar -.-

Popia Beratur



Laksa Penang







Nasi Ayam Penyet




Rojak Penang




Pasembur Penang






Char kue tiao Banjir Highway Corner


Penang dah maju..dah ada banyak variasi makanan..bukan macam dulu





Bangsa : Kebiasaan tanggapan orang luar

 Putih mata sepet = chinese
Gelap pekat = india
Sawo matang = Melayu
Putih hidung pasak = Pakistan

Sebenarnya banyak dah sepet-sepet kat sini dari Vietnam,Myanmar,Thailand
Sebenarnya banyak dah orang gelap pekat kat sini Mamak,Jawa
Sebenarnya ada kaum Bangladesh yang berkulit putih berhidung ala pakistan disini tapi hal yang kita boleh cam cuma bau badan mereka tidak dapat menipu -.-
Sebenarnya banyak dah kat sini Melayu putih gebu sejak kak ton muncul -.-


Aku lain la,campuran 2 negeri 2 negara,aku kan special edition punya kacukan..hahakk



Racist : " Penang sekarang bangsa cina jadi kaum major teraju ekonomi"

- Yess Penang kaya dengan peniaga berbangsa cina.Kaum-kaum lain juga berbisnes tapi tak setegar kaum cina.Mungkin kerana kesedaran kaum cina lebih tinggi berbanding kaum lain yang mungkin masih tidur kesenangan dengan duit cukup makan.
InsyaAllah apa pun bangsa kita,melayu,cina,india,sebagai seseorang yang menganut agama Islam,kita perlu berusaha mendapatkan rezeki yang bertebaran di muka bumi Allah secara halal.Persaingan yang sihat boleh memajukan semua pihak.






Di-hantu-kan means dipopularkan/dihebahkan dengan perkara tak betul/salah
(rujukan : kamus terbitan sendiri yang takkan pernah di-publish) -.-





when someone says 'Life is hard' . ask em' compared to what ?

2 balasan ikhlas

kalau kita berputus asa pada seseorang,kita boleh jauhkan diri dari dia,kita boleh cari pengganti.tapi kalau kita give up pada diri sendiri? totally aku dah surrender untuk sihat.

bila aku tak mau dengar nasihat,bukan bermaksud aku nafikan.aku tak suka ambil ubat doktor yang cuma boleh sesakkan trafic list penyakit aku -.-

aku letih berjuang untuk terapung sedang yang lain tak pernah berhenti tarik untuk aku tenggelam.
aku letih berperang dengan perasaan sendiri sedang orang lain sibuk analisa setiap tindakan aku,mereka bukan peduli setiap kesakitan aku.

aku tak merungut takdir yang Allah rencanakan untuk aku tapi aku terkilan sikap manusia sekeliling aku.
mereka menjerit berteriak sayang pada aku tapi lenyap tatkala aku meraung sakit ,aku sendiri.Sesungguhnya aku tak kecewa dengan ketentuan Allah dah tentukan untuk aku tapi kenapa mereka dingin begitu?

Aku kecewa dengan sikap CiptaanMu .. Bukan dengan Mu Ya Allah.Ya Robbhi,kurniakan mereka sedikit kefahaman,pengertian terhadap aku,bukan dingin menghakimiku,juga pada dia yang aku kasih,berikan dia kefahaman pada aku, pada hubungan kami ,bukan kedinginan tak berpenghujung tika aku menanggung sakit sendiri.






Saka Harimau

4 balasan ikhlas


nak cakap soal saka pun mesti la alignment tengah,baru standard.. -.-

Saka tu apadia ?

saka tu boleh dikatakan satu perjanjian mistik yang nenek moyang kita deal dengan jin.mungkin diorang buat perjanjian jaga keturunan,itu pasal ada kes yang sampai ke 7 keturunan terpaksa mewarisi saka tu.

Moyang shaf dipercayai orang-orang yang boleh menurun jugak la.tok shaf cerita moyang perempuan tu kalau marah persis harimau.shaf tak boleh bayangkan.sepanjang yang shaf perasan pasal tok shaf ni macam ada juga sikit tempias saka macam moyang shaf bila tok marah,shaf gerun gila..boleh terbirit-birit juga la seround..

Shaf juga diramal mewarisi la..bila shaf marah,shaf macam kena possess semacam.ok..minta Allah dijauhkan semua tu.Amin.Amin.Amin.Masa shaf 16 tahun shaf pernah jumpa seorang pengamal perubatan tradisional dalam daerah shaf jugak..Niat mulanya nak rawat sakit belakang shaf yang X-Ray berapa kali dah tak jugak nampak apa yang patah.Khabarnya shaf pun ada saka yang buat badan shaf sakit,muka tak bermaya.Shaf dengar tapi tak pula terima apa yang dia cakap bulat-bulat..

Jadi hari ni shaf rasa nak berkongsi pengetahuan pasal saka sakai sakae nih.You had better know than staying ignorant ? Cuba check wujud tak tanda-tanda dibawah ni dalam diri anda.

Antara tanda-tanda kecil yang dikhabar oleh Ustaz Sharhan Shafie :

- selalu bermimpi jatuh dari tempat tinggi.
-selalu bermimpi berada di awang-awangan.
-sering bermimpi dikejar binatang/dipatuk ular

Tanda-tanda sahih seseorang itu pewaris saka :

- kerap bermimpi menerima bungkusan dari seseorang.
- mimpi menyusukan bayi atau melihat perbuatan itu dilakukan orang lain.
- ada lebam di badan setelah bangun tidur.
- rumahtangga sering bermasalah/ada anak yang degil.
- gemuruh/berdebar tanpa sebab.
- sakit sendi/buku lali yang perubatan moden tak dapat takrifkan apa penyakit tersebut.

Jika ada tanda-tanda diatas,anda disarankan :
- Segera berjumpa pengamal perubatan Islam yang bertauliah seperti Ustaz Sharhan
- Mendekatkan diri dengan Allah dengan cukupkan ibadah wajib,membaca Al-Quran dan amalan sunnah.
- Selidik salasilah keluarga macam shaf buat,tanya orang tua terdekat dalam keluarga kita.
- Jangan berhenti berusaha berubat untuk membuang saka.
- Amalkan ayat ke- 82 Surah Al-Isra' dan ayat ke-57 Surah Hud.

Slot tambah !
Saka ada jenis-jenis juga ! Harimau ,ular..tu jala yang shaf tau setakat ni..

Musafir Cinta dihujung Rindu

1 balasan ikhlas

Tuhan pimpin lah aku yang lemah mengharungi segalanya dengan sabar
Ku memohon pada Mu Tuhan moga diberi kesempatan merasa cinta manusia tanpa kecewa andai itu kehendak mu aku kan jatuh cinta lagi

Adakah mungkin dia kepunyaanku untuk aku jadikan insan bernama kekasih sejati
Pada Mu Tuhan aku meminta,kekasih yang ku damba kekal hingga ke syurga

Apa yang mampu ku persembah untuk dirinya hanya lah hati yang ikhlas mencintainya bukan kerana rupa atau harta yang sementara pinjamanMu Ya Rahhim

Sangat batin ku menginginkan seseorang untuk berpaut hati rapuh ,bahu untuk disandang tika aku lemah menahan titisan luka dari hati

Masih belum ku temu atau mata hati aku keliru dengan aturanMu Ya Robbi Ya Latiff
Belum cukup kah  kuat kesungguhanku niat untuk meletakkan dia bidadari hidup mati ku
Atau kesungguhan ku senipis kesabaranku Ya Rahman Ya Qabid ..

Ya Quddus aku hanya seorang hamba manja yang tak mahu dicuit sedikit luka untuk bahagia..Ya Muhaymin aku mahu cintanya,aku mahu menjadi penjaga hatinya Ya Fattah..

Ya Allah Ya Alim You’re The All Knowing..i love her with all my heart.
I can’t stand the pain but I want her.Ya Raqib..please give us the strength to live apart..since this love cause  so much pain when we’re together.

Beautiful Goodbye.

bila saya disahkan positif..

7 balasan ikhlas
Thalassemia
kelainan (aku tak suka sebut kecacatan ok) darah disebabkan oleh kurangnya penghasilan protein di dalam darah . Umumnya, thalassemia berpunca daripada pengurangan atau tiada sintesis rantaian protin alpha dan beta yang membentuk haemoglobin di dalam sel darah merah. Bagi penyakit thalassemia minor, pesakit tidak mempunyai symptom yang jelas dan selalunya hanya mengalami anemia yang lemah. Individu yang tidak mempunyai thalassemia dan tidak menunjukkan sebarang symptom ini di kategorikan sebagai pembawa thalassemia atau mempunyai sifat thalassemia beta . Manakala bagi pesakit thalassemia major, mereka tidak berupaya untuk menghasilkan sebarang hemoglobin ataupun hanya sedikit hemoglobin dan bersifat homozygote. 


Status Thalassemia
  #Pembawa/Pesakit minor
Pesakit minor memiliki tubuh yang sihat. 1:20 adalah nisbah pembawa gen thalassemia.Golongan ini sukar dikesan,perlu buat ujian darah naa. 

 #Penghidap/Pesakit major 
Pesakit major mempunyai tahap kesihatan yang berbahaya.Bila pasangan pesakit minor berkahwin,anak mereka berkemungkinan menjadi pesakit major.Pesakit major boleh dikesan sejak kanak-kanak lagi.Pesakit ini juga perlu melakukan tranfusi darah secara berterusan sejak disahkan menghidap.




##Penemuan baru: Thalassemia intermedia
status pesakit diantara pesakit major dengan minor.Pesakit golongan ini hanya perlu melakukan tranfusi darah bila perlu sahaja dan digalakkan mengambil suplemen penambah darah.

Simptom Thalassemia (menyerupai simptom Anemia)
#wajah pucat
#insomnia/sukar tidur
#tubuh mudah berasa letih
#kurang selera makan
#jantung berfungsi lebih kuat untuk hasilkan hemoglobin
#mengalami kerapuhan tulang dan kenipisan tulang kerana sumsum tulang yang berperanan penting dalam penghasilan hemoglobin.

Perubatan terkini
#Transfusi darah seumur hidup
atau
#Terapi chelation besi meningkatkan kepekatan besi hati (liver iron concentration - LIC) >5 mg Fe/g berat kering dan dikekalkan sehingga pesakit mencapai tahap <5 mg Fe/g berat kering.

 Pencegahan terkini
#mengadakan ujian saringan pada bakal pengantin
#mematikan janin yang disah thalassemia sejak dalam kandungan

Kata-kata penyedap hati sendiri dan individu senasib
" Tidak lah Allah berikan seseorang hambaNya itu suatu Ujian melainkan untuk mendekatkan lagi hamba itu kepadaNya"
 "Sesungguhnya Allah berikan ujian pada hambaNya mengikut kemampuan hambaNya"
ayat habis pasrah ni.sob.sob.sob.bye.status saya?rahsia.Assalamualaikum.

Define ' Blended Feelings '

1 balasan ikhlas
Blended feelings or mixed emotions are typically happened in our life..nature of human beings.happens in most of days actually..life is just like show stage,whether you wanna show em' your masked feelings or real one but surely will confusing them..haha..



Mixed Blended Feelings are confusion to the soul



#1 situation

you see your hater come closer to you..a second later,you see a kid behind you throwin a Galaxy Mega at her/his face till cause her/him fall down in crowd..right in front of your feet.you dont know whether to laugh or cry,cuz that Galaxy Mega 6.3 is yours -.-

#2

you are a new blogger..so there are some international visitors come across the world to visit your site.you dont know whether to feel excited or sceptical as your posts mainly in your own language which 99% outsiders have no idea what are you babbles about -.-

#3

so now its almost 7:00pm (Malaysia time) you're just awake as it been a rainy sweet day for bedtime.then you just realize you've missed a class that is should have start about 30 minutes ago.then you got a message says 'class cancelled'.you dont know to shout for joy or regrets of taking a long nap as the message also tells you that 'a must attending meeting by right 7.00pm,show ur face,or u gonna die.'

#4

your parents gonna have an annivesary vacation about a 3 days 2 nights.they ask you to join em',you denied.you want celebrates as they'l leave you with your needed privacy.but then they ask you to take care of your youngest sister since you wanna stay.you dont know whether to celebrates the spoiled needed privacy or going for a vacation instead -.-




Slot tambah-tambah !


Being Yourself, tell them there's no time in explaining to 'who's asking so much'





 

Copyright All Rights Reserved A Gentleman To Be