silent reader(s)

Little Things Can Mean So Much

0 balasan ikhlas






Assalamualaikum . hari jumaat yang agak sejuk di sini , 24'celcius. semalam hari yang terbaik , aku berjaya dalam misi mengawan Bat dan Tina . at last . seriously first time tengok spesies ikan mengawan , haha. ada terlopong jugak sikit . oh macam itu ka . aku banyak search pasal ikan cupang , kareem , pelaga , laga ni , of course di blog yang bercerita pasal ikan ni . lepas habis baca post , aku suka baca bahagian komen . haha.

1001 soalan lawak muncul di bahagian komen , pasal ikan laga ni . ada yang tanya kenapa ikan laga dia tak mahu mengawan , ada yang tanya kenapa ikan laga dia tak buang air besar , ada yang tanya kenapa ikan laga jantan kejar ikan laga betina . ada yang tanya , boleh letak 10 ekor ikan laga betina dengan seekor ikan laga jantan .ada yang risau ikan laga dia selalu termenung . macam-macam soalan lah .

aku tengok blogger tu pun naik penat nak jawab , banyak soalan dibiarkan saja , mungkin dia sudah jawab soalan yang sama . naik penat jugak kan asyik jawab soalan yang sama . semua soalan tu nampak remeh tapi penting sebenarnya . little things can mean so much when your heart really into it. sebab ? semua soalan tu bermain jugak di fikiran aku . hahak. fikir logik ? susah juga jika nak fikir logik sesuatu yang kita betul-betul bukan ahlinya.

ikan laga sebenarnya tak boleh diberi makan banyak . selain tu , variasikan pilihan makanan dia . takkan tiap-tiap hari nak telan makanan bijik tu , seminggu sekali kalau beri ikan laga makan micro worm pun okay . ikan laga pun ada masalah sembelit , jangan ingat tuan ikan laga saja ada masalah sembelit . masalah sembelit ikan laga boleh diselesaikan dengan biarkan ikan laga tu berpuasa , mungkin sehari , untuk bagi rehat sistem penghadaman dia . 

bagi yang tak tahu , ikan laga ni asalnya dari sawah , jadi sebolehnya wujudkan suasana habitat asalnya di dalam akuarium rumah kita .masukkan tanaman air yang hidup lama sebagai tempat dating sambil menghasilkan oksigen untuk ikan laga. ikan laga boleh terkena penyakit jika air yang kita guna tu tercemar dengan cacing dan sebagainya . bila kita nak bagi makan pula , jangan taruh banyak-banyak , ingat , nafsu makan ikan laga tak macam nafsu makan tuan ikan laga . makanan berlebihan akan buat air akuarium tercemar , ikan laga tak suka okay . ikan laga pandai stress tau ? bila dia termenung , tidak aktif , itu tanda dia tengah stress , sebagai tuan ikan laga , cuba cari punca tekanan haiwan peliharaan kita tu . mungkin airnya perlu ditukar , mungkin dia inginkan teman tapi mesra , ataupun dia mahu akuarium lagi besor . kena alert dengan demand dari ikan laga tu .

kembali pada percubaan persenyawaan ke empat , berjaya ! aku dapat tengok telur-telur ikan keluar dari suatu bahagian badan Tina . saling tak tumpah macam gambar yang aku tengok di Google . telur ikan laga berwarna putih , bukan transparent . mula-mula aku fikir Tina hampir mati sebab dipatuk Bat , padahal memang macam begitu posisinya bila ikan mengawan , ikan betina akan keraskan badan , macam lentok tapi dalam keadaan keras . betapa gembira bila aku tengok telur-telur tu , aku pun dengan pantas asingkan Tina ke dalam bekas lain sebab aku tengok dia duk makan telur-telur tu . hampeh ibu ni , bukan ibu teladan . lagipun aku takut Bat akan patuk Tina , kata orang ikan laga jantan perlukan ikan laga betina hanya untuk mengawan , habis mengawan , berkemungkinan dia akan cederakan ikan betina . walaupun bunyi macam selfish , ikan laga jantan lah yang akan jaga telur-telur sampai menetas , hingga anak-anak ikan boleh berenang sendiri , baru lah afdhal diasingkan tempat si bapak , dikhuatiri si bapak akan makan anak-anak kecik dia . pulak kan. aku tak faham . penat jaga , tapi boleh makan ? hm. itu kejadian mereka sebagai ikan , lain pula cara manusia . ada jugak kan ..

semalam aku biar lampu bilik terbuka hingga ke siang untuk mudahkan kerja Bat menjaga telur-telur.setiap kali telur terjatuh dari buih , Bat akan kutip dengan mulut , masukkan balik ke dalam buih . ni nak bagitau cerita sedih , semalaman jugak aku perhatikan Bat awasi telur-telur tu , disebabkan tak ada objek atau platform sesuai untuk Bat sandarkan buih-buih , yeah salah aku , buih-buih tu mudah pecah . akhirnya...


telur-telur tu gagal survive . Bat makan semuanya . tak , bukan salah Bat , he was doing the right thing . telur-telur yang tercemar akan cemarkan air. ikan laga jantan memang akan makan telur yang tercemar , dikhuatiri bawa parasit pada telur-telur lain . 

hari ni aku tukar air bekas Bat dengan Qeous . sebutan Qeous tu bunyi macam ni Koiss . sebab warna dia turqeous -.- lagi satu anak tiri kecelaruan jantina tu tak tukar pun air bekas dia . sebab tengok okay lagi . aku letakkan bekas Bat sebelah bekas Tina , harap cinta berputik kembali , ayuh lupakan kegagalan silam . si Bat macam sudah mati anak , memang mati anak pun kan walaupun telur , mungkin ikan pun ada feeling kecewa ? Bat tunjuk reaksi jugak bila diletak sebelah bekas Tina , aku harap petanda baik . everything takes time . 

Fenomena Supermoon 13 November 2016

0 balasan ikhlas



Rasanya sekarang tengah heboh di Facebook pasal Supermoon ni , sebab apa ? sebab facebook remind ! padahal tahun-tahun sebelum ni tak pernah sibuk pun nak tahu Supermoon tu apa kan ? tapi tak apa , bukan masalah pun . lagipun beberapa tahun dulu sudah ada movie lakonan Farid Kamil pasal Supermoon ni .

Tahun terakhir jadinya fenomena ini sebelum ni , tahun 1948 , obviously tak ada sign kewujudhan aku waktu tu , sebab ayah dengan umi pun tak lahir lagi time tu . jadi hari ni , selepas 68 tahun guys ! , November's full moon on Nov. 13 at 8 p.m. EST , (0100 GMT on Nov. 14) , pandai-pandai lah convert ke waktu Malaysia . hari ini & esok  , obviously esok lagi ketara .

Jadi kalau aku anggap selain wish dari seseorang tu , fenomena alam yang jarang kali berlaku ni , jatuh pada tarikh keramat aku , boleh aku anggap sebagai hadiah bermakna yang kedua buat aku ?

Fenomena jarak Bulan sangat rapat dengan Bumi ni akan jadi lagi pada tahun 2034 nanti ,25 november. time tu sudah atuk-atuk nenek-nenek dah semua blogger 20-an hari ni kan ? entah sempat atau tidak nak saksikan lagi .

Dimana boleh kita tengok fenomena ni ? bertuah bagi orang yang berada di Europe , Us atau Australia , orang disana boleh lihat dengan mata kasar ! lagi pula , masa tak sama bagi kawasan , tahu kan ? jika di Australia , 15 november masih ada waktu ideal untuk tengok. Malaysia ? banyak sumber katakan esok baru bermula , sekitar 7.24 malam , jangan lupa solat dulu nah . supermoon pun supermoon jugak. bulan dijangka penuh saat 9.54 malam esok , pakat dok cari tempat tinggi lah pulak ? asalkan jangan bermaksiat sudah lah .


Tips nak tengok fenomena ini ? here are some !


Reduce light pollution--if you're surrounded by streetlights, cars, or house lights, it may outshine the brightness of the supermoon

Get higher up--a higher vantage point will make sure you see the most of the sky and keep things like trees from blocking your angle on the moon , Penang Hills ? will do haha

Keep your eyes off your phone--your eyes need to adjust to the dark in order to see clearly, and looking at the bright screen of your phone can interfere with your ability to see the moon's light

A beach that faces east--this will make sure that you get an unobstructed view of the moon, and allow you to track its progress through the sky

If you're in a city, try to see the moon from a rooftop, so that you can compare it to the size of the buildings--it will create an optical illusion called 'the moon illusion' that will make the supermoon seem every larger!

Bring a pair of binoculars or a telescope--check out those craters and make sure you're soaking in the full effect! Good luck !

Girlfriend Gone Wrong

1 balasan ikhlas

Someone or something having big trouble lately . he's been craving for a companion,or a female . for weeks ago . haha. im not torturing him but , i just wanna teach him or it how to be a human . karut . i dont really remember the exact date i bought the first betta , two weeks ago i think . 

percubaan pertama , aku tersilap beli betta jantan untuk dia . beberapa kali jugak aku tengok Bat kena patuk dengan betta jantan tu . sorry . aku tak pandai bab bezakan jantina , i mean untuk ikan saja . -_- whoaa jangan salahkan aku , aku tak promote gay relationship -.- well its good to know Bat is straight

percubaan kedua , yeah wajib ada percubaan lagi , sebab Bat tak henti buat buih-buih , itu tanda dia dalam emosi mengawan . emosi mengawan ? okay , musim mengawan ? macam itu lah. pun tak berhasil sebab ikan betina tu mati , mungkin pening , lagi pun ikan tu bukan spesies betta , yeah muka aku memang minta ditipu . aku tak tahu apa-apa pasal ikan . tapi Bat cuba juga dekat-dekat dengan ikan tu walaupun bukan spesies sama dengan dia . boleh gagah jugak taste ikan ni , layan berlainan kaum jugak , its good to know my pet not being racist -.-

percubaan ketiga , kali ketiga ni aku tak nak terlalu gelojoh , jadi aku letakkan Tina dalam satu bekas lain ,instead of tuang terus dalam tempat Bat (as usual).disebabkan ini ikan betina pertama yang sampai dengan hidup , i named it Tina. posisi bekas Tina didepan bekas 3 ekor male betta , which is Bat my hero (long-tail betta) , Qeous (short-tail betta) , the third male betta ikan yang asalnya aku fikir betina tu , dia saja tak ada nama , dia tu garang semacam , aku tak berapa suka .aku nak anak-tiri-kan dia . tapi aku bagi makan sama rata nah . tak ada catu makan .

speaking about the third trial , Bat macam dah give up . mungkin sebab Tina short-tail betta ? atau sebab badan Tina besar sikit dari Bat ? Bat macam tak sudi berkawan saja . takkan trauma kena patuk dengan Tanpa Nama tu ? entah aku tak tahu . hari ni aku baru masukkan Tina dalam akuarium Bat . aku perhati Tina yang asyik dekat-dekat dengan Bat , tapi Bat buat perangai lah . macam Tina tu nak bunuh dia saja , padahal sebelum ni dia yang nak sangat kawan , buat buih tak habis-habis ! dah ada , tak nak pulak !  nampak tak marah tuan , tuan marah ni ! huhu.

what a frustration , aku terpaksa split them both by a barrier , but stil in the same space . Bat macam takut kena serang lagi , padahal Tina tak buat dia pun , aku tak faham lah . Bat yang serang Tina ada lah . nasib kau baik Bat , sebab kau ikan , kalau tak , aku sendiri viral-kan perbuatan kau ni , dayus ! memang ikan laga kena tinggal sorang-sorang kan ? male betta memang suka gaduh , kalau tak , kita tak panggil lah ikan laga kan . akhir kata , percubaan persenyawaan kali ketiga - FAILED!


this is not Bat ,its  just 50% my Bat look alike



Insulted

0 balasan ikhlas



Good night dear blog . nothing good when it comes to ME . hardly believing that in such little business will gain that much attentions of pathetic people . of course with narrow-minded one . but i have decided to rise above them . tipu lah kalau tak maki sedas , tapi bukan maki , cuma sembur kebenaran . sebab 99% orang yang scan kesalahan kita , they hardly trying to prove something bad about us , isnt it ? so , kalau kita lebih kenal diri kita , produk yang kita bawa , why let these pathetic people drag your passion away though ? dont be bothered by them , not a lil piece of your thought worth it . 

so much pressure that i seem to get used to it . finally i can see the silver lining behind of my everyday pressure . but to be frank , im afraid if i manage to go through it all alone , that i will think i can stand by my very own , and i will think i dont need anyone . probably that would pull me totally from being socialing with others . with anyone.

Dirgahayu Si Shafique

0 balasan ikhlas


First time aku nampak perkataan Dirgahayu masa aku dengar lagu Negaraku nyanyian Faizal Tahir , nampak tak betapa ? aku mampu nampak perkataan walaupun sebenarnya aku tengah dengar lagu kat radio . aku tak selesa hidup dalam kejahilan , jadi aku search Google yang kadang-kadang boleh percaya . 

Maksud Dirgahayu menurut pemahaman aku yang tak berapa rajin nak research dalam - dalam , Dirgahayu bermaksud berbahagia lah , mudah-mudahan dipanjangkan umur , things as such . jika dirgahayu negaraku , maksudnya macam aman damai lah negara ku . kalau cinta dirgahayu bawa maksud cinta kita akan selama-selamanya , kononnya takkan terpisah la . kononnya . perkataan Dirgahayu juga diguna pada Raja . kalau dalam english macam , Long life for The King ! Long life for the Prince Shafique ! ehh.  seumpamanya .

Bercakap pasal indah-indah , sejak kebelakangan ni hidup ini tak berapa indah , nampak tak punya tak ada connection ayat . who cares . kalau orang Perak cakap , libang libur hati perut eh ? entah , aku bukan orang Perak . cerita yang gemparkan satu Malaysia pasal seorang perempuan yang menipu seramai 150 orang agen . aku terlibat , indirectly . sebab orang diatas aku yang berada dibawah salah seorang 150 orang tu . doa-doakan lah aku dapat selesaikan dengan sebaik mungkin . 



Memang tak banyak order yang aku perlu ganti , cuma kerugian tetap kerugian . bila untung tak ada , duit kita pula perlu dikeluarkan akibat perangai pecah amanah orang lain. aku tak tahu nak hamunkan apa . benda dah jadi . obviously , satu lesson yang sangat lah besar untuk aku . aku tak lah serik terus untuk berjual beli  , cuma kesedaran tentang pentingnya kita sebagai agen selidik dahulu suatu jenis bisnes sebelum menjebakkan diri . dan minat kepada barang pre order luntur sudah .

Adalah seorang customer tu , dia sudah order dari Februari tahun ni , lepas huru hara di media , dia pun kalam kalibut whatsapp aku .aku tak tahu sampai bila customer tu akan double-kan f dalam nama aku. meanwhile , customers keep saying that we as median , langsung tak ada rugi . salah . sebab dah sah-sah orang yang dapat 80% dari jualan kami sudah lepas tanggungjawab . siapa yang menanggungnya kalau bukan kami , the medians ? macam tak sesuai istilah tu .

Tapi lepas aku ternampak sebuah kedai dobi yang bernama Dobi Redha , aku rasa aku perlu redhakan semua ini , sebab salah aku juga kan . tanggunglah sekarang . tapi yang pasti , aku takkan pergi basuh baju di kedai tu . 
 

Copyright All Rights Reserved A Gentleman To Be